Μετρό στο Παρίσι

Παρίσι

Το καλύτερο και πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς είναι το μετρό του Παρισιού. Υπάρχουν 2 τύποι σιδηροδρομικών μεταφορών. Το μετρό, όπως το γνωρίζουμε, χαρακτηρίζεται με το γράμμα Μ πάνω από την είσοδο του σταθμού. Απλά μην τρομάζετε ότι περιστασιακά κάποιες γραμμές του μετρό περνούν πάνω από την επιφάνεια και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτές βρίσκονται στις παρυφές του κέντρου και όχι μόνο.

Το δεύτερο σύστημα είναι τα τρένα RER, τα οποία συνδέουν περισσότερες από τις πόλεις γύρω από το Παρίσι με το κέντρο, αλλά είναι επίσης χρήσιμα για την περιήγηση στο ίδιο το Παρίσι. Έχουν επίσης μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των στάσεων.

Μετρό του Παρισιού

Το μετρό διαθέτει συνολικά 16 γραμμές, λειτουργεί από τις 5:00 π.μ. έως τη 1:15 μ.μ. και οι συρμοί εκτελούν δρομολόγια με διαστήματα λίγων λεπτών (2-10 λεπτά), τα οποία αναγράφονται στις πινακίδες σε κάθε σταθμό. Θα βρείτε πολλούς σταθμούς μετεπιβίβασης όπου συνδέονται περισσότερες από 2 γραμμές. Αυτοί χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερης διάρκειας μετεπιβιβάσεις, όπου πρέπει να περπατήσετε ένα κομμάτι. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι δεν ξέρετε τον δρόμο σας. Οι γραμμές διαφοροποιούνται τόσο με βάση το χρώμα όσο και με βάση τον αριθμό, οπότε καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας έναν χάρτη του μετρό.

Είναι σημαντικό για εσάς να επιλέξετε τη σωστή πλατφόρμα στο σταθμό. Οι γραμμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον σταθμό προορισμού και τον αριθμό. Ένας από τους δευτερεύοντες λόγους για να δοκιμάσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μετρό είναι κάποιοι μοναδικοί σταθμοί και είσοδοι που ξεχωρίζουν καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά. Το μόνο μειονέκτημα του μετρό μπορεί να είναι ο συνωστισμός του, καθώς χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τους ντόπιους.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι ορισμένες γραμμές του παρισινού μετρό κινούνται με τροχούς από καουτσούκ.

Τρένα RER και Transilien

Πρόκειται για τρένα που χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη μεταφορά από διάφορα προάστια του Παρισιού στο κέντρο της πόλης, αλλά μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να μετακινηθείτε γρήγορα στην πόλη.

Σε γενικές γραμμές, οι γραμμές που χαρακτηρίζονται ως RER ξεκινούν έξω από το Παρίσι, περνούν μέσα από το κέντρο και συνεχίζουν έξω από την πόλη στην άλλη πλευρά. Οι Transilien, από την άλλη πλευρά, είναι τρένα που ξεκινούν από έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς του Παρισιού και εκτελούν κάθε φορά δρομολόγια προς μία μόνο κατεύθυνση έξω από την πόλη. Ως τουρίστας, δεν θα συναντήσετε συχνά αυτές τις γραμμές.

Το RER έχει συνολικά 5 γραμμές (με τις ενδείξεις A, B, C, D και E και διακρίνεται με χρώμα) και σας μεταφέρει στα πιο απομακρυσμένα μέρη της πόλης και στο αεροδρόμιο. Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τον πύργο των Βερσαλλιών, η γραμμή C θα είναι το μέσο μεταφοράς που θα επιλέξετε.

Στη συνέχεια, οι γραμμές Transilien χαρακτηρίζονται με τα γράμματα H, J, K, L, N, P, R και U.

Εισιτήρια του μετρό

Υπάρχει μεγάλος αριθμός εισιτηρίων στο Παρίσι, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς στο κεφάλαιο Μεταφορές. Σε γενικές γραμμές, η πόλη χωρίζεται σε διάφορες ζώνες, με ένα εισιτήριο να αρκεί για τις ζώνες 1-3 και ένα άλλο για τις υψηλότερες ζώνες. Η συντριπτική πλειονότητα των αξιοθέατων και των αξιοθέατων βρίσκεται στις ζώνες 1-3, αλλά για παράδειγμα και τα δύο αεροδρόμια του Παρισιού ή το Παλάτι των Βερσαλλιών είναι ήδη εκτός.

Το φθηνότερο ημερήσιο εισιτήριο για τις ζώνες 1-3 ονομάζεται Mobilis και κοστίζει 10 ευρώ. Δεν αξίζει να αγοράσετε το μονοήμερο εισιτήριο Paris Visite Pass για 12 eur, το οποίο είναι πιο προωθημένο αλλά η προστιθέμενη αξία είναι μηδενική σε σχέση με το εισιτήριο Mobilis.

Το διήμερο εισιτήριο (Paris Visite) κοστίζει 19,50 eur, ενώ το τριήμερο εισιτήριο κοστίζει 26,65 eur για 5 ημέρες. 38,35 eur

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε εισιτήρια της ζώνης 5 για να φτάσετε τόσο από το CDG όσο και από το Orly . Οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε αν το ακριβότερο ολοήμερο εισιτήριο για τις ζώνες 1-5 (το φθηνότερο με τη μορφή Navigo Pass για 22,80 eur) ή το εισιτήριο μιας διαδρομής για το κέντρο από 5,70 eur με λεωφορείο ή τρένο για 10,30 eur και στη συνέχεια το ολοήμερο Mobilis για το κέντρο μόνο για 10 eur...

Πώς να σημειώσετε το εισιτήριό σας

Χρειάζεστε το εισιτήριό σας πριν μπείτε στο μετρό, όπου υπάρχουν αυτόματες πύλες όπου κολλάτε το εισιτήριό σας και όταν βγει το παίρνετε πίσω και το κρατάτε για πιθανό έλεγχο. Σε ορισμένους σταθμούς χρειάζεστε επίσης εισιτήριο για να κατεβείτε και πάντα για να μετεπιβιβαστείτε μεταξύ του μετρό και του τρένου RER! Γι' αυτό ποτέ μην πετάτε το εισιτήριό σας μέχρι να βγείτε εντελώς από το μετρό.

Αν χρησιμοποιείτε πλαστική κάρτα (όπως η Navigo), απλώς συνδέστε την στον μοβ αναγνώστη στο περιστύλιο και θα ανοίξει μόνη της.

Χάρτης του μετρό και του RER στο Παρίσι

Για βασικό προσανατολισμό, καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας έναν χάρτη του μετρό. Θα τους βρείτε επίσης διάσπαρτους σε όλο το Παρίσι σε όλους τους σταθμούς του μετρό και των λεωφορείων.

Ο επίσημος ιστότοπος της εταιρείας μεταφορών RATP διαθέτει τον πιο ξεκάθαρο χάρτη του μετρό και των συρμών RER στο Παρίσι. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τους χάρτες σε μορφή pdf.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.