Strokkur

Strokkur

Ο θερμοπίδακας Strokkur είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα φυσικά αξιοθέατα της Ισλανδίας και βρίσκεται μόλις 20 μέτρα από το πιο διάσημο Geysir.

Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων

Ο πιο ενεργός θερμοπίδακας της Ισλανδίας

Ενώ ο θερμοπίδακας Geysir από όλους τους θερμοπίδακες είναι ανενεργός για χρόνια κάθε φορά, ο Strokkur, από την άλλη πλευρά, είναι ένας από τους πιο ενεργούς θερμοπίδακες της Ισλανδίας. Εδώ και πολλά χρόνια εκτοξεύει μια στήλη νερού σε ύψος 15 έως 30 μέτρων περίπου κάθε 10 λεπτά. Σε αντίθεση με το Geysir, το Strokkur είναι πάντα σε λειτουργία.

Η δραστηριότητα του Strokkur ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα και διήρκεσε συνεχώς μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν ένας ισχυρός σεισμός μπλόκαρε το ρεύμα και ο θερμοπίδακας αδρανοποιήθηκε. Καθώς αποτελούσε ήδη τουριστικό αξιοθέατο εκείνη την εποχή, οι ισλανδικές αρχές αποφάσισαν να καθαρίσουν και να τρυπήσουν την έξοδο το 1963 και έκτοτε το Strokkur αναβλύζει ξανά στην επιφάνεια σε τακτά χρονικά διαστήματα των 5-10 λεπτών.

Ιαματική πηγή Blesi

Μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα τόσο από το Strokkur όσο και από το Geysir, μια ιαματική πηγή με νερό θερμοκρασίας περίπου 40 °C αναδύεται επίσης στην επιφάνεια, γεμίζοντας δύο φυσικές πισίνες. Η ευχάριστη θερμοκρασία και το ωραίο περιβάλλον θα έβαζαν κάποιον σε πειρασμό να κάνει μια βουτιά, αλλά αυτό απαγορεύεται αυστηρά σε ολόκληρη την περιοχή της κοιλάδας Haukadalur λόγω της προστασίας της φύσης.

Ωστόσο, μπορείτε να θαυμάσετε τους θερμοπίδακες και τις ιαματικές πηγές από τους ξύλινους διαδρόμους που περνούν σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Είσοδος στην περιοχή Haukaladur

Το Strokkur είναι μόνο ένα από τα πολλά θερμοπίδακες στη γεωθερμική κοιλάδα Haukaladur, μέσα από την οποία υπάρχουν άνετοι διάδρομοι κατάλληλοι για όλες τις κατηγορίες πεζοπόρων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου και δεν υπάρχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας.

Διαμονή

Το Strokkur βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του Χρυσού Τριγώνου (ή του κυκλώματος) και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέρος για διαμονή. Υπάρχουν δύο ξενοδοχεία ακριβώς δίπλα στο χώρο στάθμευσης με τυπικές ισλανδικές τιμές από 202 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο και πάνω: το Litli Geysir Hotel και το Hotel Geysir.

Υπάρχει επίσης ένα κάμπινγκ Geysir tjaldsvæði ακριβώς στην είσοδο, όπου δεν πληρώνετε ανά θέση σκηνής αλλά ανά άτομο, δηλαδή 1 800 isk ανά ενήλικα + προαιρετικό τέλος 500 isk για τη χρήση των ντους, δείτε την επίσημη ιστοσελίδα. Λίγο φθηνότερη είναι η κατασκήνωση Skjol, περίπου 2 χλμ. μακριά, με τιμές από 1 500 isk ανά άτομο.

Πώς να έρθετε εδώ;

Το Strokkur Geyser απέχει περίπου 105 χλμ. από το Ρέικιαβικ, κοντά στον κεντρικό δρόμο με αριθμό 35 (χάρτης διαδρομής: mapy .cz), ο οποίος είναι πλήρως ασφαλτοστρωμένος και πολύ καλής ποιότητας. Είναι βατός όλο το χρόνο. Υπάρχει ένας μεγάλος δωρεάν χώρος στάθμευσης κοντά στην είσοδο.

Δεν υπάρχουν λεωφορεία δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στο Ρέικιαβικ και να πάρετε ένα τουριστικό λεωφορείο εδώ. Για παράδειγμα, το Reykjavík Excursions προσφέρει ένα 6ωρο ταξίδι σε ολόκληρο τον Χρυσό Κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην περιοχή Haukaladur, από 8 000 isk, που είναι μια πολύ φιλική τιμή για τα ισλανδικά δεδομένα.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Ισλανδία.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.