Τι να κάνετε στο Ισλανδία

Πιτσουνάδα με χοντρά δόντια

Είτε περάσετε μια εβδομάδα είτε ένα μήνα στην Ισλανδία, πάντα θα νιώθετε ότι δεν είναι αρκετό. Η Ισλανδία είναι ο παράδεισος των ταξιδιωτών για όσους θέλουν να ζήσουν μια περιπέτεια ή να απολαύσουν το όμορφο τοπίο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος της επίσκεψής σας, οι παρακάτω εκδρομές ή δραστηριότητες αξίζουν σίγουρα να γίνουν.

Αναζήτηση καταλύματος στην Ισλανδία

Αναρρίχηση στον πάγο

Η Ισλανδία είναι γνωστή ως η "χώρα της φωτιάς και του πάγου" και ο πάγος είναι αυτός που εκπροσωπείται από 13 παγετώνες, με τον Vatnajökull να είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με έκταση 8.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι πολλές παγετώδεις απορροές που ρέουν σε εύκολα προσβάσιμες κοιλάδες προσφέρουν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες της Ισλανδίας: την πεζοπορία στους παγετώνες.

Δεν επιτρέπεται η απευθείας είσοδος στον παγετώνα χωρίς οδηγό, κάτι που αποτελεί στην πραγματικότητα πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία στην αναρρίχηση σε παγετώνα. Το περπάτημα σε παγετώνα δεν είναι τόσο απαιτητικό σωματικά, δεν χρειάζεστε ορειβατικές ικανότητες.

Ο πιο δημοφιλής παγετώνας είναι ο πολυσύχναστος Skaftafell ή Sólheimajökull, ο πλησιέστερος παγετώνας στο Ρέικιαβικ.

Τιμές και εκδρομές

Οι τιμές για τις οργανωμένες εκδρομές κυμαίνονται μεταξύ 14 000 ISK και 20 000 ISK, και συνήθως μπορείτε να περιμένετε έναν περίπατο 3-4 ωρών στον παγετώνα, ο οποίος μερικές φορές ενισχύεται από μια επίσκεψη σε μια σπηλιά του παγετώνα. Οι φθηνότερες εκδρομές ξεκινούν ακριβώς κάτω από τον παγετώνα και περιλαμβάνουν οδήγηση μέχρι την τοποθεσία, ενώ οι ακριβότερες περιλαμβάνουν διαδρομή με λεωφορείο από/προς το Ρέικιαβικ.

Παραδείγματα πρακτορείων:

Θερμές πηγές, γεωθερμικές λιμνοθάλασσες και πισίνες

Στην Ισλανδία, θα συναντήσετε γεωθερμική δραστηριότητα σε κάθε στροφή, είτε κάνετε ντους είτε θέλετε να κάνετε μια βουτιά σε μια φυσική θερμή πηγή. Μετά από μια δύσκολη πεζοπορία, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να μείνετε στον καθαρό αέρα, να μουλιάσετε στο ζεστό νερό και απλώς να χαλαρώσετε.

Οι Ισλανδοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, γι' αυτό και διαθέτουν στους τουρίστες πολλές γεωθερμικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Αν θέλετε να συνομιλήσετε με τους ντόπιους, φροντίστε να πάτε σε μια από τις πισίνες. Επιπλέον, θα εκπλαγείτε από το πόσο λίγο θα πληρώσετε για να μπείτε σε μια πισίνα.

Τα πιο διάσημα ιαματικά λουτρά:

Η τελευταία και φθηνότερη επιλογή είναι να βρείτε μια φυσική γεωθερμική λίμνη, η οποία βρίσκεται στο Landmannalaugar, για παράδειγμα, και σίγουρα θα έχετε μια υπέροχη εμπειρία, και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Πολλά μικρά ιαματικά λουτρά μπορείτε να βρείτε, για παράδειγμα, στη χερσόνησο Reykjanes μεταξύ του Ρέικιαβικ και του αεροδρομίου Keflavík.

Εκδρομές

Για πολλούς ταξιδιώτες, οι αμέτρητες ολιγοήμερες και πολυήμερες πεζοπορίες αποτελούν την κύρια ατραξιόν της Ισλανδίας. Αν πάτε σε πεζοπορία, περιμένετε το τοπίο να αλλάξει μπροστά στα μάτια σας μέσα σε λίγες ώρες.

Μια από τις καλύτερες και πιο διάσημες πεζοπορίες είναι η 55 χιλιομέτρων πεζοπορία Laugavegur, η οποία σας οδηγεί μέσα από τα Ουράνια Όρη μέχρι να φτάσετε στην Κοιλάδα του Θορ ή Þórsmörk. Μπορείτε να παρατείνετε αυτό το trekking κατά μερικές ημέρες, ξεκινώντας από το Skógar και περπατώντας 23 χιλιόμετρα ανάμεσα σε παγετώνες. Θα βρείτε επίσης πολλές πεζοπορίες στα Westfjords που δεν είναι τόσο γνωστές, οπότε θα συναντήσετε πολύ λιγότερους ταξιδιώτες εδώ.

Μονοπάτια πεζοπορίας, μεγάλα και μικρά, απαιτητικά και εύκολα, αλλά μπορείτε να τα κάνετε κυριολεκτικά σε κάθε μέρος της Ισλανδίας. Οι περισσότερες διαδρομές είναι τουλάχιστον κατά βάση σηματοδοτημένες, αλλά θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη ότι βρίσκεστε σε ένα σκληρό αρκτικό περιβάλλον, όπου ακόμη και στη μέση του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κάτω από τους 5°C.

Μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες πεζοπορίας είναι σίγουρα τα Ουράνια Όρη του Landmannalaugar.

Παρατήρηση Σέλας

Το Βόρειο Σέλας μπορεί να παρατηρηθεί συνήθως στην Ισλανδία από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, τους μήνες που είναι πιο σκοτεινά. Αν ο καιρός είναι κατάλληλος και ο ουρανός είναι καθαρός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε το Βόρειο Σέλας. Είναι επίσης πιθανό να δείτε το Βόρειο Σέλας στο Ρέικιαβικ, αλλά η φωτεινότητα θα είναι πολύ περιορισμένη λόγω των πολλών φώτων, οπότε αξίζει να τολμήσετε να βγείτε έξω από το Ρέικιαβικ και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε πολύ μακριά.

Για λεπτομερείς πληροφορίες, συμβουλές σχετικά με τις ιστοσελίδες πρόγνωσης του Βόρειου Σέλαος και άλλα, δείτε το πιο αναλυτικό άρθρο Aurora Borealis στην Ισλανδία.

Παρακολούθηση φαλαινών

Δεν χρειάζεται να είστε "λάτρης των φαλαινών" για να εκτιμήσετε ένα ταξίδι με σκάφος για να δείτε αυτά τα αξιοσημείωτα θηλαστικά. Μπορεί να εντοπίσετε μια φάλαινα-δολοφόνο, φάλαινες-πτερύγια ή καμπούρες, καθώς και αμέτρητα μικρότερα είδη κητωδών, όπως δελφίνια, φάλαινες-κεφάλες ή φάλαινες-περσίδες.

Η Ισλανδία είναι ένας από τους προορισμούς στον κόσμο όπου είναι πιο πιθανό να δείτε φάλαινες. Τα πληρώματα των σκαφών είναι έμπειρα, γνωρίζουν τα σωστά μέρη που πρέπει να πάτε και πώς να συμπεριφερθείτε αν εμφανιστεί μια φάλαινα. Επιπλέον, τα ταξίδια διαρκούν αρκετά (συνήθως 2-4 ώρες), ώστε οι πιθανότητες είναι πραγματικά μεγάλες. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας πιθανές κακές καιρικές συνθήκες και πιθανή ακύρωση των ήδη αγορασμένων εκδρομών.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την παρατήρηση φαλαινών;

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα παρατήρησης φαλαινών, το καλοκαίρι και ο χειμώνας δεν διαφέρουν πολύ. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες το καλοκαίρι, όταν οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο καιρός πιο ήρεμος και η θάλασσα λιγότερο ταραγμένη, γεγονός που συμβάλλει σε πολύ μεγαλύτερη ορατότητα και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό πιθανότητας να δείτε φάλαινα.

Πού επικρατούν οι καλύτερες συνθήκες;

Υπάρχουν 4 κύρια μέρη για να πάτε σε εκδρομές παρατήρησης φαλαινών στην Ισλανδία. Όλα έχουν μεγάλη πιθανότητα να δείτε φάλαινα, όλα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

 • Húsavík - βόρεια Ισλανδία, ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών κητωδών από μικρές έως τις μεγαλύτερες φάλαινες-καμπούρες, περιστασιακά παρατηρείται και μια φάλαινα-δολοφόνος. Το Húsavík διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό πιθανότητας να εντοπίσετε μια μεγάλη φάλαινα - έως και 97%.
 • Ρέικιαβικ - το πιο προσιτό σημείο ακριβώς στην πρωτεύουσα, θα δείτε σχεδόν σίγουρα δελφίνια εδώ, ενώ οι φάλαινες είναι επίσης άφθονες. Οι πιθανότητες να δείτε φάλαινα είναι ελαφρώς χαμηλότερες λόγω της σχετικά μεγάλης κίνησης σκαφών, αλλά εξακολουθούν να ξεπερνούν το 85%.
 • Grundafjörður - το όμορφο σκηνικό της χερσονήσου Snaefellsnes, εδώ είναι οι καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσετε φάλαινες-δολοφόνους, φάλαινες-σπερματοκεφαλές και φάλαινες-πρωτοφάλαινες.
 • Akureyri - υπάρχει παρόμοια υψηλή ποικιλομορφία ειδών όπως και στο Húsavík, αλλά είναι πιθανό ότι ενώ στο Akureyri θα δείτε 1-2 φορές περισσότερες μεγάλες φάλαινες κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, στο Húsavík μπορεί να είναι διπλάσιες.

Πόσο κοστίζουν οι εκδρομές και ποιος τις οργανώνει;

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές για να δείτε φάλαινες. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τη διάρκεια της εκδρομής, το πρόγραμμα και την τοποθεσία, αλλά γενικά κυμαίνονται από 11 000 ISK έως 18 000 ISK για 3-4 ώρες. Δείτε παραδείγματα πρακτορείων σε κάθε πόλη:

Το βασίλειο των καταρρακτών

Θα βρείτε λίγες χώρες στον κόσμο με τόσο πυκνή συγκέντρωση καταρρακτών. Η Ισλανδία είναι κυριολεκτικά ένα βασίλειο καταρρακτών, μπορείτε να μετρήσετε χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες καταρράκτες και θα τους βρείτε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά, σε κάθε γωνιά της Ισλανδίας.

TOP 7 πιο όμορφοι καταρράκτες στην Ισλανδία

 1. Dynjandi - ένας κάπως ξεχασμένος καταρράκτης που αποτελείται από 7 καταρράκτες και πέφτει από ύψος 150 μέτρων, βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή των Westfjords
 2. Seljalandsfoss - ένας από τους πιο διάσημους καταρράκτες στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να φανεί από πίσω χάρη στην προεξοχή, ιδιαίτερα δημοφιλής κατά το ηλιοβασίλεμα
 3. Skógafoss - ένας εύκολα προσβάσιμος μνημειακός, όμορφα ευθύς και φαρδύς καταρράκτης στον περιφερειακό δρόμο
 4. Gullfoss - ο πιο επισκέψιμος καταρράκτης "διπλού καταρράκτη" και ένα εξάρτημα του Χρυσού Κύκλου
 5. Glymur - στα 198 μέτρα, ο δεύτερος ψηλότερος καταρράκτης της Ισλανδίας, που πέφτει σε ένα φωτογενές στενό φαράγγι
 6. Dettifoss - ο δεύτερος πιο ογκώδης καταρράκτης από άποψη ροής νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη
 7. Hraunfossar - καταρράκτες λάβας που διαπερνούν το πορώδες έδαφος και έχουν πλάτος αρκετές εκατοντάδες μέτρα

Παραλίες της Ισλανδίας

Με μέση θερμοκρασία γύρω στους 4°C έως 11°C, η θάλασσα στην Ισλανδία δεν ευνοεί πραγματικά το κολύμπι, αλλά οι παραλίες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Δημιουργούν μερικά από τα πιο όμορφα και εξωτικά τοπία. Εδώ θα βρείτε άγριες μαύρες ηφαιστειακές παραλίες με βράχους από βασάλτη, μεταξύ των πιο όμορφων είναι η Reynisfjara, η οποία συχνά περιλαμβάνεται στους καταλόγους με τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου.

Δεν πρέπει να χάσετε την παραλία Diamond Beach στην παγετώδη λιμνοθάλασσα Jökulsárlón, διάσπαρτη με παγοκύστες που δίνουν την εντύπωση εκατοντάδων διαμαντιών.

Εκτός από τις μαύρες παραλίες, ωστόσο, θα βρείτε επίσης τη χρυσή, φαρδιά παραλία του Breiðavík στα δυτικά φιόρδ και, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, τη χρυσή και μερικές φορές κοκκινωπή άμμο του Rauðisandur.

Περιπλάνηση στα φιόρδ

ΗΝορβηγία ειδικότερα είναι διάσημη για τα φιόρδ της, αλλά στην Ισλανδία μπορείτε επίσης να απολαύσετε προεξοχές της θάλασσας που εκτείνονται βαθιά μέσα στη γη, πλαισιωμένες από μεγαλοπρεπή και σιωπηλά γυμνά βουνά με υπέροχη θέα. Υπάρχουν δύο κύριες περιοχές φιορδ στην Ισλανδία, η καθεμία στην άλλη άκρη του νησιού.

Ενώ τα Δυτικά Φιόρδ είναι ένα απομακρυσμένο άγριο τοπίο με απολύτως άψογα τοπία, πολυάριθμες αποικίες πουλιών και συχνά μόνο χωματόδρομους προσβάσιμους μόνο το καλοκαίρι, τα Ανατολικά Φιόρδ γύρω από την πόλη Seyðisfjörður είναι απόλυτα προσβάσιμα μέσω του κεντρικού δρόμου με αριθμό 1 "Ring Road", ο οποίος είναι βατός όλο το χρόνο.

Οδικό ταξίδι γύρω από το

Καθώς μόνο ένας δρόμος διατρέχει την Ισλανδία, το κέντρο της Ισλανδίας είναι δυσπρόσιτο και οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι πολύ διαδεδομένες, ένα ταξίδι γύρω από την Ισλανδία είναι σχεδόν απαραίτητο. Θα έχετε 8 ημέρες για να φτάσετε εκεί, αλλά μπορείτε να το κατανείμετε σε τρεις εβδομάδες. Υπάρχουν πολλά να θαυμάσετε κατά μήκος της διαδρομής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες εκδρομές με αυτοκίνητο στην Ισλανδία, δείτε το πιο αναλυτικό κεφάλαιο Διαδρομές ή Συμβουλές για ταξίδια.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.