Χάρτης και γεωγραφία της Ισλανδία

Πιτσουνάδα με χοντρά δόντια

Ψάχνετε τη θέση της Ισλανδίας σε χάρτη; Μάθετε όλες τις γεωγραφικές λεπτομέρειες για την Ισλανδία.

Αναζήτηση καταλύματος στην Ισλανδία

Πού βρίσκεται η Ισλανδία;

Η Ισλανδία βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 960 χλμ. βορειοδυτικά της Μεγάλης Βρετανίας, 500 χλμ. νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας και 2.500 χλμ. από τον Καναδά.

Η Ισλανδία περιλαμβάνει πολλά μικρότερα νησιά, από τα οποία τα νησιά Grímsey και το αρχιπέλαγος Vestmannaeyjar παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

Η Μαδέρα έχει έκταση 741 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα δυτικά προς τα ανατολικά έχει μήκος περίπου 400 χιλιόμετρα, ενώ από τα βόρεια προς τα νότια έχει μήκος περίπου 250 χιλιόμετρα.

Διαδικτυακός χάρτης της Ισλανδίας

Ελέγξτε διάφορους χάρτες της Ισλανδίας για να βρείτε εύκολα πού μπορείτε να μείνετε, πού είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αξιοθέατων ή μονοπάτια πεζοπορίας.

Γεωγραφία

Η Ισλανδία βρίσκεται στο όριο μεταξύ της ευρωπαϊκής και της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, κάτι που είναι πιο εμφανές στο Þingvellir, όπου μπορείτε να δείτε πώς οι δύο τεκτονικές πλάκες διαχωρίζονται η μία από την άλλη.

Το ίδιο το νησί σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού μέχρι να πάρει το σχήμα που έχει σήμερα. Η ηφαιστειακή και γεωθερμική δραστηριότητα είναι ορατή σχεδόν σε κάθε στροφή, είτε περπατάτε στα θερμαινόμενα πεζοδρόμια του Ρέικιαβικ είτε παρακολουθείτε έναν γκέιζερ να εκρήγνυται από το έδαφος. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ισλανδία φέρει το παρατσούκλι "γη της φωτιάς και του πάγου".

Το δυτικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκεται και το Ρέικιαβικ, είναι το πιο πυκνοκατοικημένο, με το 60% του πληθυσμού της Ισλανδίας να ζει στο ίδιο το Ρέικιαβικ.

Το τοπίο της Ισλανδίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θα βρείτε σχεδόν καθόλου δάση, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν αποψιλωθεί στο παρελθόν. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες για την αναδάσωση του νησιού.

Η Ισλανδία σε αριθμούς

Στο τέλος αυτού του κεφαλαίου, παρουσιάζουμε επίσης ορισμένα ενδιαφέροντα γεωγραφικά στοιχεία της Ισλανδίας.

  • Το ψηλότερο βουνό - Hvannadalshnjúkur (2 110 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας)
  • Ο μακρύτερος ποταμός - Þjórsá / Thjorsá (230 χλμ.)
  • Γειτονικές χώρες - 0 (η Ισλανδία έχει θαλάσσια σύνορα μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τη Δανία)
  • Μήκος ακτογραμμής - 6 545 χλμ.
Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.