Geysir

Geysir

Το Γκάισιρ είναι ιστορικά η πρώτη πηγή που αναβλύζει νερό από τα βάθη της Γης, καταγεγραμμένη σε γραπτά έγγραφα ήδη από το 1294.

Λόγω της μοναδικής τεκμηριωμένης καταγωγής του, αναφέρεται ως το Μεγάλο Γκέισιρ, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ένας υποδεέστερος του μέσου όρου θερμοπίδακας όσον αφορά τη δραστηριότητα και το ύψος της στήλης νερού που εκτοξεύεται πάνω από την επιφάνεια. Άλλωστε, κυριολεκτικά λίγα βήματα μακριά από το Γκέισιρ μπορείτε να θαυμάσετε τον πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο γκέισιρ Strokkur.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Geysir βρίσκεται στον περίφημο Χρυσό Κύκλο της Ισλανδίας.

Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων

Κοιμώμενος θερμοπίδακας με ένα μεγάλο G

Το απαιτητικό μάτι θα παρατηρήσει ότι το Geysir είναι αυτό που έχει δανείσει το όνομά του ως γενική ονομασία σε όλους τους θερμοπίδακες του κόσμου και είναι σίγουρα η πιο διάσημη λέξη της Ισλανδίας.

Γεωλογικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι το Geysir ήταν ήδη ενεργό πριν από περίπου 10 000 χρόνια και η δραστηριότητά του εξαρτάται άμεσα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και ως εκ τούτου είναι πολύ ακανόνιστη. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, για παράδειγμα, το Geysir πέρασε από διάφορες περιόδους δραστηριότητας και αδράνειας.

Η τελευταία γνωστή μέχρι σήμερα περίοδος δραστηριότητας ήταν μετά τον σεισμό του 2000, όταν η στήλη νερού έφτασε σε ύψος 122 μέτρων, καθιστώντας το ένα από τα υψηλότερα γκέιζερ στον κόσμο εκείνη την εποχή. Μετά το 2003, ωστόσο, η δραστηριότητά του σταμάτησε και πάλι και πλέον αναφέρεται ως αδρανής. Ωστόσο, λόγω της ζωντανής τεκτονικής κάτω από την Ισλανδία, θα μπορούσε να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή. Μην απελπίζεστε όμως, όπως υπαινίσσεται στις εισαγωγές, μόλις 20 μέτρα περίπου από το Geysir μπορείτε να δείτε τον πολύ πιο ενεργό θερμοπίδακα Strokkur.

Είσοδος στο Haukaladur

Το Geysir είναι μόνο ένας από τους πολλούς θερμοπίδακες στη γεωθερμική κοιλάδα Haukaladur, μέσα από την οποία υπάρχουν άνετα μονοπάτια κατάλληλα για όλες τις κατηγορίες πεζοπόρων. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου και δεν υπάρχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας.

Διαμονή

Το Geysir βρίσκεται σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του Χρυσού Τριγώνου (ή κύκλου) και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέρος για διαμονή. Υπάρχουν δύο ξενοδοχεία ακριβώς δίπλα στο χώρο στάθμευσης με τυπικές ισλανδικές τιμές από 202 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο και πάνω: το Litli Geysir Hotel και το Hotel Geysir.

Υπάρχει επίσης ένα κάμπινγκ Geysir tjaldsvæði ακριβώς στην είσοδο, όπου δεν πληρώνετε ανά θέση σκηνής αλλά ανά άτομο, δηλαδή 1 800 isk ανά ενήλικα + προαιρετικό τέλος 500 isk για τη χρήση των ντους, δείτε τον επίσημο ιστότοπο. Λίγο φθηνότερο είναι το Skjol Camping, περίπου 2 χλμ. μακριά, με τιμές από 1 500 isk ανά άτομο.

Εμφάνιση ξενοδοχείων - Golden Circle

Πώς να έρθετε εδώ;

Η περιοχή Haukaladur απέχει περίπου 105 χλμ. από το Ρέικιαβικ, κοντά στον κεντρικό δρόμο με αριθμό 35 (χάρτης διαδρομής: mapy.cz), ο οποίος είναι πλήρως ασφαλτοστρωμένος και πολύ καλής ποιότητας. Είναι βατός όλο το χρόνο. Υπάρχει ένας μεγάλος δωρεάν χώρος στάθμευσης κοντά στην είσοδο.

Δεν υπάρχουν λεωφορεία δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε από τα πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στο Ρέικιαβικ και να πάρετε ένα τουριστικό λεωφορείο εδώ. Για παράδειγμα, το Reykjavík Excursions προσφέρει ένα 6ωρο ταξίδι σε ολόκληρο τον Χρυσό Κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στην περιοχή Haukaladur, από 8 000 isk, που είναι μια πολύ φιλική τιμή για τα ισλανδικά δεδομένα.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Ισλανδία.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.