Βόρειο Σέλας σε Ισλανδία

Πιτσουνάδα με χοντρά δόντια

Η θέαση του ουράνιου παιχνιδιού των χρωμάτων που είναι γνωστό ως Βόρειο Σέλας αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς ταξιδιώτες.

Ένα από τα καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι η Ισλανδία. Βρίσκεται αρκετά βόρεια, αλλά ταυτόχρονα όχι πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο. Στην πραγματικότητα, αν βρίσκεστε πολύ μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, το Βόρειο Σέλας θα εξασθενίσει και πάλι.

Εν ολίγοις, η Ισλανδία βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία και προσελκύει πολλούς τουρίστες από όλη την Ευρώπη αυτή την εποχή του χρόνου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα περιγράψουμε πώς και γιατί προκύπτει το βόρειο σέλας, αλλά πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορείτε να το δείτε στην Ισλανδία.

Τα χρώματα του Βόρειου Σέλαος

Το Βόρειο Σέλας είναι ένα εκπληκτικό και κάθε φορά μοναδικό φαινόμενο. Μερικές φορές ένα έντονο πράσινο χρώμα ξεχειλίζει στον ουρανό, μένοντας ακίνητο για μεγάλα λεπτά, ενώ άλλες φορές αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου, του μοβ ή απλώς ένα απαλό πρασινωπό χρώμα χορεύουν άγρια στον ουρανό.

Το Βόρειο Σέλας είναι απλά διαφορετικά χρωματισμένο, διαφορετικά κορεσμένο και διαφορετικά κινούμενο κάθε φορά. Γεγονός πάντως είναι ότι η Ισλανδία είναι το μέρος στην Ευρώπη με το πλουσιότερο σέλας, μετά τη Νορβηγία.

Πότε να πάτε - οι καλύτεροι μήνες για να πάτε

Η επιτυχία στην παρατήρηση του σέλαος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ο μόνος που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η επιλογή της σωστής εποχής για να ταξιδέψετε στην Ισλανδία για να δείτε το Βόρειο Σέλας.

Μια σημαντική προϋπόθεση για την παρατήρηση είναι, φυσικά, το σκοτάδι. Το Βόρειο Σέλας είναι ένα φαινόμενο που διαρκεί όλο το χρόνο και όλη την ημέρα, αλλά το ανθρώπινο μάτι μπορεί να το δει μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σκοτεινή νύχτα στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πρέπει να πάτε το χειμώνα.

Ο πρώτος μήνας που υπάρχει μικρή πιθανότητα παρατήρησης είναι τα τέλη Αυγούστου, ενώ ο τελευταίος μήνας είναι τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, το φως εξακολουθεί να είναι περισσότερο από το σκοτάδι αυτούς τους μήνες, οπότε οι πιθανότητες θα εξακολουθούν να είναι αρκετά μικρές.

Η καλύτερη εποχή είναι τα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου και ο Φεβρουάριος/Μάρτιος. Ενώ το σκοτάδι είναι στο μεγαλύτερο σημείο του στα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο, αυτοί οι μήνες είναι επίσης συχνά συννεφιασμένοι για μεγάλες ημέρες, συν το σκοτάδι και οι δύσκολες συνθήκες (παγετός, άνεμος, χιόνι) θα κάνουν το πρόγραμμά σας για το υπόλοιπο της ημέρας αρκετά σφιχτό.

Από την άλλη πλευρά, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Οκτώβριο, είναι αρκετά σκοτεινά τα βράδια και τη νύχτα, και θα έχετε επίσης αξιοπρεπείς πιθανότητες για καθαρό ουρανό, συν το ότι θα απολαμβάνετε άπλετο φως και αξιοπρεπή καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εξερευνήσετε την Ισλανδία.

Παράγοντες που επηρεάζουν το Βόρειο Σέλας

Εκτός από το σκοτάδι, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παρατήρηση του Βόρειου Σέλαος:

  • Ηλιακή δραστηριότητα - η επαρκής ηλιακή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για ένα αρκετά ισχυρό σέλας. Αυτό περιγράφεται από τον λεγόμενο δείκτη Kp, ο οποίος δείχνει τη διαταραχή του μαγνητικού πεδίου της Γης από τον ηλιακό άνεμο, η οποία προκαλεί το σέλας. Ο δείκτης Kp-index δίνεται σε μια κλίμακα από το 0 (καμία δραστηριότητα) έως το 9 (έντονη ηλιακή καταιγίδα). Ενώ η δραστηριότητα σε επίπεδο 3 αρκεί για να δει κανείς σέλας στην Ισλανδία, για παράδειγμα, για να τα δει στην ηπειρωτική Ευρώπη πρέπει να είναι σε επίπεδο 7 έως 8.
  • Τρέχων καιρός - η βασική υπόθεση είναι καθαρός ουρανός και καθόλου σύννεφα στα κατώτερα και μεσαία στρώματα (τα υψηλά σύννεφα δεν έχουν σημασία)
  • Φωτορύπανση - η Ισλανδία, με τη μοναδική μεγάλη πόλη της, βρίσκεται σε ιδανική θέση γι' αυτό. Επιπλέον, εάν υπάρχει έντονη ηλιακή δραστηριότητα (δείκτης Kp μεγαλύτερος από 5) και είναι αίθριος, μπορείτε να δείτε τη λάμψη από το Ρέικιαβικ.

Ιστοσελίδες πρόβλεψης σέλας

Ένας ιστότοπος αφιερωμένος απευθείας στην πρόβλεψη του Βόρειου Σέλαος θα σας βοηθήσει πολύ στο κυνήγι του σέλαος. Πιθανότατα ο πιο απλός ιστότοπος για την παρατήρηση του σέλαος στην Ισλανδία είναι ο ιστότοπος en.vedur.is της Ισλανδικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δείχνει με σαφήνεια την πρόβλεψη των χαμηλών και μεσαίων νεφών, κάτι που είναι απαραίτητο για τις παρατηρήσεις. Στον παραπάνω ιστότοπο, το πράσινο υποδεικνύει συννεφιασμένο ουρανό, ενώ το λευκό υποδεικνύει καθαρό ουρανό.

Στην επάνω δεξιά γωνία μπορείτε να δείτε την πρόβλεψη του δείκτη Kp-index κατά μέσο όρο για ολόκληρη την ημέρα (ο δείκτης Kp-index μπορεί να διαφέρει σημαντικά ακόμη και μέσα στην ίδια ημέρα). Εάν είναι μεγαλύτερος από 3, οι πιθανότητες παρατήρησης είναι αξιοπρεπείς, ενώ εάν είναι μεγαλύτερος από 5, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείτε το Σέλας. Φυσικά, αν είναι αίθριος και σκοτεινός.

Πού ακριβώς να πάτε στην Ισλανδία;

Πολλοί ταξιδιώτες ρωτούν πού είναι το ακριβές συγκεκριμένο και το "ένα και μοναδικό αληθινό" μέρος για να δείτε το Βόρειο Σέλας. Είναι απλό: δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέρος. Πρέπει να είστε αρκετά ευέλικτοι και να είστε προετοιμασμένοι για ένα ταξίδι με αυτοκίνητο αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων με καθαρό καιρό.

Εν ολίγοις, αν η ηλιακή δραστηριότητα είναι αρκετά υψηλή (3 ή περισσότερο), το κυριότερο είναι ο καθαρός ουρανός, ο οποίος μπορεί να είναι μόνο πάνω από ένα μικρό μέρος του νησιού. Πολύ γενικά μιλώντας, υπάρχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες για καθαρότερο καιρό στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της Ισλανδίας, όπου υπάρχει επίσης απολύτως ελάχιστη φωτορύπανση. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, μπορείτε να δείτε το σέλας από το Ρέικιαβικ υπό καθαρό ουρανό.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.