Ενοικίαση αυτοκινήτου σε Ισλανδία

Πιτσουνάδα με χοντρά δόντια

Αν δεν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ισλανδία μόνο στο Ρέικιαβικ ή να πληρώσετε πραγματικά μεγάλα ποσά για οργανωμένες εκδρομές με λεωφορείο (πολλές φορές περισσότερα από την ενοικίαση αυτοκινήτου), τα πρώτα σας βήματα μετά την προσγείωση θα είναι στο γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Δεν θα γνωρίσετε την Ισλανδία χωρίς αυτοκίνητο.

Πού, πότε και πώς να κάνετε κράτηση αυτοκινήτου στην Ισλανδία

Όταν κάνετε κράτηση αυτοκινήτου στην Ισλανδία, η τιμή εξαρτάται κυρίως από την εποχή. Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν θα κάνετε κράτηση 14 ημέρες ή 5 μήνες πριν από το ταξίδι σας (αν και η κράτηση νωρίτερα σας δίνει σίγουρα την ευκαιρία να έχετε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή). Οι τιμές ενοικίασης το χειμώνα και το καλοκαίρι συχνά διαφέρουν έως και τρεις φορές.

Για να κάνετε κράτηση, συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή σύγκρισης των περισσότερων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, η οποία θα ταξινομήσει τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα κριτήρια που έχετε επιλέξει:

Οι ταξιδιώτες έχουν καλές εμπειρίες με εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων όπως η IceRentalCars, η Europcar ή η Budget. Μια άλλη δημοφιλής εταιρεία ενοικίασης είναι η Geysir, η οποία αναφέρει απευθείας στους όρους και τις προϋποθέσεις της ότι δέχεται χρεωστικές κάρτες. Όλες αυτές μπορούν να φιλτραριστούν μέσω της προαναφερθείσας ιστοσελίδας booking.com.

Τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ισλανδία

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ισλανδία δεν είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη. Η τιμή εξαρτάται από τη διάρκεια της περιόδου ενοικίασης (όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ενοικίασης, τόσο φθηνότερη είναι η ημερήσια τιμή ενοικίασης), αλλά κυρίως από την εποχή... Παραδείγματα τιμών δίνονται παρακάτω. Για λόγους σαφήνειας, παρουσιάζουμε τις τιμές μετατρεπόμενες σε ευρώ.

 • Εβδομαδιαία καλοκαιρινή ενοικίαση (μικρό αυτοκίνητο): από 720 eur
 • Εβδομαδιαία ενοικίαση καλοκαίρι (4x4): από 940 eur
 • Εβδομαδιαία ενοικίαση χειμώνα (μικρό αυτοκίνητο): από 210 eur
 • Εβδομαδιαία ενοικίαση χειμώνα (4x4): από 400 eur
 • Κάντε κράτηση αυτοκινήτου στο booking.com

Στην Ισλανδία, είναι συνήθως ελαφρώς φθηνότερο να νοικιάσετε απευθείας στο Ρέικιαβικ και ακριβότερο στο αεροδρόμιο. Αν θέλετε να δείτε το Ρέικιαβικ για τουλάχιστον μία ημέρα και είστε ευχαριστημένοι με το δημόσιο λεωφορείο από το αεροδρόμιο στην πόλη, η ενοικίαση στο κέντρο της πόλης μπορεί να σας βγει φθηνότερη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα εισιτήριο λεωφορείου χωρίς επιστροφή κοστίζει 15 ευρώ, οπότε η ενοικίαση αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 29 ευρώ φθηνότερη στο κέντρο, ενώ η διαφορά αυξάνεται περαιτέρω αν ταξιδεύετε με περισσότερα άτομα.

Διαβάζετε πάντα λεπτομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις ενοικίασης και ιδιαίτερα την ασφάλιση, την οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στον ιστότοπο Booking.com. Ορισμένες εταιρείες ενοικίασης περιλαμβάνουν την ασφάλιση στην τελική τιμή, αλλού θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον, μεταξύ 5 και 20 ευρώ ανά ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου και τη διάρκεια της ενοικίασης.

Διεθνής άδεια οδήγησης και άλλα έγγραφα

Η Ισλανδία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη και έτσι, οι πολίτες της ΕΕ δεν χρειάζεται να αποκτήσουν διεθνή άδεια οδήγησης πριν ταξιδέψουν. Η εταιρεία ενοικίασης δέχεται άδεια οδήγησης από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ.

Οι ταξιδιώτες από προορισμούς εκτός της ΕΕ χρειάζονται διεθνή άδεια οδήγησης.

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων συνήθως απαιτούν πιστωτική κάρτα για την ενοικίαση αυτοκινήτου. Ορισμένες εταιρείες θα σας επιτρέψουν επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο με χρεωστική κάρτα, αλλά είτε με λιγότερο ευνοϊκούς όρους είτε με πολύ υψηλή προκαταβολή, που συχνά υπερβαίνει τα 1 000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως η Geysir, η οποία δεν απαιτεί πιστωτική κάρτα.

Τιμές βενζίνης

Η βενζίνη είναι ακριβότερη στην Ισλανδία από ό,τι στην ηπειρωτική Ευρώπη και σημαντικά ακριβότερη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική. Κατά μέσο όρο, οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη και περίπου 110% υψηλότερες από ό,τι στη Βόρεια Αμερική.

Οι τιμές κυμαίνονται σε ευρώ μεταξύ 1,90 ευρώ και 2,10 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης.

Πώς λειτουργούν τα πρατήρια καυσίμων στην Ισλανδία;

Η πυκνότητα των πρατηρίων καυσίμων δεν είναι σχεδόν τόσο υψηλή όσο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τα πρατήρια βενζίνης βρίσκονται στις μεγαλύτερες πόλεις, ποτέ έξω από την πόλη και σπάνια στα χωριά. Έτσι, ειδικά σε μεγαλύτερα ταξίδια στην Ισλανδία, σίγουρα μην πηγαίνετε με "αναθυμιάσεις".

Αν νοικιάσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν σημαντικά περισσότερα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ισλανδία από ό,τι τα συμβατικά πρατήρια καυσίμων, και συχνά βρίσκονται σε πραγματικά μικρές πόλεις μακριά από τον πολιτισμό.

Η κανονική βενζίνη αναφέρεται ως "95", ενώ το ντίζελ είναι γνωστό στις αντλίες ως "Diesel". Οι τιμές είναι ανά λίτρο βενζίνης.

Όλα τα πρατήρια καυσίμων στην Ισλανδία είναι αυτοεξυπηρετούμενα. Αφού οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας στο περίπτερο βενζίνης, βγείτε έξω και επιλέξτε στην οθόνη το ποσό σε ισλανδικές κορώνες που θέλετε να γεμίσετε.

Όταν γεμίζετε, η παροχή βενζίνης σταματά αυτόματα όταν φτάσετε στην ποσότητα που βάλατε.

Εάν επιθυμείτε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ, επιλέξτε την επιλογή "Full" στην οθόνη, οπότε η παροχή βενζίνης θα σταματήσει κατά την κρίση σας. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό θα χρεωθεί στην κάρτα σας αμέσως μόλις γεμίσετε.

Τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων διαθέτουν επίσης ένα ψιλικατζίδικο όπου μπορείτε να πληρώσετε τη βενζίνη με μετρητά.

Οι τουαλέτες στα πρατήρια καυσίμων είναι συνήθως δωρεάν. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα, τα ποτά και τα γλυκά είναι σημαντικά ακριβότερα στα πρατήρια καυσίμων της Ισλανδίας από ό,τι στα σούπερ μάρκετ (2-3 φορές ακριβότερα).

Χώρος στάθμευσης

Η στάθμευση στην Ισλανδία δεν αποτελεί πραγματικά κανένα πρόβλημα. Εξάλλου, σε μια χώρα με τόσο χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, δεν μπορεί να είναι. Εξαίρεση αποτελεί η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, όπου η στάθμευση στο κέντρο είναι χρεωμένη (συνήθως περίπου 190 isk ανά ώρα), αλλά ακόμη και εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν στάθμευση στα κύρια αξιοθέατα.

Κυκλοφορία και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η οδήγηση στην Ισλανδία γίνεται με το δεξί.

Οι κανόνες εδώ είναι πολύ παρόμοιοι με εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν χρειάζεται να προετοιμαστείτε για κάποια δύσκολα πράγματα.

Μέγιστες ταχύτητες

Στην Ισλανδία ισχύουν τα ακόλουθα όρια ταχύτητας.

 • Στο χωριό - 50 km/h, αλλά σε πολλά μέρη η ταχύτητα μειώνεται στα 30 km/h
 • Έξω από το χωριό σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους - 90 km/h
 • Έξω από το χωριό σε χωματόδρομους - 80 km/h

Οι ταχύτητες στα χωριά μετρούνται πολύ συχνά, είτε από περιπολίες της αστυνομίας είτε από σταθερά ραντάρ.

Κυκλικοί κόμβοι

Οι κυκλικοί κόμβοι είναι πολύ διαδεδομένοι στις ισλανδικές πόλεις και σε μεγάλες διασταυρώσεις εκτός των πόλεων.

Εάν ένας κυκλικός κόμβος έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας (κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στο Ρέικιαβικ), το όχημα στην εσωτερική λωρίδα κυκλοφορίας έχει πάντα προτεραιότητα έναντι του οχήματος στην εξωτερική λωρίδα κυκλοφορίας.

Σε έναν κυκλικό κόμβο είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε τα φλας ως εξής:

 • Εάν φεύγετε από τον κυκλικό κόμβο από την πρώτη έξοδο, αναβοσβήνετε το δεξί σας φλας πριν εισέλθετε στον κυκλικό κόμβο.
 • Εάν φεύγετε από τη δεύτερη έξοδο (δηλαδή de facto συνεχίζετε ευθεία στον κόμβο), αναβοσβήνετε δεξιά περίπου από το ύψος της πρώτης εξόδου.
 • Εάν πάρετε την αριστερή έξοδο (τελευταία έξοδος), αναβοσβήνετε αριστερά πριν εισέλθετε στον κυκλικό κόμβο. Μόνο στο ύψος της προτελευταίας εξόδου αλλάζετε προς τα δεξιά.

Προτεραιότητα οδήγησης

Στην Ισλανδία, η δεξιά προτεραιότητα ισχύει στις μη σηματοδοτημένες διασταυρώσεις. Τέτοιους κόμβους θα βρείτε κυρίως στις πόλεις.

Στα τμήματα όπου το όριο ταχύτητας ορίζεται από το νόμο ή από τις πινακίδες στα 60 km/h, είστε υποχρεωμένοι να επιτρέψετε στο λεωφορείο να εξέλθει από τη στάση χωρίς περιορισμό.

Οι πεζοί έχουν πάντα προτεραιότητα έναντι των μηχανοκίνητων οχημάτων στις διαβάσεις.

Άλλοι κανόνες

Ποιοι είναι κάποιοι άλλοι χρήσιμοι κανόνες οδικής κυκλοφορίας;

 • Τοαλκοόλ στο αίμα δεν είναι ανεκτό σε κανένα επίπεδο.
 • Η ομιλία στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση απαγορεύεται αυστηρά και συχνά υπόκειται σε αστυνομικούς ελέγχους.
 • Τα φώτα είναι υποχρεωτικά όλες τις ώρες της ημέρας (την ημέρα σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, τη νύχτα σε συνθήκες υψηλής ορατότητας).
 • Ηοδήγηση εκτός του σηματοδοτημένου δρόμου απαγορεύεται αυστηρά.

Πυκνότητα κυκλοφορίας και ποιότητα των δρόμων

Δεν υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι στην Ισλανδία.

Οι Ισλανδοί οδηγοί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διακριτικοί και οι κανονισμοί τηρούνται. Μπορεί να συναντήσετε πυκνή κυκλοφορία στο κέντρο του Ρέικιαβικ, αλλά κατά τα άλλα η οδήγηση στην Ισλανδία είναι περισσότερο μια χαλαρωτική εμπειρία σε άδειους δρόμους.

Αγροτικοί δρόμοι

Λόγω του πολύ αραιού πληθυσμού της Ισλανδίας, πρέπει να περιμένετε πολλούς σκονισμένους χωματόδρομους. Ακόμη και στον κύριο περιφερειακό δρόμο μήκους 1.340 χιλιομέτρων γύρω από το νησί ("Ring Road"), μπορεί να συναντήσετε μικρά μη ασφαλτοστρωμένα τμήματα στα ανατολικά της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να ελέγχετε τους όρους των εταιρειών ενοικίασης, καθώς ορισμένες από αυτές απαγορεύουν στα αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν 4WD να κυκλοφορούν σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Σε περίπτωση που αγνοήσετε αυτή την απαγόρευση και πάθετε ατύχημα ή ζημιά στο αυτοκίνητό σας σε χωμάτινο τμήμα, θα είστε αυτομάτως υπεύθυνοι για ολόκληρο το ποσό της ζημιάς.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά φυσικά αξιοθέατα δεν είναι προσβάσιμα χωρίς ένα εκτός δρόμου SUV. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι τόσο οι χαλικόδρομοι, οι οποίοι είναι συνήθως βατοί για συμβατικά αυτοκίνητα, αλλά κυρίως οι πολλές διαβάσεις ποταμών που είναι πολύ συνηθισμένες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ισλανδίας.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να μετακινηθείτε στην Ισλανδία με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ακόμη και όταν ταξιδεύετε στον λεγόμενο Χρυσό Κύκλο. Πληροφορίες σχετικά με το αν ένα συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι προσβάσιμο με συμβατικό αυτοκίνητο ή όχι, περιγράφονται επίσης στις λεπτομέρειες των αξιοθέατων της Ισλανδίας.

Επίσημη ιστοσελίδα road.is

Ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον προγραμματισμό ταξιδιών με αυτοκίνητο στην Ισλανδία είναι ο επίσημος ιστότοπος road.is της ισλανδικής κυβέρνησης, ο οποίος παρέχει πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα βατότητα των δρόμων, χάρτες των ασφαλτοστρωμένων και χαλικοστρωμένων δρόμων και πολλά άλλα.

Ένας άλλος σαφής ιστότοπος είναι το safetravel.is με παρόμοιες και συχνά καλύτερα εκτελεσμένες πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια στην Ισλανδία.

Οδήγηση το χειμώνα

Η οδήγηση στην Ισλανδία κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχει επίσης τις ιδιαιτερότητές της. Μόνο οι πραγματικά σημαντικοί δρόμοι στις μεγάλες πόλεις συντηρούνται, και ακόμη και τότε χωρίς αλάτι. Επομένως, να είστε προετοιμασμένοι για συχνή οδήγηση σε πακτωμένο χιόνι. Οι δρόμοι είναι επενδεδυμένοι με πορτοκαλί ψηλούς στύλους που οριοθετούν την άκρη του δρόμου.

Βασιστείτε πραγματικά στο γεγονός ότι αν πάτε στην Ισλανδία το χειμώνα, θα οδηγείτε σχεδόν 100% στο χιόνι. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό αγροτικών δρόμων, οι οποίοι δεν οδηγούν σε μόνιμα κατοικημένες περιοχές αλλά μόνο σε τουριστικά αξιοθέατα, είναι κλειστοί το χειμώνα. Και χειμώνας στην Ισλανδία σημαίνει συνήθως την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Μαΐου.

Διοδίων

Οι δρόμοι, οι σήραγγες και οι γέφυρες της Ισλανδίας είναι όλοι δωρεάν, με μία μόνο εξαίρεση.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της Ισλανδίας, η σήραγγα Vaðlaheiðagöng μήκους 7,5 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στο Akureyri. Βρίσκεται στην κύρια περιφερειακή οδό αριθ. 1. Πληρώνετε για να περάσετε από τη σήραγγα 1 500 isk. Τα διόδια μπορούν να πληρωθούν μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση veggjald.is/en/pricing.

Μπορείτε να πληρώσετε τα διόδια το αργότερο 24 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι σας και το αργότερο 24 ώρες μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού σας. Η σήραγγα παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και εάν δεν πληρώσετε, θα αποσταλεί μια επιστολή απαίτησης στη διεύθυνση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου (συνήθως μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων), καθώς και ένα διοικητικό τέλος 400 isk. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα χρεώσουν αυτόματα την πιστωτική σας κάρτα με αυτό το τέλος.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.