Γύρω από το Μπαρμπάντος

Μπαρμπάντος

Τα Μπαρμπάντος διαθέτουν ίσως τις καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες από όλα τα νησιά των Μικρών Αντιλλών. Ωστόσο, δεν φτάνει ακόμη το επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών και ως εκ τούτου παραμένει η καλύτερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

Με αυτοκίνητο στα Μπαρμπάντος

Η μετακίνηση με αυτοκίνητο στα Μπαρμπάντος είναι το πιο πρακτικό μέσο μεταφοράς, αλλά ειδικά στις δυτικές και νότιες ακτές συναντά έλλειψη χώρων στάθμευσης και έντονη κυκλοφορία. Ωστόσο, αν θέλετε να επιχειρήσετε να πάτε πέρα από τις κύριες παραλίες, το αυτοκίνητο συνιστάται σίγουρα ανεπιφύλακτα.

Οδηγείτε αριστερά στα Μπαρμπάντος.

Κάντε κράτηση αυτοκινήτου στα Μπαρμπάντος

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ενοικίασης λειτουργούν στο νησί, συμπληρωμένες από μερικές περιφερειακές εταιρείες της Καραϊβικής.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση αυτοκινήτου στα Μπαρμπάντος; Ποια είναι η ποιότητα των δρόμων; Ποιοι είναι οι κανονισμοί και πώς μπορώ να βάλω βενζίνη στην αντλία; Διαβάστε το αναλυτικό κεφάλαιο για την ενοικίαση αυτοκινήτου στα Μπαρμπάντος.

Δημόσιες συγκοινωνίες

Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις στα Μπαρμπάντος είναι το λεωφορείο ή το φορτηγάκι σταθερής διαδρομής (κοινόχρηστα ταξί, που ονομάζονται ZR). Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτελούν δρομολόγια προς όλες τις πόλεις και τα μικρότερα χωριά, αλλά ιδίως το εσωτερικό του νησιού είναι σχετικά δυσπρόσιτο, γεγονός που περιπλέκεται από τα ανύπαρκτα δρομολόγια και τις τυχαίες διαδρομές.

Αναζητήστε το καλύτερο ξενοδοχείο στην παραλία

Στάσεις

Κάθε στάση λεωφορείου επισημαίνεται με την πινακίδα "ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ" ή "ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ". Επομένως, από την πινακίδα μπορείτε να καταλάβετε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει το λεωφορείο από τη στάση. Με τον όρο "Πόλη" εννοούμε την πρωτεύουσα Bridgetown, καθώς εκεί πηγαίνει η συντριπτική πλειονότητα των δρομολογίων.

Δεν θα βρείτε κανένα πρόγραμμα δρομολογίων ή πληροφορίες στις στάσεις λεωφορείων σχετικά με το ποια γραμμή περνάει από εκεί. Το μόνο που μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι εκεί μπορείτε να σταματήσετε το λεωφορείο ή το φορτηγάκι.

Εάν ένα λεωφορείο, μικρό λεωφορείο ή ZR (φορτηγάκι) πλησιάζει στη στάση, απλά κουνήστε το χέρι σας.

Αν πρόκειται να κατεβείτε, πρέπει πάντα να πατάτε το μικρό λευκό κουμπί στο πλάι, δίπλα στα παράθυρα ή στο ταβάνι (για τα βαν και τα μίνι λεωφορεία) ή το κόκκινο κουμπί "stop" στα πιο σύγχρονα λεωφορεία.

Τιμές εισιτηρίων

Είτε βρίσκεστε σε ένα σύγχρονο λεωφορείο, είτε σε ένα παλαιότερο μικρό λεωφορείο είτε σε ένα φορτηγάκι, η τιμή είναι πάντα η ίδια: 3,50 bbd.

Δεν έχει σημασία αν πηγαίνετε μια στάση ή από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη. Θα πληρώνετε πάντα το ίδιο ποσό.

Δεν εκδίδεται ποτέ χάρτινο εισιτήριο, απλώς πληρώνετε.

ZRs - κοινόχρηστα ταξί

Το πιο συνηθισμένο μέσο μεταφοράς είναι μικρά λευκά φορτηγάκια με μπορντό λωρίδα, τα οποία οι ντόπιοι αποκαλούν μόνο "ZR" (Zed-r). Η ονομασία αυτή προέρχεται από τις ειδικές πινακίδες αριθμού που φέρουν όλα τα φορτηγά με κοινόχρηστα ταξί: αρχίζουν πάντα με τα γράμματα ZR.

Τα ZR εκτελούν τακτικά δρομολόγια και φέρουν πάντα τον αριθμό δρομολογίου, ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό και το πίσω μέρος του καπό σε έναν μαύρο κύκλο.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για αυτά τα φορτηγά. Φεύγουν πάντα από το Bridgetown όταν είναι πλήρως γεμάτα. Στην άλλη κατεύθυνση, φεύγουν πάντα από τον άλλο τερματικό σταθμό στο ίδιο διάστημα που έφτασαν από το Bridgetown (έτσι δεν υπάρχει συνήθως αναμονή για πλήρη χωρητικότητα στην κατεύθυνση προς την πόλη).

  • Κατάλογος και δρομολόγια των γραμμών ZR στον δικτυακό τόπο ta.gov.bb/RouteTaxis

Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές κοινόχρηστων ταξί εκτελούνται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 7 από το Bridgetown κατά μήκος της νότιας ακτής μέσω Hastings, Rockley, Worthing, St. Lawrence έως το Oistins (γραμμές 3D και 11), με μέσο όρο ένα δρομολόγιο κάθε 5 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν επιβιβαστείτε στη μέση της διαδρομής, οι πιθανότητες είναι ότι ένα εντελώς γεμάτο ZR δεν θα σταματήσει καθόλου για εσάς. Ωστόσο, συνήθως μπορείτε να περιμένετε 10-15 λεπτά το πολύ, και πάντα χωράτε σε ένα φορτηγάκι.

Τα κόμιστρα των 3,50 bbd καταβάλλονται είτε στον εισπράκτορα που επιβαίνει στο βαν (συνήθως φοράει κίτρινο πουκάμισο) είτε απευθείας στον οδηγό του λεωφορείου αφού κατέβετε από το λεωφορείο. Δεν χρειάζεται να καταβληθεί απευθείας το ακριβές ποσό, ωστόσο προτιμάται.

Τα κοινόχρηστα ταξί (ZR) εκτελούν δρομολόγια από το Bridgetown από δύο σταθμούς λεωφορείων:

  • Constitution River Terminal (τοποθεσία στη διεύθυνση google.com/maps) - το νότιο μισό του νησιού.
  • Τερματικός σταθμός Cheapside (τοποθεσία google.com/maps) - στο βόρειο μισό του νησιού.

Μικρά λεωφορεία

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο μέσο μεταφοράς είναι τα μικρά λεωφορεία, τα οποία πηγαίνουν πραγματικά σε κάθε γωνιά των Μπαρμπάντος.

Είναι μεγαλύτερα από τα φορτηγά ZR και μοιάζουν περισσότερο με τα συμβατικά λεωφορεία. Είναι συνήθως βαμμένα κίτρινα με μπλε ρίγες και στο Bridgetown αναχωρούν από τους ίδιους σταθμούς λεωφορείων με τα κοινόχρηστα ταξί:

  • Constitution River Terminal (τοποθεσία στη διεύθυνση google.com/maps) - στο νότιο μισό του νησιού
  • Τερματικός σταθμός Cheapside (τοποθεσία google.com/maps) - στο βόρειο μισό του νησιού

Αν και τυπικά τα μικρά λεωφορεία έχουν αριθμούς γραμμής και εκτελούν μια συγκεκριμένη διαδρομή, στην πραγματικότητα ο αριθμός της γραμμής δεν είναι εμφανώς σημειωμένος. Αντ' αυτού, υπάρχει μια μεγάλη πινακίδα έξω από το παράθυρο με τον προορισμό.

Όπως και τα ZR, τα μικρά λεωφορεία δεν έχουν χρονοδιάγραμμα και ξεκινούν τις διαδρομές τους όταν γεμίζουν. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεν περιμένουν για πλήρη χωρητικότητα όπως τα φορτηγά. Κατά μέσο όρο, τα μικρά λεωφορεία εκτελούν 1-2 δρομολόγια την ώρα σε κάθε διαδρομή, αλλά τα λιγότερο πολυσύχναστα δρομολόγια προς το εσωτερικό του νησιού εκτελούνται μόνο μερικές φορές την ημέρα.

  • Κατάλογος και δρομολόγια των δρομολογίων των μικρών λεωφορείων στον ιστότοπο: ta.gov.bb/Routes/Minibus

Δεν μπορείτε να μάθετε τις ώρες πουθενά εκ των προτέρων, πρέπει να ρωτήσετε στο σταθμό λεωφορείων ή τους ντόπιους.

Μπορείτε να βρείτε τα μικρά λεωφορεία στον τοπικό σταθμό λεωφορείων ή στον τοπικό σταθμό λεωφορείων. Τα 3,50 bbd καταβάλλονται είτε στον ελεγκτή που βρίσκεται στο βαγόνι (συνήθως φοράει κίτρινο μπλουζάκι) είτε απευθείας στον οδηγό του λεωφορείου όταν κατεβαίνετε από το λεωφορείο. Δεν είναι απαραίτητο να καταβληθεί απευθείας το ακριβές ποσό, ωστόσο προτιμάται.

Λεωφορεία

Στα Μπαρμπάντος κυκλοφορούν κλασικά λεωφορεία, τόσο σύγχρονα κλιματιζόμενα (μπλε και κίτρινα) όσο και παλαιότεροι μη κλιματιζόμενοι τύποι (συνήθως καθαρά λευκά ή με κίτρινη ρίγα).

Τα κλασικά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από το Bridgetown από διαφορετικούς σταθμούς σε μικρά λεωφορεία ή φορτηγάκια:

  • Granville Bus Terminal (τοποθεσία στη διεύθυνση google.com/maps) - το νότιο μισό του νησιού
  • Τερματικός σταθμός Princess Alice (τοποθεσία στο google.com/maps) - στο βόρειο μισό του νησιού

Τα λεωφορεία είναι το μόνο μέσο μεταφοράς που έχει ακριβείς ώρες αναχώρησης από τους τερματικούς σταθμούς. Τηρούνται ως επί το πλείστον, αν και οι αποκλίσεις των 5 έως 10 λεπτών δεν είναι ασυνήθιστες.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων δεν εκτελούνται τόσο συχνά όσο τα μικρά λεωφορεία ή τα φορτηγά, αλλά το ταξίδι με λεωφορείο είναι σημαντικά πιο άνετο και προβλέψιμο χάρη στο πρόγραμμα δρομολογίων. Ωστόσο, οι ώρες δίνονται μόνο για τις αναχωρήσεις από τον τερματικό σταθμό. Τις υπόλοιπες πρέπει να τις υπολογίσετε κατά προσέγγιση.

Το μειονέκτημα των λεωφορείων είναι η ανάγκη καταβολής του ακριβούς κομίστρου των 3,50 bbd. Αυτό καταβάλλεται ρίχνοντας χρήματα στο κουτί με τον οδηγό κατά την επιβίβασή σας. Ο οδηγός δεν έχει τη δυνατότητα να σας επιστρέψει το αντίτιμο αν χρειαστεί. Έτσι, αν δεν έχετε το ακριβές ποσό, πρέπει είτε να αλλάξετε εκ των προτέρων είτε να βάλετε στο κουτί ένα υψηλότερο κόμιστρο. Εναλλακτικά, επιλέξτε να πάρετε ένα μικρό λεωφορείο ή ένα κοινόχρηστο ταξί, τα οποία συνήθως ακολουθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Ταξί

Τα κλασικά ταξί είναι άφθονα στο Bridgetown και στους κεντρικούς δρόμους κατά μήκος των θέρετρων. Τα ταξί είναι ασφαλή, αν και δεν είναι εξοπλισμένα με ταξίμετρα.

Τα κόμιστρα καθορίζονται από την κυβέρνηση και για μια διαδρομή περίπου 5 χιλιομέτρων θα σας κοστίσει περίπου 30 bbd. Τις επίσημες τιμές μπορείτε να τις κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης: gisbarbados.gov.bb//new-taxi-fare. Μπορείτε να πληρώσετε μόνο με μετρητά τόσο σε δολάρια Μπαρμπάντος όσο και σε δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.