Καιρός σε Μπαρμπάντος και καλύτερη ώρα για να πάτε

Μπαρμπάντος

Ο καιρός στα Μπαρμπάντος είναι τροπικός. Η μέση θερμοκρασία είναι 30 °C καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ο ήλιος ζεσταίνει την ηπειρωτική χώρα για περίπου 3 000 ώρες το χρόνο. Το κλίμα των Μπαρμπάντος επηρεάζεται από ευχάριστους βορειοανατολικούς ανέμους.

Η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται από 26-30 °C.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η ξηρή περίοδος (Δεκέμβριος-Μάιος) εναλλάσσεται με την περίοδο των βροχών (Ιούνιος-Νοέμβριος). Τα Μπαρμπάντος βρίσκονται στην άκρη της ζώνης των τυφώνων και δεν είναι τόσο επιρρεπή σε καταστροφικές συνέπειες όσο άλλα νησιά της Καραϊβικής. Το ενδεχόμενο τυφώνων επικρατεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά το μάτι ενός τυφώνα πλήττει τα Μπαρμπάντος πολύ σπάνια, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 30 χρόνια.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι μήνες για να τα επισκεφθείτε;

Σταθερός καιρός με τις λιγότερες βροχοπτώσεις και τις πιο ευχάριστες θερμοκρασίες μεταξύ 29 και 30°C επικρατεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου βρέχει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 3 ημέρες, συνήθως το βράδυ ή τη νύχτα. Η βροχή μπορεί να είναι πολύ δυνατή και να ξεκινήσει χωρίς προειδοποίηση. Ωστόσο, συνήθως διαρκεί μεταξύ 2 και 10 λεπτών.

Επιπλέον, σπάνια βρέχει σε όλο το νησί, αλλά μόνο σε στενές, περιγεγραμμένες ζώνες.

Πότε είναι η περίοδος των βροχών στα Μπαρμπάντος;

Οι πιο έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται στις αρχές Αυγούστου και η υγρή περίοδος τελειώνει στα τέλη Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών μπορεί να βρέξει έως και αρκετές φορές την ημέρα, αλλά συνήθως πρόκειται ακόμα μόνο για σύντομες ισχυρές καταιγίδες που διαρκούν έως και 30 λεπτά.

Οι ολοήμερες συννεφιές είναι σίγουρα πιο συχνές από ό,τι το χειμώνα, αλλά ακόμη και έτσι είναι σχετικά λίγες: 2-3 φορές το μήνα κατά μέσο όρο.

Υπάρχουν τυφώνες στα Μπαρμπάντος;

Ναι, αλλά σημαντικά λιγότεροι από ό,τι στα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Καραϊβικής. Τα Μπαρμπάντος βρίσκονται λίγο έξω από την κύρια ζώνη τυφώνων.

Η περίοδος των τυφώνων διαρκεί από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, ένας τυφώνας πλήττει άμεσα τα Μπαρμπάντος μία φορά κάθε 15-30 χρόνια. Οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες περνούν συχνά σε απόσταση 20 έως 100 μιλίων από το νησί, αλλά συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές απευθείας στα Μπαρμπάντος.

Καιρός και θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Έτσι είναι ο καιρός στα Μπαρμπάντος κατά τη διάρκεια κάθε μήνα του έτους.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος φέρνει την υψηλή περίοδο στα Μπαρμπάντος με πολύ σύντομες περιστασιακές βροχές (κυρίως τη νύχτα) και μερικώς συννεφιασμένο ή καθαρό ουρανό. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως γύρω στους 29°C, μετριάζονται από ένα συνεχές αεράκι, ιδίως στις νότιες και ανατολικές ακτές.

Οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού κυμαίνονται γύρω στους 26 °C.

Καιρός Φεβρουάριος

Το κλίμα του Φεβρουαρίου ευνοεί τις αδιάλειπτες διακοπές. Οι θερμοκρασίες του αέρα κυμαίνονται γύρω στους 29 °C και η υγρασία είναι η χαμηλότερη του έτους, γεγονός που, σε συνδυασμό με το συνεχές αεράκι, καθιστά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους πολύ ευχάριστη.

Υπάρχει πολύ λίγη βροχή κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Εμφανίζεται σποραδικά το βράδυ ή τη νύχτα, στις περισσότερες περιπτώσεις με τη μορφή σύντομων 10λεπτων βροχών.

Η θερμοκρασία της θάλασσας φτάνει τους 26 °C.

Καιρός Μάρτιος

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, τα Μπαρμπάντος έχουν ιδανικές συνθήκες για διακοπές. Τον Μάρτιο σημειώνονται οι λιγότερες βροχές του έτους και μόνο σποραδικές 10λεπτες βροχές κατά τη διάρκεια της νύχτας και του απογεύματος.

Ο ουρανός είναι καθαρός ή μερικώς συννεφιασμένος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με μόνο περιστασιακές νεφώσεις προς το βράδυ, αλλά μόνο για μερικές δεκάδες λεπτά.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 29 και 30 °C, ενώ το νερό της θάλασσας είναι γύρω στους 26 °C.

Ο καιρός τον Απρίλιο

Ο καιρός τον Απρίλιο στα Μπαρμπάντος δεν διαφέρει από τον χειμώνα και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να είναι κάτι άλλο από αίθριος ή μερικώς συννεφιασμένος με θερμοκρασίες γύρω στους 30 °C καθ' όλη τη διάρκεια της διαμονής σας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις διατηρούν τη βλάστηση καταπράσινη, αλλά καθώς συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά το βράδυ ή τη νύχτα για όχι περισσότερο από 20 λεπτά, δεν επηρεάζουν τις χαλαρωτικές διακοπές.

Καιρός Μάιος

Ακόμη και ο Μάιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως μήνας υψηλής περιόδου στα Μπαρμπάντος. Αν και οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες από τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθούν να βρέχουν συνήθως τη νύχτα και σπανιότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία του αέρα δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, κυμαίνεται γύρω στους 30 °C, ενώ η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού ανεβαίνει στους 27 °C.

Ο καιρός τον Ιούνιο

Η βροχερή περίοδος ξεκινάει κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, αλλά αν μπορείτε να βρείτε μια φθηνή πτήση για την ημερομηνία αυτή, μην ανησυχείτε για το αν θα πάτε στα Μπαρμπάντος.

Τον Ιούνιο, βρέχει περίπου κάθε δεύτερη μέρα με τη μορφή ισχυρών ημίωρων βροχών, οι οποίες περιστασιακά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι θερμοκρασίες παραμένουν στους 30 βαθμούς και η υγρασία αυξάνεται, οπότε η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους δεν ενδείκνυται για ευαίσθητα άτομα.

Ο καιρός τον Ιούλιο

Με μεγάλες ημέρες, ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας μέσα στο έτος. Παρόλο που ο καθαρός ουρανός διακόπτεται από σύννεφα κάθε απόγευμα, τα οποία ακολουθούνται από μια σύντομη, δυνατή βροχή, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για βροχή μεγάλης διάρκειας.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει καθημερινά στους 31 °C και η υγρασία είναι αρκετά υψηλή, αλλά ο συνεχής αέρας που πνέει όλο το χρόνο κάνει την παραμονή έξω πιο ευχάριστη.

Καιρός τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι ένας ζεστός, υγρός μήνας με συχνές έντονες βροχές (1-3 φορές την ημέρα), οι οποίες όμως διαρκούν συνήθως μόνο λίγα λεπτά λόγω των ανέμων. Τον Αύγουστο, η θερμοκρασία μεταβάλλεται ελάχιστα και κυμαίνεται γύρω στους 31 °C καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.

Η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού φτάνει τους 29 °C.

Καιρός Σεπτέμβριος

Η περίοδος των βροχών κορυφώνεται σιγά-σιγά τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει και η απειλή τυφώνων ή τροπικών καταιγίδων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα καταστροφικά φαινόμενα τείνουν να αποφεύγουν τα Μπαρμπάντος και πλήττουν το νησί περίπου μία φορά κάθε 20-30 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, οι καταιγίδες μπορεί να εξακολουθούν να είναι ισχυρές και να συμβαίνουν καθημερινά. Ωστόσο, είναι συνήθως μόνο το απόγευμα ή αργότερα το βράδυ και δεν διαρκούν πολύ.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ο ήλιος λάμπει για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και οι εντελώς συννεφιασμένοι ουρανοί που διαρκούν περισσότερο από λίγες ώρες είναι σπάνιοι.

Καιρός τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι ο πιο βροχερός και θερμός μήνας του έτους. Έντονες καταιγίδες εκδηλώνονται συχνά κάθε βράδυ, μερικές φορές ακόμη και αρκετές φορές την ημέρα, αλλά ακόμη και τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν παρατεταμένες βροχές.

Σταθεροί άνεμοι πνέουν ακόμη και το φθινόπωρο, οπότε τα σύννεφα και η βροχή γρήγορα - μέσα σε 30 λεπτά το πολύ - απομακρύνονται και πάλι. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στους 31 °C και η υγρασία είναι πολύ υψηλή.

Αν δεν σας πειράζει να σας φυσάει έξω από τη θάλασσα η περιστασιακή καταιγίδα για μισή ώρα, πηγαίνετε στα Μπαρμπάντος τον Οκτώβριο. Είναι ο μήνας που οι τιμές των καταλυμάτων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα και η εποχή των τυφώνων που συνηθίζεται σε άλλα μέρη της Καραϊβικής είναι λιγότερο πιθανή.

Ο καιρός τον Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας της εποχής των βροχών και διαφέρει ελάχιστα από τον Οκτώβριο. Οι βροχές είναι συχνές και έντονες, αλλά πολύ σύντομες, με ηλιόλουστες ή μερικώς συννεφιασμένες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 30°C ενδιάμεσα.

Η θάλασσα είναι επίσης ζεστή, με θερμοκρασία που φτάνει τους 28 °C.

Καιρός Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μεταβατικός μήνας μεταξύ της εποχής των βροχών και της υψηλής περιόδου, αλλά λόγω των Χριστουγέννων, είναι ήδη ο μήνας που οι τιμές για όλες τις υπηρεσίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους.

Ο καιρός είναι καλός για πεζοπορία και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα. Τα συνολικά ύψη βροχής είναι αρκετά υψηλά, αλλά συγκεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε σύντομες 20λεπτες βροχές που σημειώνονται το βράδυ ή τη νύχτα, και όχι ακόμη κάθε μέρα.

Η θερμοκρασία του αέρα ανέρχεται στους 29 °C και η θερμοκρασία της θάλασσας στους 27 °C.

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Μπαρμπάντος - Θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
ήλιος
28 °C
27 °C
Φεβρουάριος
ήλιος
29 °C
26 °C
Μάρτιος
ήλιος
29 °C
26 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
30 °C
27 °C
μπορεί
ηλιόλουστο
30 °C
27 °C
Ιούνιος
ηλιόλουστο
30 °C
28 °C
Ιούλιος
ηλιόλουστο
30 °C
28 °C
Αύγουστος
βροχερό
31 °C
29 °C
Σεπτέμβριος
βροχερό
31 °C
29 °C
Οκτώβριος
βροχερό
30 °C
29 °C
Νοέμβριος
βροχερό
30 °C
28 °C
Δεκέμβριος
ηλιόλουστο
29 °C
28 °C

Πότε να πάτε στο Μπαρμπάντος

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τα Μπαρμπάντος είναι από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Τότε θα έχετε τις λιγότερες βροχοπτώσεις και τις περισσότερες ηλιόλουστες ημέρες στο νησί.

Ωστόσο, τα Μπαρμπάντος είναι ένα από τα λίγα νησιά της Καραϊβικής που μπορείτε να επισκεφθείτε όλο το χρόνο χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία. Ειδικά μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου, αναμένεται υψηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά ο αποπνικτικός καιρός μετριάζεται από τον συνεχή άνεμο.

Επίσης, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο βρέχει σημαντικά περισσότερο απ' ό,τι το χειμώνα και την άνοιξη, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για σύντομες (έως 30 λεπτά) βροχές, αν και μπορεί να είναι πολύ έντονες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τυφώνων και τροπικών καταιγίδων είναι από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο, αλλά τα Μπαρμπάντος βρίσκονται ήδη εκτός της κύριας ζώνης τυφώνων και επομένως μια παρόμοια φυσική καταστροφή συμβαίνει άμεσα στο νησί κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 30 χρόνια.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.