Πολιτισμός και ιστορία της Μπαρμπάντος

Μπαρμπάντος

Πόσο εύκολο είναι να μιλάτε αγγλικά στα Μπαρμπάντος; Πώς είναι οι κάτοικοι των Μπαρμπάντος και πότε είναι κλειστά τα καταστήματα στα Μπαρμπάντος;

Αναζήτηση καταλύματος στα Μπαρμπάντος

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, αλλά οι ντόπιοι μιλούν τη δική τους διάλεκτο που ονομάζεται Bajan. Παρεμπιπτόντως, η λέξη bajan (μερικές φορές γράφεται ως baian), θα τη δείτε σε κάθε γωνία και εκφράζει οτιδήποτε Μπαρμπαντιανό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με έναν τουρίστα, οι ντόπιοι προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν τη διάλεκτο.

Ένα μίνι λεξικό με τη διάλεκτο που χρησιμοποιείται:

- Γεια σας - Marnin / How ya
- Πού είναι...; - Πού είναι...
- Μπορείτε να με βοηθήσετε; - Μπορείς να με βοηθήσεις;
- Πόσο κοστίζει; - Πόσο κοστίζει;
- Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τα καταφέρετε με τα συνηθισμένα αγγλικά εδώ χωρίς προβλήματα. Οι ντόπιοι, οι "bajans", είναι πολύ εξυπηρετικοί και αν δεν καταλαβαίνετε, θα επαναλάβουν υπομονετικά τα πάντα 3 φορές.

Άνθρωποι

Ο πληθυσμός του νησιού αποτελείται κατά 93% από απογόνους Αφρικανών, κατά 3% από Ευρωπαίους, κατά 3% από μεικτές φυλές και το υπόλοιπο 1% από Ασιάτες (Ινδοί, Κινέζοι). Τα Μπαρμπάντος είναι μια ανεπτυγμένη χώρα της Καραϊβικής με αναπτυγμένη και σχετικά πλούσια κοινωνία.

Η φτώχεια ζει σε μεγαλύτερο βαθμό μόνο σε ορισμένα μέρη του Bridgetown, αλλά δεν θα συναντήσετε κλασικές παραγκουπόλεις ή ευτελείς παραγκουπόλεις.

Τα Μπαρμπάντος έχουν πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκους, γεγονός που καθιστά το νησιωτικό έθνος την 22η μικρότερη χώρα στον κόσμο σε πληθυσμό.

Οι Bajans (δηλαδή οι κάτοικοι του Μπαρμπάντος) είναι χαλαροί άνθρωποι. Είναι εξυπηρετικοί και υπομονετικοί με τους τουρίστες, αλλά όχι ενοχλητικοί. Αν δεν ρωτήσετε, τείνουν να σας αγνοούν. Σε γενικές γραμμές, οι Μπατζιανοί είναι πραγματικά συνηθισμένοι στους τουρίστες, ακόμη και στα απομακρυσμένα μέρη του νησιού.

Θρησκεία

Πάνω από το 75% του ντόπιου πληθυσμού ομολογεί τον Χριστιανισμό, αλλά χωρίζονται σε πολλές συν ή πλην ίσες ομάδες. Οι μεγαλύτερες είναι οι Αγγλικανικοί, οι Πεντηκοστιανοί, οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, οι Αδελφοί Μοραβίας και οι Καθολικοί.

Περίπου το 20% των κατοίκων του Μπαρμπάντι είναι άθεοι και το υπόλοιπο 3% μοιράζονται οι άλλες παγκόσμιες θρησκείες.

Ενώ οι Μπατζιανοί πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, δεν ασκούν ιδιαίτερα την πίστη τους εξωτερικά και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την καθημερινή τους ζωή.

Διακοπές

Οι διακοπές στα Μπαρμπάντος δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους τουρίστες. Τα γραφεία είναι κλειστά για τις διακοπές, αλλά οι κανονικές υπηρεσίες, όπως τα καταστήματα, τα εστιατόρια, η ενοικίαση αυτοκινήτων, οι τουριστικές προσφορές και τα λεωφορεία λειτουργούν κανονικά.

Τα Μπαρμπάντος έχουν συνολικά 11 αργίες:

 • 1 Ιανουαρίου: Πρωτοχρονιά - 1 Ιανουαρίου
 • Ημέρα Errol Barrow (επέτειος της γέννησης του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία) - 21 Ιανουαρίου
 • Μεγάλη Παρασκευή (Πάσχα) - κυμαινόμενη ημερομηνία
 • Δευτέρα του Πάσχα - κυμαινόμενη ημερομηνία
 • Ημέρα Εθνικών Ηρώων - 28 Απριλίου
 • Εργατική Πρωτομαγιά - 1 Μαΐου
 • Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος - κυμαινόμενη ημερομηνία
 • Ημέρα Χειραφέτησης - 1 Αυγούστου
 • Ημέρα Kadooment (Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το αποκορύφωμα του φεστιβάλ Crop Over, διάρκειας 6 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια του οποίου λήγει η περίοδος των ζαχαροκάλαμων. Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ (που ονομάζεται Kadooment Day), οι εορτασμοί κορυφώνονται με τους ντόπιους να βγαίνουν στους δρόμους με πολύχρωμες στολές που θυμίζουν καρναβάλι και είναι φτιαγμένες κυρίως από φτερά για να γιορτάσουν τη φετινή συγκομιδή. Kadooment σημαίνει "μεγάλο πάρτι" στην τοπική αργκό - την Δευτέρα του Αυγούστου.
 • Ημέρα Ανεξαρτησίας - 30 Νοεμβρίου
 • Ημέρα των Χριστουγέννων - 25 Δεκεμβρίου
 • Boxing Day - 26 Δεκεμβρίου

Ιστορία με λίγα λόγια

Οι Πορτογάλοι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στο νησί. Του έδωσαν το όνομα Μπαρμπάντος (που μεταφράζεται ως γενειοφόρος, προφανώς προερχόμενο από τις λιάνες συκιάς που αφθονούν στο νησί). Το 1625, το νησί έγινε βρετανική αποικία.

Οι Βρετανοί έφεραν στο νησί σκλάβους από την Αφρική και επεξεργάζονταν ζαχαροκάλαμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ακόμη και σήμερα μαύρη, καθώς οι σκλάβοι αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού για διακόσια χρόνια.

Τα Μπαρμπάντος απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στις 30 Νοεμβρίου 1966 και έγιναν η 3η χώρα στον κόσμο που υιοθέτησε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Πολιτισμός

Το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του έτους είναι η προαναφερθείσα παρέλαση του καρναβαλιού της Ημέρας Kadooment. Η μουσική έχει μακρές ρίζες εδώ. Θα ακούσετε r'n'b, reggae και επιτυχίες της τοπικής διασημότητας Rihanna σε κάθε γωνιά.

Το εθνικό άθλημα της χώρας είναι το κρίκετ, το οποίο έφεραν στο νησί οι Άγγλοι κατά τη διάρκεια του αποικισμού.

Οι παλαιότερες τέχνες στο νησί είναι αναμφίβολα η παραγωγή του τοπικού ρουμιού Mount Gay, η αλιεία και η γεωργία (κυρίως ζαχαροκάλαμο). Το νησί διαθέτει επίσης βιομηχανία ζυθοποιίας με παράδοση που χρονολογείται εδώ και περίπου 60 χρόνια. Η μόνη τοπική μπύρα παρασκευάζεται εδώ Banks.

Τουρισμός

Ο τουρισμός κυριαρχεί στην τοπική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ευρέως διαδεδομένος κυρίως στις δυτικές και νότιες ακτές. Το νησί είναι πολύ δημοφιλές σε μια πλούσια πελατεία, πράγμα που σημαίνει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ καλή.

Οι τουρίστες πετούν στα Μπαρμπάντος κυρίως για να επισκεφθούν τις χαρακτηριστικές παραλίες της Καραϊβικής. Κάθε παραλία είναι λίγο διαφορετική, αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ψιλή, καθαρή λευκή άμμο που βρέχεται από γαλάζια θάλασσα.

Αναζήτηση καταλύματος στα Μπαρμπάντος

Οι υπηρεσίες εδώ είναι σε παρόμοιο επίπεδο με την Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, με ίσως απλώς μικρότερη ποικιλία εστιατορίων ή καταστημάτων.

Υπάρχουν σούπερ μάρκετ σε κάθε θέρετρο, αλλά ιδιαίτερα στις δυτικές και νότιες ακτές. Τα καλύτερα εφοδιασμένα είναι τα σούπερ μάρκετ Massy, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλά μέρη. Μικρότερα παντοπωλεία βρίσκονται διάσπαρτα κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά.

Εστιατόρια υπάρχουν και πάλι μόνο στα μεγαλύτερα χωριά, αλλά παντού αλλού δεν θα δυσκολευτείτε να φάτε σε τοπικούς πάγκους και αυτοσχέδια ταχυφαγεία.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.