Γύρω από το Νότια Κορέα

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα διαθέτει ένα εξελιγμένο και υψηλής ποιότητας σύστημα δημόσιων μεταφορών, καθώς και δρόμους και αυτοκινητοδρόμους. Παρά τις μικρές διαφορές από τις μεταφορές στην Ευρώπη ή την Αμερική, θα συνηθίσετε γρήγορα το κορεατικό σύστημα και θα διαπιστώσετε ότι το ταξίδι εδώ είναι πολύ εύκολο ακόμη και για τους ξένους τουρίστες.

Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων

Στη Νότια Κορέα, μπορείτε να επωφεληθείτε από τα αεροπορικά ταξίδια εσωτερικού, τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τους τοπικούς σιδηροδρόμους, τα σύγχρονα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Με αυτοκίνητο στη Νότια Κορέα

Παρόλο που το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών στην Κορέα είναι εξελιγμένο και διαδεδομένο πέρα από τις μεγάλες πόλεις, αν θέλετε να εξερευνήσετε την ύπαιθρο, τις ορεινές περιοχές και τις ακτές της Κορέας, η ενοικίαση αυτοκινήτου παραμένει απλώς η πιο αποτελεσματική και βολική επιλογή.

Ακόμη και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν αυτοκίνητο στη Νότια Κορέα χωρίς πολλή γραφειοκρατία.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια με αυτοκίνητο, ανατρέξτε στο κεφάλαιο Ενοικίαση αυτοκινήτου στη Νότια Κορέα.

Αεροπορικές μεταφορές εσωτερικού

Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της Νότιας Κορέας και τις καλές χερσαίες μεταφορές, υπάρχει επίσης μια πολυσύχναστη εγχώρια αεροπορική υπηρεσία. Συνολικά, υπάρχουν 15 αεροδρόμια στη Νότια Κορέα με τακτικά δρομολόγια.

Η πτήση με αεροπλάνο εντός της ηπειρωτικής χώρας σπάνια αξίζει τον κόπο, αλλά το κόστος είναι πλήρως ανταγωνιστικό σε σχέση με τα τρένα και τα λεωφορεία σε ορισμένες διαδρομές, ειδικά αν ταξιδεύετε με χειραποσκευές.

Αεροπορικώς εντός της ηπειρωτικής χώρας

Το αεροδρόμιοSeoul-Gimpo GMP λειτουργεί ως ο κύριος κόμβος για πτήσεις εσωτερικού, με πιο συνηθισμένους προορισμούς το νησί Jeju και το Busan. Το δρομολόγιο αυτό εκτελείται 2-3 φορές την ώρα και τα εισιτήρια απλής μετάβασης, όταν αγοράζονται τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, ξεκινούν από 25 δολάρια ΗΠΑ.

Από προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν επίσης πτήσεις προς Ulsan, Gwangju, Muan και Pohang.

Βρείτε πτήσεις σε όλη την Κορέα

Τα δρομολόγια προς την ηπειρωτική χώρα εξυπηρετούνται κυρίως από την Air Busan, την Korean Air, την Jin Air και την Jeju Air. Η Hi Air προσθέτει πτήσεις προς μικρότερες πόλεις.

Η πιο πολυσύχναστη διαδρομή Σεούλ - Τζέτζου στον κόσμο

Οι εσωτερικές αερομεταφορές της Κορέας κατέχουν ένα παγκόσμιο νούμερο ένα εδώ και αρκετά χρόνια. Το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο Gimpo της Σεούλ προς το δημοφιλές νησί διακοπών Jeju είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο.

Στη διαδρομή διάρκειας περίπου μίας ώρας πραγματοποιούνται έως και 200 πτήσεις την ημέρα κατά την περίοδο αιχμής. Αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή έχει, χωρίς υπερβολή, μικρότερα διαστήματα από ό,τι, ας πούμε, το μετρό της Σεούλ.

Η μέση τιμή ενός εισιτηρίου μετ' επιστροφής από τη Σεούλ προς το Τζέτζου κυμαίνεται μεταξύ 100 και 180 usd.

Τα φθηνότερα εισιτήρια προσφέρονται συνήθως από τις T'Way Airlines, Air Busan, Jeju Air και Jin Air, ενώ οι Korean Air, Asiana Airlines και Air Seoul προσφέρουν τις περισσότερες συνδέσεις.

Τρένα και τρένα εξπρές

Η Νότια Κορέα διαθέτει πάνω από 5.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, οι τοπικές γραμμές προς τις αγροτικές περιοχές είναι ελάχιστες, οπότε οι σιδηρόδρομοι στην Κορέα λειτουργούν κυρίως ως μέσο γρήγορων, υπεραστικών ταξιδιών.

Το κορεατικό σιδηροδρομικό σύστημα είναι πολύ σύγχρονο, με νέα, καθαρά και πολύ αξιόπιστα τρένα. Το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίζεται σε συμβατικές και σε γραμμές υψηλής ταχύτητας.

Τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Δημοκρατία της Κορέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα ακόλουθα τμήματα:

 • Σεούλ - Τσεονάν - Τάετζεον - Νταεγού - Ουλσάν - Μπουσάν (μέγιστη ταχύτητα 305 χλμ/ώρα).
 • Σεούλ - Cheonan - Iksan - Gwangju (μέγιστη ταχύτητα 305 km/h)
 • Σεούλ - Manjong - Pyeongchang - Gangneung (μέγιστη ταχύτητα 260 km/h)
 • Σεούλ - Wonju - Yeongju - Gyeongju - Busan (μέγιστη ταχύτητα 260 km/h)

Στη Νότια Κορέα λειτουργούν δύο σιδηροδρομικές εταιρείες.

Korail με τα τρένα υψηλής ταχύτητας KTX

Η κρατική εταιρεία λειτουργεί τόσο τα τρένα υψηλής ταχύτητας KTX όσο και τα συμβατικά δρομολόγια με στάσεις σε όλες τις γραμμές της χώρας.

Η Korail χωρίζει τα τρένα σε διάφορες ομάδες και μπορείτε ήδη να συμπεράνετε πόσο γρήγορη και καλή θα είναι η εξυπηρέτηση όταν κλείσετε το εισιτήριό σας:

 • KTX-Sancheon - υπερσύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας για ταχύτητες άνω των 300 km/h
 • KTX-I - παλαιότερα τρένα υψηλής ταχύτητας βασισμένα σε γαλλικές μονάδες TGV για ταχύτητες άνω των 300 km/h
 • KTX-Eum - σύγχρονα τρένα υψηλής ταχύτητας για δευτερεύουσες γραμμές υψηλής ταχύτητας με ταχύτητες έως 260 km/h
 • ITX - σύγχρονα τρένα υψηλής χωρητικότητας για ταχύτητες έως 200 km/h
 • Saemaul - συμβατικό τρένο με βαγόνια που έλκονται από ατμομηχανή, τα ταχύτερα τρένα μέχρι να λειτουργήσουν τα τρένα υψηλής ταχύτητας, σήμερα κυκλοφορούν σε δευτερεύουσες γραμμές ως τρένα εξπρές
 • Mugunghwa - συμβατική αμαξοστοιχία με βαγόνια που έλκονται από ατμομηχανή, τα πιο αργά δρομολόγια με στάση, με στάση στους περισσότερους σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής
 • Nuriro - παρόμοιες αργές αμαξοστοιχίες με τις Mugunghwa, στις οποίες χρησιμοποιούνται πιο σύγχρονες μονάδες

Εισιτήρια και τιμές

Τα εισιτήρια για το τρένο μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά στον επίσημο ιστότοπο letskorail.co.kr ή στο σταθμό πριν από την αναχώρηση.

Παραδοσιακά επανδρωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στα αγγλικά είναι διαθέσιμα παντού. Ορισμένα μηχανήματα λειτουργούν μόνο για κορεατικές πιστωτικές κάρτες, ενώ άλλα λειτουργούν μόνο για ξένες πιστωτικές κάρτες, αλλά είναι πάντα ευδιάκριτα σημειωμένα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι εξίσου ακριβές τόσο online όσο και επιτόπου, ωστόσο αν ταξιδεύετε με τρένο εξπρές σε ώρες αιχμής (πρωί, απόγευμα, Παρασκευή, Κυριακή) και πρέπει να πάρετε το τρένο την ακριβή ώρα, σας συνιστούμε να αγοράσετε online. Συμβαίνει ορισμένα τρένα να εξαντλούνται αρκετές ημέρες πριν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλά τρένα στις κύριες γραμμές.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Korail (Google Play / App Store).

Δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε ένα εισιτήριο που αγοράσατε online. Πρέπει απλώς να έχετε αποθηκεύσει έναν κωδικό QR στο κινητό σας τηλέφωνο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα τον χρειαστείτε καν. Στο εισιτήριό σας θα έχετε πάντα σημειωμένο τον αριθμό του βαγονιού και τον αριθμό της θέσης σας. Ο ελεγκτής απλώς περπατάει μέσα στο τρένο και ελέγχει αν οι θέσεις που έχετε αγοράσει είναι κατειλημμένες. Τα εισιτήρια ελέγχονται μόνο εάν υπάρχουν διαφορές.

Επιπλέον, όλα τα τρένα είναι εξοπλισμένα με δωρεάν wi-fi, οπότε η πρόσβαση στο εισιτήριο στο τηλέφωνό σας είναι εξασφαλισμένη ακόμη και χωρίς κορεατική κάρτα SIM.

Παραδείγματα τιμών εισιτηρίων και χρόνων διαδρομής:

 • Σεούλ - Μπουσάν
  • Το τρένο KTX express εκτελεί δρομολόγιο 2:40 και κοστίζει 59 800 krw
  • Το τρένο εξπρές ITX είναι 4:45 και στέκεται 42 600 krw
  • Το τρένο με στάση Mugunghwa τρέχει 5:50 και στέκεται 28 600 krw
 • Σεούλ - Mokpo: στη διαδρομή εκτελούνται μόνο τα τρένα εξπρές KTX με χρόνο διαδρομής περίπου 2:40 και τιμή 53 100 krw
 • Σεούλ - Yeosu: μόνο τα τρένα KTX express εκτελούν τη διαδρομή με χρόνο διαδρομής περίπου 3:15 και τιμή 47 500 krw.
 • Σεούλ - Gangneung: μόνο τα τρένα υψηλής ταχύτητας KTX-EUM εκτελούν τη διαδρομή με χρόνο διαδρομής περίπου 2:00 και τιμή 27 600 krw.
 • Σεούλ - Pyeongchang: μόνο τα τρένα υψηλής ταχύτητας KTX-EUM εκτελούν τη διαδρομή με χρόνο διαδρομής περίπου 1:30 και τιμή 19 700 krw.
 • Busan (Bujeon) - Mokpo: μόνο τα τρένα Mugunghwa εκτελούν τη διαδρομή με χρόνο διαδρομής περίπου 6:40 και τιμή 24 500 krw.

SRT

Το Super Rapid Train (συντομογραφία SRT) είναι ιδιωτικός μεταφορέας που εκτελεί μόνο τρένα υψηλής ταχύτητας από/προς τη Σεούλ σε σημαντικές κορεατικές διαδρομές.

Σε αντίθεση με τον κρατικό μεταφορέα Korail στη Σεούλ, δεν κάνει στάση στον κεντρικό σταθμό της Σεούλ στο κέντρο της πόλης, αλλά σταματά στον σταθμό Suseo στα νοτιοανατολικά περίχωρα της πόλης. Τα τρένα της SRT εκτελούν τα ακόλουθα δρομολόγια:

 • Suseo (Σεούλ) - Cheonan - Daejeon - Daegu - Ulsan - Busan
 • Suseo (Σεούλ) - Cheonan - Iksan - Gwangju - Mokpo

Στη διαδρομή από τη Σεούλ προς το Μπουσάν υπάρχουν έως και 40 τρένα την ημέρα, ενώ προς το Μόκπο υπάρχουν 20 τρένα την ημέρα.

Εισιτήρια και τιμές

Όπως και με το Korail, τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση etk.srail. kr και στους σταθμούς στα εκδοτήρια ή στους αυτόματους πωλητές. Η τιμή είναι η ίδια τόσο για τις ηλεκτρονικές όσο και για τις επιτόπιες αγορές.

Οι πιο απομακρυσμένοι σταθμοί στη Σεούλ αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων σε σχέση με το Korail:

 • Σεούλ Suseo - Μπουσάν: 52 300 krw
 • Σεούλ Suseo - Mokpo: 46 100 krw

Υπεραστικά λεωφορεία

Μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για να πάτε σχεδόν οπουδήποτε. Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια 15 λεπτών προς τις μεγαλύτερες πόλεις και μιας ώρας προς τις μικρότερες πόλεις και τα χωριά.

Τα υπεραστικά λεωφορεία είναι πολύ άνετα και σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά λεωφορεία, έχουν ένα κάθισμα λιγότερο στη σειρά (διάταξη 2+1), γεγονός που δημιουργεί πολύ περισσότερο χώρο.

Στις διαδρομές όπου κυκλοφορούν και τρένα εξπρές, τα λεωφορεία ανταγωνίζονται στην τιμή. Ωστόσο, ειδικά στα τουριστικά αξιοθέατα κατά μήκος των ακτών, αλλά και στα βουνά, τα λεωφορεία είναι το μόνο δυνατό μέσο μεταφοράς.

Τα υπεραστικά λεωφορεία στη Νότια Κορέα χωρίζονται σε δύο τύπους: ExpressBus και InterCityBus. Υπάρχουν πάντα αρκετοί σταθμοί λεωφορείων στις μεγάλες πόλεις, τους οποίους περιγράφουμε στον οδηγό μας για τη Σεούλ ή στον οδηγό μας για το Μπουσάν, για παράδειγμα.

Τα λεωφορεία InterCity ανταγωνίζονται ακόμη και τα λεωφορεία ExpressBus σε ορισμένες διαδρομές, οπότε αξίζει πάντα να συγκρίνετε τα δρομολόγια και τις τιμές στις δύο παρακάτω ιστοσελίδες.

Expressbus

Τα λεωφορεία express εκτελούν σημαντικές διαδρομές μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Κορέας (αλλά κυρίως από τη Σεούλ) και συχνά ανταγωνίζονται τα τρένα. Κυρίως κινούνται σε αυτοκινητόδρομους και έχουν ελάχιστες στάσεις.

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν πριν από την αναχώρηση στο σταθμό των λεωφορείων ή στον ιστότοπο kobus.co.kr. Παρόλο που πολλές εταιρείες εκτελούν διαφορετικά δρομολόγια, δεν χρειάζεται να επισκέπτεστε διαφορετικούς ιστότοπους ή περίπτερα. Όλα είναι ενσωματωμένα σε ένα ενιαίο εκδοτήριο εισιτηρίων ή σε έναν ενιαίο ιστότοπο kobus.co.kr.

Στις κύριες διαδρομές, η αγορά εισιτηρίων εκ των προτέρων δεν είναι απαραίτητη. Υπάρχει μεγάλος αριθμός συνδέσεων και είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε όλες τις γραμμές κατειλημμένες.

Οι τιμές καθορίζονται πάντα ανά διαδρομή και είναι ίδιες για όλες τις εταιρείες. Διαβαθμίζονται μόνο ανάλογα με την ποιότητα των λεωφορείων, τα οποία διακρίνονται σε Economy, Excellent και Premium. Στην πράξη, ωστόσο, οι διαφορές είναι μικρές και τα λεωφορεία της Economy είναι ήδη εξαιρετικά όσον αφορά την άνεση και απέχουν πολύ, για παράδειγμα, από τις ευρωπαϊκές ή αμερικανικές υπεραστικές συνδέσεις.

Παραδείγματα τιμών (φθηνότερη οικονομική θέση) και χρόνων διαδρομής:

 • Σεούλ - Μπουσάν: 4 ώρες, τιμή 25 400 krw
 • Σεούλ - Mokpo: 4 ώρες, τιμή 23 100 krw
 • Σεούλ - Sokcho: 2:20, τιμή 16 400 krw
 • Σεούλ - Pohang: 3:40, τιμή 22 100 krw

InterCityBus

Τα εξίσου άνετα υπεραστικά λεωφορεία της InterCity εκτελούν δρομολόγια προς μικρότερες πόλεις, αλλά εξακολουθούν να στέκονται πάνω από το επίπεδο των προαστιακών συγκοινωνιών και ειδικεύονται σε μεγαλύτερες διαδρομές, όπως και τα λεωφορεία εξπρές. Στην πραγματική ζωή, ο επιβάτης δεν θα είναι σε θέση να διακρίνει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός λεωφορείου InterCity και ενός λεωφορείου Express.

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν πριν από την αναχώρηση στο σταθμό των λεωφορείων ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση intercitybuse.tmoney.co.kr. Παρόλο που πολλές εταιρείες εκτελούν διαφορετικά δρομολόγια, δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε διαφορετικούς ιστότοπους ή περίπτερα. Όλα είναι ενσωματωμένα σε ένα ενιαίο εκδοτήριο εισιτηρίων ή σε έναν ενιαίο ιστότοπο intercitybuse.tmoney.co.kr.

Τα λεωφορεία InterCity είναι συχνά πολύ συχνά.

Παραδείγματα τιμών και χρόνων διαδρομής:

 • Σεούλ - Sokcho: 2:20, τιμή 20 600 krw
 • Σεούλ - Donghae: 2:50, τιμή 25 600 krw
 • Busan - Wando: 3:40, τιμή 36 900 krw
 • Busan - Mokpo: 3:40, τιμή 34 600 krw
 • Busan - Gangneung: 5:00, τιμή 39 900 krw

Σε αντίθεση με τα λεωφορεία εξπρές, τα λεωφορεία InterCity δεν εκτελούν δρομολόγια μόνο από τη Σεούλ, αλλά από όλες τις μεγάλες πόλεις της Κορέας ανά πάσα στιγμή σε όλη τη χώρα.

Τα λεωφορεία InterCity εκτελούν δρομολόγια από όλο τον κόσμο, από όλο τον κόσμο προς όλο τον κόσμο.

Οι κορεατικές πόλεις διαθέτουν ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών. Υπάρχουν μετρό σε 6 πόλεις (Σεούλ, Μπουσάν, Νταετζέον, Νταεγού, Γκουανγκτζού και Ιντσέον). Εκατοντάδες και χιλιάδες γραμμές λεωφορείων καλύπτουν τις υπόλοιπες αστικές και προαστιακές μεταφορές.

Τα τραμ δεν λειτουργούν σε καμία πόλη της Κορέας.

Κάρτες μεταφορών

Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα μετακινηθείτε σε πολλές πόλεις και ότι σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε εκτενέστερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σας συνιστούμε οπωσδήποτε να αγοράσετε μια κάρτα μεταφοράς T-Money (Σεούλ) ή Cashbee (Μπουσάν και νότια της χώρας) απευθείας στο αεροδρόμιο.

Και οι δύο κάρτες είναι συμβατές μεταξύ τους και λειτουργούν σε όλα τα κορεατικά συστήματα μεταφορών.

Αρχικά, πρέπει να αγοράσετε μια κενή κάρτα T-Money (ή την τουριστική έκδοση της Korea Tour Card) ή Cashbee για 4 000 krw. Στη συνέχεια, γεμίζετε την κάρτα με το ποσό που έχετε επιλέξει σε οποιοδήποτε μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων σε όλη τη χώρα ή σε οποιοδήποτε κατάστημα 7-Eleven ή emart24, τα οποία βρίσκονται παντού, ακόμη και στα πιο μικρά χωριά.

Αν υπολογίζετε να κάνετε τουλάχιστον 4 διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την ημέρα, υπολογίστε ότι θα ξοδεύετε περίπου 6.000 έως 7.000 krw την ημέρα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε την κάρτα για να πληρώνετε στα γκισέ του μετρό (πάντα κατά την είσοδο και την έξοδο από το σταθμό) και σε όλα τα λεωφορεία σε όλη τη χώρα. Στις αστικές και προαστιακές συγκοινωνίες, επιβιβάζεστε πάντα από την μπροστινή πόρτα και "χτυπάτε" την κάρτα σας στον επικυρωτή κοντά στον οδηγό. Μην ξεχνάτε να "χτυπάτε" την κάρτα σας στον επικυρωτή κοντά στην πίσω πόρτα όταν κατεβαίνετε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπολογιστεί σωστά το εισιτήριό σας.

Πλοία

Το δίκτυο των πλοίων και των πλοίων που συνδέουν τα παράκτια και τα εξωτερικά νησιά με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους είναι πολύ εκτεταμένο στην Κορέα.

Οι μεμονωμένες ναυτιλιακές εταιρείες και τα λιμάνια συνήθως δεν έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες, οπότε η εκ των προτέρων εύρεση των δρομολογίων είναι μια μάλλον δύσκολη πειθαρχία. Γεγονός πάντως είναι ότι τα εισιτήρια των πλοίων δεν χρειάζεται ποτέ να αγοράζονται εκ των προτέρων, αρκεί πάντα να τα αγοράζετε επί τόπου πριν από την κρουαζιέρα.

Οι τιμές είναι επιδοτούμενες και ως εκ τούτου χαμηλές. Γενικά και πολύ χονδρικά, μια διαδρομή 1 ώρας με πλοίο κοστίζει περίπου 5 500 krw.

Τα μεγαλύτερα λιμάνια είναι τα Mokpo, Incheon, Donghae, Pohang, Wando. Αλλά κοιτάζοντας το χάρτη είναι σαφές ότι υπάρχουν εκατοντάδες δρομολόγια πλοίων κατά μήκος ολόκληρης της χερσονήσου.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.