Πολιτισμός και ιστορία της Νότια Κορέα

Νότια Κορέα

Η ιστορία με λίγα λόγια

Η ιστορία της Κορέας χρονολογείται από το 2.333 π.Χ., όταν ιδρύθηκε το Γκοτζοσεόν. Σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από τον μυθικό Dangun, του οποίου ο πατέρας κατέβηκε από τους ουρανούς και η μητέρα του μεταμορφώθηκε σε αρκούδα. Σήμερα, η Κορέα είναι δημοκρατία. Η σημαντικότερη δυναστεία που κυβέρνησε ήταν η δυναστεία Τζοσεόν (Joseon - Κορεάτικα - 전주이씨, 全州李氏). Κυβέρνησε από το 1392 έως το 1910, όταν η Κορέα καταλήφθηκε από την Ιαπωνία.

Οι Κορεάτες εξακολουθούν να τιμούν τη δυναστεία αυτή μέχρι σήμερα με διάφορα φεστιβάλ και εορτασμούς. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1987. Ένας από τους προέδρους (Kim-Dae-Jung) κέρδισε μάλιστα το Νόμπελ Ειρήνης το 2000. Το 2013, μια γυναίκα - η κόρη ενός πρώην προέδρου - κατέλαβε τον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο, δεν έμεινε για πολύ στη νέα της θέση, καθώς οι κατηγορίες διαφθοράς εναντίον της κορυφώθηκαν το 2016. Σήμερα έχει τεταμένες σχέσεις με τον βόρειο γείτονά της, τη Βόρεια Κορέα. Τους χωρίζει μια λωρίδα μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων. Θα συναντήσετε ως επί το πλείστον σύγχρονα κτίρια, καθώς πολλά κτίρια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.

Άνθρωποι

Οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί, χαρούμενοι, περίεργοι, γρήγοροι, ενίοτε ακόμη και μη συγκεντρωμένοι ή αφηρημένοι. Έχουν συνηθίσει τους ξένους στις πόλεις και γνωρίζουν βασικά αγγλικά, αλλά εξακολουθούν μερικές φορές να ντρέπονται να μιλήσουν. Ο ξένος είναι συνήθως αυτός που ξεκινάει τη συζήτηση. Οι άνθρωποι στο χωριό είναι ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα και δεν γνωρίζουν καμία αγγλική λέξη, αλλά είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό να επικοινωνείτε μαζί τους! Συχνά ρωτούν: "Πόσο χρονών είσαι;". Είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση, μην τρομάζετε. Οι Κορεάτες σέβονται πάντα τους μεγαλύτερους.

Διακοπές και φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια των επίσημων αργιών, μόνο τα γραφεία και οι τράπεζες είναι κλειστά. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται από τους Κορεάτες στις 25 Δεκεμβρίου. Αν σας αρέσει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες δίνουν δώρα στους άνδρες και στις 14 Μαρτίου συμβαίνει το αντίστροφο. Και ενώ εμείς "γιορτάζουμε" την άφιξη του Αγίου Μαρτίνου στις 11/11, οι Κορεάτες γιορτάζουν την Ημέρα Pepero, όταν τα ερωτευμένα ζευγάρια χαρίζουν ο ένας στον άλλον μπάρες Pepero. Ενδιαφέρουσα είναι και η 1η Ιανουαρίου, όταν δίνουν στα παιδιά της οικογένειάς τους λίγα χρήματα.

Τα περισσότερα φεστιβάλ, παρελάσεις και γιορτές απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Τότε είναι που ανθίζουν οι τοπικές κερασιές, γεγονός που προσθέτει στην τοπική ατμόσφαιρα.

Φεστιβάλ Jinhae Gunhangje (진해군항제)

Αυτό το φεστιβάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα ανοιξιάτικα φεστιβάλ της χώρας, με πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες να το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ξεκινά με τον εορτασμό της βασιλείας της δυναστείας Joseon, επίσης γνωστής ως δυναστεία I ή R. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις περίφημες παρελάσεις των Κορεατών με παραδοσιακές στολές, καθώς και να δοκιμάσετε τοπικά φαγητά.

Φεστιβάλ Starlight (여좌천-벚꽃명소)

Αν σας αρέσει να περπατάτε στην Πράγα τη νύχτα και να απολαμβάνετε τη θέα των φωτισμένων αξιοθέατων και δεν χάνετε ποτέ ένα φεστιβάλ φωτός στην Πράγα, το Φεστιβάλ Starlight είναι για εσάς. Αποτελεί μέρος του Φεστιβάλ Jinhae Gunhangje. Γύρω από τον ποταμό Yeojwacheon, απολαύστε ένα σόου λέιζερ, μια φωτισμένη γέφυρα και τα γύρω κερασιόδεντρα. Περιλαμβάνει επίσης μια θεαματική επίδειξη πυροτεχνημάτων.

Μια βασιλική παρέλαση και μια στρατιωτική μουσική μπάντα

Η βασιλική παρέλαση του δρόμου πραγματοποιείται κάθε χρόνο γύρω από την περιστροφική Jungwon. Ηγείται ο ναύαρχος Yi Sun-sin και ο στρατός του και αναδεικνύει τις πολεμικές νίκες κατά τη διάρκεια της δυναστείας Joseon. Κοντά στο Γυμνάσιο Jinhae και στους παρακείμενους δρόμους, ακούστε τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και θαυμάστε τις επιδόσεις της στρατιωτικής τιμητικής φρουράς.

Πολιτισμός

Οι Κορεάτες έχουν γαλουχηθεί με σεβασμό και ταπεινότητα προς τους μεγαλύτερους και την εξουσία γενικότερα. Στη γλώσσα τους, αναγνωρίζουν ακόμη και έξι επίπεδα ουρλιαχτού και νεύματος. Στην κοινωνία δίνεται έμφαση στον κολεκτιβισμό. Διατηρούν παραδοσιακές αξίες και νοιάζονται πολύ για τις σχέσεις, όχι μόνο τις οικογενειακές. Ο βουδισμός, ο κομφουκιανισμός και ο χριστιανισμός (προτεσταντισμός) είναι ευρέως διαδεδομένοι στην κοινωνία.

Ιδιαιτερότητες και διαφορές

  • Το ροχαλητό σε δημόσιους χώρους αποτελεί παράπτωμα,
  • Δεν κάνουν ο ένας στον άλλον δώρα γενεθλίων,
  • Γονατίζουν στο πάτωμα στα γεύματα και δεν βάζουν τα πόδια τους κάτω από το τραπέζι.

Η σημαία ονομάζεται επίσημα Tchägukki - 태극기 / 太極. Στο κέντρο βρίσκουμε το κόκκινο και το μπλε σύμβολο γιν και γιανγκ και σε κάθε μία από τις τέσσερις γωνίες υπάρχει ένα τρίγραμμο. Το σύμβολο täguk αντικατοπτρίζει τη μακραίωνη παράδοση της αρμονίας μεταξύ των δύο αντιθέτων γιν και γιανγκ, η οποία προέρχεται από τον Ταοϊσμό, αλλά είναι παρούσα σε όλες τις σχολές σκέψης στην Κορέα - Κομφουκιανισμό, Βουδισμό, Σαμανισμό και ίσως ακόμη και στον Χριστιανισμό. Το λευκό φόντο της σημαίας συμβολίζει το φως και την καθαρότητα και εκφράζει την επιθυμία του κορεατικού έθνους για ειρήνη. Τα τέσσερα τρίγραμμα γύρω από το κέντρο συμβολίζουν τον ουρανό, τη γη, τη φωτιά και το νερό. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί εκφράζουν την κοσμική αρμονία και ενότητα. Η σημαία αντιπροσωπεύει το ιδανικό της εθνικής ευημερίας και της παγκόσμιας αλήθειας που όλοι οι Κορεάτες αγαπούν.

Οι παραδοσιακές τέχνες περιλαμβάνουν το γκουγκάκ, που μεταφράζεται ως εθνική μουσική, και άλλες τέχνες όπως καλλιτεχνικοί χοροί, τραγούδια και παραστάσεις. Επιπλέον, οι Κορεάτες έχουν επίσης κληρονομήσει μια μεγάλη ποικιλία εθνικών χορών από τους προγόνους τους: όπως salpurichum (πνευματικός-καθαριστικός), gutchum (τελετουργικοί σαμανικοί χοροί), taepyeongmu (χοροί ειρήνης), hallyangchum (κυριολεκτικά χοροί των "τεμπέληδων"), buchaechum (χοροί για διασκέδαση), geommu (χοροί με σπαθιά) και seungmu (χοροί μοναχών). Επιπλέον, το talchum (χορός με μάσκες) και το pungmul nori (παιχνίδι με μουσικά όργανα) είναι γνωστά για τον σατιρικό τους χαρακτήρα. Η ζωγραφική και η καλλιγραφία είναι γνωστές από την αρχαιότητα και επηρεάστηκαν από την Κίνα. Η κεραμική και η χειροτεχνία είναι επίσης άξια αναφοράς.

Τα παραδοσιακά ρούχα της Νότιας Κορέας αναφέρονται ως Hanbok. Πρόκειται για ένα φόρεμα χωρίς τσέπες, που χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα. Φοριέται ακόμη σε παραδοσιακές γιορτές ή φεστιβάλ.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι η κορεατική. Τα αγγλικά μιλιούνται εύκολα στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές, ιδίως με τη νεότερη γενιά.

Τουρισμός

Παρά το γεγονός ότι έχει τόσα πολλά να προσφέρει, η Νότια Κορέα εξακολουθεί να παραμένει ελαφρώς στη σκιά του πιο διάσημου, ανατολικού γείτονά της, της Ιαπωνίας. Οι περισσότεροι τουρίστες βρίσκονται στη Σεούλ, την πρωτεύουσα, όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες. Όπου κι αν πάτε, θα συναντήσετε περίεργους Κορεάτες με τα καλύτερα smartphones και τις φωτογραφικές μηχανές τους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις ελεύθερες ημέρες, όταν ξεκινούν για εκδρομές.

Γεωγραφία

Η χώρα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου. Υπάρχουν πολλά άλλα μικρά νησιά σε κοντινή απόσταση, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το νησί Τζέτζου. Έχει επίσης ενδιαφέρον επειδή φιλοξενεί το υψηλότερο σημείο της Κορέας και το σβησμένο ηφαίστειο Halla-san, ενώ είναι το μόνο μέρος της χώρας που βρίσκεται ήδη στην υποτροπική ζώνη. Στα δυτικά, η Κορέα βρέχεται από τα νερά της Κίτρινης Θάλασσας, ενώ στα ανατολικά από τα νερά της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Οι Κορεάτες αποκαλούν την Κίτρινη Θάλασσα Δυτική Θάλασσα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας Ανατολική Θάλασσα λόγω της μεταπολεμικής εχθρότητας προς τους Ιάπωνες. Η Κορέα είναι μια πολύ ορεινή χώρα, αλλά στα νότια συναντάμε πεδινές περιοχές που καταλαμβάνουν μόνο το 30% περίπου της έκτασης.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.