Νύχτα Σεούλ
Σεούλ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Σεούλ

Μετρό στο Σεούλ

Krystof Hajek ενημερωμένο 8. 3. 2024

Η μετακίνηση με το μετρό στη Σεούλ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς. Το μετρό θα σας μεταφέρει σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα, και ενώ μερικές φορές η διαδρομή με το λεωφορείο μπορεί να είναι πιο άμεση και συντομότερη, το μετρό είναι πολύ πιο βολικό. Επιπλέον, δεν υποφέρει από τα φανάρια, γεγονός που καθιστά το ταξίδι με λεωφορείο ή ταξί σημαντικά μεγαλύτερο.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Σεούλ

Πόσες γραμμές μετρό υπάρχουν στη Σεούλ; Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια και ποιοι τύποι εισιτηρίων αξίζουν τον κόπο; Βρείτε τις απαντήσεις παρακάτω.

Γραμμές μετρό στη Σεούλ

Συνολικά 21 γραμμές μετρό, προαστιακού σιδηρόδρομου ή αυτόματου τρένου διασχίζουν τη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.

Ενώ υπάρχουν μόνο 9 επίσημες γραμμές μετρό στην ίδια τη Σεούλ (+ 2 στη γειτονική πόλη Incheon), όλες οι άλλες σιδηροδρομικές γραμμές είναι διασυνδεδεμένες με το ίδιο κόμιστρο και σύστημα.

Έτσι, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με το αν αυτή τη στιγμή παίρνετε το μετρό, το τρένο ή το αυτόματο μετρό. Όλα λειτουργούν με ένα ενιαίο σύστημα Seoul Metro.

Χάρτης του μετρό της Σεούλ

Ο καλύτερος τρόπος για να πλοηγηθείτε στο μετρό της Σεούλ είναι να δείτε τον χάρτη και να προγραμματίσετε τη διαδρομή σας εκ των προτέρων. Το συνονθύλευμα των γραμμών στο κέντρο είναι αρκετά συγκεχυμένο με την πρώτη ματιά και θα καθυστερήσετε άσκοπα αν σχεδιάσετε τη διαδρομή σας στο σταθμό.

Ένας πολύ σαφής διαδραστικός χάρτης με αναζήτηση δρομολογίων και ακριβή ναύλα είναι διαθέσιμος στον επίσημο ιστότοπο: www.seoulmetro.co.kr

Ναύλοι και τύποι εισιτηρίων

Στο μετρό της Σεούλ, πληρώνετε πάντα ανά διαδρομή που διανύετε. Υπάρχουν επίσης ημερήσιες κάρτες ή πολυήμερες κάρτες, αλλά αυτές δεν είναι πολύ χρήσιμες. Για μια λεπτομερή επισκόπηση των εισιτηρίων που ισχύουν για τα λεωφορεία και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε άλλες πόλεις της Κορέας, ανατρέξτε στο κεφάλαιο Μεταφορές.

Τιμές εισιτηρίων

Ωστόσο, θα συνοψίσουμε επίσης τις βασικές επιλογές τιμών εισιτηρίων σε αυτό το κεφάλαιο. Οι τιμές των εισιτηρίων υπολογίζονται ανάλογα με την απόσταση.

  • Βασικός ναύλος - 1 250 krw με κάρτα μεταφοράς (T-money/Cashbee), 1 350 krw για απλό εισιτήριο
  • Ολοήμερο Mpass - 10 000 krw (+ 5000 krw προκαταβολή, εκ των οποίων 500 krw θα σας επιστραφούν όταν πάρετε την κάρτα σας)

Οι ναύλοι υπολογίζονται ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση και αυξάνονται σταδιακά. Το κόμιστρο με κάρτα μεταφοράς (T-money/Cashbee) είναι πάντα 100 krw χαμηλότερο από ό,τι με ένα απλό εισιτήριο.

Αν πάτε από τη μία άκρη της Σεούλ στην άλλη, πληρώνετε περίπου 1 800 krw, ενώ αν πάτε πιο έξω από την πόλη, μπορείτε επίσης να πληρώσετε μέσω 3 000 krw.

Για να υπολογίσετε το ακριβές κόμιστρο και την ταχύτερη διαδρομή, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.seoulmetro.co.kr/en. Κάντε κλικ στο σταθμό αναχώρησης στο χάρτη και επιλέξτε το πλαίσιο "DPT.". Στη συνέχεια, βρείτε το σταθμό προορισμού, κάντε κλικ και επιλέξτε το πλαίσιο "ARV." Στην αριστερή πλευρά της σελίδας θα δείτε την ταχύτερη διαδρομή και τον ακριβή ναύλο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριο;

Εάν ταξιδεύετε με κάρτα μεταφοράς T-Money, Cashbee ή Mpass, δεν χρειάζεται να σταματήσετε σε μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γεμίζετε την πίστωση σας μια στο τόσο, η οποία αφαιρείται σταδιακά από τις κάρτες.

Κάθε σταθμός του μετρό είναι εξοπλισμένος με τουρνικέ που είναι διπλής κατεύθυνσης. Περνάτε πάντα από αυτό με το πράσινο βέλος, συνδέετε την κάρτα σας στον αναγνώστη και περπατάτε ελεύθερα.

Η ίδια διαδικασία σας περιμένει και κατά την έξοδο από το σταθμό.

Δεν περνάτε από τα τουρνικέ κατά τη μετεπιβίβαση.

Μπορείτε να αγοράσετεέναενιαίο εισιτήριο από τα μηχανήματα σε κάθε σταθμό του μετρό. Μπορείτε να πληρώσετε μόνο με μετρητά, τόσο με κέρματα όσο και με χαρτονομίσματα. Επιλέξτε αγγλικά στην κάτω μπάρα του μηχανήματος και στη συνέχεια επιλέξτε "Επιλογή προορισμού". Στη συνέχεια, επιλέγετε το σταθμό προορισμού στο χάρτη της οθόνης αφής και το κόμιστρο υπολογίζεται ανάλογα. Θα εμφανιστεί μια κάρτα, την οποία τοποθετείτε στο περιστροφικό κιγκλίδωμα κατά την είσοδο και την έξοδο από το σταθμό.

Δρομολόγια και διαστήματα

Το μετρό στη Σεούλ λειτουργεί περίπου από τις 5:00 π.μ. έως τις 11:30 μ.μ. (τελευταίες αναχωρήσεις), πράγμα που σημαίνει ότι ο συρμός θα καθυστερεί πάντα περίπου 30 έως 40 λεπτά από το κέντρο.

Τα διαστήματα για κάθε γραμμή μπορεί να είναι εκπληκτικά μεγάλα, κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10 λεπτών τις καθημερινές και 7 και 11 λεπτών τα Σαββατοκύριακα.

Σταθμοί του μετρό

Με την πρώτη ματιά, οι σταθμοί του μετρό είναι μάλλον ανεπαρκώς σηματοδοτημένοι εξωτερικά. Ειδικά στο κέντρο, όπου το μετρό λειτουργεί εξ ολοκλήρου υπόγεια, οι είσοδοι του μετρό δεν είναι σχεδόν καθόλου σηματοδοτημένες. Αρκεί να αναζητήσετε την είσοδο της υπόγειας διάβασης, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και η είσοδος του σταθμού.

Στη συνέχεια, στα περίχωρα του κέντρου και έξω από τη Σεούλ, οι περισσότερες γραμμές είναι υπερυψωμένες, οπότε μπορείτε να βρείτε το σταθμό πολύ γρήγορα.

Οι αριθμημένες έξοδοι από τους σταθμούς του μετρό είναι ένα πολύ πρακτικό χαρακτηριστικό. Ειδικά οι σταθμοί μετεπιβίβασης είναι συχνά ένας λαβύρινθος. Όταν κατεβείτε από το τρένο, μπορείτε να βρείτε έναν μεγάλο χάρτη της περιοχής του σταθμού είτε απευθείας στην πλατφόρμα είτε στο λόμπι έναν όροφο πάνω, ο οποίος είναι επίσης στα αγγλικά. Όλες οι έξοδοι είναι σημειωμένες με έναν αριθμό. Επιλέξτε αυτή που σας βολεύει και απλώς ακολουθήστε τις σαφείς πινακίδες.

Οιχάρτες Google είναι επίσης μεγάλη βοήθεια, καθώς οι αριθμοί των εξόδων σημειώνονται πάντα με ένα κίτρινο ορθογώνιο.

Σε όλους τους σταθμούς του μετρό, η πλατφόρμα χωρίζεται από τις γραμμές και τους συρμούς με γυάλινο τοίχο με αυτόματες πόρτες. Όλες οι πόρτες ανοίγουν αυτόματα, δεν χρειάζεται να πατήσετε κανένα κουμπί.

Οιτουαλέτες βρίσκονται σε κάθε σταθμό μετρό ή τρένου και είναι πάντα δωρεάν. Οι τουαλέτες στο μετρό της Σεούλ είναι καθαρές και σύγχρονες.

Περιγραφές και ανακοινώσεις στα αγγλικά

Το μετρό της Σεούλ είναι σχετικά εύκολο να βρείτε τον δρόμο σας. Όλες οι βασικές πληροφορίες περιγράφονται τόσο στα κορεατικά όσο και στα αγγλικά, ενώ οι ανακοινώσεις των σταθμών και οι σημαντικές πληροφορίες είναι επίσης στα αγγλικά.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.