Καιρός σε Νότια Κορέα και καλύτερη ώρα για να πάτε

Νότια Κορέα

Το κλίμα της Νότιας Κορέας είναι πολύ ιδιαίτερο και δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με άλλες περιοχές του κόσμου. Επισήμως, η Κορέα βρίσκεται σε μια εύκρατη ζώνη με τέσσερις εποχές.

Ωστόσο, τα καλοκαίρια μοιάζουν συχνά περισσότερο με τροπικά και οι χειμώνες μπορεί να είναι πολύ πιο κρύοι από ό,τι, για παράδειγμα, στις ευρωπαϊκές εύκρατες χώρες, παρά το γεγονός ότι η Κορέα βρίσκεται νοτιότερα.

Παρόλο που η Κορέα είναι μια χερσόνησος, το κλίμα είναι περισσότερο ηπειρωτικό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής προέρχεται από τα δυτικά, την τεράστια ασιατική ξηρά. Η εποχή των υγρών μουσώνων, κατά την οποία επικρατεί η ωκεάνια επιρροή, εμφανίζεται το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου.

Βρείτε πτήσεις προς Σεούλ κατά την υψηλή περίοδο

Οι διαφορές στη θερμοκρασία και τον καιρό μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα είναι μεγάλες. Η μέση θερμοκρασία στη Σεούλ τον Ιανουάριο κυμαίνεται από -12°C έως +1°C, ενώ τον Ιούλιο κυμαίνεται από 24°C έως 30°C. Ο χειμώνας και η άνοιξη είναι επίσης σημαντικά πιο ξηροί από το καλοκαίρι.

Το κλίμα εντός των διαφόρων κορεατικών περιοχών δεν διαφέρει πολύ. Σε γενικές γραμμές, η ανατολική ακτή και ο βορράς γύρω από τη Σεούλ είναι πιο βροχεροί. Η νότια ακτή είναι θερμότερη, αλλά η διαφορά από τη βόρεια είναι το πολύ 5-6 βαθμοί. Λίγοι επιπλέον βαθμοί επικρατούν στο δημοφιλές νησί διακοπών Τζέτζου, το οποίο είναι επίσης το νοτιότερο φυλάκιο της Δημοκρατίας της Κορέας.

Πότε βρέχει περισσότερο στην Κορέα;

Η υγρή και πολύ αποπνικτική περίοδος των βροχών συμπίπτει με ένα καλοκαίρι που μοιάζει περισσότερο με τροπικό παρά με εύκρατη κλιματική ζώνη. Οι πιο βροχεροί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όταν εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες. Κατά μέσο όρο, κάθε δεύτερη μέρα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε περισσότερες από μία καταιγίδες την ημέρα.

Υπάρχουν τυφώνες στην Κορέα;

Η Κορέα βρίσκεται στην άκρη της ζώνης των τυφώνων στην Ανατολική Ασία. Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο στην Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες ή την ανατολική Κίνα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.

Κατά μέσο όρο, ένας τυφώνας επισκέπτεται τη Νότια Κορέα 1-2 φορές το χρόνο. Φέρνει καταρρακτώδεις βροχές που μπορεί να διαρκέσουν για 3 συνεχόμενες ημέρες και ισχυρούς ανέμους. Εμφανίζεται συνήθως στις νότιες ακτές ή στο νησί Τζέτζου τον Αύγουστο ή το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου.

Πότε ανθίζουν οι κερασιές;

Η δημοφιλής εποχή ανθοφορίας της κερασιάς, με την οποία η Κορέα είναι κυριολεκτικά διάσπαρτη, χρονολογείται στα τέλη Μαρτίου/αρχές Απριλίου.

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Ψυχή - Βόρειο μισό της χώρας + δυτική ακτή

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
χιόνι
-2 °C
4 °C
Φεβρουάριος
χιόνι
3 °C
3 °C
Μάρτιος
ηλιόλουστο
11 °C
5 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
18 °C
8 °C
μπορεί
ηλιόλουστο
24 °C
14 °C
Ιούνιος
ηλιόλουστο
28 °C
19 °C
Ιούλιος
βροχή
29 °C
23 °C
Αύγουστος
βροχή
29 °C
25 °C
Σεπτέμβριος
βροχερό
26 °C
23 °C
Οκτώβριος
ηλιόλουστο
20 °C
19 °C
Νοέμβριος
ηλιόλουστο
10 °C
14 °C
Δεκέμβριος
χιόνι
2 °C
8 °C

Μπουσάν - Νότιο μισό της Κορέας

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
ηλιόλουστο
3 °C
14 °C
Φεβρουάριος
ήλιος
8 °C
13 °C
Μάρτιος
ηλιόλουστο
13 °C
13 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
18 °C
14 °C
μπορεί
βροχερό
22 °C
16 °C
Ιούνιος
βροχερό
25 °C
20 °C
Ιούλιος
βροχερό
27 °C
24 °C
Αύγουστος
βροχερό
30 °C
27 °C
Σεπτέμβριος
βροχερό
26 °C
24 °C
Οκτώβριος
ήλιος
22 °C
22 °C
Νοέμβριος
ήλιος
16 °C
19 °C
Δεκέμβριος
ήλιος
6 °C
16 °C

Jeju - Θερμοκρασίες στο νησί Jeju

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
ηλιόλουστο
8 °C
15 °C
Φεβρουάριος
ηλιόλουστο
10 °C
13 °C
Μάρτιος
ηλιόλουστο
13 °C
13 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
18 °C
14 °C
μπορεί
ηλιόλουστο
22 °C
16 °C
Ιούνιος
βροχερό
25 °C
20 °C
Ιούλιος
βροχερό
29 °C
25 °C
Αύγουστος
βροχερό
30 °C
27 °C
Σεπτέμβριος
βροχερό
26 °C
25 °C
Οκτώβριος
ηλιόλουστο
22 °C
22 °C
Νοέμβριος
ηλιόλουστο
16 °C
19 °C
Δεκέμβριος
ηλιόλουστο
11 °C
17 °C

Πότε να πάτε στο Νότια Κορέα

Μπορείτε να πάτε στη Νότια Κορέα σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Όλες οι εποχές έχουν κάτι να προσφέρουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πιο βολικοί και λιγότερο καλοί μήνες για να ταξιδέψετε.

ΟΜάρτιος και ο Απρίλιος θεωρούνται μία από τις κύριες ταξιδιωτικές εποχές. Στο γύρισμα αυτών των μηνών ανθίζουν οι κερασιές, ένα από τα πιο δημοφιλή δέντρα για τους Κορεάτες. Οι κερασιές φυτεύονται σχεδόν παντού και δημιουργούν ένα όμορφο ροζ αστικό και αγροτικό τοπίο στις αρχές της άνοιξης.

Τα φθηνότερα ξενοδοχεία σε Νότια Κορέα

ΟΟκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι η άλλη κύρια εποχή που ο καιρός είναι πολύ σταθερός. Η περίοδος των βροχών έχει περάσει, αλλά ο παγωμένος χειμώνας απέχει ακόμη πολύ. Το κύριο πλεονέκτημα των φθινοπωρινών μηνών, ωστόσο, είναι τα όμορφα χρωματιστά δέντρα. Η Κορέα είναι μια πολύ δασώδης χώρα και ακόμη και οι πόλεις είναι γεμάτες με μεγάλα πάρκα, οπότε θα συναντήσετε κυριολεκτικά παντού τις πολύχρωμες αποχρώσεις των φθινοπωρινών φύλλων.

Το καλοκαίρι είναι η κύρια εποχή των παραλιών, όταν πλήθος Κορεατών και ξένων τουριστών κατευθύνεται κυρίως στη νοτιοανατολική ακτή γύρω από το Μπουσάν, στην ανατολική λωρίδα των θέρετρων από το Γκανγκνεούνγκ έως το Σόκτσο και φυσικά στο νησί Τζέτζου.

Οχειμώνας είναι μια καλή εποχή για σκι και αστικό τουρισμό. Ο καιρός είναι παγωμένος αλλά εκπληκτικά ηλιόλουστος.

Καιρός και θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Έτσι είναι συγκεκριμένα ο καιρός στη Νότια Κορέα κατά τους διάφορους μήνες του έτους.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο ψυχρός μήνας του έτους. Μπορεί να κάνει παγωνιά αυτή την εποχή σε όλη την Κορέα, εκτός από το νησί Τζέτζου. Οι μέσες θερμοκρασίες στο βόρειο τμήμα της χώρας γύρω από τη Σεούλ κυμαίνονται μεταξύ -6 και 0 °C, αλλά μπορεί να πέσουν και στους -12 °C.

Ο νότος γύρω από το Μπουσάν και το Μόκπο είναι λίγο πιο ζεστός, με μέσες θερμοκρασίες γύρω στους 2 °C, αλλά ακόμη και εδώ η κατάψυξη κάτω από τους -4 °C δεν είναι τόσο ασυνήθιστη. Στο Τζέτζου, οι θερμοκρασίες φτάνουν κατά μέσο όρο τους 7 °C.

Οι βροχοπτώσεις είναι μάλλον χιονισμένες σε όλη τη χώρα, ενώ μόνο στη νότια παράκτια ζώνη και στο Τζέτζου βρέχει, αν και μπορεί να χιονίσει και εκεί. Ο Ιανουάριος είναι παραδόξως αρκετά ηλιόλουστος μήνας με σταθερό καιρό. Το χιόνι πέφτει κυρίως με τη μορφή βροχών. Εξαίρεση αποτελεί το νησί Τζέτζου, όπου έχει σχεδόν συνεχώς συννεφιά και ομίχλη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Ο καιρός τον Φεβρουάριο

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, εξακολουθεί να κάνει κρύο στην Κορέα. Η θερμοκρασία στα βόρεια κυμαίνεται μεταξύ -3 °C και 2 °C, ενώ στα νότια είναι περίπου 3 βαθμούς θερμότερη και στο νησί Τζέτζου 6 έως 7 βαθμούς θερμότερη. Ο σκληρός παγετός κάτω από -10 °C δεν αποτελεί εξαίρεση, ιδίως γύρω από τη Σεούλ, στο εσωτερικό και στα βουνά.

Κατά μέσο όρο, τον Φεβρουάριο πέφτουν περισσότερες χιονοπτώσεις απ' ό,τι τον Ιανουάριο, ενώ αντ' αυτού πέφτουν βροχές στα νότια και στο νησί Τζέτζου. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και εμφανίζονται περίπου μία φορά κάθε 5 ημέρες. Με εξαίρεση τη νήσο Τζέτζου, η οποία είναι συννεφιασμένη τις περισσότερες ημέρες, ο καιρός είναι ως επί το πλείστον ηλιόλουστος σε ολόκληρη τη χώρα.

Καιρός Μάρτιος

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός στην αρχή με ακόμα σκληρό παγετό με θερμοκρασίες κάτω από -6°C, αλλά αυτοί είναι πολύ λιγότερο συχνοί από ό,τι στους πραγματικούς χειμερινούς μήνες.

Οι κανονικές θερμοκρασίες ανεβαίνουν στους 7 °C στο βόρειο μισό της χώρας και ακόμη και στους 10-13 °C στο νότο και στο νησί Τζέτζου.

Ο καιρός είναι ως επί το πλείστον μερικώς συννεφιασμένος. Μικτές βροχές εμφανίζονται στα βόρεια περίπου μία φορά κάθε 6 ημέρες. Οι νότιες και ανατολικές ακτές και το νησί Τζέτζου δεν έχουν πλέον χιόνι και η βροχή είναι λίγο πιο συχνή από ό,τι στη Σεούλ και τη γύρω περιοχή, αλλά σίγουρα όχι τόσο πολύ ώστε να επηρεάσει αρνητικά τις διακοπές. Βρέχει το πολύ μία φορά κάθε 4 ημέρες με τη μορφή σύντομης βροχής.

Στα τέλη Μαρτίου αρχίζουν να ανθίζουν οι κερασιές και ολόκληρη η Κορέα μετατρέπεται σε έναν λευκό και ροζ κήπο.

Ο καιρός τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για να ταξιδέψετε στη Νότια Κορέα. Τα άνθη κερασιάς βρίσκονται στο απόγειό τους και η υπόλοιπη βλάστηση αρχίζει επίσης να γίνεται καταπράσινη και να ανθίζει.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 16 και 18°C σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Τζέτζου, και οι περιστασιακές βροχές είναι περισσότερο ευχάριστες παρά ενοχλητικές. Συνήθως περνούν τόσο γρήγορα όσο ήρθαν και αφήνουν τον αέρα όμορφα καθαρό και αρωματικό.

Καιρός τον Μάιο

Ο Μάιος εξακολουθεί να είναι ένας καλός μήνας για να απολαύσετε μια χαλαρωτική επίσκεψη και να ταξιδέψετε στις πόλεις και την ύπαιθρο. Υπάρχουν ευχάριστες θερμοκρασίες γύρω στους 23°C σε όλη τη χώρα, τα συνολικά ύψη βροχής είναι υψηλότερα από ό,τι τον Απρίλιο, αλλά βρέχει συν ή πλην για το ίδιο χρονικό διάστημα, η βροχή είναι μόνο λίγο πιο έντονη από ό,τι στις αρχές της άνοιξης.

Ο φωτεινός και ηλιόλουστος καιρός επικρατεί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και, χάρη στην επιμήκυνση των ημερών, ο Μάιος είναι ένας από τους μήνες με τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας σε ολόκληρη την Κορέα.

Ο καιρός τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος είναι μήνας καμπής, όταν τελειώνει η ξηρή περίοδος και αρχίζει να επικρατεί ωκεάνιο κλίμα με υγρές συνθήκες. Ωστόσο, τουλάχιστον το πρώτο μισό του Ιουνίου εξακολουθεί να είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε την Κορέα. Βρέχει μόνο με τη μορφή σύντομων, αν και συχνά ισχυρών, βροχών περίπου κάθε 3η ημέρα και τον υπόλοιπο χρόνο ο καιρός είναι φωτεινός και ηλιόλουστος.

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στους 25 °C, φτάνοντας στους 27 °C στη Σεούλ και στη δυτική ακτή. Η υγρασία αυξάνεται επίσης, κάνοντας την αίσθηση της ζέστης πιο έντονη. Γενικά, ο πιο ευχάριστος καιρός επικρατεί στην ανατολική ακτή γύρω από την Gangneung και στα νοτιοδυτικά γύρω από το Mokpo. Το νησί Τζέτζου είναι επίσης ευχάριστο.

Καιρός τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο, μια περίοδος υγρού και πολύ αποπνικτικού καιρού χτυπάει σε πλήρη ισχύ. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στους 27 με 30°C, με τις βόρειες και εσωτερικές περιοχές να είναι οι πιο ζεστές, ενώ οι νότιες είναι οι πιο υγρές. Οι δυσάρεστες συνθήκες θα εξομαλυνθούν έτσι σε όλη τη χώρα.

Ο Ιούλιος είναι επίσης ο πιο βροχερός μήνας του έτους στις περισσότερες περιοχές της Κορέας. Βρέχει κάθε 2η ημέρα, μερικές φορές και συχνότερα. Οι σταθερές, ολοήμερες βροχές δεν είναι συνηθισμένες, αλλά μάλλον οι βίαιες καταιγίδες που διαδέχονται τις μερικώς συννεφιασμένες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι καταιγίδες μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές φορές την ημέρα.

Το νησί Τζέτζου έχει τον πιο ευχάριστο καιρό στην Κορέα, αλλά ακόμη και εδώ πρέπει να περιμένετε ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες όμως είναι λιγότερο συχνές από ό,τι στην ηπειρωτική χώρα.

Παρά τις βροχές, ο Ιούλιος είναι η κύρια εποχή για κολύμπι στη θάλασσα. Υπό αυτή την έννοια, είναι προτιμότερο να κατευθυνθείτε προς την ανατολική ακτή, στη λωρίδα των θέρετρων από το Gangneung έως το Sokcho, όπου η πιθανότητα καταιγίδων είναι ελαφρώς μικρότερη από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Καιρός τον Αύγουστο

Η υγρή περίοδος συνεχίζεται σε πλήρη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Σε αυτό προστίθεται ο κίνδυνος τυφώνων που έρχονται από την Ιαπωνία και την ανατολική Κίνα.

Ο Αύγουστος είναι ένας ζεστός και υγρός μήνας με θερμοκρασίες γύρω στους 28 έως 30°C και πολύ αποπνικτικό καιρό. Η βροχή έρχεται συχνά με τη μορφή ισχυρών καταιγίδων, ενώ μπορεί επίσης να εκδηλωθούν βραχυπρόθεσμες καταρρακτώδεις βροχές. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των βροχών, ο καιρός είναι συνήθως ηλιόλουστος.

Οι περισσότερες βροχοπτώσεις πέφτουν στη Σεούλ και τα περίχωρά της, ενώ οι λιγότερες στο νησί Τζέτζου. Η διαφορά, ωστόσο, δεν έγκειται τόσο στη συχνότητα των βροχοπτώσεων όσο στην έντασή τους.

Ο κίνδυνος τυφώνων είναι υψηλότερος τον Αύγουστο, και κατά μέσο όρο εμφανίζεται 1 ετησίως. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως πλήττει το νότιο μισό της χώρας. Εκδηλώνεται με ισχυρούς ανέμους και εξαιρετικές καταρρακτώδεις βροχές που μπορεί να διαρκέσουν για 3 συνεχόμενες ημέρες. Ωστόσο, η Κορέα είναι καλά προετοιμασμένη για φυσικές καταστροφές, με ένα εξαιρετικό σύστημα προειδοποίησης και ταχεία αποκατάσταση.

Καιρός τον Σεπτέμβριο

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η περίοδος των βροχών και των τυφώνων υποχωρεί. Η θερμοκρασία πέφτει στους 26°C σε ολόκληρη τη χώρα, με συχνές και έντονες βροχοπτώσεις στην αρχή του μήνα, αλλά καθώς προχωρά ο μήνας, οι βροχοπτώσεις μειώνονται και η ένταση της βροχής μειώνεται.

Ο κίνδυνος τυφώνων είναι αυξημένος το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πιο σπάνιος προς το τέλος.

Το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου είναι επομένως ιδανική εποχή για διακοπές στην παραλία με πολύ λιγότερες πιθανότητες βροχής από ό,τι τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στο νησί Τζέτζου.

Καιρός τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι η δεύτερη κύρια εποχή για ταξίδια μετά την άνοιξη. Αν και ο αέρας είναι πιο υγρός από ό,τι την άνοιξη, οι βροχές είναι παρόμοιες, δηλαδή μόνο με τη μορφή ελαφρών βροχών, οι οποίες εμφανίζονται κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 4 έως 5 ημέρες.

Οι θερμοκρασίες του αέρα αυξάνονται κρατώντας τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στα νότια και στο νησί Τζέτζου είναι ελαφρώς πιο ζεστά.

Το κύριο πλεονέκτημα του ταξιδιού τον Οκτώβριο είναι το εκπληκτικό τοπίο που χρωματίζεται από τα φθινοπωρινά φύλλα. Ο καιρός προσκαλεί σε μακρινά ταξίδια στην ύπαιθρο.

Καιρός Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος είναι επίσης ένας εξαιρετικός μήνας για ταξίδια στην Κορέα. Το πολύχρωμο φθινόπωρο ανατέλλει και οι θερμοκρασίες πέφτουν σιγά σιγά. Στα νότια (Busan, Mokpo) και στο νησί Jeju, περιμένετε περίπου 16°C, ενώ στη Σεούλ η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους 11°C.

Ο Νοέμβριος είναι ένας σχετικά ξηρός μήνας. Βρέχει μόνο περίπου κάθε 6η ημέρα, οι βροχοπτώσεις δεν είναι πολύ έντονες και επομένως δεν θα σας επηρεάσουν πολύ.

Καιρός Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος είναι -ίσως προς έκπληξη πολλών- επίσης ένας καλός μήνας για να ταξιδέψετε. Δηλαδή, αν δεν σας πειράζει ο πιο κρύος καιρός. Στην πραγματικότητα, ο Δεκέμβριος είναι ο ξηρότερος μήνας του έτους σε ολόκληρη τη χώρα, με τις λιγότερες βροχοπτώσεις.

Υπάρχουν ελαφρές βροχές στο νότιο μισό της χώρας, με περισσότερες χιονοπτώσεις στο βόρειο μισό.

Κατά τα άλλα, ο καιρός είναι αίθριος ή μερικώς συννεφιασμένος για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, εκτός ίσως από το νησί Τζέτζου, όπου η πυκνή ομίχλη και η συννεφιά είναι συνηθισμένες συνθήκες. Δυσάρεστος τυπικός χειμωνιάτικος καιρός μπορεί να εμφανιστεί στην ηπειρωτική χώρα, φυσικά, αλλά η πιθανότητα ηλιόλουστου ουρανού είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι μέσες θερμοκρασίες στα βόρεια πέφτουν προς τους -1°C έως 4°C, ενώ στα νότια και στο νησί Τζέτζου κυμαίνονται μεταξύ 5°C και 11°C.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.