Νέα Υόρκη νύχτα
Νέα Υόρκη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Νέα Υόρκη

5th Avenue

David Eiselt ενημερωμένο 9. 1. 2024
Πέμπτη Λεωφόρος

Πέμπτη, ή Πέμπτη, αν θέλετε, λεωφόρος. Μια έννοια που κάθε ταξιδιώτης γνωρίζει και ένα μέρος που δεν πρέπει να χάσετε. Με μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα, η λεωφόρος που εκτείνεται σε όλο το Μανχάταν κατατάσσεται στην κορυφή των πιο διάσημων δρόμων στον κόσμο και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της Νέας Υόρκης.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη

Η Πέμπτη Λεωφόρος χωρίζει το Μανχάταν σε δυτικό και ανατολικό τμήμα, ξεκινώντας το ταξίδι της μέσα στην πόλη στα νότια από το Washington Square Park και καταλήγοντας 6 μίλια βόρεια στο Χάρλεμ. Το τμήμα μεταξύ της 34ης και της 59ης οδού θεωρείται η πιο ακριβή εμπορική ζώνη στον κόσμο και ο δρόμος συχνά συγκρίνεται με την Oxford Street του Λονδίνου ή τα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού.

Από δρόμος των πλουσίων σε εμπορική περιοχή

Η Πέμπτη Λεωφόρος, με την κεντρική της θέση, προοριζόταν να γίνει η κύρια λεωφόρος της πόλης από τις πρώτες μέρες της Νέας Υόρκης. Ήδη από τη δεκαετία του 1880, οι πολυτελείς κατοικίες των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών της Νέας Υόρκης χτίστηκαν στην 5η Λεωφόρο, στις οποίες προστέθηκαν σταδιακά τα διαμερίσματα και τα σπίτια διάσημων διασημοτήτων και πολιτικών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 5η Λεωφόρος πήρε το παρατσούκλι Millionaire's Row στο γύρισμα του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η πλούσια κατοικημένη περιοχή άρχισε φυσικά να προσελκύει πολυτελή καταστήματα, τα οποία χτίστηκαν στη λεωφόρο αυτή σταδιακά από τις αρχές του 20ού αιώνα. Κατά κύριο λόγο μια γειτονιά κατοικιών στο κέντρο του Μανχάταν, μετατράπηκε φυσικά σε κέντρο της Νέας Υόρκης με πληθώρα ευκαιριών για ψώνια, καθώς οι κατασκευές, ο πληθυσμός και οι μεταφορές αυξάνονταν.

Πολυτελείς μπουτίκ

Η 5η Λεωφόρος είναι αναμφίβολα περισσότερο γνωστή για τις ευκαιρίες για ψώνια που προσφέρει. Καταστήματα όλων των ειδών μπορείτε να βρείτε σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου, αλλά ο κύριος πυρήνας βρίσκεται στο Midtown μεταξύ της 34ης και της 59ης οδού ή μεταξύ του Empire State Building και του Central Park.

Εδώ θα βρείτε μπουτίκ και καταστήματα από σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις υψηλών προδιαγραφών του κόσμου. Μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο δελεαστικά καταστήματα της 5ης Λεωφόρου περιλαμβάνουν την Tiffany & Co. Flagship Store, Bulgari, Gucci, Louis Vuitton και Lindt Swiss Chocolate.

Στην 5η Λεωφόρο βρίσκεται επίσης το Microsoft Store και το Apple Store.

Τα πολυτελή πολυκαταστήματα Saks Fifth Avenue ή Bergdorf Goodman είναι επίσης διάσημα.

Museum Mile

Ένα άλλο διάσημο τμήμα της Πέμπτης Λεωφόρου εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής άκρης του Σέντραλ Παρκ και φέρει το παρατσούκλι Museum Mile λόγω της εξαιρετικής συγκέντρωσης μουσείων. Here you can visit institutions such as:

Άλλα αξιοθέατα στην Πέμπτη...

Χάρη στο μήκος και την κεντρική της θέση, η Πέμπτη Λεωφόρος διαθέτει και άλλα αξιοθέατα και αξιοθέατα που είναι απλά αδύνατο να μην επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, αναζητήστε αυτά τα αξιοθέατα ακριβώς στην 5η Λεωφόρο:

Διαμονή στην 5η Λεωφόρο

Ζήστε στην καρδιά της δράσης σε ένα μέρος που γνωρίζει ο κόσμος. Αν αυτή είναι η ιδέα σας για διαμονή, τότε η Fifth Avenue μπορεί να συστηθεί μόνο αν είστε πρόθυμοι να δεχτείτε τις υψηλότερες τιμές του ξενοδοχείου που ξεκινούν από 586 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία στην Πέμπτη λεωφόρο περιλαμβάνουν το Andaz 5th Avenue **** ακριβώς απέναντι από τη βιβλιοθήκη ή το κομψό The Sherry Netherland ***** στη γωνία του Central Park.

Μεταφορά στην 5η Λεωφόρο

Αν και δεν υπάρχει γραμμή μετρό απευθείας κάτω από την 5η Λεωφόρο, υπάρχουν αμέτρητοι σταθμοί σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια κατά μήκος ολόκληρης της λεωφόρου.

Ένα τετράγωνο πιο πέρα, κάτω από την 6η Λεωφόρο, οι πορτοκαλί γραμμές του μετρό B, D, F, M κινούνται από βορρά προς νότο.

Αντίθετα, οι κίτρινες γραμμές N, R, Q, W προς τα δυτικά-ανατολικά, οι μπλε γραμμές E, M, η μοβ γραμμή 7 και η γκρι γραμμή L διασχίζουν την Πέμπτη Λεωφόρο.

Ορισμένες γραμμές λεωφορείων διασχίζουν επίσης τον δρόμο, αλλά επειδή η 5η Λεωφόρος είναι μονόδρομος, κινούνται μόνο προς νότο. Στην αντίθετη κατεύθυνση προς βορρά, κινούνται ένα τετράγωνο πιο πέρα στη λεωφόρο Μάντισον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση στη Νέα Υόρκη, ανατρέξτε στην ενότητα Μεταφορές και Μετρό.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.