Νέα Υόρκη νύχτα
Νέα Υόρκη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Νέα Υόρκη

Μετρό στο Νέα Υόρκη

David Eiselt ενημερωμένο 9. 1. 2024

Το μετρό είναι ο καλύτερος και στις περισσότερες περιπτώσεις ο μοναδικός τρόπος για να ταξιδέψετε στη Νέα Υόρκη. Είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε σχεδόν σε κάθε τουριστικό αξιοθέατο και το πυκνό δίκτυο εκτείνεται μέχρι το Μπρούκλιν, το Κουίνς και το Μπρονξ. Ιδανικά, επιλέξτε κατάλυμα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μετρό - τότε είστε έτοιμοι και η μετακίνηση στη Νέα Υόρκη θα είναι παιχνιδάκι.

Στα αμερικανικά αγγλικά, ο όρος Subway χρησιμοποιείται κυρίως για το μετρό.

Με συνολικό μήκος δικτύου άνω των 380 χιλιομέτρων, το μετρό της Νέας Υόρκης κατατάσσεται στη 12η θέση παγκοσμίως. Οι πρώτοι συρμοί ξεκίνησαν τα δρομολόγιά τους το 1904, καθιστώντας το μετρό της Νέας Υόρκης το 8ο παλαιότερο μετρό στον κόσμο.

Παρόλο που η χρήση του μετρό στη Νέα Υόρκη μπορεί να φαίνεται περίπλοκη στην αρχή, σύντομα θα το συνηθίσετε και μετά από μερικές διαδρομές, θα οδηγείτε σαν ντόπιος Νεοϋορκέζος. Οι σταθμοί είναι σαφώς σηματοδοτημένοι, όπως και οι τυχόν μετεπιβιβάσεις.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ταξιδέψετε χωρίς προβλήματα με το μετρό στη Νέα Υόρκη.

Χάρτης μετρό Νέας Υόρκης

Το κλειδί για την ομαλή μετακίνηση στη Νέα Υόρκη είναι να έχετε πάντα μαζί σας έναν χάρτη των γραμμών του μετρό. Αν και οι χάρτες είναι αναρτημένοι σε όλα τα βαγόνια και τους σταθμούς, είναι καλή ιδέα να έχετε κατεβάσει έναν χάρτη στο τηλέφωνό σας για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας. Τον χάρτη του μετρό μπορείτε να τον βρείτε και να τον κατεβάσετε στη διεύθυνση web.mta.info/maps.

Ένας ζωντανός χάρτης που δείχνει την τρέχουσα κατάσταση του δικτύου είναι επίσης πλέον διαθέσιμος στο mta.info. Για παράδειγμα, απλά κάντε κλικ στο όνομα ενός σταθμού και θα δείτε τις πλησιέστερες αναχωρήσεις τρένων προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τιμές εισιτηρίων Metro Card / OMNY

Στο μετρό της Νέας Υόρκης, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο τρόπων πληρωμής του εισιτηρίου σας:

  1. OMNY ανέπαφες πληρωμές με τη χρεωστική/πιστωτική σας κάρτα (κινητό, ρολόι, ...).
  2. Κλασική χάρτινη κάρτα Μετρό

Τα κόμιστρα και για τις δύο επιλογές είναι τα ίδια, αν και όχι ακριβώς...

Ναύλοι για 2,90 usd

Κάθε διαδρομή με το μετρό ή το αστικό λεωφορείο στη Νέα Υόρκη έχει ενιαίο κόμιστρο ανεξαρτήτως χρόνου ή διανυόμενης απόστασης 2,90 usd.

Υπολογίζεται από την πρώτη φορά που μπαίνετε στο μετρό μέχρι την ώρα που βγαίνετε από το μετρό και μπορείτε να μετεπιβιβαστείτε αν δεν περάσετε από τουρνικέ εντός του συγκεκριμένου σημείου μετεπιβίβασης (δεν είναι πάντα εφικτό).

Εάν πληρώσετε ανέπαφα με την κάρτα σας, το κινητό σας τηλέφωνο ή το ρολόι σας, χρεώνονται στην πραγματικότητα μόνο 2,90 δολάρια. Συνδέστε την κάρτα/το κινητό σας στον αναγνώστη στο περιστροφικό διάδρομο κατά την είσοδο και την έξοδο από το σταθμό.

Όταν πληρώνετε με κάρτα Metro Card , θα πληρώνετε πάντα 1 usd επιπλέον για το ίδιο το εισιτήριο, το οποίο δεν μπορεί να επαναφορτιστεί στην περίπτωση ενιαίου εισιτηρίου. Επιπλέον, μπορεί να αγοραστεί μόνο ένα εισιτήριο με δύο καταγεγραμμένες διαδρομές. Συνολικά, η χαμηλότερη τιμή για μια απλή κάρτα Metro Card είναι 5,80 usd, όπου 1 δολάριο είναι η χρέωση για την κάρτα και 2 x 2,90 δολάρια για δύο διαδρομές με το μετρό ή το λεωφορείο.

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται πραγματικά να κάνετε μόνο μία διαδρομή και δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ανέπαφη πληρωμή, μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για μία διαδρομή προς 3 usd.

Εισιτήριο 7 ημερών για 34 usd

Στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει 24ωρο ή 3ήμερο εισιτήριο, η χαμηλότερη χρονική περίοδος είναι μόνο 7 ημέρες. Κοστίζει 34 δολάρια και ισχύει για απεριόριστες διαδρομές οπουδήποτε στο μετρό, τα λεωφορεία και τα τελεφερίκ στο Roosevelt Island.

Ανέπαφη πληρωμή: λειτουργεί χρεώνοντας 2,90 δολάρια μετά από κάθε μεμονωμένη διαδρομή, μέχρι το πολύ 12 φορές συνολικά, δίνοντας τελικό ποσό 34 δολάρια. Από τη 13η διαδρομή και μετά, παρόλο που πρέπει ακόμα να συνδέσετε την κάρτα/το κινητό/το ρολόι σας στους αναγνώστες, δεν αφαιρείται κανένα ποσό.

Κάρτα Μετρό: Με αυτή την έκδοση, πληρώνετε πραγματικά για όλες τις 7 ημέρες, ανεξάρτητα από το αν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε το Μετρό τη Δευτέρα ή ίσως την Πέμπτη. Η χρέωση για την κάρτα είναι και πάλι 1 usd επιπλέον, αλλά σε αντίθεση με τα μεμονωμένα εισιτήρια, η πολυήμερη κάρτα Metro Card μπορεί να επαναφορτιστεί. Έτσι, μπορείτε να κρατήσετε το εισιτήριο για την επόμενη επίσκεψή σας στη Νέα Υόρκη ή να το δώσετε σε κάποιον γνωστό σας που επισκέπτεται την πόλη.

Πού να αγοράσετε εισιτήρια;

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για το μετρό της Νέας Υόρκης από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων σε κάθε σταθμό. Μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά ή με κάρτα.

Πώς χρησιμοποιώ τα εισιτήριά μου;

Κατά την είσοδο και την έξοδο από το σταθμό θα περάσετε από τουρνικέ. Για την ανέπαφη πληρωμή, απλώς τοποθετείτε την κάρτα/το κινητό/το ρολόι σας στον αναγνώστη με την ένδειξη OMNY και περνάτε από το περιστροφικό διάφραγμα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κατά την έξοδο από το σταθμό.

Εάν χρησιμοποιείτε παραδοσιακή χάρτινη κάρτα του Μετρό, μπορείτε να περάσετε το εισιτήριό σας μέσα από ένα ζευγάρι ασημένιων ραγών, οπότε το τουρνικέ θα απελευθερωθεί. Και πάλι, η ίδια διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί κατά την έξοδο από το σταθμό.

Δεν περνάτε από τα τουρνικέ κατά την αλλαγή τρένου.

Τοπικές συνδέσεις έναντι συνδέσεων εξπρές

Ίσως η πιο συνηθισμένη σύγχυση μεταξύ των τουριστών προκύπτει με αυτή τη δύσκολη πτυχή του συστήματος μετρό της Νέας Υόρκης. Κοιτάζετε έναν χάρτη, βλέπετε ότι οι μπλε γραμμές του μετρό περνούν από τον πλησιέστερο σταθμό, είστε έτοιμοι να φύγετε! Ωστόσο, περιμένετε μάταια τη συγκεκριμένη ανταπόκριση, υπάρχουν συνεχείς στάσεις της άλλης γραμμής, τις οποίες δεν χρειάζεται να πάρετε, και κάθε τόσο το μετρό που θέλετε να πάρετε περνάει από την αποβάθρα στην τρίτη γραμμή.

Πάντα να ελέγχετε δύο φορές πού ακριβώς πηγαίνει το μετρό, ώστε να μην χάσετε τη στάση σας και περιμένετε πολύ ώρα για την επόμενη ανταπόκριση. Στον χάρτη του μετρό, οι σταθμοί εμφανίζονται με μαύρο ή άσπρο χρώμα και το γράμμα της γραμμής που σταματάει στον συγκεκριμένο σταθμό.

  • Λευκοί σταθμοί - όλα τα τρένα σταματούν εδώ
  • Μαύροι σταθμοί - εδώ σταματούν μόνο τα τοπικά δρομολόγια

Εάν εκτελείται τρένο εξπρές, δεν θα σταματήσει στους μαύρους σταθμούς και θα περάσει απλώς από αυτούς.

Για παράδειγμα, οι γραμμές A, C, B και D τρέχουν φαινομενικά στη δυτική πλευρά του Central Park, αλλά όλοι οι σταθμοί έχουν μαύρες γραμμές, που σημαίνει ότι μόνο τα τοπικά τρένα σταματούν σε αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πάντα μόνο οι γραμμές B και C.

Δρομολόγια, αναζήτηση συνδέσεων

Μπορείτε εύκολα να βρείτε την ταχύτερη σύνδεση μεταξύ δύο στάσεων στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας μεταφορών mta.info.

Εντός του κέντρου της πόλης, οι συρμοί του μετρό κινούνται κατά μέσο όρο κάθε 2-3 λεπτά τις καθημερινές και περίπου κάθε 4-7 λεπτά τα Σαββατοκύριακα. Όσο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεστε, τόσο μεγαλύτερα είναι λογικά τα διαστήματα, αλλά σπάνια ξεπερνούν τα 10 λεπτά στους μεγάλους σταθμούς.

Μόνο στα πολύ περιφερειακά μέρη της μητρόπολης, όπου πιθανότατα δεν θα επισκεφθείτε καν, και επίσης τη νύχτα, το διάστημα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15-20 λεπτών.

Ορισμένες γραμμές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενώ άλλες κάνουν διάλειμμα μόνο τη νύχτα.

Γραμμές που λειτουργούν όλη τη νύχτα: 1, 2, 3, 4, 6, 7, A, D, E, F, G, J, L, M, N, Q, R, Staten Island Railway.

Περίπου 6:00-22:15 στις γραμμές B, C, W

Περίπου 5:10-23:30 Γραμμή φαγητού: 5

Καλό είναι επίσης να παρακολουθείτε τις πληροφορίες στις στάσεις, λόγω των αρκετά συχνών κλεισίματος, όταν κάποιοι σταθμοί δεν είναι προσβάσιμοι ή μέρος της διαδρομής αντικαθίσταται από εναλλακτικά λεωφορεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες τείνουν να είναι πολύ σαφείς και εύκολα κατανοητές.

Σταθμοί μετεπιβίβασης και ονόματα στάσεων

Ορισμένοι σταθμοί μετεπιβίβασης δεν είναι σταθμοί μετεπιβίβασης. Πρέπει να βγείτε από το μετρό και να περάσετε ξανά από το περιστροφικό κιβώτιο. Αν έχετε 7ήμερο εισιτήριο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι' αυτό, αλλά για μεμονωμένα εισιτήρια θα χρειαστείτε δύο.

Βασικά, όμως, οι περισσότεροι σταθμοί όπου συγκλίνουν πολλές γραμμές και επικαλύπτονται από έναν ενιαίο κύκλο ή συνδέονται με μια μαύρη γραμμή στον χάρτη είναι σταθμοί μετεπιβίβασης. Δεν χρειάζεται να περάσετε από τουρνικέ, απλώς ακολουθήστε με συνέπεια τις πινακίδες και τις οδηγίες για τις μετεπιβιβάσεις. Μη διστάσετε να σταματήσετε για λίγο, να καταλάβετε πού πηγαίνετε και ποια γραμμή χρειάζεστε και, στη συνέχεια, να συνεχίσετε.

Δώστε επίσης προσοχή στα ονόματα των σταθμών. Για παράδειγμα, το "Canal Street" εμφανίζεται 3 φορές σε 3 διαφορετικές γραμμές, ωστόσο οι σταθμοί απέχουν μεταξύ τους 2 χιλιόμετρα και δεν είναι καθόλου σταθμοί μετεπιβίβασης.

Uptown ή Downtown;

Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν ξεχωριστές εισόδους για κάθε κατεύθυνση. Κάθε είσοδος επισημαίνεται πάντα με ένα γράμμα ή έναν αριθμό γραμμής και έναν τελικό σταθμό. Για να διευκολύνουν την πλοήγηση στο Μανχάταν, προσθέτουν επίσης μια ένδειξη για το αν ο σταθμός βρίσκεται στην κατεύθυνση "Uptown" ή "Downtown", ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνετε πού βρίσκεται ο εν λόγω τερματικός σταθμός. Αλλά τι σημαίνει αυτό;

  • Uptown - τρένα προς βορρά
  • Κέντρο - τρένα προς νότο

Χρώματα ή αριθμοί/γράμματα;

Οι γραμμές του μετρό στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζονται τόσο από ένα χρώμα όσο και από ένα γράμμα/αριθμό. Ενώ οι ντόπιοι συνήθως προσανατολίζονται με βάση το χρώμα, σας συνιστούμε να κοιτάτε ιδιαίτερα το γράμμα ή τον αριθμό που προσδιορίζει τη γραμμή.

Το χρώμα είναι χρήσιμο στο κεντρικό Μανχάταν, όπου πολλές γραμμές συχνά συγκλίνουν σε μία πολύ πολυσύχναστη. Στα περίχωρα της πόλης, ωστόσο, συχνά αποκλίνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις ή ορισμένες γραμμές τερματίζουν σε έναν προηγούμενο σταθμό.

Ασφάλεια στο μετρό της Νέας Υόρκης

Ξεχάστε για λίγο όλα όσα γνωρίζετε από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Ναι, το μετρό της Νέας Υόρκης είναι γεμάτο αλήτες, μαύρους που χορεύουν και ραπάρουν, καλλιτέχνες και άστεγους, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους απλούς ανθρώπους. Μόνο αν αφιερώσετε χρόνο για να παρατηρήσετε τι συμβαίνει γύρω σας, θα παρατηρήσετε και τις πιο μικρές λεπτομέρειες και θα δείτε πόσο πολύχρωμοι είναι οι άνθρωποι αυτής της μητρόπολης. Ωστόσο, το μετρό δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνο.

Υπάρχουν κάμερες και προσωπικό ασφαλείας σε κάθε στάση, ακόμα και στα ίδια τα βαγόνια.

Μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσετε την ποικιλομορφία των επιβατών, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλειά σας.

Wifi σε κάθε σταθμό του μετρό

Στο μετρό της Νέας Υόρκης, μπορείτε να βρείτε wifi σε κάθε σταθμό του μετρό, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.