Μετρό στο Βουδαπέστη

Βουδαπέστη

Το μετρό στη Βουδαπέστη είναι ο βασικός πυλώνας των τοπικών μεταφορών και ο πιο ξεκάθαρος και γρήγορος τρόπος για να μετακινηθείτε στην πόλη. Το μετρό σας μεταφέρει σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της Βουδαπέστης, καθώς και σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων. Επιπλέον, το μετρό της Βουδαπέστης λειτουργεί πολύ παρόμοια με το μετρό της Πράγας, οπότε οι ταξιδιώτες από την Τσεχική Δημοκρατία θα το βρουν εύκολο στην πλοήγηση.

Πόσο κοστίζει το φθηνότερο κατάλυμα στη Βουδαπέστη;

Το παλαιότερο μετρό στην ηπειρωτική Ευρώπη

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Βουδαπέστης μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ιστορική πρωτιά στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η γραμμή M1 του μετρό κατασκευάστηκε το 1896 προς τιμήν της χιλιάδας επετείου από την εγκατάσταση της ουγγρικής λεκάνης. Η γραμμή Μ1 κατασκευάστηκε κάτω από τη νεόκτιστη μνημειώδη λεωφόρο Andrássy και εκτείνεται από το κέντρο της πόλης έως τους κήπους Városliget.

Η γραμμή Μ1 εξακολουθεί να λειτουργεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα και, εκτός από σταθερό τμήμα του συστήματος δημόσιων μεταφορών της Βουδαπέστης, μπορεί επίσης να προσελκύσει επισκέπτες ως ιστορικό παράθυρο και τουριστικό αξιοθέατο. Η γραμμή αυτή ονομάζεται Földalatti, που σημαίνει "υπόγειο" στα ουγγρικά.

Γραμμές μετρό

Η Βουδαπέστη διαθέτει 4 γραμμές μετρό που επισημαίνονται με αριθμούς και χρώματα. Οι τρεις αρχικές γραμμές συναντώνται όλες σε έναν σταθμό μετεπιβίβασης , Deák Ferenc tér, ενώ η νεότερη τέταρτη γραμμή διασχίζει μόνο τις γραμμές Μ2 και Μ3.

  • M1 Földalatti (κίτρινο): Vörösmarty tér - Mexikói Út, εδώ κυκλοφορούν παλιά ιστορικά τρένα και οι σταθμοί είναι επίσης ιστορικοί. Συνδέει το κέντρο της Βουδαπέστης με το πάρκο Vársoliget και το Széchenyi Spa.
  • M2 (κόκκινη): Déli Palyaudvar - Örs Vezér tere, πρόκειται για τη δυτικοανατολική ραχοκοκαλιά και η γραμμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταξιδέψετε προς το σταθμό Déli (τρένα Regiojet προς την Τσεχική Δημοκρατία), Keleti (τρένα εσωτερικού και διεθνή τρένα προς Ρουμανία ή Σερβία) και προς τουριστικά αξιοθέατα όπως το Κοινοβούλιο, η Μεγάλη Συναγωγή
  • M3 (μπλε): Köbánya-Kispest - Újpest-Központ, η κύρια διαδρομή βορρά-νότου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή για να μεταβείτε στο αεροδρόμιο (υπάρχει λεωφορείο από το νότιο άκρο), στο σταθμό Nyugati (τρένα ČD προς την Τσεχική Δημοκρατία), στο σταθμό λεωφορείων Népliget ή σε αξιοθέατα όπως η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
  • M4 (πράσινο): Kelenföld vasútállomás - Keleti pályaudvar, η νεότερη διαδρομή που συνδέει τους 2 μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς Keleti και Kelenföld, μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για να φτάσετε σε αξιοθέατα όπως το Grand Market Hall, τα Λουτρά Gellért

Εισιτήρια μετρό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενιαίο εισιτήριο για το μετρό, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τραμ και λεωφορεία (βλ. ενότητα Μεταφορές ).

Η Βουδαπέστη βρίσκεται σε ζώνη ενιαίου εισιτηρίου, η οποία περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο. Τα εισιτήρια που θα χρησιμοποιήσετε συχνότερα είναι τα εξής:

24ωρο εισιτήριο 2 500 huf
24ωρο ομαδικό εισιτήριο
για έως 5 άτομα
5 000 huf
Εισιτήριο 72 ωρών 5 500 huf
Εισιτήριο 90 λεπτών 750 huf
Εισιτήριο 30 λεπτών 530 huf
1 διαδρομή
(μεταφορά μόνο μεταξύ των γραμμών του μετρό)
450 huf

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ταξιδεύουν δωρεάν.

Για πλήρη κατάλογο εισιτηρίων, επισκεφθείτε τη διεύθυνση bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices.

Πού μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αγοράσετε εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες:

  • Μέσω της εφαρμογής BudapestGo για κινητά (Google Play / App Store)
  • Χάρτινα εισιτήρια από αυτόματο πωλητή ή εκδοτήριο εισιτηρίων (οι αυτόματοι πωλητές μπορούν να πληρώσουν με κάρτα)

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εισιτήρια;

Ενεργοποιείτε το κινητό σας εισιτήριο μέσω της τεχνολογίας NFC, τοποθετώντας απλώς το τηλέφωνό σας στον επικυρωτή στην είσοδο της πλατφόρμας, όπως ακριβώς όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο για να πληρώσετε μια αγορά.

Εάν η τεχνολογία NFC δεν λειτουργεί για εσάς, απλά ανοίξτε την εφαρμογή BudapestGo και σαρώστε τον κωδικό QR στον επικυρωτή.

Ενεργοποιήστε το εισιτήριό σας μόνο την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε. Εάν κάνετε μεταφορά, δεν χρειάζεται να συνδέσετε ξανά το εισιτήριο στους αναγνώστες.

Πρέπει να τοποθετήσετε το χάρτινο εισιτήριο στον επικυρωτή και να το έχετε μαζί σας για όλη την περίοδο ισχύος. Θα σημειώσετε ξανά το εισιτήριο μόνο την πρώτη φορά που θα το χρησιμοποιήσετε και όχι σε επόμενες μεταφορές.

Χάρτης του μετρό της Βουδαπέστης

Μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας τηλέφωνο έναν πλήρη και ενημερωμένο χάρτη των δημόσιων συγκοινωνιών της Βουδαπέστης από τον επίσημο ιστότοπο του διοργανωτή συγκοινωνιών bkk.hu.

Έχουμε επίσης ετοιμάσει τον δικό μας χάρτη του μετρό και του σιδηροδρόμου HÉV.

Δρομολόγια - λειτουργεί το μετρό 24 ώρες το 24ωρο;

Το μετρό της Βουδαπέστης δεν λειτουργεί όλη τη νύχτα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα του μετρό μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: bkk.hu/en/timetables.

  • Πρώτοι συρμοί του μετρό - μεταξύ 4:20 και 4:40 από τους τερματικούς σταθμούς
  • Τελευταίοι συρμοί του μετρό - μεταξύ 23:30 και 23:40 από τους τερματικούς σταθμούς

Η συχνότητα τις καθημερινές είναι 2-5 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και 10 λεπτά νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ σε όλες τις γραμμές.

Τα Σαββατοκύριακα τα διαστήματα επεκτείνονται σε 5-10 λεπτά.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.