Λεωφόρος Andrássy

Andrássy út

Η Λεωφόρος Andrássy (Andrássy út στα ουγγρικά) είναι σίγουρα ο πιο διάσημος και σημαντικότερος δρόμος της Βουδαπέστης, όπου θα βρείτε πολλές πολυτελείς μπουτίκ, αμέτρητα εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και πολλές γκαλερί και μουσεία, παλάτια και κρατικά κτίρια. Η περίφημη γραμμή M1 Jubilee του μετρό, γνωστή στην καθομιλουμένη ως Földalatti, περνά κάτω από όλο το μήκος της λεωφόρου Andrássy.

Αυτή η λεωφόρος μήκους 2,5 χιλιομέτρων εκτείνεται από τη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου έως την Πλατεία Ηρώων.

Επιλέξτε το καλύτερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Βουδαπέστης

Ιστορία και εγγραφή στην UNESCO

Η απόφαση για την κατασκευή της μεγάλης λεωφόρου της πόλης ελήφθη το 1870, μαζί με τις απότομα αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς. Ο κύριος στόχος ήταν να συνδεθεί η Παλιά Πόλη με το δημοφιλές πάρκο Városliget και να δημιουργηθεί μια εμπορική και διοικητική λεωφόρος για την ταχέως αναπτυσσόμενη Πέστη και μετέπειτα Βουδαπέστη.

Η κατασκευή άρχισε το 1872 και ολοκληρώθηκε μαζί με τα περισσότερα κτίρια σε χρόνο ρεκόρ το 1876.

Το 1987, η οδός Andrássy και ο άμεσος περίγυρός της εγγράφηκαν στον κατάλογο της UNESCO ως ένα μοναδικό και σαφώς αστικό έργο που διαμορφώνει την πόλη.

3 τμήματα της λεωφόρου Andrássy

Η λεωφόρος μπορεί να χωριστεί όμορφα σε 3 διακριτά και σχεδόν εξίσου μεγάλα τμήματα:

  1. Από την πλατεία Deák Ferenc μέχρι τη διασταύρωση Oktogon - το στενότερο τμήμα με μία μόνο σειρά δέντρων σε κάθε πλευρά, όπου θα βρείτε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πολυτελών καταστημάτων, τραπεζών και γραφείων μεγάλων εταιρειών, υπάρχει επίσης η μνημειώδης Όπερα.
  2. Από τη διασταύρωση Oktogon έως την πλατεία Kodály körönd - ο δρόμος διευρύνεται με δύο ακόμη σειρές δέντρων και ένα ζεύγος παράδρομων που έχουν σχεδιαστεί. Σε αυτό το τμήμα υπάρχουν κυρίως μεγάλα οικιστικά σπίτια Art Nouveau και πανεπιστήμια.
  3. Από την πλατεία Kodály körönd έως το πάρκο Városliget - ο δρόμος διευρύνεται περαιτέρω με μια κεντρική ζώνη δέντρων και περιβάλλεται κυρίως από βίλες με μεγάλους κήπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων λειτουργεί ως πρεσβείες.

Διαμονή

Δεδομένου ότι υπάρχει γραμμή του μετρό που περνά κάτω από ολόκληρη τη λεωφόρο προς το ιστορικό κέντρο, πρόκειται για ένα στρατηγικό μέρος για να μείνετε αν σας αρέσει να βρίσκεστε στο κέντρο της δράσης. Θα βρείτε μερικά εξαιρετικά ξενοδοχεία εδώ, οι τιμές είναι υψηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 90 και 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 2 άτομα:

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βουδαπέστη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.