Ουγγρικό Κοινοβούλιο

Βουδαπέστη

Το κτίριο του ουγγρικού κοινοβουλίου είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κοινοβουλευτικά κτίρια στον κόσμο και αποτελεί ξεκάθαρο ορόσημο της Βουδαπέστης και σύμβολο της Ουγγαρίας.

Κάντε κράτηση για το φθηνότερο κατάλυμα στη Βουδαπέστη

Ένα εντυπωσιακό κτίριο στις όχθες του Δούναβη

Το κτίριο του Κοινοβουλίου, που ονομάζεται Országház στα ουγγρικά, είναι ένα μνημειώδες οικοδόμημα μήκους 268 μέτρων, πλάτους 123 μέτρων και με θόλο ύψους 96 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο.

Εκτός από το Κοινοβούλιο, ο Ούγγρος πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν εδώ τις επίσημες αίθουσές τους.

Το κτίριο ξεκίνησε το 1885 και ολοκληρώθηκε 19 χρόνια αργότερα, το 1904. Το κτίριο διαθέτει σχεδόν 700 δωμάτια, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο κτίριο σε ολόκληρη την Ουγγαρία. Σήμερα στεγάζει την Εθνοσυνέλευση και φιλοξενεί τα κοσμήματα του στέμματος του βασιλιά Στέφανου.

Το Κοινοβούλιο είναι ένα πραγματικά αξιοσημείωτο κτίριο σε ιδιαίτερο νεογοτθικό στυλ και μπορείτε να το θαυμάσετε τόσο από έξω όσο και από μέσα κατά τη διάρκεια ξεναγήσεων. Τη νύχτα είναι εντυπωσιακά φωτισμένο και την καλύτερη νυχτερινή θέα του Κοινοβουλίου μπορείτε να την έχετε από τον Προμαχώνα του Ψαρά, ο οποίος υψώνεται κατά μήκος του ποταμού ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο.

Κοσμήματα του ουγγρικού στέμματος

Στην πιο μεγαλοπρεπή αίθουσα Dome Hall, ακριβώς στο κέντρο του κτιρίου του Κοινοβουλίου, μπορείτε να θαυμάσετε τα κοσμήματα και τα διακριτικά του ουγγρικού στέμματος που είναι ανοιχτά στο κοινό.

ΤοΣτέμμα του Αγίου Στεφάνου είναι ένα από τα πολυτιμότερα ευρωπαϊκά κοσμήματα του στέμματος. Αξιοσημείωτος είναι ο λυγισμένος σταυρός στην κορυφή του στέμματος, ο οποίος φέρεται να καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της μυστικής μετακίνησης από το βασιλικό παλάτι και δεν ισιώθηκε ποτέ.

Τα ουγγρικά κοσμήματα του στέμματος πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το έτος 1000, όταν το Στέμμα του Αγίου Στεφάνου φέρεται να στάλθηκε από τον Πάπα Σιλβέστρο Β΄ στον βασιλιά Στέφανο Α΄ της Ουγγαρίας για τη στέψη του, γεγονός που το καθιστά ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη.

Τα κοσμήματα του στέμματος συμπληρώνονται από ένα μήλο, ένα σκήπτρο και ένα σπαθί.

Ξενάγηση στο Κοινοβούλιο και είσοδος

Θα ήταν πολύ κρίμα να δείτε το υπέροχο κτίριο του Κοινοβουλίου μόνο απ' έξω. Οι μερικές φορές απίστευτα πλούσιες και μεγαλοπρεπείς αίθουσες του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας με τα κοσμήματα του ουγγρικού στέμματος, είναι ανοιχτές για το κοινό, ακόμη και καθημερινά από τις 8:00-16:00.

Τα εισιτήρια διατίθενται σε περιορισμένο αριθμό στην είσοδο, αλλά συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αγοράζετε εισιτήρια ηλεκτρονικά εκ των προτέρων για να εξασφαλίσετε τη διαθεσιμότητα. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής.

Ενήλικες - πολίτες της ΕΕ (+ Νορβηγία, Ισλανδία) 6 000 huf
Φοιτητές (6-24 ετών) - πολίτες της ΕΕ (+ Νορβηγία, Ισλανδία) 3 000 huf
Ενήλικες - εκτός ΕΟΧ 12 000 huf
Φοιτητές (6-24 ετών) - εκτός ΕΟΧ 6 000 huf

Επίσημος δικτυακός τόπος του ουγγρικού Κοινοβουλίου: parliament.hu/visiting

Τοποθεσία και μεταφορές

Το κτίριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Βουδαπέστης στις όχθες του Δούναβη και είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του κέντρου. Φυσικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δημόσιες συγκοινωνίες:

  • ΣταθμόςKossuth Lajos tér - μετρό M2, τραμ 2, 2M, λεωφορεία 15, 115, τρόλεϊ 70, 78.

Διαμονή

Αν ψάχνετε για ένα ξενοδοχείο με θέα στο πιο εμβληματικό κτίριο της Ουγγαρίας, τότε αναζητήστε κατάλυμα στην άλλη πλευρά του Δούναβη.

Το καλύτερο μέρος από αυτή την άποψη είναι σίγουρα Novotel Budapest Danube ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο.

Το αρχικό παραποτάμιο μποτέλ προσφέρει επίσης πρωτότυπα καταλύματα OnRiver Hotels - MS Cézanne.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βουδαπέστη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.