Γύρω από το Βουδαπέστη

Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι μια μεγάλη πόλη και οι αποστάσεις με τα πόδια μεταξύ των αξιοθέατων είναι αρκετά μεγάλες.

Ωστόσο, η πόλη διαθέτει ένα πολύ καλό και καλά οργανωμένο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει 4 γραμμές μετρό, μπλε λεωφορεία, κόκκινα τρόλεϊ, κίτρινα τραμ και τον σιδηρόδρομο "H" ή "S" της πόλης, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κανονικά εισιτήρια.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Βουδαπέστη

Οι δημοφιλείς γραμμές πλοίων D11, D12 και D13 δεν λειτουργούν πλέον.

Χάρτες, δρομολόγια και άλλες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο bkk.hu.

Εισιτήρια για τις δημόσιες συγκοινωνίες

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών στη Βουδαπέστη λειτουργεί από την εταιρεία μεταφορών BKV και καλύπτεται από τον διοργανωτή μεταφορών BKK.

Οι ενιαίοι τύποι εισιτηρίων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα οχήματα δημόσιων μεταφορών που είναι ενταγμένα στο σύστημα δημόσιων μεταφορών. Κάθε εισιτήριο σας επιτρέπει την ελεύθερη μετεπιβίβαση μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς εντός της χρονικής του ισχύος.

Τιμές εισιτηρίων στη Βουδαπέστη

Παρακάτω παραθέτουμε τα εισιτήρια που ισχύουν εντός των ορίων της πόλης της Βουδαπέστης, τα οποία θα σας είναι αρκετά για να επισκεφθείτε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα. Τα πολυήμερα εισιτήρια ισχύουν στις ακτοπλοϊκές γραμμές D2, D11 και D12 μόνο τις καθημερινές, ενώ το Σαββατοκύριακο πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστό εισιτήριο.

Τα παιδιά κάτω των 6 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών από οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ ταξιδεύουν δωρεάν.

24ωρο εισιτήριο 2 500 huf
24ωρη ομάδα
για έως 5 άτομα
5 000 huf
Εισιτήριο 72 ωρών 5 500 huf
Εισιτήριο 90 λεπτών 750 huf
Εισιτήριο 30 λεπτών 530 huf
1 διαδρομή
(μεταφορά μόνο μεταξύ των γραμμών του μετρό)
450 huf

Για τον πλήρη κατάλογο των εισιτηρίων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices.

Πού να αγοράσετε εισιτήρια και πώς να τα χρησιμοποιήσετε;

Στη Βουδαπέστη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 εναλλακτικές λύσεις για την αγορά εισιτηρίων.

Χάρτινα εισιτήρια

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς από αυτόματους πωλητές που βρίσκονται σε σταθμούς του μετρό και σε μεγάλες στάσεις, ενώ μπορείτε επίσης να πληρώσετε με κάρτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια σε εφημεριδοπωλεία, ορισμένα παντοπωλεία και άλλα σημεία πώλησης. Κατάλογο όλων των αυτόματων πωλητών και των περιπτέρων μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση bkk.hu/pontkereso.

Τα χάρτινα εισιτήρια πρέπει πάντα να σημαίνονται όταν χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά, εισάγοντας τα στους κίτρινους ηλεκτρονικούς ή κόκκινους χειροκίνητους επικυρωτές.

Οι μαρκαδόροι βρίσκονται στο εσωτερικό των λεωφορείων, των τραμ και των τρόλεϊ, ενώ στο μετρό ή το τρένο πρέπει να "κλικάρετε" το εισιτήριο πριν από την είσοδο στην πλατφόρμα. Αναλυτικές πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο.

Κινητά εισιτήρια

Μια πιο σύγχρονη επιλογή είναι η χρήση κινητών εισιτηρίων. Όλοι οι τύποι εισιτηρίων είναι διαθέσιμοι στην εφαρμογή BudapestGo για κινητά. Ωστόσο, για να τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Πρέπει να επικυρώσετε το εισιτήριο που αγοράσατε μέσω του BudapestGo κατά την επιβίβαση στο τραμ/λεωφορείο ή κατά την είσοδο στην πλατφόρμα του μετρό/τραίνου.

Για την επικύρωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό QR που σαρώνεται στον αναγνώστη. Μια ταχύτερη επιλογή είναι μέσω της τεχνολογίας NFC, όπου απλά τοποθετείτε το τηλέφωνό σας στον αναγνώστη χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε ποτέ την εφαρμογή

Κατεβάστε την εφαρμογή BudapestGo για κινητά από το Google Play / App Store.

Πού μπορώ να πληρώσω για εισιτήρια παντού;

Όλα τα παραπάνω εισιτήρια ισχύουν για το σύνολο των διοικητικών ορίων της Βουδαπέστης. Τα όρια αυτά απεικονίζονται, για παράδειγμα, με μια κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στο google.com/maps.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα εισιτήρια σε όλα τα περιφερειακά λεωφορεία που αναχωρούν από τη Βουδαπέστη εκτός της πόλης, αλλά μόνο όταν ταξιδεύετε εντός των ορίων της πόλης της Βουδαπέστης. Εάν συνεχίσετε εκτός πόλης, θα πρέπει επίσης να αγοράσετε το κατάλληλο εισιτήριο από τον οδηγό (στην περίπτωση των λεωφορείων) ή από το μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων στην πλατφόρμα (στην περίπτωση των τρένων).

Αναζήτηση συνδέσεων

Εάν πρέπει να βρείτε μια σύνδεση, χρησιμοποιήστε τον απλό ιστότοπο του διοργανωτή μεταφορών της BKK: bkk.hu. Στη δεξιά πλευρά του ιστότοπου μπορείτε να αναζητήσετε μια σύνδεση καθορίζοντας τη στάση αφετηρίας και προορισμού.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή BudapestGo για κινητά.

Μετρό

Η Βουδαπέστη διαθέτει τέσσερις υπόγειες γραμμές μετρό. Τρεις από αυτές (M1 - κίτρινο, M2 - κόκκινο και M3 - μπλε) διασταυρώνονται μόνο στην πλατεία Deák Ferenc tér. Η νέα γραμμή M4 - πράσινη διασταυρώνεται με την M2 στην Keleti pálayaudvar και με την M3 στην Kálvin tér.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 4 π.μ. έως τις 11:15 μ.μ. περίπου. Το εισιτήριο αναγράφεται στην είσοδο του μετρό.

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εισιτηρίων του μετρό, πού θα βρείτε χάρτες των γραμμών ή πού βρίσκονται οι καλύτεροι σταθμοί, ανατρέξτε στο ξεχωριστό κεφάλαιο Μετρό στη Βουδαπέστη.

Τραμ

Υπάρχουν επίσης 30 γραμμές τραμ στην πόλη. Δρομολογούνται σε 30 διαδρομές, ταχύτερα και συχνότερα από τα λεωφορεία. Οι πιο χρήσιμες γραμμές τραμ εκτελούν δρομολόγια κατά μήκος των κυκλικών λεωφόρων, όπως τα τραμ 4 και 6, τα οποία κινούνται μία φορά κάθε 2 έως 6 λεπτά. Το δίκτυο τραμ της Βουδαπέστης είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα στον κόσμο και είναι ακόμη μεγαλύτερο σε χιλιόμετρα γραμμών τραμ από ό,τι, για παράδειγμα, η Πράγα ή η Βιέννη.

Τα τραμ είναι ένα πολύ αξιόπιστο μέσο μεταφοράς όταν ταξιδεύουν στην επιφάνεια, συνήθως κινούνται σε ξεχωριστές γραμμές, ώστε να μην εμποδίζονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στις μεγάλες στάσεις του τραμ θα βρείτε μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, πρέπει πάντα να έχετε εισιτήριο πριν επιβιβαστείτε στο αυτοκίνητο.

Τα τραμ κυκλοφορούν σε συχνά διαστήματα μεταξύ 4:45 και 23:30, ενώ η γραμμή 6 λειτουργεί όλη τη νύχτα.

Στην ενότητα με τα δρομολόγια του δικτυακού τόπου bkk.hu/en/timetables, οι γραμμές του τραμ είναι σημειωμένες με κίτρινο χρώμα.

Μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε από τα τραμ από όλες τις πόρτες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εισιτήρια;

Σημειώστε το χάρτινο εισιτήριό σας στον επικυρωτή μέσα στο τραμ. Το μαρκάρετε μόνο την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε. Αν αλλάξετε τραμ ή άλλο μέσο μεταφοράς, δεν σημαδεύετε πλέον το εισιτήριο και αυτό ισχύει μέχρι να παρέλθει ο χρόνος από την πρώτη σήμανση.

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για κινητά, ενεργοποιείτε το εισιτήριό σας κάνοντας κλικ στην εφαρμογή και προσαρτώντας τον κωδικό QR στον αναγνώστη στον επικυρωτή εντός του βαγονιού. Εάν το τηλέφωνό σας είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία NFC, απλώς φέρνετε το τηλέφωνό σας κοντά στον επικυρωτή, όπως όταν πληρώνετε με κάρτα. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε καθόλου την εφαρμογή.

Λεωφορεία και τρόλεϊ

Ένα εκτεταμένο δίκτυο με περισσότερες από 260 γραμμές λεωφορείων και 10 γραμμές τρόλεϊ καλύπτει όλη τη Βουδαπέστη και τα περίχωρά της μέρα και νύχτα. Λειτουργούν καθημερινά από τις 4:15 π.μ. έως τις 9 μ.μ. - 11:30 μ.μ.

Από τις 23:30 έως τις 4 π.μ., ένα δίκτυο 40 νυχτερινών λεωφορείων (τριψήφιος χαρακτηρισμός που αρχίζει με "9") εκτελεί δρομολόγια κάθε 15-60 λεπτά ανάλογα με τη διαδρομή. Τα λεωφορεία με την ένδειξη "E" μετά τον αριθμό είναι λεωφορεία εξπρές - έχουν περιορισμένο αριθμό στάσεων, αλλά σε αντίθεση με πριν, έχουν τα ίδια εισιτήρια με τα άλλα δρομολόγια (εξαίρεση αποτελεί η γραμμή αεροδρομίου 100E, όπου ισχύει ειδικό εισιτήριο).

Στην ενότητα των δρομολογίων του δικτυακού τόπου bkk.hu/en/timetables, οι λεωφορειακές γραμμές σημειώνονται με μπλε χρώμα και τα τρόλεϊ με κόκκινο.

Στις περισσότερες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ πρέπει να επιβιβάζεστε μόνο από την πρώτη πόρτα. Ένας κατάλογος όλων αυτών των γραμμών επισημαίνεται στον ιστότοπο: bkk.hu/front-door-boarding.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εισιτήρια;

Σημειώστε το χάρτινο εισιτήριό σας στον επικυρωτή μέσα στο λεωφορείο ή το τρόλεϊ. Το μαρκάρετε μόνο την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε. Αν αλλάξετε σε άλλο τραμ ή άλλο μέσο μεταφοράς, δεν σημαδεύετε πλέον το εισιτήριο και αυτό ισχύει μέχρι να παρέλθει ο χρόνος από την πρώτη σήμανση.

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για κινητά, ενεργοποιείτε το εισιτήριό σας κάνοντας κλικ στην εφαρμογή και προσαρτώντας τον κωδικό QR στον αναγνώστη στον επικυρωτή μέσα στο βαγόνι. Εάν το τηλέφωνό σας είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία NFC, απλώς φέρνετε το τηλέφωνό σας κοντά στον επικυρωτή, όπως και όταν πληρώνετε με κάρτα. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε καθόλου την εφαρμογή.

Αστικός σιδηρόδρομος HÉV ή "S"

Το δίκτυο του μετρό, του τραμ και των λεωφορείων συμπληρώνεται από 4 γραμμές του προαστιακού HÉV και τις κανονικές γραμμές MÁV των Ουγγρικών Σιδηροδρόμων, οι οποίες επισημαίνονται με τον αριθμό της γραμμής και το γράμμα S, Z ή G.

Σε όλες αυτές τις γραμμές, τα παραπάνω εισιτήρια BKK ισχύουν εφόσον τα χρησιμοποιείτε μόνο εντός των ορίων της πόλης της Βουδαπέστης. Όταν ταξιδεύετε εκτός Βουδαπέστης, πρέπει να αγοράζετε ατομικό εισιτήριο από μηχάνημα ή από το εκδοτήριο του σταθμού.

Οι γραμμές HÉV "H" είναι πολύ συχνές και εκτελούν δρομολόγια με συχνότητα 10-15 λεπτών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η πιο τουριστική γραμμή είναι η H5, η οποία εκτελεί δρομολόγια κατά μήκος του Δούναβη προς την αρχαία πόλη Aquincum. Οι συχνές γραμμές HÉV προστίθενται στο χάρτη του μετρό, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο Μετρό στη Βουδαπέστη.

Οι γραμμές S, G ή Z είναι περισσότερο για μετακινήσεις εκτός της πόλης και έχουν μεσοδιάστημα μεταξύ 30-60 λεπτών. Δεν θα τις χρησιμοποιήσετε πολύ για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη.

Στην ενότητα των δρομολογίων του δικτυακού τόπου bkk.hu/en/timetables, οι γραμμές HÉV επισημαίνονται με ένα "H" και έναν αριθμό. Τα δρομολόγια για τις γραμμές S, G και Z μπορείτε να τα βρείτε μόνο στον ιστότοπο των ουγγρικών σιδηροδρόμων: jegy.mav.hu.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα εισιτήρια;

Σημειώστε το χάρτινο εισιτήριό σας στον επικυρωτή μέσα στο τρένο. Το μαρκάρετε μόνο την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε. Εάν αλλάξετε σε άλλο τραμ ή άλλο μέσο μεταφοράς, δεν σημαδεύετε πλέον το εισιτήριο και αυτό ισχύει μέχρι να παρέλθει ο χρόνος από την πρώτη σήμανση.

Εάν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για κινητά, ενεργοποιείτε το εισιτήριό σας κάνοντας κλικ στην εφαρμογή και προσαρτώντας τον κωδικό QR στον αναγνώστη στον επικυρωτή μέσα στο βαγόνι. Εάν το τηλέφωνό σας είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία NFC, απλώς φέρνετε το τηλέφωνό σας κοντά στον επικυρωτή, όπως και όταν πληρώνετε με κάρτα. Δεν χρειάζεται να ανοίξετε καθόλου την εφαρμογή.

Επίγειο τελεφερίκ

Ένα σύντομο τελεφερίκ που προσφέρει όμορφη θέα στον Δούναβη και το κέντρο της πόλης, σας μεταφέρει από την προκυμαία στην πλατεία Szent György tér κοντά στο Κάστρο της Βουδαπέστης. Εδώ πρέπει πάντα να αγοράζετε εισιτήριο, τα εισιτήρια όλης της ημέρας δεν ισχύουν.

Πωλούνται μόνο εισιτήρια μετ' επιστροφής προς 4 000 huf. Δεν πωλούνται εισιτήρια απλής διαδρομής.

Το τελεφερίκ λειτουργεί μία φορά κάθε 5 λεπτά από τις 8:00 έως τις 22:00.

Επίσημες πληροφορίες στον ιστότοπο bkk.hu/funicular.

Επιλέξτε ένα ξενοδοχείο με θέα στη Βουδαπέστη

Σκάφη

Οι άλλοτε πολύ δημοφιλείς γραμμές περιηγητικών πλοίων D11, D12 και D13 που διασχίζουν τη Βουδαπέστη στον Δούναβη από βορρά προς νότο δεν λειτουργούν πλέον.

Επί του παρόντος, η εταιρεία μεταφορών BKK λειτουργεί μόνο τη γραμμή D14 στο νότιο τμήμα της πόλης που συνδέει δύο κατοικημένες περιοχές εντελώς εκτός της τουριστικής περιοχής.

Στη γραμμή D14 ισχύει ειδικό εισιτήριο 170 huf ανά διαδρομή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εισιτήρια ώρας ή ημέρας. Το πλοίο εκτελεί δρομολόγια κάθε 30 λεπτά από τις 7:30 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και τα δρομολόγια μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπο: bkk.hu/en/timetables.

Ο Δούναβης στο κέντρο της πόλης χρησιμοποιείται επί του παρόντος μόνο από τουριστικά σκάφη περιήγησης, τα οποία περιγράφονται λεπτομερέστερα στο κεφάλαιο Δραστηριότητες.

Ο ανελκυστήρας με καρέκλες

Αν έχετε χρόνο για μια σύντομη εκδρομή στα περίχωρα της Βουδαπέστης στους λόφους της Βούδας, κάντε μια βόλτα στην κορυφή János-hegy με τον πύργο θέασης, στον οποίο μπορείτε να φτάσετε με ένα παλιό 2θέσιο αναβατόριο.

Μόνο ο ναύλος μετ' επιστροφής πωλείται προς 3 000 huf. Τα εισιτήρια μονής διαδρομής δεν πωλούνται.

Το τελεφερίκ λειτουργεί καθημερινά, πλήρεις πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση bkk.hu/chairlift.

Ταξί

Τα ταξί στη Βουδαπέστη είναι φθηνά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ωστόσο, μην επιβιβαστείτε ποτέ σε ταξί που δεν έχει ένα κίτρινο spz και σήμα αναγνώρισης προσαρτημένο στο ταμπλό (όπως απαιτεί ο νόμος). Η κανονική τιμή επιβίβασης ξεκινά από 1 100 huf.

Επιπλέον, οι ναύλοι υπολογίζονται 440 huf ανά χιλιόμετρο + 110 huf ανά λεπτό.

Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική υπηρεσία ταξί στη Βουδαπέστη που ονομάζεται Bolt, η οποία μπορεί να είναι σημαντικά φθηνότερη από μια κανονική διαδρομή με ταξί. Η Uber δεν λειτουργεί στη Βουδαπέστη.

Μεταφορά προς το αεροδρόμιο

Το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης είναι ένα από τα λίγα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που δεν διαθέτει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση. Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό μόνο με τις λεωφορειακές γραμμές 100E και 200E. Όπως πάντα, μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες στο άρθρο για το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης.

Νυχτερινές μεταφορές

Το μετρό, το τραμ και οι περισσότερες γραμμές λεωφορείων λειτουργούν περίπου από τις 4:30 έως τις 23:30.

Μεταξύ 23:30 και 04:30, ειδικές γραμμές λεωφορείων με αριθμό 9XX κυκλοφορούν σε όλη την πόλη. Η ειδική νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή 6 ακολουθεί τη διαδρομή του τραμ 6, το οποίο δεν εκτελεί δρομολόγια τη νύχτα.

Οι γραμμές αυτές επισημαίνονται με μαύρο χρώμα στην ενότητα των δρομολογίων του δικτυακού τόπου bkk.hu/en/timetables.

Η συχνότητα των νυχτερινών λεωφορειακών γραμμών είναι 30-60 λεπτά, εκτός από το νυχτερινό λεωφορείο 6, το οποίο εκτελεί δρομολόγια κάθε 7-15 λεπτά.

Χάρτη όλων των νυχτερινών λεωφορείων μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα: bkk.hu/night-time-public-transport.

Τα κόμιστρα είναι τα ίδια με τα ημερήσια λεωφορεία.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.