Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Η Βασιλική βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία σε ολόκληρη την Ουγγαρία, καθώς φιλοξενεί τα πιο σεβαστά λείψανα της χώρας, το μουμιοποιημένο χέρι του βασιλιά Αγίου Στεφάνου. Αλλά και το ίδιο το εσωτερικό της είναι πανέμορφο, με το γιγαντιαίο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο είναι διακοσμημένο με πίνακες και αγάλματα.

Κάντε κράτηση ξενοδοχείου στο κέντρο της Βουδαπέστης

Ο καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος προς τιμήν του βασιλιά Στέφανου, ο οποίος ολοκλήρωσε την ενοποίηση των φυλών που ζούσαν στην Ουγγαρία και θεωρείται ο ιδρυτής του ουγγρικού κράτους. Η βασιλική είναι επίσης η σημαντικότερη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και, με ύψος 96 μέτρα, το τρίτο ψηλότερο κτίριο στην Ουγγαρία.

Μαζί με το εξίσου ψηλό κτίριο του Κοινοβουλίου, αποτελεί ορόσημο της Πέστης, μιας ιστορικής πόλης στην αριστερή όχθη του Δούναβη.

Μπορείτε να ανεβείτε με το ασανσέρ στη στοά του κεντρικού πύργου ή να ανεβείτε τα 364 σκαλοπάτια για να απολαύσετε μια υπέροχη θέα της Βουδαπέστης.

Η εκκλησία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ουγγαρία μετά τη βασιλική του Esztergom, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ύψος.

Ιστορία της Βασιλικής

Αυτό το νεοκλασικό κτίριο άρχισε να χτίζεται το 1847 σύμφωνα με τα σχέδια του József Hild, αλλά δυστυχώς επιβραδύνθηκε από την κατάρρευση του τρούλου το 1868, πιθανότατα λόγω των επιπτώσεων των υπόγειων υδάτων από τον Δούναβη.

Μετά από αυτό το ατυχές γεγονός, την ευθύνη της κατασκευής ανέλαβε ο Miklós Ybl, ο οποίος έχτισε τρεις ορόφους αποχετευτικών κελιών και προσάρμοσε ολόκληρο το κτίριο στο νεοαναγεννησιακό στυλ. Το 1905 η βασιλική μπόρεσε να εγκαινιαστεί και το 1931 ήταν η πρώτη στην Ουγγαρία στην οποία δόθηκε ο τίτλος της Basilica minor.

Λείψανα του Αγίου Στεφάνου

Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια που στεγάζεται στη βασιλική είναι σίγουρα το λεγόμενο Ιερό Δεξί Χέρι, το μουμιοποιημένο δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο υποτίθεται ότι βρέθηκε άθικτο σε έναν τάφο 45 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το χέρι φυλάσσεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου στο εσωτερικό της βασιλικής.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Η Βασιλική είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 9:00-17:45 (τις Κυριακές από τις 13:00), ενώ η εξέδρα θέασης στον πύργο από τις 10:00-19:00. Η είσοδος είναι πάντοτε δυνατή τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την ώρα κλεισίματος.

Ταεισιτήρια διατίθενται σε τρεις παραλλαγές.

Ενήλικες Φοιτητής, ηλικιωμένος
Μόνο βασιλική 2 300 huf 1 700 huf
Θέα + Θησαυροφυλάκιο 4 300 huf 3 400 huf
Όλα μαζί 6 000 huf 4 800 huf

Παρέχονται εκπτώσεις για φοιτητές με κάρτα ISIC, ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και οικογενειακά εισιτήρια (2 ενήλικες + 2 παιδιά κάτω των 12 ετών), δείτε την επίσημη ιστοσελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Τοποθεσία και μεταφορά

Η Βασιλική Szent István βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Βουδαπέστης, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από όλα τα άλλα σημαντικά αξιοθέατα. Η Βασιλική είναι επίσης πολύ εύκολα προσβάσιμη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς:

  • ΣταθμόςBajcsy-Zsilinszky út - μετρό M1, λεωφορεία 105, 178.
  • στάση Szent István Basilicastop- λεωφορείο 9, τρόλεϊ 72M, 73M
  • ΣταθμόςDeák Ferenc tér - μετρό M1, M2

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βουδαπέστη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.