Κάστρο της Βούδας

Κάστρο της Βούδας

Το πιο σημαντικό ορόσημο της πρώην πόλης της Βούδας, που σήμερα αποτελεί μέρος της Βουδαπέστης, είναι το Κάστρο της Βούδας, που μερικές φορές αναφέρεται ως Βασιλικό Κάστρο.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία σε Βουδαπέστη

Το Κάστρο της Βούδας, που στα ουγγρικά ονομάζεται Budai Vár, είναι το κεντρικό οικοδόμημα του λόφου του Κάστρου της Βουδαπέστης και, όπως και το Κάστρο της Πράγας, είναι στην πραγματικότητα ένα ολόκληρο συγκρότημα παλατιών και μια μεσαιωνική πόλη με πολλά άλλα σημαντικά μνημεία, με επικεφαλής τον Προμαχώνα των Ψαράδων και τον Καθεδρικό Ναό του Ματθία.

Από το Κάστρο της Βούδας μπορείτε να δείτε την απέναντι όχθη όπου υψώνεται το Κοινοβούλιο.

Το βασιλικό παλάτι, σύμβολο του ουγγρικού κράτους

Η ιστορία του κάστρου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, όταν η κατασκευή του ξεκίνησε από τον βασιλιά Béla IV της Ουγγαρίας, και επί Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου επεκτάθηκε σημαντικά σε βαθμό που να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γοτθικά κτίρια στον κόσμο εκείνη την εποχή. Μετά τη μάχη του Μοχάτς το 1526, ένα μέρος του ουγγρικού βασιλείου έπεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι Γιαγκελόνιοι μετεγκαταστάθηκαν στο ασφαλέστερο Prešpurk, τη σημερινή Μπρατισλάβα, και το 1686 το κάστρο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Το Κάστρο της Βούδας δεν γνώρισε καλές στιγμές ούτε τους επόμενους αιώνες, όταν εναλλάξ ανοικοδομήθηκε και καταστράφηκε. Η χρυσή εποχή δεν ήρθε παρά μόνο στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το κάστρο ανακαινίστηκε πλήρως σε μπαρόκ-αναγεννησιακό στυλ και το 1867 έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στέψη του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ ως βασιλιά της Ουγγαρίας, η οποία έγινε σύμβολο ειρήνης μεταξύ της δυναστείας των Αψβούργων και του ουγγρικού έθνους.

Το κάστρο γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα του στο γύρισμα του 19ου αιώνα, όταν διευρύνθηκε σε τεράστιες και μνημειώδεις διαστάσεις και το 1912 κατασκευάστηκε ένας ψηλός τρούλος, ο οποίος δεσπόζει πάνω από όλα τα γύρω κτίρια. Ωστόσο, προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ολόκληρο το συγκρότημα του κάστρου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από βομβαρδισμό.

Μόλις το 1968 ανοικοδομήθηκε σε πολύ μειωμένη μορφή λόγω οικονομικών εξοικονομήσεων, από όπου και προέρχεται η σημερινή εμφάνιση του Κάστρου της Βούδας. Η περιοχή εγγράφηκε στον κατάλογο της UNESCO το 1978, και υπάρχουν πολλά αξιοθέατα εδώ.

Τέλη εισόδου και ώρες λειτουργίας

Η είσοδος στους χώρους και σε όλες τις αυλές του Κάστρου της Βουδαπέστης είναι δωρεάν και χωρίς χρονικό περιορισμό.

Υπάρχουν διάφορα μουσεία ή γκαλερί στα διάφορα κτίρια του παλατιού, οπότε μπορείτε πάντα να μπείτε μεμονωμένα αν σας ενδιαφέρει κάποια από τις εκθέσεις. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ακόλουθα ιδρύματα στο Κάστρο της Βούδας:

  • Το Μουσείο του Κάστρου (varmuzeum.hu)
  • Εθνική Πινακοθήκη Széchenyi (oszk.hu)
  • Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας (en.mng.hu)

Μεσαιωνική Παλιά Βούδα

Το Κάστρο της Βούδας συνδέεται άμεσα με το παλαιότερο τμήμα της σύγχρονης Βουδαπέστης και το ρομαντικό ιστορικό κέντρο της πρώην Βούδας (Buda) με τα στενά δρομάκια και τις όμορφες γωνιές του.

Η κάτοψη της Παλιάς Βούδας χρονολογείται αρχικά από τον 13ο αιώνα, αλλά μετά από σημαντικές λεηλασίες από τους Τούρκους και ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η σημερινή της εμφάνιση είναι κυρίως έργο αργής αποκατάστασης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση της Παλιάς Βούδας έγινε με πολύ ευαισθησία και έχει διατηρήσει τον αρχικό μεσαιωνικό της χαρακτήρα.

Τοποθεσία και μεταφορές

Μπορείτε να ανεβείτε στο κάστρο με τα πόδια μέσα από το πάρκο, να πάρετε λεωφορείο ή να χρησιμοποιήσετε το ιστορικό χερσαίο τελεφερίκ - Budavári Sikló. Ο σταθμός επιβίβασης βρίσκεται στην πύλη της σήραγγας κάτω από το κάστρο, κοντά στη γέφυρα των αλυσίδων.

Αν δεν θέλετε να περπατήσετε ή να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ, μπορείτε επίσης να πάρετε λεωφορείο απευθείας στο κάστρο:

  • Στάση λεωφορείου Dísz tér - λεωφορεία 16, 16A, 116
  • Στάση λεωφορείου Palota út - λεωφορείο 16

Διαμονή στην Παλιά Βούδα

Αν θέλετε να μείνετε στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Βουδαπέστης, η περιοχή γύρω από το Κάστρο της Βούδας είναι η σωστή επιλογή. Ωστόσο, μπορείτε να περιμένετε εδώ ελαφρώς υψηλότερες τιμές διαμονής από ό,τι στο κέντρο της Πέστης, το σημερινό κέντρο της πόλης στην απέναντι όχθη του ποταμού. Δείτε τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία ακριβώς στην περιοχή του Κάστρου της Βούδας:

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βουδαπέστη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.