Γραμμή μετρό Jubilee

Το παλιό μετρό

Αυτή η γραμμή, που ονομάζεται Földalatti, είναι η δεύτερη παλαιότερη στον κόσμο μετά το μετρό του Λονδίνου. Τέθηκε σε λειτουργία το 1896, σχεδόν 80 χρόνια πριν από την έναρξη λειτουργίας της πρώτης γραμμής στην Πράγα. Η γραμμή ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 2002, όχι μόνο λόγω του χρόνου κατασκευής της, αλλά και λόγω του αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού. Οι σταθμοί διακοσμούνται με κολώνες στήριξης με διακοσμητικά στοιχεία από χυτοσίδηρο ή κεραμικά πλακίδια στα οποία έχουν καεί τα ονόματα των σταθμών.

Η γραμμή, που σήμερα αναφέρεται πιο συχνά ως Μ1 ή Κίτρινη Γραμμή, περνά κάτω από ολόκληρη τη λεωφόρο Andrássy και διαθέτει συνολικά 11 σταθμούς. Ωστόσο, δεν είναι ένα τυπικό μετρό, καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, οπότε κατεβαίνετε μόνο έναν νοητό όροφο και βρίσκεστε ήδη στην πλατφόρμα. Αποτελεί κανονικό τμήμα των δημόσιων συγκοινωνιών, οπότε ισχύουν τα συνήθη εισιτήρια.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βουδαπέστη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.