Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ)

Κοινή περιοχή ασφαλείας

Η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορέας (σχεδόν αποκλειστικά συντομογραφία "DMZ") είναι μια λωρίδα γης που σχηματίζει τα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας περίπου γύρω από τον 38ο παράλληλο. Χωρίζει την κορεατική χερσόνησο περίπου στα δύο. Οι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι...

Συγκρίνετε τιμές ξενοδοχείων στη Σεούλ

Η DMZ εκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι τη θάλασσα, μήκους 250 χιλιομέτρων, με περίπου 2-4 χιλιόμετρα σε κάθε πλευρά των συνόρων. Η ζώνη ιδρύθηκε το 1953 αμέσως μετά την ανακωχή στον πόλεμο της Κορέας για να χρησιμεύσει ως νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο Κορεών.

Στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δεν υπάρχουν στρατεύματα εκατέρωθεν των συνόρων. Εξαίρεση αποτελεί η λεγόμενη Κοινή Περιοχή Ασφαλείας στο χωριό Πανμουντζόμ - η μόνη μεταξύ των σημείων επαφής της Νότιας και της Βόρειας Κορέας.

Στην πλευρά της Νότιας Κορέας, η DMZ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με πολλά μνημεία και θέα στη Βόρεια Κορέα.

Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε την DMZ;

Οι τουριστικές διαδρομές απευθείας στην DMZ είναι δυνατές μόνο σε μία τοποθεσία. Μπορείτε να μεταβείτε στο χωριό Pchanmunjom στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας, όπου θα βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα βορειοκορεατικά σύνορα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται πάντα από την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις εντάσεις μεταξύ των δύο Κορεών. Η Κοινή Περιοχή Ασφάλειας είναι τόσο συχνά μια απρόσιτη περιοχή για τους τουρίστες.

Όλα τα άλλα τουριστικά αξιοθέατα δεν βρίσκονται απευθείας στην DMZ, αλλά σε μια άλλη ρυθμιστική ζώνη που ονομάζεται Γραμμή Πολιτικού Ελέγχου ή επίσης Ζώνη Πολιτικού Ελέγχου. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία οι πολίτες και οι τουρίστες μπορούν να εισέλθουν, αλλά υπόκεινται πάντα σε έλεγχο διαβατηρίων από τον κορεατικό στρατό.

Το μόνο κατοικημένο χωριό που βρίσκεται απευθείας στην DMZ, το Daeseongdong (επίσης Tesong-dong ή Josan), είναι εκτός ορίων για το κοινό.

Τι να δείτε μέσα και γύρω από την DMZ;

Τα σύνορα της DMZ και της Πολιτικής Γραμμής Ελέγχου είναι γεμάτα με τουριστικά αξιοθέατα, μνημεία, στρατιωτικά αξιοθέατα και πλατφόρμες παρατήρησης με τηλεσκόπια από τα οποία μπορείτε να κατασκοπεύετε τη Βόρεια Κορέα.

Κοινή περιοχή ασφαλείας (Panmunjon)

Το μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας, η Κοινή Περιοχή Ασφάλειας, έχει αναπτυχθεί στη θέση του πρώην αγροτικού χωριού Panmunjon. Αυτή η ουδέτερη περιοχή δημιουργήθηκε αμέσως μετά την ανακωχή στον πόλεμο της Κορέας το 1953 ως τόπος συνάντησης των ηγετών των δύο Κορεών.

Η Κοινή Περιοχή Ασφάλειας (JSA) χωρίζεται από τη Στρατιωτική Γραμμή Οριοθέτησης (MDL) σε τμήματα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Η αρχική ιδέα ήταν ότι η ελεύθερη μετακίνηση εντός της JSA θα ήταν δυνατή και για τις δύο πλευρές, αλλά μετά το επεισόδιο του 1976 η MDL καθιερώθηκε και η μετακίνηση αυτή δεν είναι δυνατή.

Επί του παρόντος, επιτρέπονται το πολύ 35 άοπλοι φρουροί σε κάθε πλευρά. Η JSA είναι το μόνο μέρος όπου οι στρατιώτες και των δύο χωρών βλέπουν ο ένας τον άλλον πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο χώρος μπορεί να επισκεφθεί μόνο με οργανωμένη ξενάγηση. Θα δείτε τα ακόλουθα μέρη: Το σημείο που βρίσκεται ο ΚΣΕ, το οποίο είναι ο χώρος που θα επισκεφθείτε:

 • Τα Μπλε Σπίτια στη Γ ΔΑ - ένα εμβληματικό τρίο μπλε σπιτιών (στα χρώματα του ΟΗΕ) που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Πράσινη Γραμμή. Χρησιμοποιούνται για περιστασιακές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο Κορεών και περιστασιακά μεταξύ χωρισμένων οικογενειών από τις δύο χώρες. Είναι το μόνο μέρος όπου ως τουρίστας προερχόμενος από τη Νότια Κορέα σας επιτρέπεται να διασχίσετε την MDL για λίγα λεπτά (ωστόσο, αυτό εξαρτάται πάντα από την τρέχουσα κατάσταση).
 • Freedom House - ένα μεγάλο κτίριο στην πλευρά της Νότιας Κορέας που έχει σχεδιαστεί για τη βασική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και ιδίως για την επικοινωνία μεταξύ των Ερυθρών Σταυρών των δύο χωρών
 • Σπίτι της Ειρήνης - ένα μικρότερο κτίριο στην πλευρά της Νότιας Κορέας για διπλωματικές διαπραγματεύσεις.
 • Μπλε Γέφυρα - πεζόδρομος που διασχίζει τους βάλτους μεταξύ του κύριου τμήματος της JSA και των διαμερισμάτων του προσωπικού της Αποστολής Ουδέτερων Παρατηρητών.
 • Bridge of No Return - γέφυρα πάνω από τον ποταμό Sacheon μεταξύ των δύο Κορεών που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή κρατουμένων. Μόλις τη διέσχισε κανείς, δεν υπήρχε επιστροφή. Προς το παρόν δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Σήραγγες της επιθετικότητας

Κάτω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, ανακαλύφθηκαν τέσσερις σήραγγες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, σκαμμένες από τη βορειοκορεατική πλευρά για αιφνιδιαστική επίθεση στη Σεούλ. Ωστόσο, πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 20 σήραγγες. Η νοτιοκορεατική πλευρά τις αποκαλεί σήραγγες της επίθεσης και τώρα είναι εν μέρει ανοιχτές για τους τουρίστες.

Το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο είναι η σήραγγα 3, η οποία έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα και τις πιο εκτεταμένες εγκαταστάσεις για τους τουρίστες, συμπεριλαμβανομένου ενός τρένου που περνά μέσα από τη σήραγγα μέχρι κάτω από τα φυσικά σύνορα των δύο Κορεών βαθιά στη DMZ. Είναι επίσης η πιο κοντινή στη Σεούλ.

Όλες οι σήραγγες μπορούν να επισκεφθούν μόνο μέσω οργανωμένων εκδρομών.

Σταθμός Dorasan και σημείο θέασης Dora

Ο σύγχρονος σιδηροδρομικός σταθμός στα σύνορα της Ζώνης Πολιτικού Ελέγχου και της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης έχει συμβολική σημασία και αντιπροσωπεύει την ελπίδα ότι μια μέρα θα είναι δυνατόν να περάσει ένα τακτικό επιβατικό τρένο από τη Σεούλ στα σύνορα με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο σταθμός Dorasan είναι επίσης ο μοναδικός συνοριακός σταθμός με λειτουργούσες γραμμές μεταξύ των δύο Κορεών. Βρίσκεται επίσης σε μία από τις δύο οδικές συνοριακές διαβάσεις που ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν για ταξίδια μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας κάποια στιγμή στο μέλλον.

Κοντά στο σταθμό (περίπου 2 χλμ.) από το σταθμό θα βρείτε το πιο επισκέψιμο παρατηρητήριο Dora, από το οποίο μπορείτε να δείτε όλη τη διαδρομή προς τη Βόρεια Κορέα μέσω της DMZ.

Η επίσκεψη και στα δύο μέρη είναι δυνατή και μόνη σας ή χωρίς οργανωμένη εκδρομή με το ειδικό τρένο "DMZ-Train" από τη Σεούλ. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω κεφάλαια.

Imjingak

Το πάρκο Imjingak είναι ένας μεγάλος μνημειακός χώρος με πολλά μνημεία, μνημεία και μικρά μουσεία, όλα σχετικά με τον πόλεμο της Κορέας. Το θέρετρο Imjingak βρίσκεται πριν από τη Ζώνη Πολιτικού Ελέγχου και επομένως εκτός της DMZ, οπότε το ταξίδι εδώ είναι ελεύθερο χωρίς την ανάγκη εγγράφων. Ωστόσο, θα τα χρειαστείτε ήδη, για παράδειγμα, για τη διαδρομή με το τελεφερίκ στον ποταμό Imjin.

Η είσοδος σε όλες τις τοποθεσίες είναι ελεύθερη.

Τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο Imjingak Resort περιλαμβάνουν:

 • Γέφυρα της Ελευθερίας - μια ξύλινη πεζογέφυρα που συνδέει το πάρκο Imjingak με τη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό (Γέφυρα της Ελευθερίας).
 • Τρένο της Ειρήνης και πολύχρωμος φράχτης - μια παλιά σκουριασμένη ατμομηχανή, η οποία το 1950 ήταν το τελευταίο τρένο που διέσχισε τα κορεατικά σύνορα, εκτίθεται στην αρχική γέφυρα της Ελευθερίας. Ο περιμετρικός φράχτης που χωρίζει το Imjingak από τη ζώνη πολιτικού ελέγχου καλύπτεται στη συνέχεια με χρωματιστά χαρτιά με προσευχές για την επανένωση της Κορέας
 • Εθνική αίθουσα μνήμης του πολέμου της Κορέας - μια αίθουσα μνήμης με πληροφορίες για τον πόλεμο της Κορέας
 • Pyeonghwa Land - ένα μικρό λούνα παρκ με βόλτες ή συγκρουόμενα αυτοκίνητα ειδικά για παιδιά

Τελεφερίκ Imjingak (DMZ Gondola)

Το 2019 κατασκευάστηκε ένα νέο τελεφερίκ που διασχίζει τον ποταμό Imjin και σας μεταφέρει μέσω της Ζώνης Πολιτικού Ελέγχου στα σύνορα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Από τον τερματικό σταθμό, μπορείτε στη συνέχεια να περπατήσετε κατά μήκος ενός ειδικού μονοπατιού που περιβάλλεται από υψηλό φράχτη για περίπου 350 μέτρα μέχρι μια πλατφόρμα θέασης με θέα στον ποταμό και σε μέρος της DMZ. Η Βόρεια Κορέα, ωστόσο, φαίνεται από εδώ μέχρι τον ορίζοντα.

Καθώς το τελεφερίκ περνάει ήδη από τη γραμμή πολιτικού ελέγχου, πρέπει να περάσετε από έλεγχο διαβατηρίων.

Το εισιτήριο μπορεί να αγοραστεί μόνο μετ' επιστροφής και βγαίνει στα 11 000 krw (ή 14 000 krw σε καμπίνα με γυάλινο δάπεδο).

Επίσημες πληροφορίες: english.visitkorea.or.kr

Χωριό Daeseong-dong

Το μοναδικό σήμερα κατοικημένο χωριό απευθείας στην DMZ ονομάζεται Daeseong-dong (γνωστό και ως Freedom Village στη Νότια Κορέα) και έχει κάπου 150-200 κατοίκους, κυρίως αγρότες. Δεν είναι ανοικτό στο κοινό. Ωστόσο, από το σημείο θέασης Ντόρα, μπορεί κανείς να δει έναν ιστό σημαίας ύψους 98 μέτρων με τη σημαία της Νότιας Κορέας.

Επίσης, από τη βορειοκορεατική πλευρά είναι ορατό το χωριό Kijong-dong (γνωστό και ως χωριό προπαγάνδας στη Νότια Κορέα) με έναν ιστό σημαίας ύψους 160 μέτρων με τη σημαία της Βόρειας Κορέας.

Πώς να επισκεφθείτε την DMZ;

Τα μέρη που βρίσκονται απευθείας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μπορούν να επισκεφθούν μόνο με οργανωμένο ταξίδι μέσω ενός από τα κορεατικά ταξιδιωτικά γραφεία (που εδρεύουν κυρίως στη Σεούλ). Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε μέρη στην άκρη της DMZ ή εντελώς έξω από την DMZ μόνοι σας, ή μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι τα σύνορα της DMZ και να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη εκδρομή στο σταθμό Dorasan χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα στη Σεούλ.

Οργανωμένες εκδρομές

Μια οργανωμένη ξενάγηση στην DMZ είναι ιδιαίτερα επωφελής αν θέλετε να δείτε το μεγαλύτερο αξιοθέατο, την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να φτάσετε σε αυτή την περιοχή και μάλιστα υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες ακόμη και οι οργανωμένες εκδρομές διακόπτονται.

Αυτές οι εκδρομές εξοικονομούν επίσης πολύ χρόνο, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς προς το σταθμό Imjingak ή Dorasan λειτουργούν μόνο λίγες φορές την ημέρα και είναι επίσης περίπου διπλάσια χρονοβόρα από μια οργανωμένη εκδρομή.

Υπάρχει επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε εκδρομές μισής ή ολόκληρης ημέρας .

Ποιες είναι οι τιμές των εκδρομών;

Οι τιμές διαφέρουν ελαφρώς από ταξιδιωτική εταιρεία σε ταξιδιωτική εταιρεία. Συνιστούμε να κάνετε κράτηση μέσω διαδικτύου τουλάχιστον μερικές ημέρες νωρίτερα.

 • Εκδρομή μισής ημέρας (περίπου 7:00 έως 14:00 ή 11:00 έως 18:00) - περίπου 80 000 krw έως 90 000 krw
 • ολοήμερη εκδρομή (περίπου 7:30 π.μ. έως 5:00 μ.μ.) - περίπου 110 000 krw

Γενικά, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τις εκδρομές μισής ημέρας, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γυρίσετε ούτως ή άλλως τα περισσότερα αξιοθέατα και θα υπάρχουν λιγότερες διακοπές ή ενοχλητικές στάσεις σε καταστήματα με σουβενίρ.

Παραδείγματα πρακτορείων

Μεταφορά μόνοι σας

Το να πάτε στην DMZ μόνοι σας θα σας εξοικονομήσει σίγουρα χρήματα, αλλά από την άλλη πλευρά θα σας πάρει πάντα μια ολόκληρη μέρα. Βασικά έχετε μόνο δύο επιλογές για τη μεταφορά στην DMZ, ή τουλάχιστον στα σύνορα της DMZ.

Τρένο ειρήνης DMZ

Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το ειδικό τρένο DMZ Peace Train, το οποίο εκτελεί δρομολόγια μία φορά την ημέρα από τη Σεούλ (από το σταθμό Yongsan και το σταθμό της Σεούλ) προς το σταθμό Dorasan.

Εδώ θα διαπιστώσετε ότι αυτός ο τρόπος ταξιδιού δεν είναι τόσο πολύ μόνος σας. Στο σταθμό Dorasan, θα πρέπει να μετεπιβιβαστείτε στα λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στο σημείο θέασης Dora και στην περιήγηση στην 3η σήραγγα. Το μειονέκτημα είναι ότι προς το παρόν υπάρχουν μόνο κορεάτικα δρομολόγια σε αυτά τα λεωφορεία.

Το τρένο αναχωρεί από τη Σεούλ γύρω στις 10:00 π.μ. και επιστρέφει πριν από τις 6:00 μ.μ.

 • Τιμή - 36 000 krw (εισιτήριο τρένου μετ' επιστροφής + διαδρομή με τουριστικό λεωφορείο)
 • Αγοράστε το εισιτήριό σας στο γραφείο Let's Korail και στους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς της Σεούλ (ιδανικά τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την αναχώρηση)
 • Το DMZ Peace Train δεν εκτελεί δρομολόγια τη Δευτέρα, την Τρίτη και τις αργίες.
 • Επίσημες πληροφορίες: english.visitkorea.or.kr

Κατά την άφιξή σας στη Σεούλ, να ελέγχετε πάντα σε οποιοδήποτε εκδοτήριο εισιτηρίων της Korail για να βεβαιωθείτε ότι το DMZ Peace Train λειτουργεί. Υπάρχουν περίοδοι αυξημένης έντασης μεταξύ των Κορεών κατά τις οποίες το τρένο δεν λειτουργεί.

Θα πρέπει να κατεβείτε στο σταθμό Imjingak στο δρόμο, όπου θα γίνει έλεγχος διαβατηρίων!

Μεταφορά στην περιοχή Imjingak

Ο χώρος του μνημείου Imjingak, με το τελεφερίκ που διασχίζει τον ποταμό και διάφορα μνημεία, είναι εύκολα προσβάσιμος χωρίς έλεγχο.

Με τρένο - πάρτε τη γραμμή Gyeongui-Jungang του προαστιακού σιδηροδρόμου (τιρκουάζ) μέχρι το σταθμό Munsan (περίπου 60 λεπτά από το κέντρο της Σεούλ). Εδώ θα πρέπει να αλλάξετε σε άλλο τρένο, το οποίο θα σας μεταφέρει στο σταθμό Imjingak σε 15 λεπτά.

 • Munsan -> Imjingak: καθημερινές 10:30 και 16:55, Σαββατοκύριακα 9:35, 10:35, 15:45 και 17:20
 • Imjingak -> Munsan: καθημερινές 10:50 και 17:15, Σαββατοκύριακα 10:00, 12:20, 16:10 και 17:45.
 • Δρομολόγια και αναζήτηση συνδέσεων: www.seoulmetro.co.kr
 • Τιμή περίπου 4 000 krw για μία διαδρομή

Με λεωφορείο - τα Σαββατοκύριακα, υπάρχει απευθείας λεωφορείο 7300 από το κέντρο της Σεούλ (σταθμός Hongik University, όπου σταματούν οι γραμμές Airport Railroad, Gyeongui-Jungang και Green Line 3) κάθε μία ώρα την ώρα. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 ώρες και κοστίζει περίπου 2 000 krw.

Πότε είναι ανοιχτή η DMZ για το κοινό;

Όλα τα αξιοθέατα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και τη ζώνη πολιτικού ελέγχου είναι κλειστά τη Δευτέρα και τις κορεατικές αργίες. Το τρένο ειρήνης της DMZ δεν εκτελεί δρομολόγια τις Τρίτες. Η Κοινή Περιοχή Ασφάλειας είναι κλειστή τις Κυριακές και τις Πέμπτες.

Από την άλλη πλευρά, όλα τα μέρη πέρα από τα σύνορα των ελεγχόμενων ζωνών (τα σημεία θέασης Imjingak ή Odosan ή Ganghwa) είναι ανοιχτά όλη την εβδομάδα.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την DMZ;

Ακόμη και αν υπογράψετε ένα χαρτί στο σημείο ελέγχου και μεταξύ της Γραμμής Πολιτικού Ελέγχου και της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ότι εισέρχεστε σε μια επικίνδυνη περιοχή όπου η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη, δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας πραγματικός κίνδυνος.

Στην πραγματικότητα, σε περιόδους αυξημένης πολιτικής ή στρατιωτικής έντασης, απαγορεύονται όλες οι περιηγήσεις και οι ευκαιρίες να ταξιδέψετε μόνοι σας.

Κώδικας ενδυμασίας όταν ταξιδεύετε στην DMZ

Τμήματα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Κορέας (και ιδίως η περιοχή Panmunjon/Joint Security Area) απαιτούν αυστηρό κώδικα ένδυσης. Και οι ταξιδιωτικές εταιρείες που διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια τον απαιτούν στην πραγματικότητα από τους τουρίστες.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιεί το εκκεντρικό ντύσιμο των τουριστών για να δείξει στον λαό της πόσο διεστραμμένος και σάπιος είναι ο "δυτικός πολιτισμός".

Τι δεν πρέπει λοιπόν να φοράτε όταν ταξιδεύετε στην DMZ;

 • Ξεφτισμένα/σκισμένα παντελόνια
 • Αθλητικά ή αθλητικά ρούχα (κολάν, σορτς, μπλουζάκια)
 • Μπλουζάκια χωρίς μανίκια
 • Στενά ρούχα (π.χ. πουκάμισα με ψηλό λαιμό ή μίνι φούστες)
 • Σορτς/φούστες πάνω από το γόνατο
 • Σανδάλια ή σαγιονάρες
 • Ρούχα με στρατιωτικό σχέδιο

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για άμεσες επισκέψεις στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ή σε ορισμένες τοποθεσίες στη γειτονική πολιτική ζώνη (π.χ. παρατηρητήριο της Ντόρα). Άλλες τοποθεσίες στα όρια της ζώνης δεν καλύπτονται από τον κώδικα ενδυμασίας (σημεία θέασης Imjingak, Ganghwa, Odusan ή Goseong).

Έλεγχος διαβατηρίων

Πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας κάθε φορά που διασχίζετε τη γραμμή πολιτικού ελέγχου. Συνεπώς, αυτό ισχύει για την επίσκεψη στις ακόλουθες τοποθεσίες:

 • Κοινή περιοχή ασφαλείας (Panmunjon)
 • Παρατηρητήριο Ντόρα
 • Σταθμός Dorasan
 • Όλες οι σήραγγες επίθεσης
 • Γόνδολα Imjingak

Φωτογραφία

Η φωτογράφηση επιτρέπεται σε όλους τους τουριστικούς χώρους. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα δωμάτια στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας.

Στη συνέχεια, δεν επιτρέπεται η χρήση φακών με εστιακή απόσταση μεγαλύτερη από 90 mm στο Αστεροσκοπείο Ντόρα.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Νότια Κορέα.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.