Σαρδηνία
Σαρδηνία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Σαρδηνία

Γύρω από το Σαρδηνία

David Eiselt ενημερωμένο 16. 4. 2024

Η Σαρδηνία διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο λεωφορειακών γραμμών, το οποίο συμπληρώνεται από αρκετές σιδηροδρομικές γραμμές.

Ωστόσο, τα μικρότερα θέρετρα εξυπηρετούνται με λεωφορεία μόνο μερικές φορές την ημέρα και ορισμένοι τουριστικοί προορισμοί δεν είναι καθόλου προσβάσιμοι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επομένως, όταν σχεδιάζετε τις διακοπές σας στη Σ

Αναζήτηση καταλύματος στη Σαρδηνία

Με αυτοκίνητο

Αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε το νησί, ένα αυτοκίνητο είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Αυτοκίνητα διατίθενται προς ενοικίαση σε όλα τα αεροδρόμια, αλλά φυσικά και στα κύρια τουριστικά κέντρα.

Το νησί διαθέτει οδούς ταχείας κυκλοφορίας που συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις όπως το Κάλιαρι, το Σάσαρι, το Οριστάνο, το Νουόρο και την Όλμπια. Στη Σαρδηνία δεν υπάρχουν διόδια και δεν χρειάζεται βινιέτα. Εκτός των κύριων διαδρομών, αναμένονται στενοί και συχνά πολύ δαιδαλώδεις δρόμοι. Μόνο ένας έμπειρος οδηγός πρέπει να οδηγεί.

Συγκρίνετε τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων στη Σαρδηνία

Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ενοικίαση αυτοκινήτου και τα ταξίδια με αυτοκίνητο στη Σαρδηνία, διαβάστε το άρθρο μας για την ενοικίαση αυτοκινήτου στη Σαρδηνία.

Τρένα στη Σαρδηνία

Τα τακτικά σιδηροδρομικά δρομολόγια στη Σαρδηνία εκτελούνται από δύο εταιρείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τα εισιτήρια της άλλης και έτσι είναι πάντα απαραίτητο να αγοράζετε νέο εισιτήριο, ακόμη και όταν αλλάζετε τρένο.

Trenitalia

Η κύρια γραμμή του νησιού εκτείνεται από την πρωτεύουσα Κάλιαρι έως το Ozieri-Chilivani, όπου χωρίζεται περαιτέρω σε δύο γραμμές.

Η μία από αυτές σας μεταφέρει στην Olbia/Golfo Aranci και η άλλη στο Sassari και το Porto Torres.

Από το Κάλιαρι προς την Olbia μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο στα 18 ευρώ και να περάσετε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά στη διαδρομή. Η διαδρομή προς Sassari θα σας κοστίσει λίγο λιγότερο, το εισιτήριο κοστίζει 16,50 eur και η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες. Στη συνέχεια, από την Olbia προς το Sassari πληρώνετε 8,10 eur.

Οι άλλες δύο γραμμές της Trenitalia εκτελούν δρομολόγια από το Κάλιαρι προς τις πόλεις της ενδοχώρας Carbonia και Iglesias, αλλά δεν είναι πολύ χρηστικές για τους τουρίστες.

Μπορείτε να ελέγξετε τα δρομολόγια και τις τιμές online στον ιστότοπο της Trenitalia, δεν χρειάζεται να αγοράσετε εισιτήρια online, και για τις περιφερειακές υπηρεσίες η τιμή είναι η ίδια στον σταθμό.

ARST

Οι άλλες τρεις γραμμές λειτουργούν από την ARST, όπου μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια μόνο στο σταθμό ή από τον εισπράκτορα. Μια εναλλακτική επιλογή αγοράς είναι η εφαρμογή για κινητά Tabnet (Google Play / App Store).

Η πιο σημαντική γραμμή της ARST είναι αυτή από το Alghero προς το Sassari, η οποία συνεχίζει προς το Sorso, ή από το Macomer (σύνδεση με τη βασική γραμμή και τις υπηρεσίες της Trenitalia) προς τη Nuora.

Τα δρομολόγια για τις γραμμές αυτές μπορείτε να τα βρείτε στον ιστότοπο arst.sardegna.it.

Trenino Verde

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, σκεφτείτε να κάνετε μια βόλτα με το τουριστικό τρένο Trenino Verde, το οποίο εκτελεί δρομολόγια στις όμορφες γραμμές μεταξύ της ακτής και του εσωτερικού, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τα τακτικά τρένα. Τα μηχανοκίνητα βαγόνια των μέσων του 20ου αιώνα θα σας μεταφέρουν σε μια αργή, αγαπησιάρικη διαδρομή μέσα από όμορφα μέρη, χαρίζοντάς σας μια σπουδαία εμπειρία.

Το Trenino Verde εκτελεί δρομολόγια κάθε καλοκαίρι σε 5 διαφορετικές διαδρομές, 1-2 φορές κάθε 14 ημέρες. Οι τιμές για τα εισιτήρια μιας διαδρομής κυμαίνονται από 12 ευρώ έως 17 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα treninoverde.com

Λεωφορεία στη Σαρδηνία

Τα λεωφορεία είναι το κύριο μέσο μεταφοράς αν θέλετε να μετακινηθείτε στην ακτή και στα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα.

Το δίκτυο είναι αρκετά πυκνό, ωστόσο πρέπει να λάβετε υπόψη σας την περιορισμένη συχνότητα των συνδέσεων.

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες πόλεις εξυπηρετούνται τουλάχιστον 5-8 φορές την ημέρα, ωστόσο τα μικρότερα θέρετρα μπορεί να έχουν μόνο 3 δρομολόγια την ημέρα. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι στις αγροτικές περιοχές μπορεί να μην υπάρχει καθόλου σηματοδοτημένη στάση λεωφορείου και όταν υπάρχει, δεν υπάρχει καμία πληροφορία στην πινακίδα.

Γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση όλων των στάσεων των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων en.mapy.cz, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στον προσανατολισμό.

Στη Σαρδηνία δραστηριοποιούνται διάφορες εταιρείες λεωφορείων.

Περιφερειακά δρομολόγια σε όλη τη Σαρδηνία

Το κύριο δημόσιο δίκτυο εξυπηρετείται από τα λεωφορεία της ARST, τα οποία εκτελούν περιφερειακά δρομολόγια από τις μεγάλες πόλεις μέχρι μια απόσταση περίπου 100-120 χιλιομέτρων. Θα τα συναντήσετε σε όλο το νησί.

Οι μεταφορές είναι πολύ φθηνές, με το εισιτήριο για τις υπεραστικές συνδέσεις να ανέρχεται περίπου στο 1 ευρώ για κάθε 15 χιλιόμετρα.

Η ARST λειτουργεί επίσης δημόσιες συγκοινωνίες στο Κάλιαρι και το Αλγκέρο, όπου ένα εισιτήριο 90 λεπτών κοστίζει 1,30 eur και ένα εισιτήριο 120 λεπτών σε συνδυασμό με τραμ τότε 2 eur.

Πού μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια

Η αγορά χάρτινων εισιτηρίων είναι πιο περίπλοκη με την ARST. Συνιστάται ιδιαίτερα να τα αγοράζετε πριν επιβιβαστείτε στο λεωφορείο από ένα περίπτερο ARST (μόνο στις μεγάλες πόλεις πάντα στο σταθμό λεωφορείων) ή από εφημεριδοπώλες ή μικρότερα καταστήματα.

Υπάρχει επίσης πάντα η δυνατότητα να αγοράσετε ένα 24ωρο εισιτήριο για μια συγκεκριμένη διαδρομή, το οποίο είναι διπλάσιο σε σχέση με το εισιτήριο μιας διαδρομής. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο όταν ταξιδεύετε σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες (συνήθως παραλίες) όπου δεν είναι δυνατή η αγορά εισιτηρίου.

Παρόλο που ο οδηγός πουλάει εισιτήρια, είναι πολύ συνηθισμένο να του τελειώνουν τα εισιτήρια και να αρνείται να σας επιτρέψει να επιβιβαστείτε χωρίς προαγορασμένο εισιτήριο.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Για να ταξιδέψετε με τα λεωφορεία και τα τρένα της ARST και της Trenitalia, χρησιμοποιήστε δύο εφαρμογές, οι οποίες προσφέρουν τα ίδια εισιτήρια στις ίδιες τιμές:

Συχνότητες και δρομολόγια

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τις συνδέσεις και τα δρομολόγια είναι να επισκεφθείτε τις επίσημες ιστοσελίδες των αερομεταφορέων.

Περιφερειακά και υπεραστικά δρομολόγια από την Olbia

Εκτός από την ARST, η οποία εκτελεί πολλά δρομολόγια από την Olbia, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες εταιρείες λεωφορείων για να σας μεταφέρουν κυρίως κατά μήκος της Costa Smeralda ή σε υπεραστικές διαδρομές σε όλη τη Σαρδηνία:

 • SunLines - δημόσια δρομολόγια με χαμηλότερες τιμές (περίπου 1-2 eur ανά 10 χλμ.) από την Olbia προς την Costa Smeralda, το Palau, το Porto Torres, εμπορικά δρομολόγια από την Olbia προς το Sassari, το Alghero και το αεροδρόμιο του Alghero (τιμές περίπου 20 έως 25 eur)
 • Caramelli Tours - συνδέσεις από την Olbia κατά μήκος της Costa Smeralda
 • Deplano - υπεραστική σύνδεση από την Olbia μέσω San Teodoro, Budoni και Cala Gonone προς Nuoro
 • Turmo Travel - υπεραστικές συνδέσεις από την Olbia προς το Κάλιαρι και το λιμάνι της Santa Teresa Gallura, περιφερειακές συνδέσεις από την Olbia προς Bono, Budduso και Telti

Περιφερειακά και υπεραστικά δρομολόγια από το Alghero

Εκτός από την ARST, η οποία λειτουργεί πολλές γραμμές από το Alghero, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες εταιρείες λεωφορείων για να σας μεταφέρουν σε πόλεις γύρω από το Alghero και σε υπεραστικές συνδέσεις:

 • SunLines - εμπορικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο και το κέντρο του Alghero προς Sassari και Olbia (περίπου 25 eur)
 • Turmo Travel - συνδέσεις προς την πόλη Bonorva στην ενδοχώρα
 • Reden Tours - σύνδεση από το αεροδρόμιο του Alghero μέσω Macomer προς Nuoro
 • Digitur - σύνδεση από το Alghero μέσω Castelsardo, Badesi στη Santa Teresa Gallura
 • Sardabus - γραμμή από το Alghero προς το θέρετρο Stintino
 • Logudoro Tours - υπεραστική σύνδεση από το αεροδρόμιο του Alghero μέσω Macomer και Oristano προς το Cagliari

Περιφερειακές και υπεραστικές υπηρεσίες από το Κάλιαρι

Εκτός από την ARST, η οποία λειτουργεί πολλές γραμμές από το Κάλιαρι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες εταιρείες λεωφορείων για να σας μεταφέρουν σε πόλεις γύρω από το Κάλιαρι και σε υπεραστικές συνδέσεις:

 • Turmo Travel - Olbia, Arzachena και Santa Teresa Gallura
 • Logudoro Tours - Υπεραστικές γραμμές από το Κάλιαρι μέσω Oristano και Macomer προς το αεροδρόμιο του Alghero
 • Murgiabus - περιφερειακές συνδέσεις με τις κοντινές πόλεις Quartu, Nora και Sarroch

Περιφερειακές και υπεραστικές συνδέσεις από τη βόρεια ακτή

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Σαρδηνίας είναι η βόρεια ακτή (Palau, Porto Torres, La Maddalena), η οποία προσελκύει (εκτός από την παραδοσιακή δημόσια υπηρεσία λεωφορείων ARST) και άλλους ιδιωτικούς μεταφορείς:

 • Sardabus - πολυάριθμα περιφερειακά δρομολόγια στο θέρετρο Badesi και γύρω από τη Santa Teresa Gallura (La Marmorata) και από το Castelsardo στο Tempio Pausania.
 • Caramelli Tours - περιφερειακά δρομολόγια από το Palau προς την Isola Gabbiani και το Capo d'Orso
 • SunLines - περιφερειακά δρομολόγια από την Costa Smeralda προς την Olbia και το Palau
 • Turmo Travel - υπεραστικές γραμμές από Santa Teresa Gallura προς Κάλιαρι και τοπικές γραμμές προς το αρχιπέλαγος La Maddalena
 • Digitur - συνδέσεις από τη Santa Teresa Gallura, το Badesi, το Castelsardo και το Porto Torres προς το Sassari και τις πόλεις Bosa, Cuglieri και την παραλία Is Arenas

Με πλοίο

Τα δημόσια πλοία από τη Σαρδηνία προς το αρχιπέλαγος La Maddalena, το νησί Asinara και το νησί San Pietro (λιμάνι Carloforte) εκτελούνται από μία εταιρεία, την Delcomar.

Οι τιμές των εισιτηρίων απλής μετάβασης κυμαίνονται από 3,70 eur για τη La Maddalena έως 10 eur για το San Pietro.

 • Δρομολόγια και τιμοκατάλογος στη διεύθυνση delcomar.it
Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.