Πολιτισμός και ιστορία της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Πόσο εύκολο είναι να τα βγάλεις πέρα στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα; Πώς είναι οι ντόπιοι και πότε είναι κλειστά τα καταστήματα στην Αντίγκουα;

Προβολή διαθέσιμων καταλυμάτων - Αντίγκουα

Ιστορία με λίγα λόγια

Η χώρα αυτή ανακαλύφθηκε το 1493 από τον Χριστόφορο Κολόμβο και έγινε ο πρώτος λευκός άνθρωπος που είδαν οι ιθαγενείς Arawak. Το νησί οικειοποιήθηκαν σταδιακά οι Ισπανοί, στη συνέχεια οι Βρετανοί, στη συνέχεια οι Γάλλοι, αλλά τελικά η περιοχή περιήλθε στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1764 ιδρύθηκε το στρατιωτικό λιμάνι English Harbour στη νότια ακτή, το οποίο σήμερα είναι ο πιο πολυτελής προορισμός της Αντίγκουα. Οι αρχικοί κάτοικοι έδωσαν στο νησί το όνομα Wadadli, που μεταφράζεται ως σπίτι. Το όνομα αυτό βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην ετικέτα της τοπικής μπύρας, η οποία εμφανίζει επίσης έναν χάρτη του νησιού.

Το 1961 χορηγήθηκε στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα εκτεταμένη εσωτερική αυτονομία και την 1η Ιανουαρίου 1981 η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική, αλλά οι ντόπιοι μιλούν τη δική τους διάλεκτο (broken english) γνωστή και στην Τζαμάικα.

Μίνι λεξικό:

 • Well wa guan? - How are you?
 • Ma lub - Τα λέμε αργότερα.
 • Mek arwe mek one move na? - Πάμε κάπου;

Τέλος πάντων, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τα κανονικά αγγλικά εδώ. Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι τα αγγλικά τους είναι ακατανόητα για τους τουρίστες, γι' αυτό και επιβραδύνουν σημαντικά όταν επικοινωνούν και θα επαναλάβουν ευχαρίστως τα πάντα 3 φορές.

Άνθρωποι

Η πλειονότητα του πληθυσμού της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα κατάγεται από Αφρικανούς σκλάβους, οπότε οι μαύροι αποτελούν πάνω από το 95% του πληθυσμού. Μόνο το 1% περίπου των λευκών, κυρίως Βρετανοί και Καναδοί, ζουν μόνιμα εδώ.

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχει συνολικό πληθυσμό λίγο κάτω από 100.000 κατοίκους, γεγονός που την καθιστά τη 14η μικρότερη χώρα στον κόσμο σε πληθυσμό. Πάνω από 95.000 άνθρωποι ζουν στο νησί της Αντίγκουα και μόλις 2.000 στο νησί της Μπαρμπούντα.

Οι κάτοικοι της Αντίγκου είναι ένας καλός λαός. Τους αρέσει να διαφωνούν μεταξύ τους, αλλά είναι περισσότερο κοινωνική συζήτηση παρά πραγματική διαφωνία. Μπορεί να είναι λίγο φωνακλάδες μερικές φορές, αλλά είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί προς τους τουρίστες. Αλλά όχι ενοχλητικοί. Αν δεν ρωτήσετε, τείνουν να σας αγνοούν, το πολύ-πολύ στα χωριά της ενδοχώρας να σας χαιρετήσουν και να σας χαιρετήσουν.

Βρείτε τα καλύτερα καταλύματα στην παραλία

Ακόμη και στις παραλίες ή στα τουριστικά αξιοθέατα, δεν θα συναντήσετε παρεμβατικές προσφορές αγαθών και υπηρεσιών. Ένας πωλητής θα ρωτήσει μια φορά και αν δείξετε ότι δεν ενδιαφέρεστε, θα φύγει ήσυχα.

Ως τουρίστας στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, σίγουρα δεν θα τραβήξετε την προσοχή. Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και το νησί είναι γεμάτο τουρίστες, κυρίως Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς.

Θρησκεία

Πάνω από το 77% του ντόπιου πληθυσμού ομολογεί τον Χριστιανισμό, αλλά χωρίζεται σε πολλές συν ή πλην ίσες ομάδες. Οι μεγαλύτερες είναι οι Αγγλικανοί, οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, οι Πεντηκοστιανοί, οι Αδελφοί Μοραβίας και οι Χριστιανοί.

Οι υπόλοιποι είναι μειονοτικές ομάδες ίσως κάθε γνωστής θρησκείας.

Αν και οι Αντίγκουανοί πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, δεν ασκούν ιδιαίτερα την πίστη τους εξωτερικά και δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την καθημερινή ζωή.

Διακοπές

Οι διακοπές στην Αντίγκουα δεν έχουν μεγάλη επίδραση στους τουρίστες. Τα γραφεία είναι κλειστά στις αργίες, αλλά οι κανονικές υπηρεσίες, όπως τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, οι τουριστικές προσφορές και τα λεωφορεία λειτουργούν κανονικά.

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα έχει συνολικά 11 αργίες κατά τις οποίες είναι ελεύθερη:

 • Πρωτοχρονιά - 1.1.
 • Μεγάλη Παρασκευή - κυμαινόμενη ημερομηνία (Πάσχα)
 • Δευτέρα του Πάσχα - κυμαινόμενη ημερομηνία
 • Εργατική Πρωτομαγιά - 1.5.
 • Δευτέρα του Πάσχα - κυμαινόμενη ημερομηνία
 • Καθαρά Δευτέρα - πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου
 • Τρίτη της Αποκριάς - δεύτερη Τρίτη του Αυγούστου
 • Ημέρα Ανεξαρτησίας - 1.11.
 • Ημέρα του πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Αντίγκουα V. C. Bird - 9.12.
 • Ημέρα των Χριστουγέννων - 25.12.
 • Boxing Day - 26.12.

Πολιτισμός

Την Ημέρα Ανεξαρτησίας, την 1η Νοεμβρίου, διοργανώνονται εκθέσεις τροφίμων, αθλητικοί αγώνες, φεστιβάλ χορού, εκθέσεις τέχνης και χειροτεχνίας όλη την εβδομάδα. Για τον εορτασμό της επετείου, οι άνθρωποι ντύνονται με τα εθνικά χρώματα και παρελαύνουν σε μια εορταστική παρέλαση. Περιμένετε επίσης επίσημα κτίρια, επιχειρήσεις, κυβερνητικά κτίρια διακοσμημένα με τα παραδοσιακά εθνικά χρώματα - μαύρο, κόκκινο, λευκό, μπλε και κίτρινο.

Μεγάλοι εορτασμοί λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Τουρισμός

Η οικονομία της χώρας βασίζεται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό, γι' αυτό και οι ντόπιοι προσπαθούν να παρέχουν πλήρως λειτουργικές υπηρεσίες στους ταξιδιώτες, ιδίως οργανωμένες εκδρομές (εκδρομές με σκάφος στο νησί, επισκέψεις στο τροπικό δάσος) ή ενοικίαση αυτοκινήτων ή τετράτροχων ποδηλάτων.

Οι ταξιδιώτες επιλέγουν αυτή την τοποθεσία για τις πανέμορφες πανοραμικές παραλίες και, ως κερασάκι στην τούρτα, για το γεγονός ότι κάτω από την καθαρή γαλάζια θάλασσα κοιμούνται τα ναυάγια παλαιών πλοίων για τους τυχοδιώκτες που θέλουν να ανακαλύψουν τον υποβρύχιο κόσμο.

Δείτε τιμές για ξενοδοχεία στην Αντίγκουα

Οι υπηρεσίες εδώ μπορεί να μην είναι τόσο προηγμένες όσο στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική (ειδικά η ποιότητα των μεταφορών και των δρόμων είναι τραγική), αλλά είναι αρκετές για διακοπές.

Υπάρχουν σούπερ μάρκετ στο St John's, στο English Harbour και στο Jolly Harbour, αλλά μπορείτε να αγοράσετε τουλάχιστον βασικές προμήθειες σε μίνι μάρκετ σε κάθε γωνιά του χωριού.

Και πάλι, εστιατόρια υπάρχουν μόνο στα μεγαλύτερα χωριά, αλλά παντού αλλού δεν θα δυσκολευτείτε να φάτε σε τοπικούς πάγκους και αυτοσχέδια fast-food street food.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.