Νόμισμα και τιμές σε Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Με ποιο νόμισμα πληρώνω στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα; Πόσο κοστίζουν τα αγαθά σε ένα κανονικό σούπερ μάρκετ και πόσο σε ένα εστιατόριο; Και πόσο κοστίζει η διαμονή μιας εβδομάδας στο νησί; Μάθετε σε αυτό το κεφάλαιο...

Προβολή διαθέσιμων καταλυμάτων - Αντίγκουα

Δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής (XCD)

Το επίσημο νόμισμα της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα είναι το δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής, το οποίο χρησιμοποιείται σε 7 άλλες χώρες και εξαρτήσεις της Καραϊβικής.

 • Διεθνής κωδικός νομίσματος: XCD (αριθμητικός κωδικός 951)
 • Σύμβολο νομίσματος: XCD: EC$

Για το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής χρησιμοποιούνται κέρματα των 5 σεντς, 10 σεντς, 25 σεντς, 1 δολάριο και χαρτονομίσματα των 5, 10, 20, 50 και 100 δολαρίων. 1 δολάριο = 100 σεντς.

Το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των ΗΠΑ με αμετάβλητη ισοτιμία:

 • 1 δολάριο ΗΠΑ = 2,70 δολάρια ΕΚ

Λόγω αυτής της σταθερής σύνδεσης, το δολάριο ΗΠΑ (USD ) χρησιμοποιείται επίσης ως μέσο πληρωμής στην καθημερινή ζωή. Εάν φτάσετε στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα με μετρητά σε δολάρια ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να τα ανταλλάξετε καθόλου.

Μπορείτε να πληρώσετε με δολάρια ΗΠΑ παντού στην Αντίγκουα. Γίνονται συνήθως δεκτά στα σούπερ μάρκετ, σε όλα τα καταστήματα, στα ξενοδοχεία, στις αθλητικές και υδάτινες δραστηριότητες. Εν ολίγοις, παντού. Ίσως μόνο για τις μεταφορές με λεωφορεία το δολάριο της Ανατολικής Καραϊβικής να είναι το προτιμώμενο νόμισμα, αλλά μπορείτε εύκολα να το βρείτε χωρίς να το ανταλλάξετε.

Στην πραγματικότητα, αν πληρώσετε σε δολάρια ΗΠΑ οπουδήποτε, θα σας επιστραφούν πάντα σε δολάρια Ανατολικής Καραϊβικής με την προαναφερθείσα συναλλαγματική ισοτιμία 1:2,70.

Ποσό σε XCD ή USD;

Λόγω του de facto διπλού νομίσματος, συχνά υπάρχει σύγχυση κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι τουριστικές υπηρεσίες, όπως οι εκδρομές, οι καταδύσεις ή ο εξοπλισμός παραλίας, αναφέρονται συνήθως σε δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι ετικέτες τιμών στα κανονικά σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια καυσίμων ή στις μεταφορές είναι πάντα σε δολάρια Ανατολικής Καραϊβικής.

Να βεβαιώνεστε πάντα εκ των προτέρων σε ποιο νόμισμα αναφέρεται η τιμή, ρωτώντας "ΕΚ ή ΗΠΑ";

Συνάλλαγμα, ΑΤΜ και πληρωμές με κάρτα

Ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος βρίσκεται στο αεροδρόμιο, αλλά χρειάζεται απλώς να έχετε μαζί σας δολάρια ΗΠΑ για να τα αλλάξετε στα καταστήματα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η συναλλαγματική ισοτιμία της Ανατολικής Καραϊβικής με το δολάριο ΗΠΑ είναι σταθερή, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την πληρωμή σε δολάρια ΗΠΑ.

Εάν έχετε ήδη δολάρια ΗΠΑ από το σπίτι σας, είναι ελαφρώς πιο βολικό να πληρώσετε με μετρητά. Οι αναλήψεις από όλα τα ΑΤΜ χρεώνονται με περίπου 10 xcd, ανεξάρτητα από το αν η τράπεζά σας χρεώνει ή όχι για αναλήψεις σε ξένες χώρες.

ΑΤΜ υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις και σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ (πάντα μέσα).

Πληρωμή με κάρτα

Οι πληρωμές με κάρτα είναι αρκετά διαδεδομένες εδώ. Μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα καλύτερα εστιατόρια, τα πρατήρια καυσίμων και τα μνημεία. Οι πληρωμές με κάρτα γίνονται επίσης δεκτές από τα περισσότερα τουριστικά γραφεία που προσφέρουν διάφορες οργανωμένες εκδρομές.

Από την άλλη πλευρά, σίγουρα δεν μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα στο λεωφορείο ή στους πάγκους του δρόμου και στα φθηνότερα εστιατόρια. Είναι μάλλον απίθανο να μπορέσετε να στερηθείτε τα μετρητά στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, εκτός αν περνάτε όλο το χρόνο σας σε κάποιο ξενοδοχειακό θέρετρο.

Πόσο κοστίζει - τιμές στην Αντίγκουα

Επειδή η οικονομία ζει κυρίως από τον τουρισμό και τα περισσότερα αγαθά πρέπει να εισάγονται, είναι ακριβή.

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορείτε στα τοπικά εστιατόρια. Για παράδειγμα, στο Jolly Harbour - Restaurant Jose. Εδώ δεν έχουν καν αναγραφεί οι τιμές, αλλά γνωρίζουμε από τους ντόπιους ότι για παράδειγμα το κοτόπουλο με συνοδευτικό κοστίζει 15 xcd και το χοιρινό 17 xcd - μεγάλη μερίδα. Πληρώνετε στην ταμειακή μηχανή στο διπλανό κατάστημα. Αν ρωτήσετε πόσο κοστίζει το γεύμα, θα προσπαθήσουν να σας χρεώσουν π.χ. 20 usd, γι' αυτό σας συνιστούμε να κάνετε απλώς αυτή τη διαβεβαιωτική ερώτηση στο ταμείο: "Δεκαπέντε ΕΚ, σωστά;"!

Παραδείγματα τιμών

Διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο (τιμές ανά διανυκτέρευση):

Δείπνο: Δείπνο: Δείπνο: Δείπνο: Δείπνο:

 • Ένα ζεστό κύριο γεύμα σε ένα κανονικό εστιατόριο για τουρίστες - 50 xcd έως 100 xcd
 • Μενού γρήγορου φαγητού - 30 xcd
 • Ζεστό γεύμα σε τοπικό περίπτερο ή εστιατόριο - 20 xcd
 • Εσπρέσο ή καπουτσίνο σε καφετέρια - 13 xcd
 • Νερό 0,33 l - 3,50 xcd
 • Fanta/Coca Cola/Sprite 0,5 l - 6 xcd
 • Βαρελίσια μπύρα - 8 xcd

Τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ:

 • Νερό 1,5 l - 3 xcd
 • Βαρέλι νερού 5l - 20 xcd
 • Συσκευασμένη μπαγκέτα - 20 xcd
 • Coca Cola (και άλλα αναψυκτικά) 2l - 5 xcd
 • Γάλα 1l - 20 xcd
 • Μήλα - 11 xcd / kg
 • Μπανάνες - 3,50 xcd / kg
 • Ρύζι - 3 xcd
 • Κοτόπουλο 1 kg - 21 xcd
 • Μοσχάρι 1 kg - 42 xcd
 • Τόνος σε κονσέρβα - 10 xcd

Ναυτιλία:

Αλκοόλ και τσιγάρα:

 • μπουκάλι κρασί στο κατάστημα - 30 xcd
 • Κουτί τοπικής μπύρας - 6,50 xcd
 • Κοκτέιλ στο μπαρ - 15 xcd
 • Ένα πακέτο τσιγάρα - 12 xcd

Φιλοδωρήματα και διαπραγμάτευση

Τα εστιατόρια που αναγράφουν τις τιμές στο μενού προσθέτουν μερικές φορές ένα τέλος εξυπηρέτησης 10% και μερικές φορές έναν κρατικό φόρο που μπορεί να φτάσει και το 15%, οπότε είναι καλύτερο είτε να τρώτε από το απόθεμα είτε να πηγαίνετε σε πολύ μικρά εστιατόρια όπου μπορείτε να ζητήσετε τις τιμές καθώς μπαίνετε και να παζαρεύετε πόσο θα πληρώσετε για το αγαπημένο σας μπέργκερ και τις πατάτες τηγανιτές.

Το παζάρεμα, ωστόσο, δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και έχει περισσότερο τη μορφή του να ζητάς μια τιμή.

Μπορείτε να παζαρέψετε κάποια αγαθά στους πάγκους της αγοράς, αλλά ακόμη και εκεί δεν είναι πολύ συνηθισμένο.

Πώς να κάνετε οικονομία

Η διαμονή στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα πιθανόν να μην είναι ποτέ εντελώς φθηνή, ωστόσο παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να ρίξετε λίγο τις τιμές.

 • Στις μετακινήσεις στο νησί - ο φθηνότερος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι το λεωφορείο, αλλά θα χάσετε πολλές παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο με αυτοκίνητο
 • Για τα τρόφιμα - ψωνίστε από τοπικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ
 • Στη διαμονή - αν μείνετε σε μικρότερους ξενώνες και διαμερίσματα θα εξοικονομήσετε έως και 90% του συνολικού προϋπολογισμού σας σε σύγκριση με τα παραθαλάσσια θέρετρα

Ημερήσιος προϋπολογισμός

Οι ανάγκες των ταξιδιωτών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, γι' αυτό εδώ είναι απλώς ένα γενικό παράδειγμα για το πόσα χρήματα πρέπει να προϋπολογίσετε για μια ημέρα στην Αντίγκουα. Υπολογίζουμε τις τιμές σε περίπτωση που ταξιδεύετε με 2 άτομα και η τιμή που προκύπτει είναι για 1 άτομο.

Μπορείτε να βρείτε διαμονή για 1 διανυκτέρευση σε ένα 2κλινο δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο 3* με αξιοπρεπή βαθμολογία με μέση τιμή 128 ευρώ. Έτσι, για μια ημέρα όταν ταξιδεύετε με 2 άτομα θα ξοδέψετε περίπου 64 eur.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα νοικιάσουν αυτοκίνητο για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Κατά μέσο όρο, το ημερήσιο κόστος ενοικίασης με ασφάλιση ανέρχεται σε 44 eur. Αν οδηγείτε περίπου 30 χιλιόμετρα την ημέρα, θα πληρώσετε περίπου 2 eur την ημέρα για βενζίνη. Συνολικά, η μεταφορά 1 ατόμου ανά ημέρα κοστίζει περίπου 23 eur.

Για ένα ζεστό γεύμα την ημέρα θα πληρώσετε περίπου 30 xcd, και μαζί για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και διάφορα σνακ θα πληρώσετε άλλα 30 xcd.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, κολυμπήστε με τα σαλάχια στο Stingray City, νοικιάστε αναπνευστήρα ή αγοράστε αναμνηστικά. Αυτές οι αμιγώς τουριστικές δραστηριότητες, αν υπολογιστούν στον προϋπολογισμό ανά ημέρα, μπορούν να αποδώσουν περίπου 15 ευρώ.

Συνολικά, ο μέσος ταξιδιώτης θα πληρώσει περίπου 155 δολάρια για μια ημέρα στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.