Νέα Υόρκη νύχτα
Νέα Υόρκη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Νέα Υόρκη

Charging Bull

David Eiselt ενημερωμένο 9. 1. 2024
Ταύρος στη Wall Street

Το χάλκινο γλυπτό βάρους άνω των 3 τόνων, με τον πεζό τίτλο "Charging Bull", είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Νέας Υόρκης και σύμβολο της παγκόσμιας οικονομικής περιοχής.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη

Το άγαλμα του ταύρου έχει ύψος σχεδόν 3,5 μέτρα και μήκος σχεδόν 5 μέτρα και συχνά υπάρχουν ουρές αρκετών λεπτών για να βγάλει κανείς μια φωτογραφία. Συχνά αποκαλείται και "ταύρος του Bowling Green" από το πάρκο στο οποίο βρίσκεται.

Σύμβολο της ανόδου των χρηματιστηρίων

Το άγαλμα του μαινόμενου ταύρου εγκαταστάθηκε ακριβώς μπροστά από ένα από τα σημαντικότερα χρηματιστήρια του κόσμου, το NYSE στη Wall Street, από τον Ιταλό καλλιτέχνη Arturo di Modica τον Δεκέμβριο του 1989. Το γλυπτό τοποθετήθηκε εκεί ως μέρος της λεγόμενης τέχνης του αντάρτικου, δηλαδή παράνομα χωρίς άδεια από τις αρχές, ως απάντηση στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987 (Μαύρη Δευτέρα).

Η εικόνα του ταύρου φέρει έναν σαφή συμβολισμό, καθώς οι ανοδικές αγορές αναφέρονται ως "ταύροι" και οι επενδυτές που αναμένουν την άνοδο των τιμών ονομάζονται "ταύροι". Ο οργισμένος ταύρος συμβολίζει έτσι την οργή για το χρηματιστηριακό κραχ και την ελπίδα για καλύτερες εποχές.

Η πόλη είχε αρχικά απομακρύνει το παράνομο άγαλμα, αλλά απέκτησε τέτοια δημοτικότητα (κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες) που οι Νεοϋορκέζοι πίεσαν για την επανατοποθέτησή του. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν και πάλι στις 21 Δεκεμβρίου 1989, όχι απευθείας στη Wall Street, αλλά στο κοντινό Bowling Green Park.

Πώς θα φτάσετε στο άγαλμα του ταύρου;

Ο Charging Bull βρίσκεται στο νότιο άκρο του Μανχάταν και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από διάφορους σταθμούς, αλλά και με τα πόδια, για παράδειγμα από τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό:

  • Bowling Green (περίπου 30 μέτρα): πράσινες γραμμές 4 και 5
  • Wall St (περίπου 350 μέτρα): Πράσινες γραμμές 4 και 5
  • South Ferry (περίπου 250 μέτρα): κόκκινη γραμμή 1
  • Whitehall St (περίπου 350 μέτρα): κίτρινες γραμμές R και W
  • Broad St (περίπου 350 μέτρα): καφέ γραμμή J
Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.