Ground Zero

Ground Zero

Ο όρος "Ground zero" χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα αγγλικά για το σημείο έκρηξης ατομικής βόμβας. Ωστόσο, μετά τις τραγικές τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11/2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, τους ουρανοξύστες του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, έγινε το όνομα της περιοχής του Κάτω Μανχάταν όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη

Το αρχικό συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου αποτελούνταν από 7 κτίρια, εκ των οποίων οι δύο σχεδόν πανομοιότυποι ουρανοξύστες που ονομάζονταν Δίδυμοι Πύργοι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο με το ύψος των 420 μέτρων. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου 2001, τις οποίες πολλοί από εμάς θυμούνται ακόμη έντονα, δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Τόσο ο βόρειος όσο και ο νότιος πύργος κατέρρευσαν, παίρνοντας μαζί τους όλα τα γύρω κτίρια.

Μετά την απομάκρυνση σχεδόν 2 εκατομμυρίων τόνων συντριμμιών, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 8 μήνες, ο άδειος χώρος πήρε αυθόρμητα το όνομα Ground Zero. Δίπλα στο Ground Zero βρίσκεται ένας νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που ονομάζεται One World Trade Center.

Το Εθνικό Μνημείο 9/11: δύο πισίνες υπερχείλισης

Ο κύριος χώρος του Ground Zero είναι ένα σχεδόν μυστικιστικό μνημείο που αποτελείται από δύο πισίνες και ονομάζεται Reflecting Absence Project. Οι δύο πανομοιότυπες πισίνες των 4.000 m2αντιγράφουν με ακρίβεια τα θεμέλια των δίδυμων πύργων, με τεχνητούς καταρράκτες που δημιουργούνται περιμετρικά τους και πέφτουν στο βάθος στη μέση της πισίνας, με τον πυθμένα της πισίνας να μην είναι ορατός από κανένα σημείο της περιμέτρου.

Το νερό που πέφτει στο απέραντο κενό συμβολίζει την απώλεια ζωής και το αίσθημα φυσικής ερημιάς μετά τις επιθέσεις.

Περιμετρικά των πισινών, σε χάλκινες πλάκες είναι χαραγμένα τα ονόματα 2.983 θυμάτων, εκ των οποίων 2.977 σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και 6 θύματα που έχασαν τη ζωή τους μετά τη βομβιστική επίθεση στο γκαράζ του WTC το 1993.

Το μνημείο αποκαλύφθηκε στην επέτειο των 10 ετών από τις επιθέσεις και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο Survival Tree, ένα δέντρο που επέζησε από θαύμα από την πτώση των συντριμμιών και τώρα περιβάλλεται από δεκάδες άλλα δέντρα.

Λευκά τριαντάφυλλα δίπλα στα ονόματα των θυμάτων

Όταν φτάσετε στο Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, θα παρατηρήσετε αρκετά λευκά τριαντάφυλλα κολλημένα σε φαινομενικά τυχαία ονόματα στις πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων κάθε ημέρας. Αυτά τα λευκά λουλούδια τοποθετούνται κάθε πρωί από το προσωπικό του παρακείμενου μουσείου δίπλα στα ονόματα εκείνων που θα είχαν γενέθλια εκείνη την ημέρα.

Φυσικά, θα δείτε και άλλα λουλούδια ή αμερικανικές σημαίες κολλημένες, που φέρνουν συγγενείς ή φίλοι των θυμάτων.

 • Είσοδος στο μνημείο: δωρεάν
 • Ώρες λειτουργίας: 24/7
 • Επίσημες πληροφορίες: 911memorial.org/visit/memorial

Μουσείο 9/11

Λίγα βήματα από τις πισίνες, επισκεφθείτε το υπόγειο μουσείο που καλύπτει όλα τα γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων και διατηρεί τις μνήμες για τις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι προσεγγίζουν το μουσείο τρομοκρατικών επιθέσεων με μια εκ των προτέρων απορριπτική στάση, μπορούμε σίγουρα να συστήσουμε μια επίσκεψη.

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν σημαντικά για ολόκληρο τον κόσμο, και το μουσείο τονίζει αυτό το γεγονός με πολύ ουσιαστικό τρόπο, μαζί με μια πολύ καλαίσθητη ανάμνηση των θυσιών που έκαναν οι απλοί άνθρωποι και οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί που βοήθησαν στον καθαρισμό των συνεπειών της επίθεσης.

Μία από τις κύριες εκθέσεις είναι μέρος της σωζόμενης δομής ενός από τους πύργους ή ένα πυροσβεστικό όχημα που συνθλίφθηκε εν μέρει από την πτώση των ουρανοξυστών.

Ένα συναισθηματικό τμήμα της έκθεσης, που ονομάζεται Memorial Hall, παρουσιάζει φωτογραφίες και ιστορίες όλων των σχεδόν 3.000 θυμάτων, καθώς και ηχογραφήσεις ανθρώπων από όλο τον κόσμο που περιγράφουν πώς ένιωσαν και τι έκαναν όταν έμαθαν για τις επιθέσεις. Με το χέρι στην καρδιά, όσοι από εσάς θυμάστε την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη θα ξέρετε ακριβώς πού βρισκόσασταν εκείνη τη στιγμή.

 • Είσοδος: 26 δολάρια ΗΠΑ για ενήλικες, 20 δολάρια ΗΠΑ για ηλικιωμένους και εφήβους, 15 δολάρια ΗΠΑ για παιδιά 7-12 ετών, διατίθεται ηλεκτρονική αγορά.
 • Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. έως 5 μ.μ.
 • Επίσημος δικτυακός τόπος: 911memorial.org/visit/museum

Κώνοι φωτός στον ουρανό

Κάθε χρόνο το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, ισχυροί προβολείς που τοποθετούνται στο ακριβές κέντρο των πισινών, στο κέντρο των θεμελίων του Βόρειου και του Νότιου Πύργου των πρώην Δίδυμων Πύργων, ανάβουν για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του μνημείου ότι τα κτίρια δείχνουν προς τον ουρανό.

Διαμονή κοντά στο Ground Zero

Θα βρείτε αρκετά μεγαλύτερα ξενοδοχεία στο Lower Manhattan, αλλά λόγω της σημαντικής έκθεσης της τοποθεσίας ακριβώς στην εμπορική καρδιά της Νέας Υόρκης, περιμένετε τιμές τις περισσότερες φορές μεταξύ 5.000 και 293 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται πιο κοντά στο Ground Zero είναι αυτά που θα σας προτείναμε με καλές αξιολογήσεις και λογικές τιμές για τα τοπικά δεδομένα:

Πώς θα φτάσετε στο Ground Zero;

Το Ground Zero βρίσκεται στο Lower Manhattan και είναι εύκολα προσβάσιμο με το μετρό, αλλά μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα σε αυτό το τμήμα της πόλης με τα πόδια.

Ένα από αυτά τα αξιοθέατα είναι ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο Westfield, το οποίο έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική είσοδο. Αυτή η είσοδος συνδυάζεται σε έναν γιγαντιαίο κόμβο μεταφοράς WTC, ο οποίος συνδέει αυτούς τους σταθμούς του μετρό:

 • WTC Cortlandt: κόκκινη γραμμή 1
 • Cortlandt St: κίτρινες γραμμές R, W
 • Fulton St: κόκκινες γραμμές 2, 3, πράσινες γραμμές 4, 5, μπλε γραμμές A, C, καφέ γραμμές J, Z
 • Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: μπλε γραμμή E
 • Chambers St: μπλε γραμμές A, C
 • Park Place: κόκκινες γραμμές 2, 3

Επιπλέον, η σιδηροδρομική γραμμή PATH από το Νιου Τζέρσεϊ έχει τερματικό σταθμό εδώ.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Νέα Υόρκη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.