Νέα Υόρκη νύχτα
Νέα Υόρκη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Νέα Υόρκη

Άγαλμα της Ελευθερίας

David Eiselt ενημερωμένο 9. 1. 2024
Άγαλμα της Ελευθερίας και Μανχάταν

Το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι το σύμβολο της Νέας Υόρκης και της Αμερικής στο σύνολό της. Το νεοκλασικό χάλκινο άγαλμα θυμίζει τη φιλία και τη βοήθεια που παρείχε η Γαλλία στους Αμερικανούς αποίκους το 1776 στον αγώνα τους για ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία. Το Σύμβολο της Ελευθερίας βρίσκεται στο νησί της Ελευθερίας κάτω από το Μανχάταν από το 1886 και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο περιζήτητα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη

Το ίδιο το άγαλμα απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας, Libertas. Στο δεξί της χέρι κρατάει έναν πυρσό υψωμένο πάνω από το κεφάλι της, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει μια πλάκα με την επιγραφή JULY IV MDCCLXXVI, η οποία είναι η ημερομηνία με ρωμαϊκούς αριθμούς για την 4η Ιουλίου 1778, την ημέρα που οι ΗΠΑ κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Στη βάση του αγάλματος απεικονίζονται σπασμένες αλυσίδες, σύμβολο της απελευθέρωσης από τη δουλεία.

Το ύψος του Αγάλματος της Ελευθερίας και μια επίσκεψη στο στέμμα

Το ίδιο το χάλκινο άγαλμα έχει μήκος 46 μέτρα από τα πόδια μέχρι την άκρη του πυρσού, αλλά στέκεται πάνω σε μια γρανιτένια βάση ύψους 47 μέτρων , με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος από το έδαφος να είναι 93 μέτρα.

Στο στέμμα, το οποίο το άγαλμα φέρει στο κεφάλι του, υπάρχει μια πλατφόρμα θέασης, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε. Ωστόσο, η πρόσβαση γίνεται μόνο από σκάλες, με το ασανσέρ να σας μεταφέρει μόνο στην κορυφή του γρανιτένιου βάθρου, ενώ το ίδιο το άγαλμα ύψους 46 μέτρων μπορεί να προσεγγιστεί μόνο από 162 στενές και απότομες σκάλες, οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με σκάλα.

Τέλη εισόδου και φέρι μποτ

Η πρόσβαση στο Άγαλμα της Ελευθερίας στο νησί της Ελευθερίας είναι δυνατή μόνο με την αγορά εισιτηρίων από τον ιστότοπο statuecruises.com. Τα εισιτήρια περιλαμβάνουν τη μεταφορά με πλοίο από την αποβάθρα του Battery Park ή την αποβάθρα του Liberty State Park στο Νιου Τζέρσεϊ.

Υπάρχουν 3 επιλογές εισιτηρίων για να διαλέξετε, οι τιμές και από τα δύο λιμάνια είναι οι ίδιες:

  • General Admission24,50 USD Συμπεριλαμβάνονται η είσοδος και τα πλοία για το Liberty Island και το Ellis Island, καθώς και η είσοδος στο μικρό Μουσείο του Αγάλματος της Ελευθερίας,
  • Pedestal Reserve Ticket24,80 USD καθώς και είσοδος στο βάθρο του Αγάλματος της Ελευθερίας. Ο αριθμός των εισιτηρίων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση,
  • Crown Reserve Ticket24,80 USD σας επιτρέπει επιπλέον πρόσβαση στο στέμμα. Παρακαλείσθε να κάνετε τις κρατήσεις σας τουλάχιστον 4-6 μήνες νωρίτερα.

Οι βάρκες αναχωρούν από το Battery Park κάθε 15-20 λεπτά από τις 8:30 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ.

  • Επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Μνημείου του Αγάλματος της Ελευθερίας: nps.gov/stli
  • Ο μόνος επίσημος πωλητής εισιτηρίων και φορέας εκμετάλλευσης πλοίων: statuecruises.com

Πώς να δείτε το Άγαλμα της Ελευθερίας δωρεάν;

Αν δεν έχετε όρεξη να πληρώσετε, μπορείτε επίσης να δείτε το Άγαλμα της Ελευθερίας από μερικές δεκάδες μέτρα μακριά με την κρουαζιέρα του Staten Island. Το πλοίο αναχωρεί κάθε 30 λεπτά από το Staten Island Ferry (περίπου 5 λεπτά από το Battery Park) και είναι δωρεάν.

Τα πλοία πλέουν στο Staten Island 24 ώρες το 24ωρο, οπότε μη διστάσετε να απολαύσετε και τη νυχτερινή θέα.

Άλλες υπέροχες απόψεις του αγάλματος μπορείτε να έχετε απευθείας από το Battery Park ή το Liberty State Park στο Νιου Τζέρσεϊ, απ' όπου αναχωρούν τα πλοία.

Καταλύματα με θέα στο Άγαλμα της Ελευθερίας

Θέλετε να διατηρήσετε το σύμβολο της Αμερικής σε απόσταση αναπνοής; Κάντε κράτηση σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία που προσφέρουν θέα στο South Fork του ποταμού Hudson και, κατ' επέκταση, στο ίδιο το άγαλμα.

Η ιστορία και η ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας

Γνωρίζετε ήδη τις πιο πρακτικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να το επισκεφθείτε, αλλά πώς και πού δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα το άγαλμα;

Το δώρο της Γαλλίας στους Αμερικανούς

Η αρχική ιδέα για ένα μεγάλο μνημείο της ελευθερίας προήλθε από το μυαλό ενός Γάλλου μαρκήσιου ονόματι Édouard René de Laboulay, προέδρου της Γαλλικής Εταιρείας κατά της Δουλείας και σημαντικού στοχαστή της εποχής. Άλλωστε, οι Γάλλοι ήταν αυτοί που συνέβαλαν σημαντικά στην ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν πολέμησαν μαζί τους κατά των Βρετανών. Ο Laboulaye ήλπιζε ότι το τρομερό δώρο της Γαλλίας θα οικοδομούσε και τον γαλλικό λαό για να ανατρέψει την τρομοκρατική κυριαρχία του Ναπολέοντα Γ'.

Ως κύριος γλύπτης ανατέθηκε στονFréderic August Bartholdi, ο οποίος, σε μια επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, γοητεύτηκε από το πολύ μικρό νησί στην είσοδο του λιμανιού από το οποίο έπρεπε να περάσουν όλα τα πλοία.

Η έλλειψη χρημάτων και η παρέμβαση του Πούλιτζερ

Η πρώτη πρόταση ήρθε το 1870, αλλά το έργο πάλευε συνεχώς με την έλλειψη χρημάτων και, στην αρχή, με την πολύ χλιαρή στάση των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι άρχισαν να αλλάζουν γνώμη μόνο μετά την απειλή ότι το άγαλμα θα κατασκευαζόταν τελικά στη Βοστώνη.

Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης του 1876 (100ή επέτειος της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ) χάθηκε, και έτσι ο ολοκληρωμένος βραχίονας του πυρσού στάλθηκε στην Παγκόσμια Έκθεση της Φιλαδέλφειας. Χρειάστηκαν άλλα 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί το άγαλμα και στις 4 Ιουλίου 1886 έγιναν τα αποκαλυπτήρια στο Παρίσι, όπου ολοκληρωνόταν.

Μετά από αυτό αποσυναρμολογήθηκε και πάλι σε 300 μέρη και στάλθηκε με πλοίο στη Νέα Υόρκη, όπου, και πάλι λόγω έλλειψης κεφαλαίων, εξακολουθούσε να λείπει η ογκώδης γρανιτένια βάση. Οι προσπάθειες να συγκεντρωθούν εισφορές για την κατασκευή του από πλούσιους επιχειρηματίες απέβησαν άκαρπες, και ήταν ο διάσημος δημοσιογράφος Τζόζεφ Πούλιτζερ που συνέβαλε καθοριστικά στη συγκέντρωση επαρκών κεφαλαίων. Επινόησε μια μαζική εκστρατεία στην εφημερίδα του, The World, με την ιδέα ότι το άγαλμα ήταν ένα δώρο του γαλλικού λαού προς τον αμερικανικό λαό. Μετά την ανακοίνωση αυτή, οι απλοί Αμερικανοί άρχισαν να συνεισφέρουν σε μεγάλη κλίμακα για την κατασκευή του βάθρου.

Τα τελικά αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη στις 28 Οκτωβρίου 1886.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.