Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κοπεγχάγη

Christiania

Krystof Hajek ενημερωμένο 22. 3. 2024
Πύλη Christiania

Η Christiania είναι μια ημιαυτόνομη κοινότητα στη θέση του αρχικού στρατώνα, ο οποίος, αφού εγκαταλείφθηκε από τους στρατιώτες το 1971, καταλήφθηκε από χίπις που δημιούργησαν ένα κράτος με δικό του νόμισμα και νόμους.

Δείτε τιμές για ξενοδοχεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης

Ζήστε μια αναδρομή στο παρελθόν καθώς θα περπατάτε στη γειτονιά της δεκαετίας του 1960, όπου δεσπόζει η οδός Pusher Street, όπου θα βρείτε δεκάδες πάγκους που πωλούν μαριχουάνα και χασίς. Αφήστε τις φωτογραφικές σας μηχανές κλειστές.

Τι να ζήσετε και να δείτε στην Christiania;

Η γειτονιά θα σας προσφέρει μια μοναδική εικόνα της κουλτούρας και της ζωής μιας φιλελεύθερης χίπικης κοινωνίας με αναρχική αυτοδιοίκηση.

Από το 1971, η Christiania είναι μια κοινότητα καταληψιών με χαλαρούς κανόνες για την πώληση "μαλακών ναρκωτικών". Παρόλο που από το 2004 το δανέζικο κράτος δεν ανέχεται επίσημα τη δημόσια πώληση ναρκωτικών πουθενά στη χώρα, είναι αρκετά συνηθισμένο να συναντά κανείς πάγκους με μαριχουάνα και χασίς στην Christiania οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Η αρχιτεκτονική εδώ είναι επίσης μοναδική, καθώς οι χαλαροί οικοδομικοί κώδικες επιτρέπουν τη δημιουργία μερικές φορές πολύ ανόητων κτιρίων που θυμίζουν περισσότερο αποικία κηπουρικής.

Η Christiania είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για τους καλλιτέχνες του δρόμου.

Αναλυτικές πληροφορίες με ημερολόγιο συναυλιών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της Christiania: christiania.org

Είναι η Christiania ανεξάρτητο κράτος;

Οι κάτοικοι της Christiania αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι είναι μια ανεξάρτητη ελεύθερη πόλη, η οποία βρίσκεται εκτός της επικράτειας της ΕΕ και του δανικού δικαίου. Έχουν τη δική τους σημαία, τον δικό τους ύμνο και χρησιμοποιούν το δικό τους νόμισμα, το løn.

Στην πράξη, ωστόσο, χρησιμοποιείται μόνο η σημαία (κόκκινη με τρεις κίτρινους κύκλους). Μπορείτε συνήθως να πληρώσετε τοπικά με δανικές κορώνες και σε ορισμένες καφετέριες και καταστήματα με μια κανονική πιστωτική κάρτα.

Νομικά και de facto, η Christiania δεν είναι ανεξάρτητο μικροκράτος, αλλά μόνο μια περιοχή εντός της Κοπεγχάγης με κάποια αυτονομία, για παράδειγμα με τη μορφή οικοδομικών νόμων.

Ασφάλεια και κανόνες στην Christiania

Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την κοινότητα.

Η Christiania είναι ένα ασφαλές μέρος, όπου φυσικά θα λάβετε βοήθεια από την κανονική δανική αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση προβλημάτων.

Ωστόσο, στη διάσημη οδό Pusher Street, γνωστή και ως Green Light District, ισχύουν ορισμένοι κανόνες. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι γεμάτος με πωλητές μαριχουάνας και χασίς και θα συναντήσετε τις πανταχού παρούσες πινακίδες απαγόρευσης φωτογράφησης.

Υπακούστε στην απαγόρευση αυτή, μην τρέχετε και μην μιλάτε δυνατά. Θα μπορούσατε να δώσετε την εντύπωση ότι καλείτε την αστυνομία.

Μεταφορά στην Christiania

Η κύρια είσοδος είναι από τη γωνία Bådsmandsstræde και Prinsessegade, ενώ ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό είναι ο Christianshavn (γραμμές M1 + M2), περίπου 500 μέτρα νότια.

Η λεωφορειακή γραμμή 2A περνά επίσης κατά μήκος της Prinsessegade.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.