Κοπεγχάγη
Κοπεγχάγη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κοπεγχάγη

Μετρό στο Κοπεγχάγη

Krystof Hajek ενημερωμένο 22. 3. 2024

Το σύστημα μετρό της Κοπεγχάγης λειτουργεί μόλις από το 2002, γεγονός που το καθιστά σύγχρονο και πολύ αποτελεσματικό. Οι συρμοί του μετρό είναι αυτόματοι και χωρίς οδηγό, παρέχοντας στους επιβάτες πανοραμική θέα της γραμμής από τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα.

Το μετρό κινείται υπόγεια στο κέντρο, ενώ στην περιφέρεια κινείται επιφανειακά.

Δείτε ξενοδοχεία στο κέντρο της Κοπεγχάγης

Οι 4 γραμμές του μετρό συμπληρώνονται από ένα πολυσύχναστο δίκτυο αστικών σιδηροδρόμων.

Γραμμές μετρό

Στην Κοπεγχάγη λειτουργούν 4 γραμμές μετρό. Σε ορισμένα τμήματα, δύο γραμμές λειτουργούν μαζί, μειώνοντας τη συχνότητα στο μισό.

Οι γραμμές του μετρό επισημαίνονται πάντα με ένα χρώμα και έναν αριθμό.

  • M1 (πράσινο) + M2 (κίτρινο) - στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, οι γραμμές αυτές λειτουργούν μαζί από τον τερματικό σταθμό Vanløse στα ανατολικά της πόλης προς το ιστορικό κέντρο (Kongens Nytorv και Christianshavn). Εδώ οι γραμμές διαχωρίζονται. Η πράσινη M1 πηγαίνει κατευθείαν νότια προς τον τερματικό σταθμό Vestamager, η κίτρινη M2 πηγαίνει κατά μήκος της ακτής προς το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.
  • M3 (κόκκινο ) - μια κυκλική και πολύ πολυσύχναστη γραμμή που συνδέει σημαντικές τοποθεσίες στο κέντρο. Το πιο πολυσύχναστο τμήμα μεταξύ Østerport, Kongens Nytorv και του κεντρικού σταθμού περνά παράλληλα με την Μ4
  • M4 (μπλε) - η κεντρική γραμμή συνδέει τον κεντρικό σταθμό, το Kongens Nytorv και το Østerport, συνεχίζοντας βορειότερα προς τη σύγχρονη περιοχή Orientkaj. Μια επέκταση προς τα νότια κατασκευάζεται μέχρι το Elleberg.

Εκτός από το μετρό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα τρένα μέσα και γύρω από το κέντρο.

Επίσημη ιστοσελίδα του μετρό: intl.m.dk

Αναζήτηση μέσων μαζικής μεταφοράς της Κοπεγχάγης: dinoffentligetransport.dk/en

Γραμμές τρένων

Η βασική σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ του κεντρικού σταθμού και του σταθμού Østerport είναι ταχύτερη από τις γραμμές M2 + M4 του μετρό που εκτελούν την ίδια διαδρομή. Επιπλέον, τα τρένα εκτελούν δρομολόγια προς την ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης.

Ορισμένες γραμμές χαρακτηρίζονται ως S-tog και εκτελούν δρομολόγια καθαρά εντός της πόλης, άλλες έρχονται από πιο μακριά (Re, IC, ICL), αλλά μπορείτε εύκολα να τις χρησιμοποιήσετε για να ταξιδέψετε στην Κοπεγχάγη με ένα κανονικό εισιτήριο δημόσιας συγκοινωνίας.

Πώς λειτουργεί το μετρό;

Το μετρό της Κοπεγχάγης είναι αμιγώς αυτόματο χωρίς επιτόπιο χειριστή. Οι σταθμοί είναι σύγχρονοι και πολύ καθαροί, όπως και τα σύνολα του μετρό.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για την είσοδο στην πλατφόρμα, δεν υπάρχουν περιστροφικές μπάρες για να περάσετε και μόνο τυχαίοι ελεγκτές εισιτηρίων ελέγχουν τα εισιτήρια.

Η πλατφόρμα χωρίζεται από τις γραμμές με γυάλινους τοίχους με συρόμενες πόρτες που ανοίγουν αυτόματα όταν το μετρό φτάνει στο σταθμό. Δεν υπάρχουν κουμπιά για να ανοίξουν οι πόρτες, όλες ανοίγουν αυτόματα.

Δρομολόγια και ώρες λειτουργίας

Όλες οι γραμμές του μετρό εκτελούν δρομολόγια ανά 2-4 λεπτά τις καθημερινές και ανά 4-5 λεπτά τις ώρες εκτός αιχμής και τα Σαββατοκύριακα.

Το μετρό της Κοπεγχάγης λειτουργεί όλο το 24ωρο. Το νυχτερινό διάστημα είναι μεταξύ 6 και 20 λεπτών. Η κυκλική κόκκινη γραμμή M4 εκτελεί δρομολόγια προς μία κατεύθυνση μόνο τη νύχτα.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του μετρό: intl.m.dk/travel-information/the-timetable

Τιμές μετρό

Το μετρό και όλα τα τρένα είναι ενσωματωμένα στο σύστημα δημόσιων μεταφορών, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό εισιτήριο, το οποίο ισχύει επίσης για τα λεωφορεία και τα πλοία.

Οι τιμές βασίζονται στον αριθμό των ζωνών που διανύονται. Το κέντρο της Κοπεγχάγης χωρίζεται στις ζώνες 1, 2 και 3, ενώ το νότιο τμήμα της πόλης με το αεροδρόμιο ανήκει στη ζώνη 4.

Το φθηνότερο εισιτήριο υπάρχει για δύο ζώνες, ενώ τα ολοήμερα και πολυήμερα εισιτήρια πωλούνται μόνο για τις ζώνες 1-4.

  • 24 ώρες (ζώνες 1-4) - 90 δρχ.
  • 48 ώρες (ζώνες 1-4) - 160 δρχ.
  • 72 ώρες (ζώνες 1-4) - 220 δρχ.
  • 90 λεπτά για 3 ζώνες σύνδεσης (π.χ. ταξίδι προς το αεροδρόμιο) - 30 dkk
  • 75 λεπτά για 2 ζώνες σύνδεσης (μόνο για ταξίδια στο κέντρο της πόλης) - - 24 dkk

Πληρώστε το εισιτήριό σας μέσω της εφαρμογής DOT Tickets για κινητά. Όταν αγοράζετε εισιτήριο στην εφαρμογή, επιλέγετε την ημερομηνία και την ακριβή ώρα από την οποία θα ισχύει το εισιτήριό σας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα άλλο.

Η εναλλακτική λύση, φυσικά, είναι το κλασικό χάρτινο εισιτήριο, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από τα τετράγωνα ασημένια μηχανήματα σε κάθε σταθμό του μετρό. Βρίσκονται πάντα πριν από την είσοδό σας στην πλατφόρμα.

Εκτός από αυτά τα μηχανήματα, θα βρείτε επίσης μικρότερα στρογγυλά μηχανήματα που πωλούν μια κάρτα Rejsekort για τους συχνούς ταξιδιώτες. Ωστόσο, λόγω της τιμής αγοράς 80 dkk, δεν αξίζουν καθόλου για τους τουρίστες στην Κοπεγχάγη.

Χάρτης του μετρό της Κοπεγχάγης

Ποιες γραμμές και τρένα του μετρό εκτελούν δρομολόγια προς τα πού; Τους επίσημους χάρτες όλων των μέσων μεταφοράς που μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: dinoffentligetransport.dk/en.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.