Τι να κάνετε στο Μάλτα

Comino

Πώς να διασκεδάσετε στη Μάλτα; Πού είναι οι πιο όμορφες παραλίες και πού είναι τα αξιοθέατα;

Παραλίες και κολύμπι

Παρόλο που η Μάλτα δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τον αριθμό και το μήκος των όμορφων, ημι-άδειων παραλιών με χρυσή άμμο, εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς. Οι παραλίες είναι λιγότερες σε αριθμό, αλλά είναι διαθέσιμες για όλους τους τύπους ταξιδιωτών.

Οι λάτρεις του όμορφου και δραματικού φυσικού τοπίου θα το απολαύσουν, με πέτρινους βράχους που ξεχωρίζουν στις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα. Οι οικογένειες με παιδιά θα απολαύσουν επίσης τις αρκετές παραλίες με ψιλή άμμο, ήρεμη θάλασσα και απαλή είσοδο στο νερό, και φυσικά οι λάτρεις του ψαροντούφεκου και των καταδύσεων.

Καλύτερα ξενοδοχεία στην παραλία - Μάλτα

Όμορφες παραλίες μπορείτε να βρείτε σε όλα τα κύρια νησιά: Μάλτα, Γκόζο και Κόμινο. Ποιες είναι όμως οι πιο όμορφες και καλύτερες παραλίες στη Μάλτα;

Αμμώδεις παραλίες και παραλίες για παιδιά

Δεν θα βρείτε πολλές μεγάλες αμμώδεις παραλίες στη Μάλτα, αλλά υπάρχουν μερικές. Μπορεί να μην έχουν μήκος χιλιομέτρων, αλλά είναι αρκετά μεγάλες για μια άνετη ημερήσια έξοδο, με πολλές εγκαταστάσεις με τη μορφή εστιατορίων και θαλάσσιων αξιοθέατων, και καλή προσβασιμότητα.

Όλες τους έχουν επίσης μια πολύ σταδιακή είσοδο στη θάλασσα, καθιστώντας τις κατάλληλες ακόμη και για τα μικρότερα παιδιά. Στις πιο διάσημες αμμώδεις παραλίες της Μάλτας περιλαμβάνονται οι εξής:

Φυσικές παραλίες και όμορφα τοπία

Η Μάλτα είναι γνωστή για τις τραχιές και δραματικές βραχώδεις ακτές της με μικρούς όρμους που περιέχουν κρυμμένες μίνι-παραλίες. Δείτε ποιες είναι οι παραλίες με το πιο όμορφο τοπίο:

  • Blue Lagoon (Νήσος Κόμινο)
  • Gnejna Bay(Νήσος Μάλτα)
  • Wied il-Ghasri (νησί Γκόζο)
  • Xlendi (νησί Γκόζο)

Ξεχασμένες παραλίες

Ακόμη και στη Μάλτα, η οποία είναι μικρή σε μέγεθος, θα βρείτε αρκετές ξεχασμένες παραλίες, τις οποίες επισκέπτονται κυρίως ντόπιοι και οι τουρίστες περιορίζονται στο ελάχιστο. Ανάμεσα στις πιο όμορφες είναι οι εξής:

  • Mgarr ix-Xini (Γκόζο)
  • San Blas (Γκόζο)
  • Armier Bay (νησί της Μάλτας)
  • Santa Maria (νησί Comino)

Τιμές στις παραλίες

Ξαπλώστρες και ομπρέλες διατίθενται προς ενοικίαση σχεδόν σε όλες τις παραλίες. Συνήθως, θα πληρώσετε από 15 EUR έως 20 EUR ανά ημέρα για ένα σετ από δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα, ανάλογα με το μέγεθος και την έκθεση της παραλίας.

Τα εστιατόρια στις παραλίες προσφέρουν κύρια γεύματα σε τιμές μεταξύ 20 EUR και 25 EUR.

Αξιοθέατα και ιστορία

Ο συνδυασμός των παραθαλάσσιων διακοπών με μια ιστορική αποστολή είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πάτε στη Μάλτα.

Σε κάθε γωνιά σας περιμένει κάτι που σας θυμίζει την αρχαία ιστορία της βυζαντινής, της αραβικής ή της νορμανδικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο, μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μάλτας είναι οι μεγαλιθικοί ναοί που χρονολογούνται από το 3.500 π.Χ. στο Tarxien ή στο Hagar Qim.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό και ακόμη αισθητό στοιχείο της μαλτέζικης ιστορίας είναι τα φρούρια και οι πύργοι φρούρησης που βρίσκονται κυριολεκτικά διάσπαρτα σε όλες τις ακτές της Μάλτας, του Γκόζο και του Κομίνο. Τα πιο διάσημα και μεγαλύτερα οχυρά βρίσκονται κοντά στη Βαλέτα, μεταξύ των πιο γνωστών είναι το οχυρό St. Elmo, το οχυρό St. Angelo, το οχυρό Rikasoli, το οχυρό Manoel και το οχυρό Rinella.

Παρατηρητήρια βρίσκονται κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής περίπου κάθε 5 έως 10 χιλιόμετρα.

Η πρωτεύουσα Βαλέτα είναι ένα ιστορικό στολίδι με πολλά μνημεία, ιδίως από τον μπαρόκ 16ο αιώνα.

Η Μάλτα είναι μια έντονα καθολική χώρα και θα συναντήσετε εντυπωσιακές εκκλησίες σε κάθε χωριό. Μην ξεχάσετε τη μεγαλύτερη εκκλησία της Μάλτας, τη Ροτόντα στην πόλη Μόστα. Στο νησί Γκόζο, η πιο διάσημη εκκλησία είναι η βασιλική Ta'Pinu.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε την πρώην πρωτεύουσα Mdina με την οχυρωμένη παλιά πόλη της.

Νυχτερινή ζωή

Σίγουρα δεν θα στερηθείτε τη νυχτερινή ζωή. Είναι ζωντανή στη Μάλτα, ειδικά στην πόλη του Αγίου Ιουλιανού (San Giljan) και στην τοπική περιοχή της Paceville με τους δρόμους γεμάτους κλαμπ, μπαρ και ντίσκο.

Την καλοκαιρινή περίοδο, η σκηνή των κλαμπ μεταφέρεται συχνά σε εξωτερικούς χώρους. Το μεγαλύτερο υπαίθριο κλαμπ είναι το Gianpula Village με χωρητικότητα άνω των 4.000 επισκεπτών, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού μεταξύ του Ζέμπουγκ και της ιστορικής Μντίνα.

Η νυχτερινή ζωή της Μάλτας είναι αφιερωμένη κυρίως στους νέους και τους φοιτητές που γεμίζουν κάθε καλοκαίρι τους δρόμους, τους πεζόδρομους και τα μπαρ, διασκεδάζοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι τιμές είναι γενικά αρκετά λογικές για τη Δυτική Ευρώπη. Τα κλαμπ και οι ντίσκο είναι συνήθως δωρεάν, τα ανάμεικτα κοκτέιλ είναι περίπου 10 EUR, και η μπύρα κυμαίνεται από 4 EUR έως 6 EUR.

Ναυσιπλοΐα στη Μάλτα

Η Μάλτα και τα δύο μικρότερα νησιά Κόμινο και Γκόζο διαθέτουν πολλά φυσικά αξιοθέατα, υφάλους, όρμους και υποθαλάσσιες σπηλιές, αλλά δεν μπορείτε να τα προσεγγίσετε παρά μόνο από τη θάλασσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κρουαζιέρες είναι πολύ δημοφιλείς στη Μάλτα, με τις διάφορες εταιρείες να προσφέρουν εκδρομές διαφορετικής διάρκειας, συχνά με στάσεις για κολύμπι ή κολύμβηση με αναπνευστήρα.

Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, μπορείτε στη συνέχεια να απολαύσετε την παρθένα θέα της ακτογραμμής της Μάλτας, του Κόμινο ή του Γκόζο, καθώς και των ακατοίκητων νησιών από τη θάλασσα.

Τα πιο δημοφιλή είναι παραδοσιακά τα ταξίδια στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα στον Κόμινο, αλλά αυτά δεν είναι πολύ οικονομικά αποδοτικά σε σύγκριση με το κανονικό πλοίο που πηγαίνει επίσης στον Κόμινο. Πολύ πιο λογικές είναι οι ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από τη Μάλτα, όπου μπορείτε να δείτε τους βράχους Dingli από τη θάλασσα, να σταματήσετε αρκετές φορές για μπάνιο και να ανακαλύψετε μικρούς όρμους.

Παραδείγματα τιμών

  • Κρουαζιέρα στο νησί Κόμινο και στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα: περίπου 50 EUR (κανονικό πλοίο κοστίζει 15 EUR),
  • Ημερήσια κρουαζιέρα γύρω από τη Μάλτα με στάση στον Κόμινο: 55 EUR προς 70 EUR

Παραδείγματα εταιρειών

Κατάδυση και κολύμβηση με αναπνευστήρα

Η Μάλτα, και ιδίως το γειτονικό νησί Comino, είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα στην Ευρώπη.

Κρυστάλλινα καθαρές και ζεστές θάλασσες, μια πολύ τραχιά ακτογραμμή, πολλοί ρηχοί κόλποι με ήρεμη θάλασσα και υποθαλάσσιες σπηλιές δημιουργούν ένα μείγμα ιδανικών συνθηκών για την εξερεύνηση του υποβρύχιου κόσμου.

Μπορείτε να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα σχεδόν σε όλες τις παραλίες, απλώς να γνωρίζετε ότι δεν θα βρείτε παντού ενοικιαζόμενα μηχανήματα. Ωστόσο, αναπνευστήρες και βατραχοπέδιλα μπορείτε να αγοράσετε σε 20 EUR σε οποιαδήποτε από τις μεγαλύτερες πόλεις σε καταστήματα με αναμνηστικά ή είδη παραλίας.

Τα καλύτερα μέρη για κολύμπι με αναπνευστήρα στη Μάλτα είναι οι μικρότεροι ήσυχοι κόλποι. Πιθανώς τα πιο διάσημα σημεία είναι η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα στον Κομίνο, οι κόλποι Wied il-Ghasri ή Blue Hole στο Γκόζο και η φυσική θαλάσσια πισίνα St Peter's Pool κοντά στο Marsaxlokk.

Τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις βρίσκονται κυρίως στο Γκόζο, όπου θα δείτε πολλές υποβρύχιες σπηλιές και μια πλούσια υποβρύχια ζωή. Αλλά υπάρχουν επίσης σπουδαία σημεία κατάδυσης στην ίδια τη Μάλτα, ιδίως στις δυτικές και νότιες ακτές, ή στο νησί Comino. Ωστόσο, ένα από τα πολλά καταδυτικά κέντρα της Μάλτας θα σας μεταφέρει πάντα στα καλύτερα από αυτά.

Τιμές και παραδείγματα πρακτορείων

Εάν είστε νέοι στις καταδύσεις, να είστε προετοιμασμένοι για τιμές που ξεκινούν από 60 EUR για ένα πλήρες μάθημα για αρχάριους ή περίπου 300 EUR για ένα πλήρες μάθημα κατάδυσης. Τα ταξίδια καταδύσεων ξεκινούν από 100 EUR (25 έως 40 EUR για κάθε κατάδυση).

Για έναν κατάλογο εγγεγραμμένων καταδυτικών κέντρων, επισκεφθείτε τις επίσημες τουριστικές ιστοσελίδες vistimalta.com και vistigozo.com.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.