Καιρός σε Μάλτα και καλύτερη ώρα για να πάτε

Comino

Αν αναζητάτε τη σιγουριά του ηλιόλουστου και ζεστού καιρού, πηγαίνετε στη Μάλτα για διακοπές. Ολόκληρο το αρχιπέλαγος βρίσκεται σε μεσογειακό κλίμα με ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Παρόλο που δεν βρέχει σχεδόν καθόλου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να κάνει πολύ ζέστη. Ωστόσο, παρόλο που η Μάλτα είναι εφάμιλλη της Τυνησίας για παράδειγμα, είναι πιο ευχάριστο να μείνετε εδώ ακόμη και κατά τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στο αεράκι και στην επίδραση της γύρω θάλασσας.

Η θάλασσα είναι πιο ζεστή το φθινόπωρο απ' ό,τι την άνοιξη. Οι ψυχρότεροι μήνες είναι ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Οι πιο βροχεροί μήνες είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος.

Καιρός και θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους

Έτσι είναι ο καιρός στη Μάλτα κατά τους διάφορους μήνες του έτους.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι θερμοκρασίες στη Μάλτα κυμαίνονται γύρω στους 13°C. Ο καιρός είναι ως επί το πλείστον συννεφιασμένος με περιστασιακές βροχές που σημειώνονται περίπου κάθε 2η ημέρα.

Τον Ιανουάριο ταξιδεύουν οι λιγότεροι τουρίστες στη Μάλτα και πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια στα παραθαλάσσια θέρετρα παραμένουν κλειστά.

Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι περίπου 16 °C.

Καιρός Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος είναι στατιστικά ο ψυχρότερος μήνας του έτους. Οι κανονικές ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 12 °C και 13 °C. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέφτουν κάτω από τους 9 °C.

Βρέχει με τη μορφή σύντομων, συχνών βροχών κατά μέσο όρο κάθε δεύτερη ημέρα. Υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, αλλά οι ημέρες εξακολουθούν να είναι σύντομες και σκοτεινιάζει γύρω στις 19:00.

Η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται γύρω στους 16 °C.

Καιρός Μάρτιος

Ο αριθμός των ωρών ηλιοφάνειας αυξάνεται αισθητά τον Μάρτιο λόγω των μεγαλύτερων ημερών.

Βρέχει ελάχιστα, μόνο σύντομες ελαφρές βροχές, και η κανονική ημερήσια θερμοκρασία ανεβαίνει στους 14 με 17 °C.

Τα νερά της θάλασσας είναι τα πιο κρύα του έτους, συνήθως στους 15 °C το πολύ.

Ο καιρός τον Απρίλιο

Για τον πρώτο μήνα της άνοιξης, περιμένετε θερμοκρασίες μεταξύ 16 °C και 20 °C και ηλιόλουστο καιρό. Υπάρχουν μόνο μικρά σύννεφα στον ουρανό, με λίγες μόνο σταγόνες να πέφτουν κατά τη διάρκεια σπάνιων βροχών.

Ο Απρίλιος είναι ιδανικός μήνας για περιηγήσεις στα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές.

Ωστόσο, η θάλασσα είναι ακόμα κρύα. Η μέση θερμοκρασία του νερού είναι 16 °C.

Καιρός Μάιος

Κατά τη διάρκεια του Μαΐου μπορούμε να μιλάμε για καλοκαιρινό καιρό στη Μάλτα με κανονικές θερμοκρασίες μεταξύ 19 °C και 24 °C.

Ο καιρός είναι ανέφελος και χωρίς βροχές. Υπάρχει ένα ευχάριστο αεράκι στα παράλια και το τοπίο είναι ανθισμένο και καταπράσινο μετά την πιο υγρή χειμερινή περίοδο.

Το νερό της θάλασσας ζεσταίνεται αργά, φτάνοντας τους 18 °C.

Ο καιρός τον Ιούνιο

Για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, περιμένετε θερμοκρασίες γύρω στους 26 °C και σταθερά καθαρό ουρανό. Η βροχή είναι σπάνια τον Ιούνιο.

Παρόλο που το νερό της θάλασσας είναι μόνο 22 °C, οι παραλίες είναι γεμάτες με ηλιοθεραπευτές και όλες οι τουριστικές υπηρεσίες είναι ήδη ανοιχτές. Η υψηλή τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Ο καιρός τον Ιούλιο

Ο καιρός τον Ιούλιο είναι πολύ ζεστός και πολύ ξηρός. Οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 30 °C και οι καλοκαιρινοί καύσωνες άνω των 35 °C είναι συνηθισμένοι.

Ο ουρανός είναι σταθερά καθαρός χωρίς σημάδια σύννεφων. Δεν υπάρχουν καλοκαιρινές καταιγίδες στη Μάλτα.

Το νερό της θάλασσας θερμαίνεται επιτέλους στους ευχάριστους 24 °C.

Καιρός τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας στη Μάλτα με θερμοκρασίες μεταξύ 29 και 36 °C. Ο ήλιος είναι συχνά καυτός και θα περιμένετε μάταια τη βροχή.

Τον Αύγουστο ο ουρανός είναι σταθερά ηλιόλουστος και δεν υπάρχουν καλοκαιρινές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 26 °C.

Ο Αύγουστος είναι η υψηλή περίοδος στη Μάλτα με τις υψηλότερες τιμές διαμονής. Οι περισσότεροι τουρίστες από την Αγγλία και την Ιταλία κατευθύνονται στη Μάλτα αυτή την εποχή.

Καιρός Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος εξακολουθεί να είναι ένας πλήρης καλοκαιρινός μήνας με θερμοκρασίες μεταξύ 25 °C και 28 °C.

Ο ουρανός είναι ως επί το πλείστον αίθριος, αλλά υπάρχουν κάποιες βροχές και σύντομες, γρήγορες καταιγίδες προς το τέλος του μήνα. Δεδομένων των θερμοκρασιών, ωστόσο, η περιστασιακή βροχή είναι περισσότερο ευχάριστη υπόθεση παρά εμπόδιο για τις διακοπές.

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας κυμαίνονται γύρω στους 25 °C.

Ο καιρός τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι ο ιδανικός μήνας εκτός εποχής για να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Οι τιμές των υπηρεσιών είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά ο καιρός εξακολουθεί να είναι πολύ ευχάριστος.

Η θερμοκρασία του αέρα ανεβαίνει στους 22°C έως 25°C και το νερό της θάλασσας είναι γύρω στους 23°C.

Τον Οκτώβριο σημειώνονται βροχοπτώσεις κατά μέσο όρο κάθε 3η ημέρα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές πρόκειται για σύντομες βροχές που δεν διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

Καιρός Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος είναι ένας ευχάριστος φθινοπωρινός μήνας για αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές.

Οι θερμοκρασίες φτάνουν μεταξύ 17 °C και 20 °C. Ο καιρός είναι μερικώς συννεφιασμένος με συχνές νεφώσεις, αλλά και με μακράς διάρκειας καθαρό ουρανό.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το Νοέμβριο σημειώνονται οι περισσότερες βροχές του έτους, περίπου κάθε δεύτερη ημέρα. Κυρίως πρόκειται για σύντομες βροχές και η ολοήμερη βροχή είναι μάλλον σπάνια.

Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι 20 °C.

Καιρός Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο σκοτεινός μήνας λόγω των σύντομων ημερών, όταν σκοτεινιάζει ήδη γύρω στις 16:30.

Ωστόσο, ο ήλιος λάμπει συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εναλλάσσοντας με μερικώς συννεφιασμένους ουρανούς. Οι κανονικές θερμοκρασίες ανέρχονται στους 15 °C και οι βροχές γίνονται κυρίως με τη μορφή καταιγίδων.

Τον Δεκέμβριο η θάλασσα ψύχεται στους 17 °C.

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Βαλέτα - Η μικροσκοπική Μάλτα έχει παντού τον ίδιο καιρό

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
βροχερό
14 °C
15 °C
Φεβρουάριος
ηλιόλουστο
14 °C
15 °C
Μάρτιος
ηλιόλουστο
15 °C
15 °C
Απρίλιος
ηλιόλουστο
18 °C
16 °C
μπορεί
ήλιος
23 °C
17 °C
Ιούνιος
ήλιος
28 °C
21 °C
Ιούλιος
ήλιος
31 °C
24 °C
Αύγουστος
ήλιος
31 °C
26 °C
Σεπτέμβριος
ηλιόλουστο
28 °C
25 °C
Οκτώβριος
ηλιόλουστο
24 °C
23 °C
Νοέμβριος
ηλιόλουστο
19 °C
21 °C
Δεκέμβριος
βροχερό
16 °C
17 °C

Πότε να πάτε στο Μάλτα

Αν ψάχνετε για έναν καλοκαιρινό παραθαλάσσιο προορισμό με σχεδόν 100% εγγυημένο ήλιο, τότε η Μάλτα είναι η ιδανική επιλογή και αν πάτε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, δεν θα κάνετε ποτέ λάθος.

Αν ψάχνετε κυρίως να εξερευνήσετε τα ιστορικά μνημεία και να απολαύσετε τη θέα, τότε η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Μάλτα είναι από τον Απρίλιο έως τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν ο καιρός είναι ευχάριστος, με μόνο περιστασιακές βροχές και θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 28°C.

Συγκρίνετε τιμές για πτήσεις προς Μάλτα

Αν θέλετε να συνδυάσετε την περιήγηση στα αξιοθέατα με διακοπές στην παραλία, κατευθυνθείτε στη Μάλτα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν οι θερμοκρασίες του αέρα πέφτουν σιγά σιγά, αλλά η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή από το καλοκαίρι.

Αν δεν σας ενοχλεί ο κίνδυνος των βροχών και είστε άνετοι με την έλλειψη τουριστών και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες και πτήσεις, τότε πηγαίνετε στη Μάλτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να ανησυχείτε.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.