Ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Το One World Trade Center (συντομογραφία One WTC, 1 WTC ή 1 World Trade Center) είναι το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης και χτίστηκε μόλις λίγα μέτρα από τους πρώην δίδυμους πύργους που καταστράφηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Όπως και οι Δίδυμοι Πύργοι, το ύψος του One WTC έχει κυριαρχήσει πλήρως στον ορίζοντα του Μανχάταν και έχει γίνει ένα νέο σύμβολο της Νέας Υόρκης.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη

Ο πύργος έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τις απαιτήσεις ασφαλείας και για να διευκολύνει σημαντικά την ανταπόκριση των δυνάμεων ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βρίσκεται στην άκρη της περιοχής Ground Zero, στην οποία βρισκόταν το αρχικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ύψος και σημεία ενδιαφέροντος

Το One World Trade Center έχει ύψος ακριβώς 1.776 πόδια, αριθμός που παραπέμπει στη χρονιά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Μεταφρασμένο στο μετρικό σύστημα, το 1 WTC έχει ύψος 541,3 μέτρα. Αυτό καθιστά τον ουρανοξύστη το ψηλότερο κτίριο όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, και το 7ο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ο ουρανοξύστης έχει συνολικά 104 ορόφους, εκ των οποίων οι 94 είναι υπέργειοι και οι 5 υπόγειοι.

Ο ιστός περιλαμβάνεται στο συνολικό ύψος, καθώς αποτελεί σταθερό μέρος της δομής του κτιρίου. Ο υψηλότερος όροφος που χρησιμοποιείται είναι στα 387 μέτρα, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τους πρώην δίδυμους πύργους.

Το συνολικό βάρος του πύργου υπολογίζεται σε 310.000 τόνους και με κόστος άνω των 4,2 δισεκατομμυρίων έχει γίνει ο ακριβότερος ουρανοξύστης στον κόσμο (σχεδόν 3 φορές ακριβότερος από τον Burj Khalifa στο Ντουμπάι).

Θέα και είσοδος

Οι λάτρεις της θέας θα θελήσουν να κατευθυνθούν στον 100ο έως 102ο όροφο, όπου, 382 μέτρα πάνω από το έδαφος, βρίσκεται το Παρατηρητήριο One World, ένα κλειστό κατάστρωμα παρατήρησης γύρω από ολόκληρη την περίμετρο του κτιρίου που επιτρέπει θέα 360 μοιρών στη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή.

Ητιμή του εισιτηρίου έχει ως εξής:

  • USD 47,91 συμπεριλαμβανομένου του φόρου.
  • Συνδυασμός (fast-track + ακουστικός οδηγός) - 64,24 USD με φόρο
  • All-inclusive (συν ένα κουπόνι αξίας 15 usd για να το ξοδέψετε στο κατάστημα αναμνηστικών ή στο καφέ και ευέλικτη ώρα άφιξης) - 69,68 USD με φόρο

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν φθηνότερα εισιτήρια. Αντίθετα, οι τιμές ενδέχεται να είναι υψηλότερες τις ώρες του ηλιοβασιλέματος.

Η θέα είναι ανοιχτή μόνο καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Επίσημη ιστοσελίδα: oneworldobservatory.com

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα εισιτήριο για 85 usd, το οποίο περιλαμβάνει την είσοδο στο Μουσείο Τρομοκρατικής Επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις πληροφορίες ότι θα εξοικονομήσετε έως και 17 δολάρια, στην πραγματικότητα θα εξοικονομήσετε μόνο 3 δολάρια.

Εκτός από τη θέα, μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία διαδραστικών αξιοθέατων στους ορόφους του Παρατηρητηρίου OW ή να παρακολουθήσετε ζωντανή κάλυψη της δράσης στο δρόμο πολύ πιο κάτω σε 14 οθόνες στη θέση Sky Portal.

Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από το καφέ, το μπαρ και το πολυτελές εστιατόριο με μία από τις καλύτερες απόψεις στον κόσμο. Εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε αυτό το εστιατόριο, οι online κρατήσεις τραπεζιών είναι απολύτως απαραίτητες.

Το ασανσέρ SkyPod θα σας μεταφέρει στη θέα σε 47 δευτερόλεπτα.

Αξίζει τον κόπο η θέα του 1WTC;

Αν αναζητάτε τα ψηλότερα κτίρια που έχουν γίνει ποτέ με θέα όσο το δυνατόν πιο μακριά, τότε μια επίσκεψη στο 1WTC δεν πρέπει να χάσετε. Προσφέρει την καλύτερη θέα, ειδικά στην περιοχή του λιμανιού με το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη συμβολή των ποταμών Hudson και East Rivers και το νότιο άκρο του Μανχάταν. Το λογικό μειονέκτημα είναι ότι δεν θα μπορέσετε να δείτε ολόκληρο τον ορίζοντα του Μανχάταν από το OWTC, καθώς στέκεστε στο υψηλότερο σημείο του.

Αν ψάχνετε για ένα πλεονεκτικό σημείο που δεν θα σας αφήσει να χάσετε τους πιο όμορφους ουρανοξύστες του Μανχάταν, θα σας προτείναμε σίγουρα το Top of the Rock στο Rockefeller Center.

Αρχιτεκτονική και ιστορία του πύργου

Μετά από πολλές διαφωνίες σχετικά με τον τελικό σχεδιασμό του πύργου και ζητήματα χρηματοδότησης, η κατασκευή του One World Trade Center ξεκίνησε το 2006 και εγκαινιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου 2014.

Ο Ντέιβιντ Τσάιλντς έγινε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας, με τον Ντάνιελ Λίμπεσκιντ να συμβάλλει στον χαρακτήρα του κτιρίου τα πρώτα χρόνια, αλλά τελικά απομακρύνθηκε λόγω μη ρεαλιστικών ιδεών.

Προκειμένου ο πύργος να έχει ένα ομοιόμορφο κέλυφος από γυαλί σε όλο του το ύψος, ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι ριπές του ανέμου, γεγονός που θα απαιτούσε τα παράθυρα να είναι σημαντικά μικρότερα. Το κτίριο έχει τετράγωνη κάτοψη, αλλά έχει περιστραφεί κατά 45° προς τα πάνω, περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής προς τα πάνω, γεγονός που ήταν ένας πολύ κομψός τρόπος αντιμετώπισης της κυκλοφορίας του αέρα και, συνεπώς, των ριπών του ανέμου.

Αυτή η περιστροφή του κτιρίου μπορεί επίσης να είναι μια αναφορά στη μορφή των δύο πρώην τετράγωνων πύργων που συγχωνεύτηκαν σε έναν.

Πώς θα φτάσετε στο 1 WTC;

Το One WTC βρίσκεται στο Lower Manhattan και είναι εύκολα προσβάσιμο με το μετρό, αλλά μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα αυτού του τμήματος της πόλης με τα πόδια.

Ένα από αυτά τα αξιοθέατα είναι ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό που συνδέεται με το εμπορικό κέντρο Westfield με μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική είσοδο. Αυτή η είσοδος συνδυάζεται σε έναν γιγαντιαίο κόμβο μεταφοράς WTC, ο οποίος συνδέει αυτούς τους σταθμούς του μετρό:

  • WTC Cortlandt: κόκκινη γραμμή 1
  • Cortlandt St: κίτρινες γραμμές R, W
  • Fulton St: κόκκινες γραμμές 2, 3, πράσινες γραμμές 4, 5, μπλε γραμμές A, C, καφέ γραμμές J, Z
  • Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: μπλε γραμμή E
  • Chambers St: μπλε γραμμές A, C
  • Park Place: κόκκινες γραμμές 2, 3

Επιπλέον, η σιδηροδρομική γραμμή PATH από το Νιου Τζέρσεϊ έχει τερματικό σταθμό εδώ.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Νέα Υόρκη.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.