Κάιρο
Κάιρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κάιρο

Sakkara

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024
Νεκρόπολη της Σακκάρα

Η νεκρόπολη της Σακκάρα με τη διάσημη πυραμίδα του Τζοσέρ βρίσκεται περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου του Καΐρου και 19 χλμ. από τις πιο διάσημες πυραμίδες της Γκίζας.

Δείτε τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στο Κάιρο

Η Σακκάρα ήταν ο πιο εκτεταμένος χώρος ταφής της αρχαίας Αιγύπτου και ανήκε στην τότε πόλη Μέμφις. Λόγω της απόστασής της από το Κάιρο και των λιγότερο καλά διατηρημένων πυραμίδων από αυτές της Γκίζας, η Σακάρα δεν λαμβάνει τόση προσοχή και έτσι δέχεται σημαντικά λιγότερους τουρίστες από τη Γκίζα.

Πυραμίδα του Djoser

Τα μνημεία στη νεκρόπολη της Σακκάρα χρονολογούνται κυρίως από την 3η έως την 6η δυναστεία, δηλαδή περίπου από την 3η χιλιετία π.Χ.

Από τα πολυάριθμα συγκροτήματα πυραμίδων, ως επί το πλείστον σώζονται μόνο τα θεμέλια ή η μισοκατεστραμμένη τοιχοποιία. Πολλοί τάφοι είναι επίσης προσβάσιμοι.

Το καλύτερα διατηρημένο κυρίαρχο στοιχείο ολόκληρης της νεκρόπολης είναι η πυραμίδα του Djoser, που χτίστηκε γύρω στο 2560 π.Χ. Είναι η μόνη που έχει διατηρήσει σχεδόν πλήρως την αρχική της μορφή και επομένως είναι δυνατή η είσοδος στο εσωτερικό της.

Σε σύγκριση με τις πυραμίδες της Γκίζας, η πυραμίδα του Τζοσέρ έχει μια ασυνήθιστη εμφάνιση έξι επιπέδων.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Η Νεκρόπολη της Σακκάρα έχει μία και μόνη κύρια είσοδο στο σημείο όπου η Λιβυκή Έρημος μεταπίπτει στην εύφορη πεδιάδα του Νείλου (τοποθεσία στο google.com/maps).

Είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8:00-17:00.

Αγοράζετε πάντα εισιτήρια από το επίσημο εκδοτήριο εισιτηρίων ακριβώς έξω από τον χώρο. Η πληρωμή μπορεί να γίνει μόνο με πιστωτική κάρτα. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: 1:

  • 450 egp - είσοδος στις εγκαταστάσεις
  • 100 egp - είσοδος στο εσωτερικό της πυραμίδας Djoser

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού: egymonuments.com/Saqqara.

Πώς να φτάσετε στη Σακκάρα;

Η νεκρόπολη είναι εύκολα προσβάσιμη μόνο με αυτοκίνητο. Εάν έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, για παράδειγμα μέσω μιας κάρτας e-sim της airalo.com, ο πιο βολικός τρόπος μετακίνησης είναι μέσω της εφαρμογής Uber για κινητά.

Η τιμή από την πλατεία Ταχρίρ κυμαίνεται μεταξύ 175 egp και 200 egp.

Η τιμή των κανονικών ταξί εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητές σας στο παζάρεμα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν θα μπορέσετε να διαπραγματευτείτε τιμή χαμηλότερη από 300 egp.

Η διαδρομή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πολύ περίπλοκη. Πρώτα πρέπει να πάρετε το μετρό μέχρι το σταθμό El Monib, από όπου τα μικρά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια περίπου μία φορά κάθε 20-30 λεπτά προς την τοποθεσία El Badrasheen.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να κανονίσετε ένα tuk-tuk ή ταξί για τα τελευταία περίπου 4 χλμ. μέχρι τη Sakkara. Συνολικά, η διαδρομή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς διαρκεί πάνω από μιάμιση ώρα.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.