Κάιρο
Κάιρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κάιρο

Καιρός σε Κάιρο και καλύτερη ώρα για να πάτε

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024

Το Κάιρο βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Αφρικής, περιτριγυρισμένο από την έρημο Σαχάρα στη υποτροπική ζώνη. Το κλίμα είναι θερμό της ερήμου, με λίγο πολύ καλοκαιρινές θερμοκρασίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες φτάνουν σε τόσο δυσάρεστα επίπεδα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου που είναι πολύ δυσάρεστο να βρίσκεστε έξω.

Κλείστε τα φθηνότερα διαμερίσματα στο Κάιρο

Οι χειμερινές θερμοκρασίες κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 20 και 25°C, αλλά μπορεί να πέσουν κάτω από τους 10°C τη νύχτα, οπότε σίγουρα θα απολαύσετε πιο ζεστά ρούχα για μια βραδινή βόλτα κατά μήκος του Νείλου.

Το καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 34°C, αλλά συχνά το θερμόμετρο δείχνει 39-40°C.

Η βροχή είναι εξαιρετικά σπάνια στο Κάιρο όλο το χρόνο. Τότε είναι που οι ανεμοθύελλες και οι αμμοθύελλες είναι πιο συχνές, φέρνοντας ποσότητες άμμου και σκόνης στην πόλη. Την άνοιξη, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί το λεγόμενο chamsin, μια καταιγίδα που φέρνει ζεστό αέρα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει έως και 20°C σε δύο ώρες.

Θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Οχειμώνας στο Κάιρο είναι πολύ ευχάριστος και διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 25°C, αλλά πάρτε μαζί σας πιο ζεστά ρούχα για τις βραδινές βόλτες. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους 15°C κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βρέχει περισσότερο (και μόνο) κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τούτου λεχθέντος, ο Ιανουάριος, ο πιο βροχερός μήνας του έτους, έχει συνολική βροχόπτωση μόλις 3,5 mm. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με μία δυνατή βροχή ανά ώρα. Τον υπόλοιπο καιρό ο καιρός είναι ηλιόλουστος, αλλά οι ακτίνες δεν είναι τόσο έντονες και η υγρασία είναι πολύ ευχάριστη.

Το χειμώνα, οι αμμοθύελλες εμφανίζονται αρκετά συχνά (3-4 φορές το μήνα), φέρνοντας ομίχλη σκόνης στην πόλη. Ωστόσο, συνήθως δεν επηρεάζει σημαντικά τις διακοπές σας στο Κάιρο.

Ηάνοιξη μπορεί να είναι λίγο απροσδόκητα δυσάρεστη στο Κάιρο. Από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Ιουνίου, εμφανίζεται ο λεγόμενος χαμισίν, ένας καυτός άνεμος που φέρνει στα ύψη θερμοκρασίες έως και 15°C και μεγάλες ποσότητες άμμου και σκόνης της ερήμου.

Οι τυπικές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 27 και 30 °C, με ελάχιστη έως καθόλου βροχή, αλλά ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και σκονισμένος και οι πιο ευαίσθητοι ταξιδιώτες μπορεί να δυσκολευτούν να αναπνεύσουν αυτή την εποχή.

Τοκαλοκαίρι είναι η πιο ζεστή εποχή του έτους. Οι συνήθεις θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 32 και 36 °C, το chametz έχει φύγει, οπότε η υγρασία αυξάνεται λόγω της γειτνίασης του Καΐρου με τη θάλασσα, αλλά όχι σε δυσάρεστα επίπεδα.

Το καλοκαίρι δεν βρέχει ποτέ και στη συντριπτική πλειονότητα του χρόνου υπάρχει ηλιόλουστος καθαρός ουρανός με τραγανές ακτίνες. Το καλοκαίρι διαρκεί πρακτικά από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Τοφθινόπωρο στην πιο αγνή του μορφή δεν υπάρχει στο Κάιρο. Το καλοκαίρι ουσιαστικά περνάει κατευθείαν στο χειμώνα. Ο μόνος μεταβατικός μήνας θα μπορούσε να είναι ο Οκτώβριος, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 27°C και μπορεί να πέσουν μερικές σταγόνες βροχής (κυριολεκτικά).

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Κάιρο - Θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του έτους

Μήνας
Καιρός
Air
Ιανουάριος
ήλιος
19 °C
Φεβρουάριος
ήλιος
20 °C
Μάρτιος
ήλιος
24 °C
Απρίλιος
ήλιος
29 °C
μπορεί
ήλιος
32 °C
Ιούνιος
ήλιος
36 °C
Ιούλιος
ήλιος
37 °C
Αύγουστος
ήλιος
37 °C
Σεπτέμβριος
ήλιος
34 °C
Οκτώβριος
ήλιος
29 °C
Νοέμβριος
ήλιος
25 °C
Δεκέμβριος
ήλιος
20 °C

Πότε να πάτε στο Κάιρο

Το Κάιρο είναι ένας προορισμός καθαρά για αστικό τουρισμό, εξ ου και η σχετικά σαφής καλύτερη εποχή για να το επισκεφθείτε.

Ο πιο αποδεκτός καιρός είναι από τα τέλη Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 27°C, σπάνια βρέχει, αλλά δροσίζει όμορφα τα βράδια, όταν σκοτεινιάζει νωρίς και η θερμοκρασία πέφτει στους 15°C.

Δείτε τιμές για πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο του Καΐρου

Υπάρχουν περιστασιακές αμμοθύελλες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (3-4 φορές το μήνα), αλλά σπάνια επηρεάζουν σημαντικά το συνολικό καιρό. Στη συντριπτική πλειονότητα του χρόνου έχει ηλιοφάνεια και καθαρότητα.

Η λιγότερο κατάλληλη περίοδος είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, όταν το Κάιρο πλήττεται από το chamsin, έναν καυτό άνεμο της Σαχάρας που φέρνει μεγάλες ποσότητες σκόνης στην πόλη. Αν δεν σας αρέσει η ζέστη, με θερμοκρασίες γύρω στους 35°C, αποφύγετε επίσης το καλοκαίρι.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.