Κάιρο
Κάιρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κάιρο

GEM - Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο κανείς δεν αποκαλεί παρά "GEM", είναι ένα νεόκτιστο μνημειακό αρχαιολογικό μουσείο του αιγυπτιακού πολιτισμού και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στο Κάιρο

Το μουσείο άνοιξε πλήρως για το κοινό το 2023. Όλα τα εκθέματα από το υπάρχον Αιγυπτιακό Μουσείο, που βρισκόταν στο κέντρο στην πλατεία Ταχρίρ, μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο.

Με 81.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου , το GEM είναι το μεγαλύτερο σε έκταση μουσείο στον κόσμο. Στεγάζεται σε ένα νέο σύγχρονο κτίριο περίπου 2 χλμ. βόρεια της μητρόπολης της Γκίζας.

Οι συλλογές του μουσείου και τι μπορείτε να δείτε στο GEM

Το μουσείο καλύπτει την πλήρη αρχαιολογική ιστορία των αρχαίων αιγυπτιακών πολιτισμών και διαθέτει πάνω από 50.000 αντικείμενα, εκ των οποίων πάνω από 18.000 εκτίθενται μόνιμα στο κοινό.

Σε σύγκριση με το παλιό αιγυπτιακό μουσείο, σχεδόν το ένα τρίτο του χώρου είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία και την εικονική πραγματικότητα, μέσω της οποίας μπορείτε να επισκεφθείτε τους αρχαίους αιγυπτιακούς πολιτισμούς από κοντά.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου είναι το πλήρες αντίγραφο του τάφου του Τουταγχαμών.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9:00-17:00.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: 1:

  • 1 200 egp - Ενήλικες
  • 750 egp - φοιτητές με κάρτα ISIC

Τα εισιτήρια μπορούν να πληρωθούν επί τόπου μόνο με πιστωτική κάρτα ή ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού: egymonuments.com/gem.

Επίσημη ιστοσελίδα του νέου μουσείου: visit-gem.com.

Πώς θα φτάσετε στο μουσείο;

Το GEM βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Γκίζας, περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Καΐρου.

Ταξί

Μακράν ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος είναι με ταξί. Ωστόσο, συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες της Uber, η οποία λειτουργεί εδώ χωρίς προβλήματα και, ως εκ τούτου, χωρίς φουσκωμένες τιμές. Επομένως, είναι επίσης επωφελές να έχετε μια τοπική κάρτα SIM δεδομένων στο Κάιρο, την οποία μπορείτε να κανονίσετε ηλεκτρονικά από την άνεση του σπιτιού σας, για παράδειγμα μέσω της ιστοσελίδας airalo.com.

Η κανονική τιμή της Uber από την κεντρική πλατεία Ταχρίρ κυμαίνεται μεταξύ 140 egp και 160 egp ανάλογα με τις ώρες αιχμής.

Οι πραγματικά έξυπνοι ταξιδιώτες μπορούν να διαπραγματευτούν τα ταξί σε παρόμοιες τιμές, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να βρείτε μια διαδρομή με 200 egp έως 300 egp.

Με λεωφορείο

Προς το παρόν δεν μπορείτε να πλησιάσετε το μουσείο με συμβατικό λεωφορείο. Η πλησιέστερη στάση από την είσοδο βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. νότια, όπου το λεωφορείο με αριθμό 2002 εκτελεί δρομολόγια από το σταθμό του μετρό της Γκίζας ή απευθείας από το κεντρικό Κάιρο.

Με μικρό λεωφορείο

Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός ασήμαντων μικρών λεωφορείων που κινούνται κατά μήκος της οδού Al-Haram από το μετρό της Γκίζας προς το μουσείο. Η τιμή είναι περίπου 8 egp ανά διαδρομή. Απλώς πρέπει να βεβαιώνεστε σταθερά ότι το βαν πηγαίνει απευθείας στο μουσείο ή προς την κατεύθυνση του κέντρου ότι όντως πηγαίνει στο μετρό.

Διαμονή στο GEM

Αν το μουσείο ή το κοντινό συγκρότημα πυραμίδων είναι ο μοναδικός σας προορισμός στο Κάιρο, σας συνιστούμε να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο στην περιοχή για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο ταξιδιού.

  • Cairo Pyramids Hotel ***** - Ένα καλής ποιότητας ξενοδοχείο με καλές τιμές από 73 ευρώ/διανυκτέρευση, αλλά στην πραγματική ζωή αξίζει περισσότερο 3 έως 4*
  • Steigenberger Pyramids Hotel ***** - ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς, και μάλιστα σε κάτι παραπάνω από αξιοπρεπείς τιμές από 110 eur/διανυκτέρευση

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με ξενοδοχεία σε άλλα σημεία της πόλης, ανατρέξτε στην ενότητα Διαμονή στο Κάιρο.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.