Κάιρο
Κάιρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κάιρο

Μετρό στο Κάιρο

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024

Το Κάιρο σημείωσε μια αφρικανική πρωτιά το 1987: έγινε η πρώτη πόλη στην ήπειρο που απέκτησε ένα ολοκληρωμένο μετρό και εξακολουθεί να είναι μόνο μία από τις τρεις αφρικανικές πόλεις με μετρό (οι άλλες είναι το Αλγέρι και το Λάγος).

Βρείτε ξενοδοχεία κοντά σε σταθμούς μετρό

Το μετρό του Καΐρου αποτελεί πλέον απαραίτητο τμήμα του συστήματος δημόσιων μεταφορών, μεταφέροντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από απομακρυσμένους οικισμούς στο κέντρο της πόλης και πίσω. Οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα χρησιμοποιήσουν επίσης το μετρό, αν και δεν πηγαίνει σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα και επομένως θα είναι περισσότερο ένα συμπλήρωμα των ταξί, του Uber ή του περπατήματος.

Γραμμές μετρό στο Κάιρο

Θα χρησιμοποιήσετε 3 γραμμές μετρό στο Κάιρο, με μια τέταρτη υπό κατασκευή, καθώς και σημαντικά τμήματα της τρίτης γραμμής.

  • Ηγραμμή 1 (επισήμως επισημαίνεται με μπλε χρώμα, αλλά και με κόκκινο σε διάφορους ιστότοπους) - εκτείνεται από βορρά προς νότο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταβείτε από το κέντρο στην κοπτική συνοικία ή στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (σταθμός Al-Shohadaa), για παράδειγμα. Διέρχεται επίσης από την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (σταθμός Sadat).
  • Γραμμή 2 (επισήμως σημειωμένη με κόκκινο χρώμα, επίσης κίτρινο ή πορτοκαλί σε διάφορες τοποθεσίες) - εκτείνεται από τα βόρεια προάστια μέσω του κέντρου προς τη Γκίζα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να πάτε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (σταθμός Al-Shohadaa), στην πλατεία Ταχρίρ (σταθμός Sadat), προς τις πυραμίδες (σταθμός Giza, όπου πρέπει να αλλάξετε σε λεωφορείο ή minibus και να το πάρετε άλλα 15 χλμ. περίπου) ή στον Πύργο του Καΐρου.
  • Γραμμή 3 (επισήμως σημειωμένη με πράσινο χρώμα, σε διάφορες τοποθεσίες επίσης με τυρκουάζ χρώμα) - εκτείνεται από ανατολή προς δύση και βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή. Δεν είναι ακόμη πολύ ελκυστική για τους τουρίστες, το πολύ για μικρότερες διαδρομές εντός του κέντρου, προς τη σύγχρονη συνοικία Heliopolis ή προς το νησί Zamalek. Στο μέλλον θα οδηγεί επίσης στο κεντρικό αεροδρόμιο του Καΐρου.

Χάρτης του μετρό του Καΐρου

Ο επίσημος δικτυακός τόπος του Μετρό του Καΐρου παρέχει έναν ενδεικτικό χάρτη του μετρό, αλλά δείχνει επίσης τμήματα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, ορισμένα από τα οποία είναι μόνο στα σχέδια και δεν είναι καν υπό κατασκευή ακόμη. Συνεπώς, μπορεί να είναι περισσότερο συγκεχυμένος παρά χρήσιμος.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον δικό μας χάρτη του σημερινού δικτύου του μετρό στο Κάιρο.

Εισιτήρια του μετρό

Πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο του μετρό στο Κάιρο; Πού πωλούνται τα εισιτήρια; Διαβάστε σε αυτό το κεφάλαιο.

Στο Κάιρο δεν υπάρχουν εισιτήρια ώρας ή ημέρας. Πληρώνετε πάντα για μία διαδρομή, δεν χρειάζεται να πληρώσετε ξανά όταν αλλάζετε συρμό. Τα εισιτήρια πωλούνται μόνο στα εκδοτήρια εισιτηρίων, από τα οποία υπάρχουν αρκετά σε κάθε σταθμό του μετρό.

Τα εισιτήρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • 1 έως 9 σταθμούς - 6 egp
  • 10 έως 16 σταθμοί - 10 έως 16 σταθμοί - 10 έως 16 σταθμοί - 10 έως 16 σταθμοί - 10 έως 16 σταθμοί 8 egp
  • 16 και άνω σταθμοί - 16 και άνω σταθμοί - 16 και άνω σταθμοί - 16 και άνω σταθμοί - 16 και άνω σταθμοί 12 egp

Σε κάθε σταθμό θα βρείτε έναν χάρτη που δείχνει με χρώμα ποιο εισιτήριο χρειάζεστε για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Κατά την περιήγηση στο Κάιρο, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μπορείτε να αρκεστείτε σε εισιτήριο 5 λιρών.

Ο υπάλληλος του εκδοτηρίου θα σας δώσει ένα κίτρινο εισιτήριο με μαγνητική ταινία, το οποίο θα εισάγετε στο τουρνικέ κατά την είσοδό σας στο μετρό και θα το πάρετε πίσω (βγαίνει από το τουρνικέ μετά από περίπου ένα δευτερόλεπτο). Όταν βγαίνετε από το σταθμό, πρέπει να εισάγετε ξανά το εισιτήριο στο τουρνικέ, όπου και παραμένει.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε το ακριβές ποσό στο εκδοτήριο, ο χειριστής θα το αλλάξει και σε μεγαλύτερα χαρτονομίσματα. Πείτε το όνομα του σταθμού στον οποίο πηγαίνετε. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αποθεματικά εισιτήρια σε έναν σταθμό, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως.

Δρομολόγια και διαστήματα

Όλες οι γραμμές του μετρό λειτουργούν περίπου από τις 5:15 έως τη 1:00, αλλά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού δεν ξεκινούν παρά μόνο μεταξύ 5:45 και 6:00 και τελειώνουν στις 2:00.

Τα διαστήματα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 10 λεπτών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μικρότερα πάντα το πρωί και το απόγευμα, μεγαλύτερα αργά το βράδυ.

Σταθμοί και τρένα του μετρό

Στο κεντρικό τμήμα του Καΐρου, το μετρό είναι υπόγειο- στα περίχωρα της πόλης βγαίνει στην επιφάνεια ως υπερυψωμένος σιδηρόδρομος. Οι σταθμοί του μετρό επισημαίνονται με ένα κόκκινο Μ και συνήθως δεν διαθέτουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως τουαλέτες ή καταστήματα.

Κάθε σταθμός του μετρό διαθέτει ένα εκδοτήριο εισιτηρίων και ένα πλαίσιο ασφαλείας από το οποίο πρέπει να περάσετε για να εισέλθετε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βγάλετε τις ζώνες και τα μεταλλικά πράγματα όπως στα αεροδρόμια, απλά πρέπει να περάσετε μέσα από το πλαίσιο.

Οι συρμοί του μετρό είναι καθαροί και ευρύχωροι και επίσης κλιματιζόμενοι.

Βαγόνια για γυναίκες

Υπάρχουν ειδικά βαγόνια μόνο για γυναίκες που παρατάσσονται σε κάθε συρμό, και πάντα στην ίδια θέση. Ως εκ τούτου, μια ροζ πινακίδα στην αποβάθρα με την ένδειξη "Ladies" μπορεί να υποδεικνύει την ακριβή περιοχή όπου σταματά το βαγόνι μόνο για γυναίκες.

Δύο βαγόνια μόνο για γυναίκες είναι πάντα παρατεταγμένα. Το ένα έχει κόκκινα (ή μάλλον ροζ) αυτοκόλλητα πάνω από την πόρτα, που υποδεικνύουν ότι είναι αποκλειστικά για γυναίκες ανά πάσα στιγμή όταν λειτουργεί το μετρό. Το άλλο βαγόνι έχει πράσινα αυτοκόλλητα, υποδεικνύοντας ότι οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το βαγόνι μετά τις 20:00.

Ενώ οι άνδρες δεν επιτρέπεται να μπαίνουν σε αυτά τα βαγόνια, οι γυναίκες έχουν ελεύθερο χέρι στην επιλογή του βαγονιού τους. Μπορούν να ταξιδέψουν στα βαγόνια μόνο για γυναίκες καθώς και σε όλα τα άλλα βαγόνια μαζί με τους άνδρες.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.