Κάιρο
Κάιρο

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Κάιρο

Κοπτική πόλη

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024
Κοπτική συνοικία

Ξεφύγετε από τη φασαρία του ισλαμικού Καΐρου και του σύγχρονου κέντρου της πόλης και πάρτε το μετρό για τα νότια προάστια, στην ήσυχη και σκιερή συνοικία των Κοπτών Χριστιανών με τις πολλές όμορφες εκκλησίες και τις γωνιές και τις σπηλιές της.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στο Κάιρο

Η μικρή κοπτική πόλη είναι πλέον κυρίως τουριστική ατραξιόν, αλλά θα βρείτε ακόμα πολλά μέρη ιερής ηρεμίας. Η καθαριότητα και ο γενικά φροντισμένος χαρακτήρας της συνοικίας είναι επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το υπόλοιπο Κάιρο.

Ένα αρχαίο χριστιανικό ιερό

Παρόλο που η Αίγυπτος είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα, μια αρκετά μεγάλη χριστιανική μειονότητα έχει επιμείνει εδώ για πολλούς αιώνες, η οποία σταδιακά αποσπάστηκε στην κυρίως Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τμήματα του Παλαιού Καΐρου αποτέλεσαν επίκεντρο των Αιγυπτίων χριστιανών από τον 3ο αιώνα π.Χ. περίπου, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ισλαμικής εποχής.

Τα περισσότερα από τα τοπικά μνημεία χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα μ.Χ., και κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα η έδρα του Κόπτη Πάπα, που κατά τα άλλα ήταν και είναι στην Αλεξάνδρεια, μεταφέρθηκε στην κοπτική συνοικία του Καΐρου.

Τι να δείτε εδώ - εκκλησίες και μουσεία

Αν και η Κοπτική Πόλη είναι πολύ μικρή σε μέγεθος και δύσκολα τη βρίσκετε στο χάρτη του Καΐρου, μπορείτε να θαυμάσετε 9 κοπτικές ορθόδοξες εκκλησίες, ένα κοπτικό μουσείο και ακόμη και μια εβραϊκή συναγωγή.

  • Η Εκκλησία της Αμώμου Παρθένου Μαρίας (κυρίως γνωστή ως ΚρεμαστήΕκκλησία) - η παλαιότερη σωζόμενη εκκλησία στην Κοπτική Πόλη χρονολογείται από τον 3ο αιώνα και είναι η μόνη με τη μορφή βασιλικής. Είναι η έδρα του Κόπτη Επισκόπου του Καΐρου και είναι μια από τις σημαντικότερες κοπτικές εκκλησίες σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Η εκκλησίατων Αγίων Σεργίου και Βάκχου - η δεύτερη παλαιότερη εκκλησία που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.
  • Ηεκκλησία του Αγίου Γεωργίου - η μεγαλύτερη και η πρώτη ορατή εκκλησία όταν έρχεστε από το μετρό. Χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου μοναστηριού της περιοχής

Όλες οι εκκλησίες έχουν παρόμοια εμφάνιση στο εσωτερικό τους, με χαρακτηριστικές ξύλινες επενδύσεις στις οροφές και καφέ και λευκή τοιχοποιία.

Ένα σημαντικό μνημείο εντός της κοπτικής συνοικίας είναι το καλοδιατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό βαβυλωνιακό φρούριο που χτίστηκε γύρω στο 30 π.Χ.

Συνιστάται επίσης μια επίσκεψη στο Κοπτικό Μουσείο, το οποίο περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή κοπτικής τέχνης στον κόσμο.

Τέλη εισόδου και ώρες λειτουργίας

Μπορείτε να περιπλανηθείτε στους δρόμους της κοπτικής συνοικίας χωρίς περιορισμούς όλο το 24ωρο. Είναι, άλλωστε, δημόσιος χώρος, καθώς μερικές εκατοντάδες ντόπιοι εξακολουθούν να ζουν εδώ.

Οι ίδιες οι εκκλησίες είναι συνήθως ανοιχτές μεταξύ 9:00 και 16:00, όπως και το μουσείο.

Η είσοδος στην κοπτική συνοικία ή σε κάποια από τις εκκλησίες δεν είναι δωρεάν. Η μόνη φορά που χρειάζεται να αγοράσετε εισιτήριο για 230 egp είναι όταν επισκέπτεστε το Κοπτικό Μουσείο (δείτε τον επίσημο ιστότοπο).

Πώς να φτάσετε στην κοπτική συνοικία;

Η ορθόδοξη πόλη είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από το κέντρο με το μετρό, το οποίο θα σας μεταφέρει εκεί πιο γρήγορα και ασύγκριτα φθηνότερα από ένα ταξί. Ένα εισιτήριο από το κέντρο της πόλης κοστίζει 5 egp.

Ο σταθμός "Mar Girgis" βρίσκεται ακριβώς στην άκρη της κοπτικής συνοικίας και μόλις κατεβείτε από το μετρό θα δείτε τις πρώτες εκκλησίες.

Διαμονή στην κοπτική συνοικία

Αν σκεφτόσασταν να ζήσετε σε αυτή την ήσυχη και γαλήνια γειτονιά, θα απογοητευτείτε. Δεν θα βρείτε εδώ ξενώνες ή ιδιωτικά διαμερίσματα και το πλησιέστερο σχετικό κατάλυμα βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου, δείτε τις αναλυτικές συμβουλές στο κεφάλαιο Διαμονή στο Κάιρο.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.