Παρίσι
Παρίσι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Παρίσι

Sainte Chapelle

David Eiselt ενημερωμένο 20. 1. 2024
Sainte Chapelle

Το "Ιερό Παρεκκλήσι" είναι ένα σημαντικό διώροφο γοτθικό παρεκκλήσι, το οποίο αποτελεί ένα από τα κοσμήματα του Υψηλού Γοτθικού ρυθμού. Εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική του και τα μεγάλα ψηλά βιτρό παράθυρα, τα οποία προσδίδουν σε ολόκληρο το παρεκκλήσι την ελαφρότητά του. Το Sainte-Chapelle θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα γοτθικά κτίρια στον κόσμο.

Χτίστηκε το 1248 για να στεγάσει σημαντικά λείψανα, κυρίως το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού (σήμερα στεγάζεται στηNotreDame).

Πάνω και κάτω παρεκκλήσια

Η εκκλησία είναι σχετικά λιτή εξωτερικά για να τονίσει τη λεπτότητα και τη σημασία των βιτρό παραθύρων. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή χωρίζεται σε δύο ορόφους.

Το κατώτεροπαρεκκλήσι χρησιμοποιήθηκε ως ενοριακός ναός και είναι λιγότερο περίτεχνο και πιο χρηστικό σε σύγκριση με το ανώτερο. Ο χώρος έχει ύψος 7 μέτρα και είναι τρίκλιτος. Η όμορφα διακοσμημένη οροφή και οι λεπτές διακοσμήσεις στους τοίχους είναι εντυπωσιακές. Τα παράθυρα είναι πολύ μικρότερα και λιγότερο περίτεχνα από ό,τι στο ανώτερο παρεκκλήσι.

Το ανώτεροπαρεκκλήσι είναι ένας μνημειώδης χώρος με ύψος σχεδόν 21 μέτρα και όμορφα λεπτά βιτρό παράθυρα. Όλα αυτά συμπληρώνονται από την πλούσια αλλά διακριτική και λιτή διακόσμηση των τοίχων και των οροφών. Το ανώτερο παρεκκλήσι προοριζόταν κυρίως ως λειψανοθήκη για πολύτιμα κειμήλια και ως βασιλικό παρεκκλήσι για λατρεία. Είναι προσβάσιμο μέσω ενός ζεύγους ελικοειδών κλιμάκων από το κάτω παρεκκλήσι.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Το Sainte-Chapelle είναι ανοιχτό κάθε μέρα, αλλά οι ώρες λειτουργίας ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Στην υψηλή περίοδο (Μάρτιος-Οκτώβριος) 9:00 π.μ. - 7:00 μ.μ., ενώ εκτός περιόδου (Νοέμβριος-Φεβρουάριος) κλείνει στις 5:00 μ.μ. Προσέξτε την ώρα μεταξύ 13:00 και 14:00, όταν το παρεκκλήσι είναι κλειστό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η είσοδος είναι ανά ενήλικα 11,50 eur, ενώ τα παιδιά και οι φοιτητές κάτω των 26 ετών είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.sainte-chapelle.fr.

Πώς να έρθετε εδώ

Θα το βρείτε στην Île de la Cité, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων. Δίπλα στο παρεκκλήσι βρίσκεται το ιστορικό μουσείο Conciergerie, αλλά παλαιότερα ήταν φυλακή και γοτθικό παλάτι. Στο νησί μπορείτε να φτάσετε καλύτερα με το μετρό από το σταθμό Cité (γραμμή 4). Συνιστάται να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με την περιήγηση στην Παναγία των Παρισίων.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.