Παρίσι
Παρίσι

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Παρίσι

Καθεδρικός Ναός Notre-Dame

David Eiselt ενημερωμένο 20. 1. 2024
Notre Dame

Ένας από τους πιο όμορφους γοτθικούς καθεδρικούς ναούς, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σύμβολα του Παρισιού και του γαλλικού έθνους, είναι βέβαιο ότι θα καταπλήξει τους πάντες και πρέπει να τον δείτε. Αφιερωμένος στην Παναγία, η κατασκευή του ξεκίνησε τον 12ο αιώνα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τον 14ο αιώνα. Αυτό που όλοι παρατηρούν αμέσως είναι τα 3 μεγάλα παράθυρα με ροζέτες (κυκλικά), όπου το δυτικό είναι μάλιστα το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Λίγη ιστορία

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού ξεκίνησε το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εμφάνισης της Παναγίας των Παρισίων χρονολογείται από αυτή την περίοδο, καθιστώντας την έναν από τους παλαιότερους σωζόμενους μεγάλους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο.

Πολλά σημαντικά γαλλικά γεγονότα έλαβαν χώρα εδώ, όπως η στέψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι 2 πύργοι της, ύψους 69 μέτρων, ήταν τα ψηλότερα κτίρια στο Παρίσι πριν από την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ και εξακολουθούν να προσφέρουν εντυπωσιακή θέα στην πόλη. Περιλαμβάνει επίσης μια κρύπτη με αρχαιολογικές ανασκαφές που χρονολογούνται από το 1965 και ένα θησαυροφυλάκιο με το υποτιθέμενο ακάνθινο στεφάνι του Ιησού. Είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία στο Παρίσι.

Πυρκαγιά το 2019

Στις 15 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, μια τεράστια πυρκαγιά κατέλαβε την οροφή του καθεδρικού ναού, η κατάσβεση της οποίας διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες. Κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν ολόκληρη την οροφή και το sanctus, έναν νεογοτθικό πύργο του 19ου αιώνα ύψους 96 μέτρων. Λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση, πολλά άλλα αντικείμενα υπέστησαν επίσης ζημιές, αλλά τα πιο σπάνια σώθηκαν.

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων συγκλόνισε τον κόσμο και αναφέρθηκε από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης σε όλες τις ηπείρους. Η εισαγγελία έκλεισε σχετικά γρήγορα την υπόθεση ως ακούσια πράξη σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ανοικοδόμηση.

Σχεδόν αμέσως μετά την πυρκαγιά, άρχισαν συζητήσεις για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, η οποία συνεχίζεται ακόμη.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Λόγω της πυρκαγιάς το 2019, ο καθεδρικός ναός είναι κλειστός για το κοινό. Ωστόσο, αξίζει τουλάχιστον να έρθετε για να τον δείτε. Παλαιότερα, η είσοδος στον καθεδρικό ναό ήταν δωρεάν, μόνο που οι ουρές στην είσοδο μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα.

  • Περισσότερες πληροφορίες για τον καθεδρικό ναό και την τρέχουσα κατάστασή του: notredamedeparis.fr.

Μεταφορά και τοποθεσία

Βρίσκεται στο μικρό νησί Île de la Cité στον ποταμό Σηκουάνα. Είναι καλύτερο να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, καθώς μπορείτε να δείτε τον καθεδρικό ναό όμορφα από μακριά και η ακτογραμμή είναι ευχάριστη και σχετικά ήσυχη από την υπόλοιπη πόλη. Στο ίδιο το νησί, υπάρχει ένας σταθμός του μετρό που ονομάζεται Cité, ο οποίος εξυπηρετείται από τη γραμμή 4, ενώ υπάρχουν και άλλοι σταθμοί στην όχθη του ποταμού, όπως ο Châtelet (γραμμές 1, 4, 7, 11 και 14). Υπάρχουν πολλές στάσεις λεωφορείων σε κοντινή απόσταση που ονομάζονται Cité, Notre Dame, Saint Michel ή Châtelet.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.