Παλάτι στην Μπανγκόκ
Μπανγκόκ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Μπανγκόκ

Ασφάλεια στο Μπανγκόκ

David Eiselt ενημερωμένο 4. 4. 2024

Για πολλούς ταξιδιώτες, η Μπανγκόκ είναι η πρώτη τους επαφή με την Ασία ή τα εξωτικά μέρη γενικότερα, και συχνά οι λιγότερο έμπειροι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς τα εδώ, για τους οποίους ο αρχικός φόβος για το άγνωστο είναι φυσικός.

Τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία στην Μπανγκόκ

Είναι η Μπανγκόκ μια ασφαλής πόλη; Ποιο είναι το ποσοστό εγκληματικότητας στην Μπανγκόκ και τι πρέπει να προσέξετε; Διαβάστε παρακάτω σε αυτό το κεφάλαιο.

Απάτες και τουριστικές παγίδες

Η Μπανγκόκ είναι μια τουριστική πόλη, και δυστυχώς αυτό περιλαμβάνει απάτες και τουριστικές παγίδες. Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές;

Κλειστά αξιοθέατα

Συχνά, όταν περπατάτε στο κέντρο της Μπανγκόκ, θα σας πλησιάσει σε καλά αγγλικά ένα άτομο που μοιάζει με υπάλληλο τουριστικού πρακτορείου ή με οδηγό τουκ-τουκ. Σας ρωτάει από πού είστε, αν είναι η πρώτη σας φορά στην Μπανγκόκ, πώς σας αρέσει...

Και τέλος, η πιο σημαντική ερώτηση: Πού πηγαίνετε αυτή τη στιγμή. Του λέτε το όνομα του μνημείου ή του αξιοθέατου και εκείνος απαντά αμέσως λέγοντας ότι σήμερα το μνημείο δεν ανοίγει για λίγες ώρες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό.

Στην περίπτωση των ναών, θα σας πουν ότι γίνονται τελετές ή ότι οι μοναχοί κοιμούνται, στην περίπτωση του Μεγάλου Παλατιού, υπάρχει βασιλικό φεστιβάλ εκείνη την ημέρα και οι πύλες δεν ανοίγουν για τους τουρίστες μέχρι το απόγευμα.

Μετά από μια στιγμή σκέψης, όμως, θα σας συμβουλεύσει "βοηθητικά" και θα σας προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο, με τον ίδιο ή τον φίλο του να περιμένει στη γωνία και να σας μεταφέρει με το τουκ-τουκ σε τιμή ευκαιρίας σε ένα άλλο - ανοιχτό πλέον - μνημείο.

Φυσικά, τίποτα από όσα σας λένε αυτοί οι γυρολόγοι δεν είναι αλήθεια. Το μνημείο στο οποίο κατευθύνεστε είναι 100% ανοιχτό και ο απατεώνας θέλει απλώς να σας αποσπάσει χρήματα για μια άχρηστη βόλτα με το τουκ-τουκ.

Μια βόλτα στο κατάστημα με τα σουβενίρ

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη απάτη είναι συνήθως δουλειά των οδηγών τουκ-τουκ. Ακόμη και αν ο οδηγός είναι ύποπτα πολύ επικοινωνιακός και φιλικός, θα πρέπει να προσέχετε. Ορισμένοι οδηγοί τουκ-τουκ θα προσφερθούν να σας πουν κατά τη διάρκεια της κλήσης ότι γνωρίζουν ένα εξαιρετικό τοπικό κατάστημα όπου μπορείτε να αγοράσετε καλής ποιότητας και φθηνά αναμνηστικά. Φυσικά, συμφωνούν με τον ιδιοκτήτη για μια προμήθεια για κάθε τουρίστα.

Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο το γεγονός ότι αν δεν πάρετε τίποτα σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα, σας κλειδώνουν μέσα και αρνούνται να σας αφήσουν να βγείτε μέχρι να αγοράσετε κάτι.

Έτσι, όταν ταξιδεύετε με tuk-tuk, να προσδιορίζετε πάντα τον προορισμό σας και τη στιγμή που ο οδηγός του tuk-tuk σταματήσει κάπου αλλού, απλά να βγείτε και να φύγετε.

Οδήγηση χωρίς ταξίμετρο

Τα ταξί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς στην Μπανγκόκ, ιδίως σε περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από το μετρό. Είναι φτηνά, βρίσκονται παντού και είναι ασφαλή... Αλλά ακόμα και εδώ πρέπει να είστε πάντα σε επιφυλακή. Ειδικά με τα ταξί που στέκονται έξω από ξενοδοχεία, αξιοθέατα και νυχτερινά κέντρα.

Αυτοί οι οδηγοί ταξί περιμένουν αποκλειστικά τουρίστες και συχνά, αφού σας ανακοινώσουν τον προορισμό σας, θα σας πουν την τιμή που θα πληρώσετε για τη διαδρομή με κυρίαρχη ηρεμία. Σας συνιστούμε να κατεβείτε και να χαιρετήσετε ένα από τα πολλά διερχόμενα ταξί σε αντάλλαγμα με ήρεμη συμπεριφορά.

Τα ταξί στην Μπανγκόκ πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν μετρητή, και δεδομένου ότι οι τιμές καθορίζονται από ένα συνδυασμό της διανυόμενης απόστασης και του χρόνου που δαπανάται στην κίνηση, ο οδηγός ταξί δεν μπορεί ποτέ να γνωρίζει εκ των προτέρων το ακριβές ποσό. Απλώς αρνηθείτε την προσφορά μιας διαδρομής χωρίς μετρητή, θα είναι πάντα 3-4 φορές ακριβότερη.

Ευτυχώς, οι οδηγοί ταξί είναι ειλικρινείς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων και υπάρχουν τόσα πολλά ταξί που μπορείτε πάντα να αποφύγετε μια διαδρομή χωρίς ταξίμετρο.

Ταξιτζήδες

Όπως σε κάθε μεγάλη μητρόπολη του κόσμου, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους πορτοφολάδες στην Μπανγκόκ. Κλασικά είναι πιο διαδεδομένοι στα μνημεία, στα εμπορικά κέντρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους πολυσύχναστους δρόμους Sukhumvit και Silom, ιδίως τη νύχτα.

Οι βουδιστικοί ναοί αποτελούν επίσης δημοφιλή στόχο για πορτοφολάδες, με ελεύθερη είσοδο.

Οι πορτοφολάδες είναι συχνά πολύ μικρά παιδιά, γι' αυτό να είστε πάντα σε επιφυλακή αν υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών τριγύρω.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός των πορτοφολάδων στην Μπανγκόκ δεν ξεφεύγει από τα πρότυπα που γνωρίζουμε από την Ευρώπη.

Ψεύτικοι τουριστικοί υπάλληλοι

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διατηρεί διάφορα γραφεία και υπηρεσίες που ασχολούνται αποκλειστικά με τον τουρισμό, αλλά κανένα από αυτά δεν διαθέτει προσωπικό με επίσημες στολές που να στέλνει στις πόλεις.

Αν σας σταματήσει στο δρόμο ένα άτομο που φοράει κονκάρδα ή πάσο με την ένδειξη "Αρχή Τουρισμού" κ.λπ. μην ασχοληθείτε καθόλου μαζί του και προχωρήστε. Πρόκειται 100% για απατεώνα που θα προσπαθήσει να σας αποσπάσει χρήματα για μια εντελώς περιττή υπηρεσία. Για παράδειγμα, μπορεί να σας πει ότι το μνημείο στο οποίο κατευθύνεστε είναι υπερπλήρες και δεν δέχεται προς το παρόν άλλους τουρίστες, αλλά ότι με ένα μικρό ποσό μπορεί να σας βάλει μπροστά στην ουρά.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί αν σας σταματήσει ένα άτομο που μοιάζει με αστυνομικό και θέλει να ελέγξει την ταυτότητά σας. Αν δεν έχετε διαπράξει κάποιο άμεσο αδίκημα, μάλλον θα είναι πάλι απατεώνας.

Η πραγματική ταϊλανδέζικη αστυνομία τείνει να είναι πολύ φιλική προς τους τουρίστες και οι τυχαίοι έλεγχοι στο δρόμο είναι αρκετά σπάνιοι.

Σοβαρό έγκλημα και ασφάλεια γενικά

Όσον αφορά το σοβαρό έγκλημα, η Μπανγκόκ είναι μια πολύ ασφαλής πόλη. Η μετακίνηση έξω δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμη και μετά το σκοτάδι, και δεν θα συναντήσετε καμία εντελώς ύποπτη ή επικίνδυνη γειτονιά στο ευρύτερο κέντρο της Μπανγκόκ.

Η Μπανγκόκ είναι επίσης ασφαλής για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους. Βίαιες και σεξουαλικά υποκινούμενες πράξεις σπάνια συναντώνται εδώ.

Avatar uživatele
David Eiselt

Ο David είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 302 πτήσεις και 49 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.