Λισαβόνα
Λισαβόνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Λισαβόνα

Sé de Lisboa

Krystof Hajek ενημερωμένο 2. 2. 2024
Τραμ στη Λισαβόνα

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας, με την πλήρη ονομασία Santa Maria Maior de Lisboa, είναι η κύρια ρωμαιοκαθολική εκκλησία της πόλης.

Βρείτε ένα ρομαντικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Λισαβόνας

Κανείς από τους ντόπιους ή τους τουρίστες δεν αποκαλεί τον καθεδρικό ναό αλλιώς παρά μόνο "Sé de Lisboa". Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της συνοικίας Alfama, ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας.

Το όνομα "Sé" είναι συντόμευση του sedes episcopalis (έδρα του επισκόπου) και χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε καθεδρικούς ναούς σε όλη την Πορτογαλία.

Η ποικίλη αρχιτεκτονική

Η κατασκευή της χριστιανικής εκκλησίας άρχισε αμέσως μετά την κατάκτηση της πόλης από τον Αλφόνσο Α΄ το 1147 και ολοκληρώθηκε το 1150. Τα ρωμανικά τμήματα του καθεδρικού ναού, ιδίως η πύλη και τμήματα του εσωτερικού, χρονολογούνται από αυτή την περίοδο.

Κατά τη διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα έγιναν πολυάριθμες ανοικοδομήσεις, κυρίως σε γοτθικό ρυθμό, και κατά τους επόμενους αιώνες, επίσης λόγω των συχνών σεισμών, ο καθεδρικός ναός ανοικοδομήθηκε περαιτέρω σε διάφορους ρυθμούς από μπαρόκ έως μανιερισμό.

Ωστόσο, έχει διατηρήσει τον κυρίαρχο μεσαιωνικό του χαρακτήρα μέχρι σήμερα.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Ο καθεδρικός ναός είναι ανοιχτός για τους τουρίστες τις ακόλουθες ώρες από Δευτέρα έως Σάββατο:

  • Νοέμβριο έως Μάιο: 10:00 - 18:00.
  • Ιούνιος έως Οκτώβριος: 9:30 π.μ. - 7 μ.μ.

Η εκκλησία παραμένει κλειστή τις Κυριακές.

Κόστος εισόδου 5 eur, Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πληρώνουν μόνο 3 ευρώ.

Επίσημη ιστοσελίδα: sedelisboa.pt

Πώς θα φτάσετε στον καθεδρικό ναό;

Η Sé de Lisboa απέχει περίπου 4-5 λεπτά με τα πόδια από την κεντρική πλατεία , Praça do Comércio.

Ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό, Terreiro do Paço (μπλε γραμμή), βρίσκεται περίπου 200 μέτρα νότια.

Οι ιστορικές γραμμές 28E και 12E του τραμ και η γραμμή 737 του minibus σταματούν επίσης ακριβώς μπροστά από τον καθεδρικό ναό.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.