Λισαβόνα
Λισαβόνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Λισαβόνα

Ανελκυστήρας / ανελκυστήρα Santa Justa

Krystof Hajek ενημερωμένο 2. 2. 2024
Santa Justa

Ο πύργος που συνδέεται με τον ιστορικό ανελκυστήρα, τον οποίο περιγράφουμε στο κεφάλαιο Μεταφορές, υψώνεται στο κάτω μέρος του κέντρου, συγκεκριμένα στην οδό Áurea. Συχνά θα συναντήσετε και την εναλλακτική ονομασία"Elevador do Carmo".

Επιλέξτε ένα κορυφαίο ξενοδοχείο στο κέντρο

Εάν βρίσκεστε στο κάτω μέρος του κέντρου, ανεβείτε με τον ανελκυστήρα. Εάν βρίσκεστε στη συνοικία Bairro Alto, θα πρέπει να περπατήσετε μέσα από το εστιατόριο για να φτάσετε στο σημείο θέασης μέσω της γέφυρας στην οδό Don Pedro de Menezes.

Ένα αρχιτεκτονικό και κυκλοφοριακό κόσμημα

Λόγω του μεγάλου ύψους, η μετακίνηση μεταξύ του κατώτερου κέντρου (Baixa) και του ανώτερου κέντρου (Bairro Alto) ήταν πολύ δύσκολη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός ανελκυστήρα μεγάλης χωρητικότητας.

Το 1899, η κατασκευή εγκαινιάστηκε και προσέλκυσε αμέσως την προσοχή όχι μόνο ως συγκοινωνιακή σύνδεση αλλά και ως τουριστικό αξιοθέατο.

Ο ανελκυστήρας είναι κρυμμένος σε μια νεογοτθική χαλύβδινη κατασκευή που μοιάζει με πύργο, η οποία ξεφυτρώνει από έναν σχετικά στενό δρόμο που περιβάλλεται από σπίτια. Η κατασκευή έχει ύψος 45 μέτρα και στην κορυφή της υπάρχει προσβάσιμο σημείο θέασης.

Ο αρχιτέκτονας Raoul Mesnier du Ponsard ήταν θαυμαστής των κτιρίων του Gustave Eiffel και έτσι αποτύπωσε στον ανελκυστήρα ένα παρόμοιο στυλ.

Η είσοδος στο κατάστρωμα παρατήρησης

Υπάρχει χρέωση εισόδου για να φτάσετε στον τελευταίο όροφο του καταστρώματος παρατήρησης, το οποίο προσφέρει θέα 360° σε ολόκληρη τη Λισαβόνα και τον ποταμό Τάγο. 1,50 eur και δεν υπάρχει εισιτήριο για τον ανελκυστήρα.

Το παρατηρητήριο είναι ανοιχτό από τις 7:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Νοέμβριος-Απρίλιος) ή έως τις 11:00 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Μάιος-Οκτώβριος).

Τιμή εισιτηρίου και ώρες λειτουργίας

Ητιμή για τη βόλτα με τον ανελκυστήρα είναι 6 ευρώ και περιλαμβάνει 2 διαδρομές. Εισιτήρια για 1 μόνο διαδρομή δεν πωλούνται.

Ωστόσο, καθώς το Elevador de Santa Justa ανήκει στην εταιρεία μεταφορών Carris, τα ημερήσια και πολυήμερα εισιτήρια ισχύουν εδώ χωρίς επιπλέον χρέωση.

Ο ανελκυστήρας λειτουργεί καθημερινά από τις 7:30 π.μ. έως τις 8:35 μ.μ. περίπου σε τακτά χρονικά διαστήματα των 12 λεπτών. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της εταιρείας μεταφορών: carris.pt/54e-santa-justa-lift.

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι τα Σαββατοκύριακα και κατά τη θερινή περίοδο υπάρχουν πολύ μεγάλες ουρές στον ανελκυστήρα και μπορεί να περιμένετε πάνω από μία ώρα για μια διαδρομή.

Πώς θα φτάσετε στον ανελκυστήρα;

Το Elevador de Santa Justa βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Λισαβόνας.

Ο κάτω σταθμός του ανελκυστήρα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από αρκετούς μεγάλους σταθμούς:

  • Rossio - πράσινη γραμμή μετρό- τραμ 15E- λεωφορεία 207, 711, 732, 736, 737, 746, 783, 794.
  • Baixa-Chiado - πράσινη και μπλε γραμμή μετρό
Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.