Λισαβόνα
Λισαβόνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το Λισαβόνα

Γύρω από το Λισαβόνα

Krystof Hajek ενημερωμένο 2. 2. 2024

Η Λισαβόνα διαθέτει ένα καλό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών που περιλαμβάνει μετρό, λεωφορεία, τραμ, τρένα, ανελκυστήρα και πορθμεία στον ποταμό Tejo.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια, πού να τα αγοράσετε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε; Πού θα βρείτε επίσημες πληροφορίες και αξίζει να πάρετε ταξί για να περιηγηθείτε στη Λισαβόνα; Μάθετε σε αυτό το κεφάλαιο.

Μάθετε τις τιμές των ξενοδοχείων στη Λισαβόνα

Τα καλύτερα εισιτήρια και εφαρμογές για τις δημόσιες συγκοινωνίες

Μπορεί να μπορείτε να περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης με τα πόδια, αλλά σίγουρα θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερες από μία φορές, έστω και μόνο για να ταξιδέψετε με το θρυλικό κίτρινο τραμ.

Η εταιρεία μεταφορών της Λισαβόνας Carris διαχειρίζεται λεωφορεία, τραμ, ορισμένα πλοία και τον ανελκυστήρα Santa Justa. Το μετρό έχει ξεχωριστό φορέα εκμετάλλευσης, όπως και ο προαστιακός σιδηρόδρομος και ορισμένα πορθμεία.

Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ολοκληρωμένο εισιτήριο Navegante (πρώην "Viva Viagem") για όλα τα μέσα μεταφοράς. Μπορείτε να μετεπιβιβαστείτε μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς χωρίς περιορισμούς.

Κάρτα Navegante - πού να την αγοράσετε και πώς λειτουργεί;

Η κάρτα Navegante μπορεί να αγοραστεί σε όλους τους σταθμούς του μετρό και του τρένου και σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης (συνήθως εφημεριδοπωλεία σε όλη την πόλη).

Μπορείτε να πληρώσετε με κέρματα ή πιστωτικές κάρτες στους αυτόματους πωλητές.

Ο ακριβής τρόπος χρήσης της κάρτας Navegante εξηγείται παρακάτω για κάθε μέσο μεταφοράς.

Η ίδια η κάρτα κοστίζει 0,50 eur και απαιτείται για να φορτώσετε επιπλέον εισιτήρια. Δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα φυσικό εισιτήριο χωρίς να αγοράσετε πρώτα την κάρτα Navegante.

Ωστόσο, μπορείτε να φορτώσετε όσα εισιτήρια θέλετε στην κάρτα.

Η άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το Zapping, δηλαδή να φορτώσετε ένα επιλεγμένο χρηματικό ποσό στην κάρτα Navegante, το οποίο θα χρεώνεται σταδιακά.

Τιμές εισιτηρίων στη Λισαβόνα

Όλα τα εισιτήρια και οι ναύλοι πρέπει να φορτώνονται στην κάρτα Navegante.

Αναλυτικές πληροφορίες και τις τρέχουσες τιμές των εισιτηρίων μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: navegante.pt/tarifario ή carris.pt.

Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών βασικών επιλογών.

 • Εισιτήρια 24 ωρών
 • Χρονικά εισιτήρια για 60 λεπτά
 • Zapping

Τα ημερήσια ή τα χρονικά εισιτήρια ισχύουν μόνο για το μετρό ή τα λεωφορεία και τα τραμ της Carris (κίτρινο-πράσινο).

Ο όρος "Carris" σημαίνει, εκτός από τα αστικά λεωφορεία και τραμ, επίσης τα επίγεια τελεφερίκ και τον ανελκυστήρα "Santa Justa".

Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα για την αγορά εισιτηρίων

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εφαρμογή αγοράς εισιτηρίων στη Λισαβόνα.

Η εταιρεία μεταφορών Carris διαθέτει εφαρμογές για κινητά μόνο για την αναζήτηση συνδέσεων.

Εισιτήρια 24ωρης διάρκειας
Τύπος Τιμή
Μετρό + Carris 6,80 eur
Μετρό + Carris + πλοίο Transtejo 9,80 eur
Μετρό + Carris + τρένα CP
Ισχύει επίσης για ταξίδια προς Σίντρα ή Κασκάις
10,80 eur
Εισιτήρια για 60 λεπτά
Τιμή
Μεταφορά για 60 λεπτά 1,80 eur
Zapping
Τύπος μεταφοράς Τιμή
Μετρό + Carris για 60 λεπτά 1,61 eur
Πλοίο Barreiro - Terreiro do Paco 2,75 eur
Πλοίο Cacilhas - Cais do Sodré 1,43 eur
Πλοίο Trafaria - Belém 1,40 eur
Πλοία Montijo - Cais do Sodré 3,10 eur
Πλοία Seixal - Cais do Sodré 2,75 eur
Τρένο για Σίντρα ή Κασκάις
Ισχύει για 120 λεπτά
2 eur

Η τελευταία επιλογή είναι η αγορά εισιτηρίων σε λεωφορείο ή τραμ, τα οποία είναι βολικά μόνο αν δεν σκοπεύετε να κάνετε περισσότερες από μία μόνο διαδρομές στη Λισαβόνα. Αξίζει μόνο όταν ταξιδεύετε με λεωφορείο, καθώς ένα απλό εισιτήριο του τραμ είναι ακριβότερο από ένα απλό εισιτήριο φορτωμένο σε κάρτα Navegante.

Κατά την αγορά εισιτηρίου από τον οδηγό μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετρητά. Αυτή η μέθοδος είναι βολική, για παράδειγμα, αν περνάτε απλώς από τη Λισαβόνα και πρέπει να μετακινηθείτε μεταξύ του σταθμού και του αεροδρομίου.

Για μεμονωμένα εισιτήρια, δεν είναι απαραίτητη η αγορά κάρτας Navegante για 0,50 €. Το εισιτήριο ισχύει πάντα για τη διαδρομή και δεν είναι εισιτήριο μετεπιβίβασης.

 • 2,10 eur - λεωφορείο
 • 3,10 eur - τραμ

Είναι καλύτερο το Zapping ή το κανονικό εισιτήριο;

Πριν πληρώσετε για την κάρτα Navegante, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε ένα κανονικό εισιτήριο 60 λεπτών, ένα 24ωρο πάσο ή θα φορτώσετε χρήματα στην κάρτα σας, δηλαδή θα χρησιμοποιήσετε το Zapping.

Το Zapping δεν έχει ημερήσιο όριο. Επομένως, συμφέρει αν κάνετε λιγότερες από 4 διαδρομές και περισσότερες από 1 διαδρομή την ημέρα εντός της Λισαβόνας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Zapping αν θέλετε να πάτε στη Σίντρα ή στο Κασκάις.

Όταν χρησιμοποιείτε το zapping, μπορείτε να φορτώσετε στην κάρτα ένα ελάχιστο ποσό 3 eur και ένα μέγιστο ποσό 40 eur.

Τραμ

Η Λισαβόνα δεν θα ήταν Λισαβόνα χωρίς τα κλασικά ιστορικά κίτρινα τραμ που ανεβοκατεβαίνουν, κατεβαίνουν, δεξιά και αριστερά μέσα στα στενά δρομάκια της πόλης.

Η Λισαβόνα διαθέτει δύο τύπους τραμ: τα ιστορικά κίτρινα βαγόνια για τα οποία φημίζεται η Λισαβόνα (ονομάζονται "Remodelado") και τα σύγχρονα κλασικά τραμ ("Articulado").

Σε όλες τις υπόλοιπες διαδρομές θα συναντήσετε τα παλιά κίτρινα τραμ.

10 φθηνότερα ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο

Πώς και πού μπορείτε να ταξιδέψετε με το κίτρινο τραμ της Λισαβόνας;

Εκτός από τη γραμμή 15E, τα εμβληματικά κίτρινα τραμ κυκλοφορούν σε όλες τις διαδρομές. Ορισμένες είναι πιο δημοφιλείς, ενώ άλλες λιγότερο (και επομένως με λιγότερο κόσμο).

 • Γραμμή 28E - η πιο δημοφιλής διαδρομή περνά μέσα από τις συνοικίες Alfama και Bairro Alto, καθώς και μέσα από το ίδιο το κέντρο της Λισαβόνας. Αυτή η διαδρομή είναι μακράν η πιο πολυσύχναστη και γεμάτη κόσμο.
 • Γραμμή 12E - μια συμπληρωματική διαδρομή της γραμμής 28E, η οποία διατρέχει τους πιο διάσημους δρόμους της συνοικίας Alfama και καταλήγει στην κεντρική πλατεία της συνοικίας Bairro Alto. Αυτή η διαδρομή είναι επίσης πολύ πολυσύχναστη.
 • Γραμμή 25E - μια ενδιαφέρουσα διαδρομή από το Cais do Sodre μέσω του κατώτερου τμήματος του Bairro Alto και μια ευχάριστη εναλλακτική λύση στις πολυσύχναστες διαδρομές 12E ή 28E.
 • Γραμμή 24E - μια ωραία και σχετικά ελάχιστα χρησιμοποιούμενη διαδρομή που εκτείνεται βόρεια μέσω του Bairro Alto.
 • Γραμμή 18E - εκτείνεται από το Cais do Sodre προς τη συνοικία Ajuda στα δυτικά της πόλης και είναι η λιγότερο τουριστική.

Τα τραμ σταματούν σε όλες τις στάσεις.

Η επιβίβαση γίνεται από την μπροστινή πόρτα στην πλευρά του οδηγού και η αποβίβαση από την πίσω πόρτα.

Πόσο κοστίζει ένα εισιτήριο και πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάρτα Navegante;

Όλες οι ιστορικές γραμμές του τραμ έχουν τα ίδια κόμιστρα με τα άλλα μέσα μεταφοράς.

Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια εισιτήρια 24ωρης διάρκειας ή εισιτήρια μεταφοράς 60 λεπτών ή ναύλους "Zapping".

Η κάρτα Navegante τοποθετείται στον αναγνώστη μόνο κατά την επιβίβαση. Δεν προσαρτάτε την κάρτα κατά την αποβίβασή σας.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα εισιτήριο μονής διαδρομής με μετρητά από τον οδηγό για 3,10 ευρώ.

Για πληροφορίες σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: carris.pt.

Συμβουλές και κόλπα για την οδήγηση με το τραμ

Όλες οι διαδρομές είναι όμορφες, καθώς τα τραμ σε όλες τις γραμμές πλέκονται σε στενούς δρόμους με συχνά τμήματα μονής τροχιάς.

Οι γραμμές με το μεγαλύτερο φωτογενές ενδιαφέρον βρίσκονται στη συνοικία Alfama (γραμμές 12E και 28E).

Στις γραμμές 12E και 28E βρίσκονται πάντα τα μεγαλύτερα πλήθη τουριστών. Ανεβείτε ιδανικά στις τελικές στάσεις (κατά προτίμηση Martim Moniz) για να χωρέσετε καθόλου στο τραμ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τα τραμ μεταξύ 9:00 και 19:00.

Οι κύριες γραμμές λειτουργούν από τις 5:30 π.μ. έως τις 11:30 μ.μ. περίπου.

Μετρό

Το μετρό στη Λισαβόνα έχει τέσσερις γραμμές, με σημαντικότερες την κόκκινη (Vermelha), που πηγαίνει στο αεροδρόμιο και στο σταθμό Oriente, και την πράσινη (Verde), στην οποία μετεπιβιβάζεστε στο σταθμό Alameda από την κόκκινη γραμμή και πηγαίνετε κατευθείαν στο κέντρο.

Μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα Navegante σε κάθε σταθμό του μετρό για να ανανεώσετε το ημερήσιο εισιτήριό σας (βλ. παραπάνω).

Καθώς το μετρό είναι το πιο συνηθισμένο μέσο μεταφοράς στην πόλη, αναλύουμε τις λεπτομέρειες στο κεφάλαιο Μετρό της Λισαβόνας.

Λεωφορεία

Όπου δεν μπορείτε να πάτε με το μετρό ή το τραμ, υπάρχουν λεωφορεία. Η Λισαβόνα διαθέτει ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο λεωφορείων, μπορείτε πραγματικά να πάτε παντού.

Τα οχήματα είναι καινούργια και καθαρά, οι στάσεις είναι καλά σηματοδοτημένες, μόνο τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων αποτελούν πρόβλημα. Συνήθως μπορείτε να τα βρείτε μόνο σε σταθμούς του μετρό και μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο μόνο για μία διαδρομή από τον οδηγό του λεωφορείου για 2,10 ευρώ. Τα ημερήσια εισιτήρια πωλούνται μόνο από τα μηχανήματα.

Όλες οι στάσεις λεωφορείων είναι σηματοδοτημένες, οπότε φροντίστε να πατήσετε το κουμπί stop πριν κατεβείτε από το λεωφορείο και να κάνετε σήμα στον οδηγό όταν επιβιβαστείτε ότι θέλετε να επιβιβαστείτε.

Τα περισσότερα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από τις 6:30 π.μ. έως τις 11:30 μ.μ. και μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αναλυτικά δρομολόγια: carris.pt.

Νυχτερινά λεωφορεία

Τα νυχτερινά δρομολόγια παρέχονται από τις γραμμές 201 έως 210, οι οποίες αναχωρούν από τον κεντρικό σταθμό Cais do Sodré προς όλες τις κατευθύνσεις της πόλης.

Οι γραμμές εκτελούν δρομολόγια ανά 30-60 λεπτά.

Πώς χρησιμοποιώ την κάρτα Navegante στο λεωφορείο;

Η κάρτα τοποθετείται στον αναγνώστη μόνο κατά την επιβίβαση. Δεν χρησιμοποιείτε την κάρτα όταν κατεβαίνετε από το λεωφορείο.

Τελεφερίκ

Εκτός από τα κίτρινα τραμ, υπάρχουν τρία τελεφερίκ που διασχίζουν τους λόφους της Λισαβόνας.

Τα τελεφερίκ μοιάζουν πολύ με τα κίτρινα τραμ, με τη διαφορά ότι ανεβαίνουν απότομους λόφους και συνήθως κάνουν μόνο μία στάση.

Εκτός από τουριστικό αξιοθέατο, τα τελεφερίκ είναι εξαιρετικά για να ξεπεράσετε τη μεγάλη υψομετρική διαφορά.

Πού κινούνται τα τελεφερίκ της Λισαβόνας;

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 3 τελεφερίκ.

 • Ascensor Glória (επίσης γνωστό ως γραμμή 51E) - το πιο πολυσύχναστο τελεφερίκ διασχίζει τον λόφο από την οδό Restauradores και τον σταθμό Rossio μέχρι τη συνοικία Bairro Alto
 • Ascensor Lavra (επίσης γνωστό ως γραμμή 52E) - το συντομότερο και λιγότερο πολυσύχναστο τελεφερίκ πηγαίνει στο νοσοκομείο São José κοντά στην πλατεία Rossio
 • Ascensor Bica (επίσης γνωστή ως γραμμή 53E) - ξεκινά κοντά στο Cais do Sodré και ανεβαίνει στο Bairro Alto

Ανελκυστήρας Santa Justa

Ένα κάπως άτυπο μέσο μεταφοράς που συνδέεται με το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών είναι ένα μοναδικό τεχνικό και αρχιτεκτονικό αριστούργημα - ο ανελκυστήρας Santa Justa.

Αυτό θα επιτρέψει μια γρήγορη διαδρομή μεταξύ της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς στο κέντρο της πόλης (από την οδό Áurea έως την Largo de Carmo).

Η αλάνθαστη κατασκευή, η οποία μοιάζει με πύργο (και πραγματικά είναι πύργος), είναι αναγνωρίσιμη με μια ματιά.

Ακόμη και η διαδρομή με το ασανσέρ υπόκειται σε κανονικό 24ωρο εισιτήριο.

Αν δεν έχετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για 6 ευρώ, το οποίο ισχύει για 2 διαδρομές. Δεν μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο για 1 μόνο διαδρομή.

Ο ανελκυστήρας λειτουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα των 14-16 λεπτών. Για να δείτε το χρονοδιάγραμμα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: carris.pt/santa-justa-lift.

Πλοία

Είτε θέλετε να κάνετε μια χαλαρή βόλτα κατά μήκος των εκπληκτικών εκβολών του Tejo είτε να κατευθυνθείτε προς το άγαλμα του Χριστού στην Almada (απέναντι από τη Λισαβόνα), το οποίο αποτέλεσε το πρότυπο για το πιο διάσημο άγαλμα στο Ρίο, θα πρέπει να πάρετε το πλοίο "Transtejo".

Τα πλοία Transtejo ταξιδεύουν σε διάφορες γραμμές.

Οι πιο πολυσύχναστες γραμμές πλέουν περίπου μία φορά κάθε 10-15 λεπτά, ενώ οι λιγότερο πολυσύχναστες γραμμές πλέουν μία φορά κάθε 30-60 λεπτά.

Επίσημες πληροφορίες και λεπτομερή δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: ttsl.pt/passageiros.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια;

Οι μεμονωμένοι ναύλοι διαφέρουν για τις διάφορες γραμμές.

Μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα ναύλα στην αποβάθρα ή μπορείτε να επιλέξετε φθηνότερο ναύλο μέσω του λεγόμενου "zapping" στην κάρτα Navegante (λεπτομερείς πληροφορίες παραπάνω στην ενότητα "Εισιτήρια").

Ένα εκτεταμένο 24ωρο εισιτήριο ισχύει σε όλα τα πλοία με 9,80 eur.

Επιμέρους ναύλοι Ναύλοι zapping
Cais do Sodré - Cacilhas 1,50 eur 1,43 eur
Cais do Sodré - Seixal 2,80 eur 2,75 eur
Cais do Sodré - Montijo 3,15 eur 3,10 eur
Barreiro - Terreiro do Paco 2,80 eur 2,75 eur
Belém - Porto Brandao - Trafaria 1,45 eur 1,40 eur

Τρένα

Δεν θα κάνετε μεγάλη χρήση των τρένων όταν μετακινείστε στην ίδια την πόλη, αλλά θα κάνετε όταν βγαίνετε έξω από τη Λισαβόνα.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή είναι αυτή προς τη δημοφιλή Σίντρα.

Τα τρένα για τη Σίντρα αναχωρούν από το σταθμό Rossio στο κέντρο της πόλης (μία φορά κάθε 20 λεπτά) και από τους σταθμούς Oriente, Entrecampos ή Sete Rios (μία φορά κάθε 10 λεπτά).

Συνολικά, το ταξίδι από τη Λισαβόνα διαρκεί περίπου 40 λεπτά και κοστίζει 2,40 eur όταν το αγοράσετε στο σταθμό ή ηλεκτρονικά μέσω της cp.pt.

Μπορείτε να πληρώσετε ένα πιο βολικό ναύλο 2 eur με την κάρτα Navegante αν χρησιμοποιήσετε την πληρωμή "zapping", βλέπε πληροφορίες παραπάνω.

Στα τρένα τόσο προς τη Σίντρα όσο και προς το Κασκάις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εκτεταμένο 24ωρο εισιτήριο με 10,80 eur.

Τα δρομολόγια των τρένων μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα των Πορτογαλικών Σιδηροδρόμων cp.pt.

Ταξί

Τα ταξί στη Λισαβόνα είναι αρκετά φτηνά, και αν ταξιδεύετε με περισσότερα από ένα άτομα κάθε φορά, το ταξί μπορεί να αξίζει ακόμη και την τιμή του σε σύγκριση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς εδώ είναι οι εφαρμογές για κινητά Uber ή Bolt, οι οποίες μπορούν να σας μεταφέρουν σε όλη την πόλη φτηνά όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Για παράδειγμα, το Bolt ή το Uber από το κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο κοστίζει με βάση την τρέχουσα ζήτηση 8 έως 12 ευρώ.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.