Calanche

Calanques de Piana

Η Calanche είναι μια μοναδική περιοχή με βραχώδεις σχηματισμούς από πορτοκαλί και ροζ γρανίτη και βράχους που υψώνονται 250-300 μέτρα πάνω από την ακτογραμμή κοντά στο χωριό Piana πάνω από τον κόλπο του Πόρτο.

Οι παράξενοι σχηματισμοί συνδέονται συχνά με μορφές ζώων και ανθρώπων. Ο θρύλος λέει ότι ο διάβολος τους δημιούργησε σε μια κρίση οργής. Στην πραγματικότητα, είναι το αποτέλεσμα άτυπης διάβρωσης που προκαλείται από τον άνεμο και τη θάλασσα. Η περιοχή προστατεύεται από την UNESCO.

Calanques de Piana

Αυτή η οδοντωτή, καμπυλωτή ακτογραμμή, με τους πηλιορείτικους και μνημειώδεις βραχώδεις σχηματισμούς που υψώνονται μέχρι και αρκετές εκατοντάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχει το πιο διάσημο τμήμα της στο χωριό Piana, το οποίο έδωσε σε αυτό το τμήμα της ακτογραμμής και το όνομά του: Calanques ή Calanches de Piana.

Χάρη στο μοναδικό περιβάλλον που δημιουργούν οι βραχώδεις σχηματισμοί, η περιοχή διαθέτει εξαιρετική υποθαλάσσια βιοποικιλότητα και εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της macchia, μιας τυπικής μεσογειακής βλάστησης, η οποία, ωστόσο, ευδοκιμεί πολύ καλύτερα από ποτέ στην περιοχή Calanches de Piana.

Από τη θάλασσα στα βουνά

Η ακτή Calanche είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κορσικής. Οι ροζ, κόκκινοι και χρυσαφένιοι βράχοι, διαβρωμένοι από τη διάβρωση σε απίστευτα σχήματα, υψώνονται απότομα από ύψη άνω των 400 μέτρων προς τη θάλασσα, όπου σχηματίζουν μικρούς όρμους και ερημικές παραλίες.

Ένας ορεινός δρόμος ελίσσεται μέσα από τα φαράγγια, ο οποίος σε αρκετά σημεία κατεβαίνει στη θάλασσα μέσω δασικών μονοπατιών.

Τα καλύτερα σημεία θέασης και οι διαδρομές πεζοπορίας

Λόγω του εξαιρετικά απαιτητικού εδάφους στην περιοχή Calanques de Piana, θα βρείτε σχετικά λίγα σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία οδηγούν μόνο από το δρόμο μερικές εκατοντάδες μέτρα στα σημεία θέασης. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει την ελκυστικότητά τους- αντίθετα, τα τοπικά σημεία θέας είναι από τα πιο όμορφα της Κορσικής.

  • Château Fort de Piana - μια απλή πεζοπορία 1,5 χιλιομέτρου σας οδηγεί από ένα μικρό χώρο στάθμευσης στην άκρη του δρόμου σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία θέασης των Calanques, με έναν τεράστιο βραχώδη σχηματισμό σε πρώτο πλάνο που μοιάζει με φρούριο.
  • Το Chemin des Muletiers - ένα ιστορικό μονοπάτι που χτίστηκε στην αρχαιότητα - σας μεταφέρει στην καρδιά της περιοχής Calanques, ανοίγοντας θέα στη θάλασσα και σε απίστευτης όψης τοπία. Η συντομότερη και ευκολότερη διαδρομή οδηγεί από ένα σηματοδοτημένο χώρο στάθμευσης περίπου 1 χλμ. ανατολικά του χωριού Piana.

Ανάμεσα στα πιο επισκέψιμα μέρη είναι το Capo Rosso, το δυτικότερο σημείο της Κορσικής, το οποίο αποτελεί μέρος των Calanques de Piana.

Οι πιο όμορφες παραλίες

Αν και η ακτογραμμή είναι πολύ απότομη και δύσβατη, υπάρχουν τουλάχιστον δύο όμορφες αμμώδεις παραλίες στις οποίες μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο. Η πιο διάσημη και η πιο όμορφη είναι η Plage de Ficajola κάτω από το χωριό Piana. Κατά τη θερινή περίοδο, θα βρείτε επίσης ένα αναψυκτήριο και όμορφη θέα στη δραματική ακτογραμμή από τον μικρό όρμο.

Είναι δυνατόν να ανεβείτε με το αυτοκίνητο στην όμορφη πράσινη κοιλάδα από την Piana σχεδόν μέχρι την παραλία, από το χώρο στάθμευσης είστε μόνο περίπου 100 μέτρα πάνω από μερικά σκαλοπάτια, δείτε τον χάρτη διαδρομής από το χωριό Piana.

Εναλλακτικά, υπάρχει επίσης ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι πεζοπορίας συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων με επιστροφή, αλλά περιμένετε μεγάλη υψομετρική αύξηση.

Το κοντινό θέρετρο του Πόρτο προσφέρει κλασικές μεγαλύτερες παραλίες με πλήρεις εγκαταστάσεις.

Διαμονή στο Calanques

Είναι η πόλη του Πόρτο στο ανατολικό άκρο της ακτής των Καλανκών που θα προσφέρει τις περισσότερες επιλογές για ξενοδοχεία, κάμπινγκ και καταλύματα, με τιμές μεταξύ 92 και 147 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Αν ψάχνετε για διαμονή σε μια πιο ρομαντική και ήσυχη περιοχή ακριβώς στη μέση των Καλλάνκων, τότε κατευθυνθείτε προς το χωριό Πιάνα, όπου θα βρείτε κυρίως ιδιωτικά διαμερίσματα και ξενώνες, αλλά και μερικά μικρότερα ξενοδοχεία. Εμείς επιλέγουμε τα πιο ευνοϊκά από αυτά:

  • Hotel Les Calanques - Ένα βασικό ξενοδοχείο με βασικές ανέσεις, όπου αν είστε τυχεροί μπορείτε να βρείτε ένα δωμάτιο με λιγότερο από 66 ευρώ ανά διανυκτέρευση, μια εξαιρετική τιμή για την Κορσική
  • Le Bella Vista - το διαμέρισμα με την καλύτερη θέα στα Calanques de Piana, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 128 και 147 eur, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Τα δωμάτια τείνουν να εξαντλούνται μήνες πριν.
  • Hotel Scandola - μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο ακριβώς στο κέντρο της Piana με τιμές γύρω στα 136 eur ανά διανυκτέρευση και πολύ καλές αξιολογήσεις

Πώς να φτάσετε στο Calanques;

Ακόμα και με τον όμορφο ορεινό δρόμο που ελίσσεται ανάμεσα στους βραχώδεις σχηματισμούς και προσφέρει εντυπωσιακή θέα κάθε λίγα μέτρα, μακράν η καλύτερη επιλογή είναι να έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Η απόσταση από το Ajaccio είναι 68 χιλιόμετρα, ενώ από το αεροδρόμιο Bastia BIA είναι 145 χιλιόμετρα.

Μπορείτε επίσης να πάρετε λεωφορείο απευθείας στο χωριό Piana, από όπου μπορούν επίσης να οργανωθούν περιπατητικές εκδρομές. Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχουν 2 καθημερινά λεωφορεία κάθε μέρα, εκτός των διακοπών μόνο μία φορά τις καθημερινές. Η γραμμή M2 συνδέει το Ajaccio, το Cargése, την Piana, το Porto και την Ota και η τιμή του εισιτηρίου από το Ajaccio είναι 8 eur. Το πρόγραμμα δρομολογίων μπορείτε να το βρείτε, για παράδειγμα, εδώ.

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Κορσική.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.