Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Η Βενετία είναι γεμάτη από τους καλύτερους, όπως δηλώνει η Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην ομώνυμη πλατεία. Πρόκειται για το πιο διάσημο παράδειγμα ιερής βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η βασιλική, που ολοκληρώθηκε το 1092, φέρει το παρατσούκλι "Ναός του Χρυσού" για την επιδεικτική πρόσοψή της με τα χρυσά ψηφιδωτά, η οποία τονίζεται ακόμη περισσότερο από το πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό της. Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ιταλίας.

Τα καλύτερα ξενοδοχεία στην πλατεία

Η προέλευση της Βασιλικής

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου χτίστηκε εδώ το 828-832, αφού Βενετοί έμποροι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατέσχεσαν τα λείψανα του Αγίου Μάρκου και τα έθαψαν στη νεόδμητη εκκλησία. Από τότε, ο Άγιος Μάρκος ο Ευαγγελιστής θεωρείται ο προστάτης άγιος της Βενετίας.

Η εκκλησία κάηκε το 976 κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης και ξαναχτίστηκε το 1063-1094 ως μια υπέροχη βασιλική εμπνευσμένη από το ύφος της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.

Αρχιτεκτονική και μορφή της βασιλικής

Ένα σημαντικό τμήμα της σημερινής βασιλικής χρονολογείται στην πραγματικότητα από το 1094, αλλά κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα πραγματοποιήθηκε μια μικρή ανακατασκευή με γοτθικά στοιχεία και το 1801 η εκκλησία ανακατασκευάστηκε σε μπαρόκ ρυθμό. Ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να φέρει μεγάλο μέρος του αρχικού ρωμανικού-βυζαντινού ρυθμού που καθορίζει την όψη της βασιλικής μέχρι σήμερα.

Η εκκλησία στέκεται στο σχέδιο ενός ισοσκελούς σταυρού ως τρίκλιτος ναός. Το χαρακτηριστικό ορόσημο είναι η οροφή που αποτελείται από πέντε ογκώδεις τρούλους.

Ο κάτω όροφος της βασιλικής αποτελείται από 5 αψίδες με πλούσιο διάκοσμο από ψηφιδωτά, αγάλματα και αρχαίους κίονες, ενώ η είσοδος της εκκλησίας φυλάσσεται από μια ογκώδη χάλκινη πύλη.

Οι συνολικές διαστάσεις της βασιλικής είναι εντυπωσιακές: 77 μέτρα μήκος, 63 μέτρα πλάτος και 45 μέτρα ύψος.

Το απίστευτο εσωτερικό θα σας θαμπώσει

Αν βρίσκετε τη βασιλική πανέμορφη και όμορφα διακοσμημένη εξωτερικά, τότε το εσωτερικό της θα σας κόψει την ανάσα. Διαθέτει εξαιρετικά πλούσια γλυπτική, ζωγραφική και, πάνω απ' όλα, ψηφιδωτή διακόσμηση. Οι τοίχοι και οι οροφές της βασιλικής είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά από χρωματιστούς όγκους που καλύπτουν μια έκταση άνω των 4.200 τετραγωνικών μέτρων! Τα περισσότερα ψηφιδωτά χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.

Το σημαντικότερο τμήμα της επίπλωσης της βασιλικής, ωστόσο, είναι ένα επιχρυσωμένο τμήμα του κεντρικού βωμού του 12ου αιώνα (που τροποποιήθηκε τον 14ο αιώνα), το οποίο ονομάζεται Pala d'Oro.

Για να επισκεφθείτε τον βωμό του Pala d'Oro, πρέπει να πληρώσετε ξεχωριστή είσοδο 5 ευρώ.

Επισκεφθείτε την γκαλερί

Στον πρώτο όροφο της βασιλικής μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μικρό μουσείο αφού πληρώσετε εισιτήριο 7 eur.

Στο πλαίσιο του εισιτηρίου εισόδου για το μουσείο, μπορείτε να επισκεφθείτε την εξωτερική βεράντα της βασιλικής, η οποία προσφέρει μια όμορφη πανοραμική θέα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Καμπαναριό του Αγίου Μάρκου

Η Βασιλική φιλοξενεί επίσης το πιο ορατό σύμβολο της Βενετίας, το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου, το οποίο υψώνεται σε ύψος 98 μέτρων. Το καμπαναριό δεν χτίστηκε παρά μόνο 500 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ίδιας της εκκλησίας (1514), και επειδή βρίσκεται έξω από το κύριο κτίριο της βασιλικής, ετοιμάσαμε έναν λεπτομερή μίνι-οδηγό για αυτόν.

Είσοδος και ώρες λειτουργίας

Η Βασιλική είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ιταλίας, γι' αυτό προετοιμαστείτε να περιμένετε μέχρι και μία ώρα στην ουρά για να μπείτε σε περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Ο συνήθης χρόνος αναμονής εκτός Σαββατοκύριακου είναι μεταξύ 20 και 30 λεπτών.

Ωστόσο, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κράτηση μέσω διαδικτύου στον επίσημο ιστότοπο basilicasanmarco.skiperformance.com. Υπάρχει ειδική και σημαντικά μικρότερη ουρά για τους κατόχους ηλεκτρονικών εισιτηρίων (συνήθως το πολύ 10 λεπτά).

Για το τουριστικό κοινό, η βασιλική είναι ανοιχτή από τις 9:30-17:15 (τελευταία είσοδος 16:45). Τις Κυριακές, η είσοδος γίνεται μόνο από τις 14:00, εκτός από το μικρό Μουσείο του Αγίου Μάρκου, το οποίο είναι επίσης ανοιχτό από τις 9:30 τις Κυριακές.

Ηείσοδος στη Βασιλική είναι η ίδια για όλες τις ηλικίες, εκτός από τα παιδιά κάτω των 6 ετών, για τα οποία είναι δωρεάν:

Τιμή επί τόπου Ηλεκτρονική κράτηση
Μόνο Βασιλική 3 ευρώ 6 eur
Βασιλική + Pala d'Oro 8 eur 12 eur
Βασιλική + Μουσείο Αγίου Μάρκου + μπαλκόνι 7 eur 15 eur
Όλα μαζί 15 eur 20 eur

Όλα τα επιτόπια τέλη μπορούν να καταβληθούν σε μετρητά και με πιστωτική κάρτα.

Για τους πιστούς, η είσοδος είναι ελεύθερη από τη βόρεια πλευρά της βασιλικής (είσοδος Porta dei Fiori), ωστόσο, δεν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον χρυσό βωμό της Pala d'Oro ή το κεντρικό κλίτος της βασιλικής.

Επίσημη ιστοσελίδα: basilicasanmarco.skiperformance.com

Τι να δείτε τριγύρω

Ανακαλύψτε όλα τα μέρη που μπορείτε να δείτε στο Βενετία.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.