Γκίζα
Αεροδρόμιο Καΐρου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αναχωρήσετε ή φτάσετε στο αεροδρόμιο Κάιρο

Transfer at Κάιρο Airport

Krystof Hajek ενημερωμένο 14. 1. 2024

Το αεροδρόμιο του Καΐρου διαθέτει τέσσερις τερματικούς σταθμούς. Όλα τα κτίρια είναι μεγάλα, αλλά το αεροδρόμιο εξακολουθεί να είναι γεμάτο και, ιδίως το βράδυ, υπάρχουν ελάχιστα καθίσματα και μεγάλες ουρές.

Οι τερματικοί σταθμοί 2 και 3 είναι συνδυασμένοι σε ένα συγκρότημα και ο τερματικός σταθμός 1 βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ. μακριά. Οι τερματικοί σταθμοί 1, 2 και 3 συνδέονται μεταξύ τους με δωρεάν αυτόματο τρένο που περνάει μέσα από το δημόσιο χώρο.

Δείτε τιμές για ξενοδοχεία στο Κάιρο

Περίπου 1 χλμ. δυτικά του τερματικού σταθμού 3, υπάρχει ένας εποχικός τερματικός σταθμός, κυρίως για πτήσεις τσάρτερ προς τη Σαουδική Αραβία για τα μουσουλμανικά προσκυνήματα Χατζ και Ουμρά.

Οι τερματικοί σταθμοί διαφοροποιούνται ανάλογα με τις αεροπορικές εταιρείες που τους εξυπηρετούν.

Οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού διεκπεραιώνονται από όλους τους τερματικούς σταθμούς, κάθε κτίριο διαθέτει ένα μικρό τμήμα χωρίς έλεγχο μετανάστευσης μόνο για τις πτήσεις εσωτερικού.

  • Αεροσταθμός 1 - Air Algerie, Air Arabia, Air Cairo, AlMasria Universal Airlines, Badr Airlines, Fly Egypt, Flynas, Iberia, Nesma Airlines, Nile Air, Tunisair.
  • Αεροσταθμός 2 - Air France, British Airways, Cyprus Airways, Emirates, Etihad Airways, ITA Airways, Flyadeal, Gulf Air, Jazeera Airways, Kuwait Airways, MEA, Neos, Oman Air, Qatar Airways, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, Saudia, Sichuan Airlines, Tarom, Transavia, Vueling.
  • Αεροσταθμός 3 - Aegean Airlines, Austrian, China Eastern Airlines, Egyptair, Ethiopian Airlines, LOT, Lufthansa, Swiss, Turkish Airlines
  • Αεροσταθμός S - ορισμένες πτήσεις της Egyptair από/προς τη Σαουδική Αραβία και πτήσεις τσάρτερ Hajj και Umrah

Αιγυπτιακή βίζα - πού να αγοράσετε στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Κατά την άφιξή σας από το εξωτερικό, πρέπει να αγοράσετε μια βίζα συλλογής πριν προσέλθετε στον κανονικό έλεγχο μετανάστευσης.

Οι θεωρήσεις πωλούνται στα υποκαταστήματα των τραπεζών και κοστίζουν πάντα 25 usd. Μπορείτε να πληρώσετε μόνο σε μετρητά, οπότε είναι απαραίτητο να έχετε τα χρήματα πριν πετάξετε στην Αίγυπτο.

Μπορείτε να πληρώσετε σε δολάρια ΗΠΑ ή ευρώ, αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία μετατρέπεται 1:1.

Έλεγχοι ασφαλείας και ουρές

Ιδανικά, φτάνετε στο αεροδρόμιο του Καΐρου τουλάχιστον 3,5 ώρες πριν από την πτήση σας, ειδικά αν έχετε παραδώσει αποσκευές. Σε αυτή την περίπτωση, θα αντιμετωπίσετε αμέσως 4 ουρές.

Η πρώτη ουρά είναι ήδη κατά την άφιξή σας με ταξί στο χώρο του αεροδρομίου, όταν περνάτε από την πύλη διοδίων και μπορείτε να σταθείτε εκεί έως και 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, υπάρχει έλεγχος ασφαλείας κατά την είσοδό σας στον τερματικό σταθμό και σάρωση αποσκευών. Αυτοί οι έλεγχοι τείνουν να είναι γρήγοροι, αλλά αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων, μπορεί να περιμένετε έως και 20 λεπτά.

Οι ουρές check-in ποικίλλουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, αλλά μπορεί να διαρκέσουν έως και 60 λεπτά.

Στη συνέχεια, θα περάσετε από τον έλεγχο διαβατηρίων, ο οποίος είναι συνήθως πολύ γρήγορος (συνήθως εντός 15 λεπτών), και τον παραδοσιακό έλεγχο ασφαλείας μεταξύ των χώρων κοινού και διέλευσης (20-45 λεπτά).

Μεταφορά μεταξύ των πτήσεων

Το αεροδρόμιο του Καΐρου είναι αρκετά καλά οργανωμένο για τις μεταφορές, εφόσον δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε μεταξύ τερματικών σταθμών.

Εντός ενός τερματικού σταθμού

Κατά την άφιξή σας, ακολουθήστε τις κίτρινες πινακίδες "Connecting Flights" που θα σας οδηγήσουν στα γκισέ μεταφοράς.

Διεθνής <-> Διεθνής

Εάν μετεπιβιβαστείτε από μια διεθνή πτήση σε μια άλλη διεθνή πτήση, δεν χρειάζεται να περάσετε από τη μετανάστευση.

Θα επιδείξετε το διαβατήριό σας με την κάρτα επιβίβασης για την πτήση ανταπόκρισης στο γραφείο μετεπιβίβασης και στη συνέχεια θα σας επιτραπεί η απευθείας πρόσβαση στον χώρο διέλευσης.

Ο χρόνος αναμονής στα γκισέ μετεπιβίβασης κυμαίνεται μεταξύ 5-20 λεπτών. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισέλθετε απευθείας στον χώρο της πύλης αναχώρησης χωρίς να περάσετε από έλεγχο ασφαλείας ή διαβατηρίου.

Οι ρεαλιστικοί χρόνοι μετεπιβίβασης είναι περίπου 40 έως 60 λεπτά.

Διεθνής -> Εγχώρια

Κατά την άφιξη, επισκεφθείτε ξανά το γκισέ μεταφοράς, προσέξτε για την πινακίδα "Αναχώρηση εσωτερικού". Από εδώ θα οδηγηθείτε στον έλεγχο διαβατηρίων που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους επιβάτες μετεπιβίβασης.

Οι αποσκευές σας θα μεταφερθούν αυτόματα εάν έχετε και τις δύο πτήσεις στην ίδια κράτηση. Ωστόσο, φροντίστε πάντα να κάνετε check-in στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Οι ρεαλιστικοί χρόνοι μεταφοράς είναι περίπου 60 έως 80 λεπτά.

Μεταφορά μεταξύ τερματικών σταθμών

Η μεταφορά μεταξύ των τερματικών σταθμών δεν είναι πολύ συνηθισμένη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, αλλά δεν είναι και αδύνατη.

Η διαδικασία απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο και κυρίως υπομονή. Το προσωπικό του αεροδρομίου είναι πασίγνωστα δυσάρεστο.

Εάν έχετε κάρτα επιβίβασης για πτήση με ανταπόκριση, και πάλι πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε το γραφείο μεταφοράς κατά την άφιξη για να παρουσιάσετε το διαβατήριο και την κάρτα επιβίβασης.

Μετά τον έλεγχο, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά, θα σας συνοδεύσει ένας υπάλληλος σε μια ειδική πύλη αναχώρησης, από την οποία εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων γύρω από την πίστα (δωρεάν).

Η συχνότητα των δρομολογίων είναι 15-45 λεπτά.

  • Αεροσταθμός 1 <-> Αεροσταθμοί 2 ή 3 - χρόνος διαδρομής με λεωφορείο περίπου 15 λεπτά
  • Αεροσταθμός 2 <-> Αεροσταθμός 3 - χρόνος διαδρομής με λεωφορείο περίπου 2 λεπτά

Ούτε κατά τη μετεπιβίβαση μεταξύ των τερματικών σταθμών περνάτε από ελέγχους ασφαλείας ή μετανάστευσης.

Μετακίνηση μεταξύ των τερματικών σταθμών μέσω του δημόσιου τμήματος

Εάν έχετε προγραμματίσει τη μεταφορά σας στο αεροδρόμιο του Καΐρου μόνοι σας και δεν έχετε κάρτα επιβίβασης για πτήση ανταπόκρισης, θα πρέπει πάντα να αγοράσετε αιγυπτιακή βίζα και να περάσετε από το τμήμα μετανάστευσης έξω.

Οι τερματικοί σταθμοί 2 και 3 βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και μπορείτε να περπατήσετε μεταξύ τους σε 3 λεπτά μέσω ενός εσωτερικού διαδρόμου και ενός εξωτερικού διαδρόμου.

Μεταξύ του τερματικού σταθμού 1 και των τερματικών σταθμών 2 και 3 λειτουργεί δωρεάν αυτοματοποιημένο μονόδρομο. Το τρένο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο ανά 5-10 λεπτά και η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά.

Krystof Hajek

Ο Krystof είναι ο αρχισυντάκτης του Cestee. Είναι επίσης φανατικός ταξιδιώτης με 574 πτήσεις και 73 χώρες που έχει επισκεφθεί.

Ορισμένοι από τους συνδέσμους μας μπορεί να είναι σύνδεσμοι θυγατρικών από τους οποίους μπορεί να κερδίσουμε προμήθεια αν αγοράσετε την υπηρεσία. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.