Καιρός σε Σάο Μιγκέλ και καλύτερη ώρα για να πάτε

Lagoa Sao Miguel

Ο καιρός στις Αζόρες ανταποκρίνεται στο κλίμα του μεσοατλαντικού χώρου, είναι πολύ ευμετάβλητος αλλά ταυτόχρονα αρκετά παρόμοιος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει υψηλότερη υγρασία, συχνή βροχή ή ομίχλη. Ο αριθμός των βροχερών ημερών μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά δεν μπορεί να υπολογίζει κανείς σε μια εβδομάδα με ηλιόλουστο καιρό στην παραλία- ο Ιούλιος ή ο Αύγουστος έχει κατά μέσο όρο 10 βροχερές ημέρες (από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο είναι διπλάσιες).

Ωστόσο, σπάνια βρέχει για μια ολόκληρη ημέρα στη σειρά.

Τις περισσότερες φορές μπορείτε να περιμένετε μεταβλητές βροχές με σπασμένους ουρανούς, ακόμη και στη μέση του χειμώνα. Επιπλέον, οι βροχές είναι συνήθως γεωγραφικά σαφώς καθορισμένες, και αν βρέχει σε ένα μέρος, ο ήλιος είναι πολύ πιθανό να λάμπει 2 χιλιόμετρα μακριά.

Η θερμοκρασία φτάνει τους 26 °C το καλοκαίρι και πέφτει στους 17 °C κατά τη διάρκεια της ημέρας το χειμώνα.

Επιλέξτε ένα ξενοδοχείο με έκπτωση εκτός εποχής

Το νησί είναι πανέμορφο και καταπράσινο όλο το χρόνο, ενώ ακόμη και το χειμώνα θα δείτε πολλά ανθισμένα φυτά. Οι πανέμορφες ορτανσίες, που πλαισιώνουν σχεδόν κάθε δρόμο στις Αζόρες, ανθίζουν κυρίως από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Η θερμοκρασία του νερού είναι γύρω στους 19 °C, αλλά υπάρχουν ιαματικές πηγές στο νησί, ακόμη και δίπλα στην παραλία. Έτσι, δεν θα χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια βουτιά, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

Sao Miguel κατά τη διάρκεια του έτους

Μάθετε πώς είναι ο καιρός σε κάθε μήνα του έτους και πότε βρέχει περισσότερο.

Ο καιρός τον Ιανουάριο

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, το νησί απολαμβάνει υγρό καιρό με θερμοκρασίες μεταξύ 14 και 19°C, ιδανικές για εκδρομές με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, καθώς σπάνια βρέχει όλη την ημέρα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο σκοτεινούς μήνες του έτους με τη λιγότερη ηλιοφάνεια.

Οι βροχές διαρκούν το πολύ μερικές δεκάδες λεπτά και διαδέχονται τον καθαρό ουρανό και την πυκνή ομίχλη. Εν ολίγοις, ιδανικές συνθήκες για τη φωτογράφηση δραματικών τοπίων και την εναλλαγή μεταξύ οδήγησης και περπατήματος.

Ο καιρός τον Φεβρουάριο

Ο καιρός τον Φεβρουάριο συνεχίζεται με τον τυπικό τρόπο των Αζορών. Οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες παραμένουν στους ευχάριστους 17°C, με χαμηλές θερμοκρασίες 12°C το πρωί και το βράδυ.

Υπάρχουν κατά μέσο όρο 13 βροχερές ημέρες το μήνα, αλλά ως συνήθως σχεδόν ποτέ δεν βρέχει ασταμάτητα για περισσότερο από μερικές δεκάδες λεπτά κάθε φορά. Ο Φεβρουάριος είναι επίσης ένας εξαιρετικός μήνας για ταξίδια, χάρη στις συνήθως φθηνότερες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο.

Καιρός Μάρτιος

Οι θερμοκρασίες τον Μάρτιο δεν διαφέρουν πολύ από τον χειμώνα, κυμαίνονται γύρω στους 18°C με συχνές και ραγδαίες εναλλαγές του καιρού. Οι μερικώς συννεφιασμένοι ουρανοί δίνουν τη θέση τους σε συννεφιασμένους ουρανούς με ελαφρές αλλά συχνές βροχές, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν τη θέση τους σε ομίχλη, την οποία ο ήλιος διαλύει γρήγορα... και ούτω καθεξής.

Ακριβώς όπως και σε πολλούς άλλους μήνες του έτους.

Ο καιρός τον Απρίλιο

Ο καιρός κατά τη διάρκεια του Απριλίου στο Σάο Μιγκέλ θα μπορούσε να περιγραφεί ως τυπικά απριλιανός, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ. Στην πραγματικότητα, το κλίμα του Απριλίου είναι σαν αυγό για τους μισούς άλλους μήνες του έτους.

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 17 και 19 °C και η ημέρα χαρακτηρίζεται από συχνές εναλλαγές του καιρού. Μπορεί να βραχείτε 5 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τον Απρίλιο θα βιώσετε επίσης περιόδους που διαρκούν αρκετές ημέρες στη σειρά, όταν συνήθως έχει μόνο μερική συννεφιά ή συννεφιά χωρίς βροχή.

Ο καιρός τον Μάιο

Παρόλο που το Σάο Μιγκέλ είναι καταπράσινο όλο το χρόνο, η άνοιξη εξακολουθεί να είναι αισθητή εδώ με περισσότερα ανθισμένα φυτά και πιο φρέσκο πράσινο. Η θερμοκρασία ανεβαίνει αργά και μπορεί να αγγίξει τους 20°C.

Ακόμη και οι βροχές μειώνονται σιγά σιγά, με μεγάλα διαστήματα μεταξύ των ισχυρών βροχών, αλλά μια ελαφριά βροχή μπορεί ακόμη να πέσει ανά πάσα στιγμή. Όπως κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Στα τέλη Μαΐου, οι ορτανσίες αρχίζουν να ανθίζουν κανονικά.

Ο καιρός τον Ιούνιο

Καθώς αρχίζει το καλοκαίρι, ο αέρας ζεσταίνεται δειλά στους 21°C, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 16°C τα πρωινά και τα βράδια. Βρέχει αισθητά λιγότερο απ' ό,τι το χειμώνα, αλλά ακόμη και τον Ιούνιο μπορεί να βραχείτε ανά πάσα στιγμή. Όμως η βροχή θα φύγει τόσο γρήγορα όσο ήρθε.

Ο καιρός τον Ιούλιο

Ο Ιούλιος είναι ο λιγότερο βροχερός μήνας στο Σάο Μιγκέλ και ο μήνας υψηλής περιόδου. Ωστόσο, η εποχή δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις τιμές των καταλυμάτων ή τον συνωστισμό του νησιού.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτοξεύονται στους 25°C και η βροχή είναι σχεδόν αποκλειστικά με τη μορφή πολύ σύντομων βροχών, οι οποίες όμως μπορεί να εκδηλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Οι ουρανοί είναι ως επί το πλείστον μερικώς συννεφιασμένοι και η φύση βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, με τις ορτανσίες στο απόγειό τους.

Καιρός τον Αύγουστο

Οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο είναι στατιστικά οι υψηλότερες του έτους, ανεβαίνουν τακτικά πάνω από τους 25°C, αλλά σπάνια πέφτουν κάτω από τους 18°C.

Αλλά ακόμη και οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν προκαλούν την ξήρανση του τοπίου. Αν και βρέχει σημαντικά λιγότερο από ό,τι το χειμώνα, εξακολουθεί να υπάρχει μια βροχή τουλάχιστον κάπου στο νησί σχεδόν κάθε μέρα. Ωστόσο, οι διακοπές δεν θα επηρεαστούν σημαντικά από τη βροχή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του καιρού θα είναι μερικώς συννεφιασμένο.

Καιρός τον Σεπτέμβριο

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, το Σάο Μιγκέλ διατηρεί σχεδόν καλοκαιρινές θερμοκρασίες γύρω στους 22 έως 25°C, οι οποίες συμπληρώνονται τακτικά από σύντομες βροχές και εναλλασσόμενες νεφώσεις, μερικώς συννεφιασμένο και καθαρό ουρανό.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, οι ορτανσίες ανθίζουν αργά, με τα φύλλα τους να παίρνουν πλούσιες χρωματικές αποχρώσεις. Αυτός ο μήνας είναι ένας από τους καλύτερους του έτους για τους ταξιδιώτες. Ο καιρός είναι λίγο πολύ καλοκαιρινός και οι τιμές των εισιτηρίων είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο καιρός τον Οκτώβριο

Η έναρξη του φθινοπώρου στο Σάο Μιγκέλ σηματοδοτείται από την αργή πτώση της θερμοκρασίας στους 22°C περίπου και την αύξηση των βροχών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να περιμένετε βροχή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου στις Αζόρες, ένα μπουφάν και καλές μπότες δεν θα λείψουν ούτως ή άλλως, γι' αυτό και ο Οκτώβριος είναι επίσης ένας πολύ καλός μήνας για να επισκεφθείτε το νησί.

Ο καιρός τον Νοέμβριο

Ο καιρός του Νοεμβρίου είναι παρόμοιος με τον Οκτώβριο. Να περιμένετε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 21°C με συχνές εναλλαγές καθαρού και συννεφιασμένου ουρανού με ισχυρότερες αλλά γρήγορα κινούμενες και επομένως σύντομες βροχές.

Τα φύλλα δεν πέφτουν στις Αζόρες και το τοπίο παραμένει καταπράσινο με πολλά φυτά ακόμα ανθισμένα.

Καιρός Δεκέμβριος

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο βροχερός μήνας του έτους, με έως και 20 ημέρες βροχής ανά μήνα. Λοιπόν, το "βροχερός" είναι ένας πολύ ασαφής όρος. Όπως και άλλοι μήνες εκτός καλοκαιριού, σπάνια βρέχει για μεγάλα χρονικά διαστήματα τη φορά. Μια βροχή έρχεται, φεύγει σε μισή ώρα, ο ήλιος βγαίνει, άλλη μια βροχή έρχεται μια ώρα αργότερα, και ούτω καθεξής.

Οι κανονικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ανέρχονται μεταξύ 14 και 18°C.

Πίνακας θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του έτους

Σάο Μιγκέλ - Θερμοκρασίες για Ponta Delgada

Μήνας
Καιρός
Air
Νερό
Ιανουάριος
βροχερό
16 °C
17 °C
Φεβρουάριος
βροχερό
16 °C
16 °C
Μάρτιος
βροχερό
17 °C
16 °C
Απρίλιος
βροχερό
17 °C
16 °C
μπορεί
βροχερό
19 °C
17 °C
Ιούνιος
ηλιόλουστο
21 °C
20 °C
Ιούλιος
ηλιόλουστο
23 °C
22 °C
Αύγουστος
ηλιόλουστο
25 °C
23 °C
Σεπτέμβριος
βροχερό
24 °C
23 °C
Οκτώβριος
βροχερό
21 °C
21 °C
Νοέμβριος
βροχερό
19 °C
20 °C
Δεκέμβριος
βροχερό
17 °C
18 °C

Πότε να πάτε στο Σάο Μιγκέλ

Το πιθανότερο είναι ότι θα επισκεφθείτε τις Αζόρες για πεζοπορία, οπότε συνιστάται μια επίσκεψη τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, ιδανικά μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Συγκρίνετε τις τιμές των πτήσεων προς Ponta Delgada

Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, το νησί προσφέρει συνθήκες κατάλληλες για πεζοπορία, αλλά θα πρέπει να περιμένετε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Αν θέλετε να κάνετε πιο ενδιαφέρον το πρόγραμμα παρατήρησης φαλαινών, ο Απρίλιος έως τον Σεπτέμβριο είναι επίσης η καλύτερη εποχή.

Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει συνδέσμους θυγατρικών από τους οποίους η συντακτική μας ομάδα μπορεί να κερδίσει προμήθειες αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο. Δείτε τη σελίδα μας για τη διαφημιστική πολιτική.